Η δημογραφική κρίση της Ελλάδας έγινε viral

Γιατί ο Μασκ εξέπεμψε μέσω των social media αγωνιώδες SOS για την πληθυσμιακή κατάρρευση της χώρας μας, προκαλώντας αφύπνιση εντός και εκτός συνόρων – Η ανάρτηση του δισεκατομμυριούχου στο Χ είχε μέσα σε λίγες ώρες περισσότερα από 11.000 retweets, 48.000 likes και 6.200 σχόλια

Του Βασίλη Γαλούπη

Παραμονές Χριστουγέννων ο Ίλον Μασκ κρατούσε στα χέρια τον γιο του στο φεστιβάλ του κόμματος της Μελόνι, στη Ρώμη. Εκεί προέτρεψε πριν από λίγους μήνες τους Ιταλούς να κάνουν περισσότερα παιδιά: «Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Διαφορετικά η κουλτούρα της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Γαλλίας θα εξαφανιστεί».

Χθες χτύπησε το καμπανάκι για την Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης του Χ αναδημοσίευσε σχετική ανάρτηση για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας, σχολιάζοντας: «Η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων».

Η ανάρτηση του δισεκατομμυριούχου είχε μέσα σε λίγες ώρες περισσότερα από 11.000 retweets, 48.000 likes και 6.200 σχόλια.

Συγκεκριμένα, ο Μασκ αναδημοσίευσε την ανάρτηση άλλου χρήστη, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα απειλείται με «πληθυσμιακή κατάρρευση», καθώς «οι ξαφνικοί θάνατοι αυξάνονται και η γονιμότητα πέφτει».

Το δημοσίευμα που επικαλούνται οι αναρτήσεις είναι από αμφιλεγόμενο αμερικανικό σάιτ, με έδρα το Λος Άντζελες. Υπάρχει μια φωτογραφία με παιδιά που φορούν στολές και κρατάνε γαλανόλευκες σημαίες σε παρέλαση, ενώ αναδημοσιεύονται στοιχεία για το Δημογραφικό, που είναι πάνω κάτω γνωστά και από τον ελληνικό Τύπο.

Φαίνεται ότι ο μεγιστάνας με τις εμβληματικές δραστηριότητες στην προηγμένη τεχνολογία δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της υπογεννητικότητας. Με τη χθεσινή του ανάρτηση φέρνει στο επίκεντρο την Ελλάδα ως μια από τις χώρες που ήδη έρχονται αντιμέτωπες με τη δημογραφική κρίση, ζητώντας ουσιαστικά περισσότερες πρωτοβουλίες.

Το σκεπτικό του Μασκ για το Δημογραφικό το εξέφρασε αναλυτικά στο Φεστιβάλ της Ρώμης: «Η συμβουλή μου σε όλους τους κυβερνητικούς ηγέτες και τους ανθρώπους είναι: βεβαιωθείτε ότι έχετε παιδιά για να δημιουργήσετε μια νέα γενιά».

Κατηγόρησε, μάλιστα, τότε τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ότι «μισεί τους Ιρλανδούς». Πρόκειται για τον πολιτικό που παραιτήθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, στα τέλη Μαρτίου, επειδή, όπως δήλωσε: «Δεν είμαι ο καλύτερος για τη δουλειά».

Ο Μασκ έχει 11 παιδιά με τρεις διαφορετικές μητέρες: «Κινδυνεύουμε να εξαφανιστούν ολόκληρες χώρες μαζί με τους πολιτισμούς τους» είχε πει στην ομιλία του στην Ιταλία: «Έχετε μια απίστευτη χώρα και ένα καλό μέρος για επενδύσεις, αλλά οι εταιρίες που επενδύουν εδώ αναρωτιούνται: Θα υπάρχουν στο μέλλον αρκετοί άνθρωποι να εργάζονται;»

Είχε τοποθετηθεί και σχετικά με τη μετανάστευση, που σε χώρες, όπως η Γερμανία, θεωρείται μέρος της λύσης του Δημογραφικού:

«Υποστηρίζω πολύ τη μετανάστευση, αλλά μόνο τη νόμιμη, όχι την παράνομη. Οι χώρες πρέπει να καλωσορίζουν μόνο όποιον είναι έντιμος και πρόθυμος να εργαστεί σκληρά. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των διαπιστευτηρίων των μεταναστών. Ας αυξήσουμε τη νόμιμη μετανάστευση. Πρέπει, όμως, να τερματίσουμε την παράνομη μετανάστευση».

