Σχέδια επί χάρτου για εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας…

Του Strange Attractor

Τα παλιά χρόνια, τότε που οι Εβραίοι ήταν διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, και οι διάφοροι ηγέτες μαζί με τους Σιωνιστές έψαχναν ένα μέρος στο οποίο θα τους έστελναν δημιουργώντας το νέο Ισραήλ, είχε πέσει στο τραπέζι μέχρι και η οθωμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη.

Η «νέα Ιερουσαλήμ», όπως την έλεγαν τότε μιας και σε όλες τις απογραφές οι Εβραίοι ήταν η πολυπληθέστερη πληθυσμιακή ομάδα στην πόλη.

Αργότερα, επί Χίτλερ, και στα πλαίσια της τελικής λύσης, πριν αυτή αποκτήσει την απάνθρωπη μορφή που όλοι ξέρουμε, υπήρχαν σκέψεις για εκτοπισμό όλων των Εβραίων της κατεχόμενης Ευρώπης στη νήσο Μαδαγασκάρη!

Τελικά, μετά τον Β’Π.Π. επελέγη η περιοχή της Παλαιστίνης, όπου το 1948 ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν έκτοτε.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν κάποιες «ακραίες» φωνές, που προτείνουν να φύγουν από εκεί οι Εβραίοι, αφού κανένας γείτονάς τους δεν τους θέλει και να πάνε αλλού.

Πού; Ας πάνε στην Αμερική, που τους αγαπάει, λένε κάποιοι. Στην αραιοκατοικημένη Μοντάνα φέρ’ ειπείν.

Έτσι κι αλλιώς, όπου πάνε προκόβουν. Δείτε τι έκαναν στην έρημο που λέγεται Ισραήλ…

Μέχρι και πυρηνικά όπλα ανέπτυξαν, μέχρι και βαριά στρατιωτική βιομηχανία, σε αντίθεση με τους γείτονές του που ακόμη τρέχουν αλαφιασμένοι και ξυπόλητοι ουρλιάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ… που να είχαν και πετρέλαια ή φυσικό αέριο.

Τέλος πάντων, όλα αυτά ή έμειναν, ή παραμένουν στα χαρτιά.

Αυτό όμως που ισχύει είναι η πολύχρονη μάχη του Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αφεθεί ήσυχο και να αναπτυχθεί εν ειρήνη, κάτι που κανένας γείτονάς του δεν επιθυμεί, ασχέτως κάποιων συγκυριακών «λυκοφιλιών», που αν δεν ήταν οι ΗΠΑ στην εξίσωση θα είχαν καταρρεύσει προ πολλού, και το Ισραήλ θα είχε πάψει να υπάρχει, άσχετα με τη γενναιότητα και την πολεμική αρετή των (λιγοστών σχετικά) πολιτών του..

Πάντως, επειδή η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται ενίοτε ως φάρσα, προχθές βγήκε στο φως μια πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης (παρόμοια με εκείνη των Ναζί της εποχής του Άιχμαν) να μεταφερθούν τα 2.5 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά, κάτι που προκάλεσε οξείες αντιδράσεις τόσο από τους Παλαιστινίους, όσο και από το Κάιρο.

Από πλευράς του Ισραήλ η κυβέρνηση υποβάθμισε την πρόταση, λέγοντας πως πρόκειται για μια «υποθετική άσκηση επί χάρτου» χωρίς καμιά πρακτική αξία.

Όπως και να έχει οι Αιγύπτιοι ανησύχησαν, μιας και χρόνια τώρα πιστεύουν πως το Ισραήλ θέλει να καταστήσει το παλαιστινιακό πρόβλημα σε πρόβλημα της Αιγύπτου.

Από πλευράς των Παλαιστινίων, ο εκπρόσωπος του Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε πως κάτι τέτοιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή, που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου», και πως «δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το 1948»!

Το επίμαχο έγγραφο έχει ημερομηνία 13/10/23,  λίγες μόνο μέρες μετά την σφαγή αμάχων από πλευράς της Χαμάς, και συντάχθηκε από το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ, και σε αυτό προτείνεται η υποχρεωτική μεταφορά όλων των Παλαιστινίων της Γάζας σε καταυλισμούς με αντίσκηνα στο βόρειο Σινά, οι οποίοι καταυλισμοί αργότερα θα αποκτήσουν μια πιο μόνιμη μορφή με κτιριακές κατασκευές και υποδομές, και θα επικοινωνούν με τις άλλες περιοχές μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου». Δεν αναφέρεται όμως στο τι θα απογίνει η ερημωμένη από τους Παλαιστίνιους Γάζα.

