Εξ οικείων καλέσματα στον πρωθυπουργό για πλήρες ξήλωμα του «συστήματος Δημητριάδη»

Τώρα που άνοιξε η φάμπρικα των «παραιτήσεων» και αντικαταστάσεων, δε θα είναι καθόλου εύκολο να κλείσει. Ήδη, φιλοκυβερνητικά «συγκροτήματα» Τύπου, με χοντροκομμένες μπηχτές, αφήνουν να εννοηθεί ότι έπονται και άλλες «απώλειες» εξαιτίας των υποκλοπών και άλλων «καυτών» θεμάτων

Για «ξήλωμα του συστήματος Δημητριάδη» κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «το Βήμα», του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία, με ένα φαρμακερό σχόλιο στην παραπολιτική σελίδα της, ουσιαστικά προαναγγέλλει (ή δηλώνει την επιθυμία της;) για απομάκρυνση και του νυν υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

«Τα απόνερα των παρακολουθήσεων -γράφει η εφημερίδα- και η έκταση του ντόμινο που η υπόθεση θα προκαλούσε ήταν ένα θέμα που τέθηκε από την πρώτη στιγμή . Οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος φάνηκε ότι δεν ήταν επαρκείς για την καταλλαγή των παθών και των αντιδράσεων στο παρασκήνιο και πάντως το θέμα παραμένει πολιτικά ανοιχτό και με αδιόρατες ακόμη πτυχές .

Ωστόσο επιβεβαιώνονται όσοι επέμεναν από την πρώτη στιγμή ότι οι ενδοκυβερνητικοί κλυδωνισμοί δε θα σταματήσουν εύκολα . Κατά τα όσα δηλώνουν εμφατικά οι πηγές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, μια σοβαρή παρενέργεια της υπόθεσης ήταν και το ξήλωμα με συνοπτικές διαδικασίες, και με μια λιτή ανακοίνωση το πρωί της Πέμπτης, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, και η αντικατάστασή του από τον επίτιμο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ στρατηγό ε.α, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Όσοι γνωρίζουν, σημειώνουν ότι ο κ.Τσουβάλας ήταν ένα από τα πρόσωπα του συστήματος Δημητριάδη. Και επιμένουν ότι μάλλον έπεται και συνέχεια αλλαγών, η οποία θα είναι πιο θορυβώδης, αφού πιθανολογείται πως θα περιλαμβάνει τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου».

Στο ίδιο τσουβάλι

Άπαντες, βέβαια, γνωρίζουν ότι «κουμάντο» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει ο Λ.Οικονόμου, ενώ ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, μάλλον χρησιμοποιεί το υπουργείο ως «εργαλείο» πολλαπλασιασμού της εκλογικής πελατείας του, προκειμένου να εκτοπίσει τους εσωκομματικούς ανταγωνιστές του, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Η εφημερίδα του Β.Μαρινάκη, πάντως, βάζει στο ίδιο τσουβάλι, αυτό του «συστήματος Δημητριάδη», τόσο τον Οικονόμου όσο και τον Τσουβάλα. Το όνομα του τελευταίου, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο, δεξιό και αριστερό, άλλοτε ταυτίζεται με υποκλοπές και παρακολουθήσεις από τους «κοριούς» της ΕΛΑΣ, όμως, άλλοτε τον παρουσιάζουν να χειρίζεται το μεγάλο και ακριβό έργο της αλλαγής των ταυτοτήτων, το οποίο, ωστόσο, εσχάτως ανακοινώθηκε ότι αναβάλλεται (!).

Αναβάλλεται, δε, για πολλοστή φορά. Πραγματικό γεφύρι της Άρτας. Να σημειωθεί ότι, μετά την άνοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2019, πολλάκις η κυβέρνηση κατηγορήθηκε, σύμφωνα με επανειλημμένα δημοσιεύματα, για περίεργες μεθοδεύσεις προκειμένου να δοθεί η «δουλεία» των ταυτοτήτων σε επιχειρηματία, ο οποίος εμπλέκεται και στην υπόθεση των λογισμικών απομακρυσμένης παρακολούθησης – υποκλοπών, και φέρεται να έχει δεσμούς κουμπαριάς με Δημητριάδη – Τσουβάλα.

Δεδομένου ότι στον διαγωνισμό, πλέον, παίρνουν μέρος και «μεγάλες δυνάμεις» – εταιρείες του εξωτερικού, ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να εγκατέλειψε την κούρσα για να πάρει τη «δουλειά των ταυτοτήτων». Δε λείπουν, όμως, και εκείνοι που είναι άκρως επιφυλακτικοί ως προς αυτή την εκδοχή. Είναι άγνωστο, πάντως, εάν ο ίδιος βρίσκεται πίσω από κάποια εταιρεία από αυτές που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό.

Και πάλι το Μάτι

Ως γνωστόν, αιφνιδιαστικά προ ημερών αντικαταστάθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Η τοποθέτησή του, το 2019, σε αυτό το πόστο είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση ακόμα και στους ίδιους τους Νεοδημοκράτες. Πόσο μάλλον, αφού ήταν αρχηγός της ΕΛΑΣ επί ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ήταν αρχηγός κατά την τραγωδία στο Μάτι. Κάτι για το οποίο είχε επικριθεί σφοδρότατα από τη ΝΔ τόσο η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ηγεσία της ΕΛΑΣ. Τώρα, λοιπόν, αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό εν αποστρατεία και επίτιμο αρχηγό της ΕΛΑΣ, Μιχάλη Καραμαλάκη, ο οποίος ήταν ο συντονιστής εναερίων μέσων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όταν είχε τοποθετηθεί σε αυτό το πόστο ο Κ.Τσουβάλας, ακόμα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είχαν σπεύσει να επικρίνουν την απόφαση. Το μέγαρο Μαξίμου, όμως, τους έβαλε πάγο και μάλιστα φέρεται να «απείλησε» δημοσιογράφους με… κυρώσεις. Τότε, άπαντες έκλεισαν τα στόματα.