Τον περασμένο Αύγουστο είχε κάνει ακόμα μία ανάλογη ανάρτηση, γράφοντας πως «η κατάρρευση του πληθυσμού λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πολιτισμό από την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Η ανάρτηση ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν σημειώσει μείωση πληθυσμού, ενώ η Κίνα, η Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα έχουν δει σημαντική πτώση στα ποσοστά γονιμότητας.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απάντησε σε ένα tweet σχετικά με έκθεση που πρόβλεπε την εξάντληση των κεφαλαίων κοινωνικής ασφάλισης έως το 2033 και μοιράστηκε επίσης έναν σύνδεσμο με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία έδειχναν ότι το ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960.

Το Δημογραφικό αποτελεί ένα υπαρκτό και ζωτικό πρόβλημα για τη χώρα μας, δίχως λύση και σοβαρές πρωτοβουλίες από τις κυβερνήσεις έως τώρα. Οι γεννήσεις για το 2023 κυμάνθηκαν σε χαμηλό ρεκόρ και ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά. Σε άλλες χώρες το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο. Στη Νότια Κορέα ο συνολικός δείκτης γονιμότητας το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι 0,72, ενώ στην Ιταλία είναι 1,21.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει επιβεβαιώσει από το 2022 τη ραγδαία τάση συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού: Οι γεννήσεις ήταν μειωμένες κατά 10,31% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2022 γεννήθηκαν 76.541 παιδιά, σχεδόν 9.000 λιγότερα από το 2021. Το 2023 η καθοδική τροχιά συνεχίστηκε.

Για πρώτη φορά από το 1955, που τηρούνται επίσημα και έγκυρα στατιστικά στοιχεία, καταγράφονται πλέον λιγότερες από 80.000 γεννήσεις ετησίως στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση θεωρείται ότι επιτάχυνε την πτωτική τάση.

Από το 2010, πρώτη μνημονιακή χρονιά, το ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων είναι μονίμως αρνητικό, με την «ψαλίδα» να ανοίγει διαρκώς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «το παγκόσμιο πληθυσμιακό κραχ δεν είναι πια επιστημονική φαντασία». Η Δύση είναι η πρώτη που βλέπει τον κίνδυνο να έρχεται. Ωστόσο, οι απλές διαπιστώσεις δεν προσφέρουν και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ακόμα και ο υμνητής της τεχνολογικής προόδου Ίλον Μασκ, που αναζητά διαρκώς νέους τρόπους εξέλιξης, δεν έχει να προτείνει κάτι χειροπιαστό. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να παραγνωρίσει ότι η χθεσινή αγωνιώδης κοινοποίηση για την Ελλάδα ενός τέτοιου οικονομικού κολοσσού λειτουργεί αφυπνιστικά. Και για την ελληνική κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο επιστήμονας που διάβασε τις στάχτες της Πομπηίας και έφτασε στον...

Μέχρι χθες ο Γκρατσιάνο Ρανότσια ήταν ένας άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Αν και ο Ιταλός ακαδημαϊκός έχει να παρουσιάσει...

Η κλιματική αλλαγή μάς απειλεί

Η φετινή άνοιξη άρχισε στην Ελλάδα με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. Στις 6 Απριλίου, σχεδόν έναν μήνα πριν...

Οι θρύλοι που υφαίνουν τη ζωή μας

Απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αριστερά του δρόμου, υπήρχε στις αρχές του 1980 ένα ταβερνάκι, ο...

Πομπηία της Ελλάδας η Αρχαία Μεσσήνη

Ελληνική Πομπηία έχουν ονομάσει την Αρχαία Μεσσήνη, την πολιτεία που ανέδειξε ο πρωτοπόρος και οραματιστής αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, και...