Υπερπτήσεις – Παραβιάσεις: Ανεβάζει το… αυγουστιάτικο «θερμόμετρο» στο Αιγαίο η Άγκυρα

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση το γαϊτανάκι των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) από μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα (UAV), που ξεκίνησε η Άγκυρα εν μέσω Δεκαπενταύγουστου

Στη σκιά των παζαριών ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, προκειμένου η πρώτη να προμηθευτεί νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει παλαιότερα, και ενώ διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές με αυτό το αντικείμενο, ανεβάζει η Άγκυρα το… αυγουστιάτικο θερμόμετρο στο Αιγαίο, με μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το γαϊτανάκι ξεκίνησε εν μέσω Δεκαπενταύγουστου, καθιστώντας έτσι, για μια ακόμη φορά, κουρελόχαρτο το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ (1988) που προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών, οι δύο πλευρές θα απέχουν από στρατιωτικές κινήσεις και ασκήσεις.

Κουρελόχαρτο το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ: Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων μέσα στον Δεκαπενταύγουστο

Όλα αυτά σημειώνονται ενώ η Τουρκία έχει στο μεταξύ ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο, αυτό εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Ήδη τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίζει συριακά εδάφη. Ως γνωστόν, έχει απειλήσει με νέα εισβολή στη Συρία εναντίον των Κούρδων. Μένει να φανεί τώρα εάν θα κάνει πράξη τις απειλές της, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τα μνημόνια που υπέγραψε με Σουηδία και Φινλανδία για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, όπου αποκηρύσσεται το κουρδικό κίνημα ως «τρομοκρατικό» εντός της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας.

Σήμερα κατεγράφησαν 80 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και μια αερομαχία όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά. Τέσσερις εκ των παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις. Ειδικότερα, από τέσσερις σχηματισμούς συνολικά οκτώ F-16, πάνω από τις νήσους Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι, Καλόγεροι (19.000, 14.000, 24.000 πόδια) και από ένα UAV πάνω από Κίναρο (19.000 πόδια). Πάντως, ένας τέτοιος αριθμός παραβιάσεων είχε να σημειωθεί εδώ και ένα μήνα.

80 (!!!) τουρκικές παραβιάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο

Να σημειωθεί ότι σε παρόμοιες «επιδείξεις ισχύος» έχει προβεί η Άγκυρα και άλλες φορές. Πάντα, δε, στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι απαντά στις ελληνικές… «προκλήσεις». Η σημαντικότερη εξ αυτών των τουρκικών προκλήσεων σημειώθηκε φέτος το Μάρτιο, οπότε μέσα σε μια ημέρα έγιναν 168 παραβιάσεις.

Ένταση στο Αιγαίο: 168 παραβιάσεις-ρεκόρ – Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά

Λίγο αργότερα, τον Μάιο του 2022, μετά την εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, και ενώ ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μενέντεζ, καθώς και η πλειοψηφία του Κογκρέσου συνέχιζαν να μπλοκάρουν τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία (τόσο F-35, όσο και F-16 Block 70 καθώς και εκσυγχρονισμό F-16 σε Viper), η Άγκυρα προέβη σε μια σοβαρότατη παραβίαση – μήνυμα προς Αθήνα και Ουάσιγκτον.

Ουσιαστικά, επρόκειτο για αεροπορική προσβολή της Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι της οποίας, ως γνωστόν, αποτελεί διαμετακομιστικό σταθμό για μεταφορά αμερικανικού οπλισμού στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία για την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από τουρκικά μαχητικά πλησίον της Αλεξανδρούπολης»

Έτσι και τώρα, στις ΗΠΑ έχει και πάλι εγερθεί μείζον ζήτημα σε βάρος της Τουρκίας, με αφορμή την «είδηση» ότι η Άγκυρα έκλεισε με τη Μόσχα και νέο συμβόλαιο αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, S-400. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα αγοράς και συμπαραγωγής των F-35 ακριβώς επειδή αγόρασε την πρώτη παρτίδα των S-400. Κινητήριος μοχλός για τον αποκλεισμό της ήταν -και εξακολουθεί να είναι- ο Μπομπ Μενέντεζ.

Μενέντεζ: Ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ επιπλέον προμήθεια S-400 από την Τουρκία

Αν και οι ΗΠΑ ευθέως κατηγορούν την Τουρκία ότι προβαίνει σε νέα αγορά S-400, η Άγκυρα από τη μεριά της υποστηρίζει ότι η νέα συμφωνία αφορά μόνο τη συμπαραγωγή ορισμένων τμημάτων των S-400 και όχι προμήθεια επιπλέον συστοιχιών.