Στην προκειμένη, το μέγαρο Μαξίμου έστελνε σαφέστατο μήνυμα ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται το «σύστημα Δημητριάδη». Τώρα, «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Προκειμένου να διασωθεί το «κεντρικό πρόσωπο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται να ξηλώσει όλο το «σύστημα Δημητριάδη», είτε αυτό εμπλέκεται στην ΕΥΠ, την ΕΛΑΣ, το υπουργείο Άμυνας (εκπλήσσει, αλλά στην παρούσα έχει μείνει εκτός στόχαστρου) ή αλλού.

«Σύστημα Μητσοτάκη»

Μόνο που το σύστημα αυτό δεν ήταν «σύστημα Δημητριάδη», αλλά «σύστημα Μητσοτάκη». Εκτός κι αν ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτό και ότι εξωθεσμικά κυκλώματα έκαναν -και κάνουν- ό,τι ήθελαν στην κυβέρνησή του. Οπότε τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού με το να παρουσιάζεται άμοιρος ευθυνών, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ακατάλληλος για τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Γιατί, όμως, μετά τη -μερική- αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών έχει πέσει τέτοιος «περονόσπορος» στην κυβέρνηση και δίνουν και παίρνουν οι «παραιτήσεις»;

Ανεξαρτήτως των επιθυμιών των κάθε λογής διαπλεκόμενων συμφερόντων, τα οποία ελέγχουν σημαντική μερίδα των ΜΜΕ, και πιέζουν τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον τάδε ή τον δείνα κυβερνητικό παράγοντα, εάν θέλει να τυγχάνει της ασυλίας τους, καθίσταται εμφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει ίχνη από μια σειρά μεγάλες υποθέσεις, έργα, «δουλειές», κ.ο.κ. Είναι εμφανές ότι το μέτωπο των υποκλοπών δεν είναι το μόνο που «τσουρουφλίζει».

Μπορεί, βέβαια, τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει, για ευνόητους λόγους, στους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς την ΕΥΠ. Εκτός κάδρου, όμως, έχει μείνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ, που, ως όλα δείχνουν, κρύβουν πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα τους. Και ένας από τους πολλούς είναι ότι για πάνω από ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, δεν έχουν καταφέρει, όχι να παρουσιάσουν τον εγκέφαλο, αλλά ούτε καν τον εκτελεστή (!).

  1. Ο λύκος τρώει το πόδι του αν πιαστεί σε δόκανο, όμως ο Κυριάκος την έπαθε σαν τον Πόντιο λύκο του ανέκδοτου.
    Τι λέει το ανέκδοτο: Πιάνονται 3 λύκοι σε ισάριθμα δόκανα. Ο πρώτος τρώει το πόδι του και φεύγει. Ο δεύτερος ακολουθεί το παράδειγμα του πρώτου και ταυτόχρονα προτρέπει και τον τρίτο λύκο (που ήταν πόντιος!!!;;;) να κάνει το ίδιο, πριν έρθει ο κυνηγός και τον σκοτώσει.
    Μετά από 2 μέρες συναντιούνται οι δύο κουτσοί πλέον λύκοι και αναρωτιούνται τι να απόγινε ο πόντιος φίλος τους. Πηγαίνουν προσεκτικά στο σημείο όπου είχαν πιαστεί και βλέπουν τον πόντιο κρεμασμένο πάνω από μία λίμνη αίματος. Ο παγιδευμένος λύκος λέει : “Έφαγα τρία πόδια κι ακόμα κρεμασμένος είμαι…”
    Ηθικό δίδαγμα, τον Κυριάκο πρέπει να παραιτήσεις για να λήξει το θέμα κ. Μητσοτάκη, εσύ ο ίδιος πιάστηκες στο δόκανο. Προφανές είναι πως οι άλλοι εκτελούσαν εντολές σου, δεν είναι άμοιροι ευθυνών, η κυρία ευθύνη όμως αφορά πράξεις και παραλήψεις σου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι εναλλακτικές επιλογές στο «τελεσίγραφο Σολτς»

Η ελληνική κυβέρνηση και -προσωπικά- ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκαν, πραγματικά, στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και έχουν ήδη...

Όταν έπεσε το σκοτάδι…

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Απριλίου 2010, όταν μια μεγάλη αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ κατέφθανε στο ακριτικό Καστελόριζο με επικεφαλής τον...

Η μυστική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τη ΝΙΚΗ

Πριν από τουλάχιστον έναν μήνα δύο διαχρονικές έγκυρες πηγές της στήλης, μία εκκλησιαστική και μία διπλωματική με καλή γνώση...

Ας κοιτάξει τον… καθρέφτη του

Με άκρως σουρεαλιστικούς όρους τείνουν να διεξαχθούν τελικά οι επερχόμενες (ευρω)εκλογές. Ίσως, μάλιστα, περισσότερο από κάθε άλλη αναμέτρηση...  Είναι...