Μπορεί πλέον ο κόσμος να εμπιστεύεται τον Μπάιντεν;


Κλονίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου ο Αμερικανός πρόεδρος, ως επικεφαλής της Δύσης στους δύο κρίσιμους πολέμους
Έξαρση το τελευταίο 15μηνο: Οι 12+1 γκάφες του 81χρονου που κορυφώνουν τον προβληματισμό προκαλώντας τη σκληρή κριτική των Ρεπουμπλικάνων

Του Βασίλη Γαλούπη

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο άνθρωπος που κάθεται στην κορυφή δύο πολέμων. Διεξάγει πόλεμο με τη Ρωσία στο ευρωπαϊκό έδαφος της Ουκρανίας και από τον Οκτώβριο στη Μέση Ανατολή δι’ αντιπροσώπων, ακόμα πιο κοντά στη γειτονιά μας. 

Την ίδια στιγμή είναι ο άνθρωπος που ο φακός της κάμερας τον εκθέτει διαρκώς, όπως χθες που έχασε τον προσανατολισμό του σε μια τυπική τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάστηκε βοήθεια από ένα μέλος της τιμητικής φρουράς προκειμένου να καταθέσει το στεφάνι και στη συνέχεια σάστισε και «κόλλησε» εκεί, μέχρι που του έδειξαν τι να κάνει. 

Αυτό το ανησυχητικό θέαμα που όλο και πιο συχνά παρουσιάζει ο «πλανητάρχης» δεν εμπνέει ιδιαίτερη ασφάλεια εν μέσω δύο αδιέξοδων πολέμων. Ο ίδιος, βέβαια, μέσα του νιώθει ακμαιότατος σε βαθμό που, στα 81 του πια, θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2024. 

Όμως, οι δείκτες εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του μειώνονται σταθερά. Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters και της Ipsos την περασμένη εβδομάδα, το 56% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τον Μπάιντεν και η δημοτικότητά του έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο. Οι χειρισμοί του στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική δεν τυγχάνουν ευρείας αποδοχής.

Τους τελευταίους 15 μήνες οι αμφιβολίες για το αν ο Μπάιντεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κρίσιμα για όλο τον πλανήτη καθήκοντά του έχουν αυξηθεί ραγδαία:

  1. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο έψαχνε στο ακροατήριο έναν… νεκρό βουλευτή. «Τζάκι, είσαι εδώ; Πού είναι η Τζάκι;» ρώτησε ο 81χρονος πρόεδρος. Κοιτώντας προς το ακροατήριο, σχολίασε: «Επρόκειτο να είναι εδώ»… Όμως, η βουλευτής που έψαχνε ο Μπάιντεν είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δύο μήνες πριν. 
  2. Τον Οκτώβριο 2022, σε ομιλία του στο στρατόπεδο Χαλ στο Κολοράντο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο γιος του Μπο Μπάιντεν πέθανε στο Ιράκ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Ο υιός Μπάιντεν υπηρέτησε στο Ιράκ για έναν χρόνο (2008-2009), αλλά πέθανε έξι χρόνια αργότερα, σε ναυτικό νοσοκομείο των ΗΠΑ, από καρκίνο του εγκεφάλου.
  3. Στη συνέχεια φάνηκε σε βίντεο να κάνει χειραψία με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να το ξεχνά, γυρίζοντας μηχανικά και τείνοντάς του ξανά το χέρι. Ο Σούμερ είχε, στο μεταξύ, ανέβει στο βήμα για ομιλία.
  4. Αργότερα μπέρδεψε την Καμπότζη με την… Κολομβία, αποκαλώντας τον Καμποτζιανό οικοδεσπότη πρωθυπουργό, αρχηγό του κράτους της… Κολομβίας! Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ουδέποτε αντιλήφθηκε την γκάφα του για να τη διορθώσει. 
  5. Τον Απρίλιο 2023 επισκέφτηκε το Rolling Fork, πόλη που χτυπήθηκε από φονικό ανεμοστρόβιλο, για να μιλήσει στους πληγέντες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όχι απλά αποκαλούσε διαρκώς λάθος την πόλη… «Rolling Stones», αλλά, όταν προς το τέλος κατάλαβε το λάθος του, έκανε και πάλι σαρδάμ.
  6. Τον ίδιο μήνα, ολοκληρώνοντας μια ομιλία του στη βόρεια Καρολίνα, γύρισε δεξιά κι έδωσε το χέρι του στον… κανένα, αφού δεν υπήρχε άλλος άνθρωπος στη σκηνή. Παρέμεινε για λίγο με το χέρι απλωμένο στον αέρα κι αποχώρησε.
  7. Τον Ιούνιο 2023 υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στον Λευκό Οίκο. Οι δυο τους ανέβηκαν σε ένα πόντιουμ για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Ενώ ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της Ινδίας, ο Μπάιντεν έβαλε το χέρι του στην καρδιά του, κίνηση που κάνει μόνο όταν ακούει τον ύμνο των ΗΠΑ. 
  8. Λίγες μέρες μετά, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για το Ουκρανικό, δήλωσε ότι «ο Πούτιν είναι ξεκάθαρο πως χάνει τον πόλεμο στο… Ιράκ». 
  9. Τον ίδιο μήνα αποχώρησε, άνευ λόγου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η live συνέντευξη που παραχωρούσε στο NBC, με τη δημοσιογράφο να μένει άφωνη από την αλλόκοτη κίνηση του Αμερικανού προέδρου να φύγει στα καλά καθούμενα. 
  10. Τον Ιούλιο 2023 μπέρδεψε τον Πούτιν με τον Ζελένσκι στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αποκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο «Βλαντιμίρ», όπως είναι το μικρό του Πούτιν, κι όχι «Βολοντίμιρ». 
  11. Λίγο μετά έκανε άγαρμπα πως δαγκώνει τον ώμο ενός τρομαγμένου μικρού κοριτσιού κατά την αναχώρησή του από το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Σκοπός ήταν να παίξει μαζί του μπροστά στις κάμερες, αλλά το παιδί φοβήθηκε.
  12. Τον Σεπτέμβριο, στον ΟΗΕ, ξέχασε να ανταλλάξει χειραψία με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα, που δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του. Η διπλωματική τους συνάντηση άρχισε με… απρόοπτα, με τον Μπάιντεν να σκοντάφτει πάνω στη βραζιλιάνικη σημαία.

Χθες ο Μπάιντεν δέχτηκε ξανά σφοδρές επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους. «Ο Θεός να μας λυπηθεί. Έχουμε έναν πρόεδρο που δεν ξέρει πού πατάει και πού βρίσκεται» δήλωσε ο βουλευτής Νιού Τζέρσι, Τζεφ Βαν Ντρου. «Είναι θλιβερό να βλέπεις συνεχώς δείγματα της γνωσιακής εξασθένησης του προέδρου. Πώς είναι δυνατόν να ξαναβάζει υποψηφιότητα;» διερωτήθηκε η Ελληνοαμερικανίδα Νικόλ Μαλλιωτάκη, μέλος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τζο Μπάιντεν καθοδηγεί τη Δύση σε δύο ταυτόχρονες πολεμικές συρράξεις, με σοβαρό ενδεχόμενο διάχυσης. Το ερώτημα είναι αν εξακολουθεί να εμπνέει εμπιστοσύνη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το σύμβολο της αποτυχίας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου

Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επιχείρησης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Ααρόν Χαλίβα έκανε διακοπές στο Ελάτ,...

Θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ;

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου...

Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα...

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....