Χρόνια τώρα η Αίγυπτος φοβάται πως το Ισραήλ θέλει και σκοπεύει κάποτε να πραγματοποιήσει αυτό ή ένα παρόμοιο σχέδιο. Ας μην ξεχνάμε πως η Γάζα ανήκε στη δικαιοδοσία του Καΐρου από το 1948 έως και το 1967, οπότε και οι Ισραηλινοί την κατέλαβαν, μαζί με τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ Σίσι, μια μαζική εισροή Παλαιστινίων στη χώρα του θα αποσταθεροποιούσε την ευρύτερη περιοχή, μιας και από εκεί θα μπορούσαν πλέον να επιτίθενται στο Ισραήλ, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη μεταξύ των δυο χωρών, που επισημοποιήθηκε με σύμφωνο το 1979.

Αν όντως ισχύει αυτή η πρόταση, τότε μάλλον είναι προβοκατόρικο έργο κάποιων που θέλουν να ξαναδούν το Ισραήλ αντιμέτωπο στρατιωτικά με την Αίγυπτο, λένε Αιγύπτιοι αναλυτές.

Μάλιστα, αν οι Μουσουλμάνοι της περιοχής πιστέψουν πως το Κάιρο συμφωνεί υπογείως με την εν λόγω πρόταση, τότε όλα τα επικίνδυνα ενδεχόμενα για γενικότερη ανάφλεξη είναι ανοικτά, λένε.

Πάντως,  στο εν λόγω αμφιλεγόμενο έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου υπάρχουν και άλλες προτάσεις, όπως π.χ. να στηρίξουν οικονομικά τους Παλαιστίνιους χώρες όπως η Τουρκία, το Κατάρ, η Σ. Αραβία, και τα ΗΑΕ, όπως επίσης και να δεχθούν Παλαιστινίους στο έδαφός τους, αρχικά ως πρόσφυγες κι αργότερα ως πολίτες.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης και ο Καναδάς ως προορισμός για τους Παλαιστίνιους, χάρη στις «ιδιαίτερα επιεικείς» μεταναστευτικές πολιτικές του!

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, αν εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, θα υπάρχουν λιγότερες απώλειες αμάχων μετά το τέλος των εχθροπραξιών, απ’ όσες θα υπήρχαν αν παρέμεναν στη Γάζα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ, το έγγραφο δεν έχει καμιά πρακτική σημασία, είναι μια καθαρά θεωρητική πρόταση, και εξάλλου η αποκλειστική εστίαση της κυβέρνησης αυτό το διάστημα είναι στην στρατιωτική εξόντωση της Χαμάς, χωρίς να έχει σχεδιαστεί κάτι για την μετά τη Χαμάς εποχή.

Τέλος, ανάμεσα σε διάφορα άλλα, το έγγραφο απορρίπτει ως λύση την επαναφορά της παλαιστινιακής αρχής στη Γάζα, που σήμερα εδρεύει στη Δυτική Όχθη έχοντας εκδιωχθεί το 2007 από τη Χαμάς, καθώς κάτι τέτοιο θα «νομιμοποιούσε και θα δυνάμωνε το παλαιστινιακό εθνικιστικό κίνημα, εξαιτίας του οποίου θα έμπαινε σε εκ νέου κίνδυνο το Ισραήλ, και θα χάνονταν κι άλλες ζωές Ισραηλινών»…

Τι θα γίνει τελικά; Απομένει να το δούμε.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

ΥΓ- Μόνο μη μάθει τα παραπάνω ο δικός μας αρμόδιος υπουργός κ. Καιρίδης, και προσφερθεί να δώσει κάποιο νησί μας στους Παλαιστίνιους, για να «προκόψουν οι ίδιοι αλλά και  ο τόπος», όπως θα έλεγε και η κυρά Τασία του Σύριζα…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η σιωπή «δικαιώνει» τους γενοκτόνους

Στις 24 Απριλίου 1915, και ενώ είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου...

Και Reagan. Και Trump.

Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση...

Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν τη χθεσινή, άρχισε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση,...

Το σύμβολο της αποτυχίας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου

Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επιχείρησης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Ααρόν Χαλίβα έκανε διακοπές στο Ελάτ,...