Ωστόσο, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Ποιος ο λόγος να κλείσει μια τέτοια συμφωνία με τη Ρωσία, αφού έχει «υποσχεθεί» στις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να αναπτύξει τις δύο συστοιχίες των S-400 που αγόρασε, αλλά θα τις κρατήσει αποθηκευμένες; Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εντονότατες υποψίες ότι η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει επιχειρησιακά τους S-400.

Εξίσου εύλογο είναι το ερώτημα: Για ποιο λόγο να κλείσει νέα συμφωνία η Τουρκία με τη Ρωσία για S-400, όταν αντιπροσωπεία της είναι σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αγοράσει, έναντι έξι δισ. δολαρίων, νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει παλαιότερα που έχει;

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο παζάρι, όπου στη ζυγαριά των ωφελημάτων που προσδοκά η Τουρκία βαραίνει o νέος σημαντικός ρόλος της ως ενδιάμεσου ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία. Ίδωμεν. Κοντός ψαλμός αλληλούια!

  1. Παρά τα δις για τους εξοπλισμούς οι ιθύνοντες δεν φαίνεται να έχουν βρει λύση στις τουρκικές προκλήσεις. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι για την αναχαίτιση των τουρκικών drones πηγαίνει F16 που στοιχίζει 15000 η ώρα πτήσης.

  2. Αγωνιούν οι Έλληνες, φανταστείτε να περάσουν τουρκικά αεροπλάνα πάνω από τα νησιά που παίρνει τα μπάνια του ο πρωθυπουργός μας.

  3. Σας δουλευουν αλλα τι νακαταλαβει ο λαος. Γιατι δεν παρεμβαινει η ΕΕ να του πει μην παραβιαζεις τα συνορα μου γιατι θα σε σκισω.Δεν ξερω που ειναι τα συ νο ρα της ΕΕ. Εξαλου γιατι φοβαστε ? Συμμαχοι ει μαστε στο ΝΑΤΟ.

  4. Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι εμείς οι ακραιφνείς δεξιοί πατριώτες, να μην τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία διότι διαφορετικά θα μας μείνουν τα αεροπλάνα, τα τανκς και τα ελικόπτερα αμανατι. Και εντάξει τα αγοράσαμε που τα αγοράσαμε για το καλό της συμμαχίας, όπως παραδέχονται και οι εν αποστρατεία ετοιμοπόλεμοι στρατηλάτες του κανα..
    αλλά τουλάχιστον να γλυτώσουμε κάποια λειτουργικά έξοδα για και τη συντήρηση τους.Και επιπλέον θα ευχαριστήσουμε και τους κ.κ αξιομαχους (λέμε τώρα) μακεδονομαχους στρατηλάτες των Brussels corps και των λοιπών θέσεων b…s scr…ing, των οποίων η ιδέα της μεγάλης(με μικρό Μ)Ελλάδας περνάει αναντίρρητα από το Ντονμπας (βέβαια αν περνάει από τα 12νησα τη Χίο ή τη Σάμο, δεν μας το θέτουν επακριβώς) αλλά δεν πειράζει.Οι ίδιοι είναι άλλωστε στεριανοι.Θα πρέπει λογικά το strategic accument των οποίων να πηγάζει από τα γνωμικά του Σουν Τσου(ή Τζου ή Ξου) ή του Παϊσίου των οποίων είναι ardent followers, οπότε ποιοι είμαστε εμείς που θα το αμφισβητησουμε.Ασε που έχουμε και ελεύθερη οικονομία, και τα νησιά συμμαχικά ήταν συμμαχικά θα παραμείνουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο άγνωστος πόλεμος της ένστολης επιβίωσης

Το σύνηθες ερώτημα είναι «τι Αστυνομία θέλουμε;». Η ερώτηση ουσίας, όμως, που προηγείται και όλοι αποφεύγουν να θέσουν είναι...

Η δημογραφική κρίση της Ελλάδας έγινε viral

Παραμονές Χριστουγέννων ο Ίλον Μασκ κρατούσε στα χέρια τον γιο του στο φεστιβάλ του κόμματος της Μελόνι, στη Ρώμη....

Ο ψευτομουφτής εξόργισε ακόμα και τους δικούς του

Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα για τον εκλεκτό του Ερντογάν και μακρύ χέρι της Τουρκίας στη Θράκη, Μουσταφά...

Γιάννης Φέρτης: Μια συνέντευξη του 2011 στον Απόστολο Διαμαντή

Φοράει ένα πουλόβερ και καπνίζει συνεχώς,  40 τσιγάρα ημερησίως. Είναι γεμάτος ενέργεια, παρότι μιλάει χαμηλόφωνα, μ’ αυτήν την βαθιά...