Τουρκία: Η Deutsche Welle και άλλα ΜΜΕ πρέπει να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας, διαφορετικά θα μπλοκάρονται

Η τουρκική ραδιοτηλεοπτική εποπτική αρχή έχει δώσει προθεσμία 72 ωρών σε τρία διεθνή πρακτορεία ειδήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας, διαφορετικά θα μπλοκάρεται η πρόσβαση στις πλατφόρμες τους, δήλωσε σήμερα ένα μέλος της υπηρεσίας.

Ο Ιλχάν Ταστζί, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής της αντιπολίτευσης, επέκρινε την κίνηση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (RTUK) να ζητήσει άδειες από τους τουρκόφωνους ιστότοπους του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού μέσου Deutsche Welle, της Φωνής της Αμερικής (Voice of America) και του Euronews, λέγοντας ότι αποτελεί μια ακόμη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

“Απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία πως θα δοθεί προθεσμία 72 ωρών στους ιστότοπους amerikaninsesi.com, dw.com/tr και euronews.com προκειμένου να αποκτήσουν άδεια”, ανέφερε σε ένα τουίτ.

Το διοικητικό συμβούλιο του RTUK, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει γιατί ζήτησε τις άδειες.

Η Τουρκία έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια την επιτήρηση των ΜΜΕ δίνοντας στο RTUK σαρωτική εποπτεία σε όλο το διαδικτυακό περιεχόμενο, το οποίο έχει επίσης την εξουσία να αφαιρεί. Περίπου το 90% των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία ανήκουν τώρα στο κράτος ή πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Ο Ταστζί υποστήριξε πως ο πραγματικός στόχος του RTUK είναι η ελευθερία του Τύπου.

“Μετά τα εθνικά μέσα ενημέρωσης είναι η σειρά των διεθνών ειδησεογραφικών ιστοτόπων να τεθούν υπό επιτήρηση και να φιμωθούν. Με την προσέγγιση του RTUK “υπάρχουν βίντεο στον ιστότοπο, πρέπει να αποκτήσει άδεια’, δεν θα μείνουν μέσα ενημέρωσης χωρίς επιτήρηση”, είπε.

Δυτικοί σύμμαχοι και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 ως πρόσχημα προκειμένου να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή. Η κυβέρνηση το αρνείται, λέγοντας πως τα μέτρα οφείλονται στις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Ερντογάν επικρίνει συχνά περιεχόμενο μέσων ενημέρωσης που δεν συνάδει με τις συντηρητικές ισλαμικές αξίες που πρεσβεύει το κόμμα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία άρθρα

Yπέρτατη διεθνής αναγνώριση για τη «δημοκρατία»

Συμβαίνει, όχι πάντοτε, αλλά κάποτε, να αποδίδεται αναγνώριση και δικαιοσύνη ακόμη και σε περιπτώσεις που θεοί και δαίμονες πασχίζουν...

Θαυμάστε τον ευρωϋποψήφιο Αυτιά!

Οι «Ράδιο Αρβύλα» τον Οκτώβριο του 2009 αποκάλυψαν μία από τις χυδαιότερες δημοσιογραφικές απάτες που έχουν γίνει ποτέ σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο Γιώργος Αυτιάς έβγαλε...

Ευρεία απήχηση στα ελληνικά ΜΜΕ η διεθνής διάκριση της «δημοκρατίας»

Μεγάλη έκταση πήρε χθες, όπως ήταν λογικό, η είδηση ότι η «δημοκρατία» διεκδικεί τον τίτλο της «Παγκόσμιας Εφημερίδας της...

Η αναφορά του ΑΝΤ1 για την υποψηφιότητα της «δημοκρατίας» στον διεθνή...

Αναφορά για την υποψηφιότητα της εφημερίδας «δημοκρατία» ως «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024», στα βρετανικά Newspaper Awards, έκανε και...