Ρωσικό αέριο: Το… μαρτύριο της σταγόνας – Η Μόσχα κλείνει κι άλλο την στρόφιγγα – Επηρεάζεται η Ελλάδα

Στο 20% των δυνατοτήτων του υποθαλάσσιου αγωγού στη Βαλτική, Nord Stream, που καταλήγει στη Γερμανία, μειώνεται η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου. Κάτι που δεν αποκλείεται να σημαίνει ότι σταδιακά να σταματήσουν οι ροές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τον ερχόμενο χειμώνα για ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και την Ελλάδα

Άρχισε για τα καλά το μαρτύριο της… σταγόνας του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Μόσχα αποφάσισε να κλείσει κι άλλο τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream που καταλήγει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, αποφάσισε να θέσει εκτός λειτουργίας μια ακόμη τουρμπίνα κατασκευής της γερμανικής εταιρείας, Siemens, που χρησιμοποιείται για την προώθηση του φυσικού αερίου στην ΕΕ, στον σταθμό συμπίεσης «Πορτοβάγια».

Έτσι, από τις 27 Ιουλίου, οι ποσότητες αερίου, μέσω Nord Stream, δεν θα υπερβαίνουν τα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Δηλαδή, θα περιοριστούν στο 20% της χωρητικότητας του υποθαλάσσιου αγωγού.

Επηρεάζει την Ελλάδα

Μπορεί, βέβαια, το θέμα να «καίει» πρωτίστως τη Γερμανία, στην οποία καταλήγει ο υποθαλάσσιος αγωγός της Βαλτικής. Στην πραγματικότητα, όμως, αφορά τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αφού μέσω του Nord Stream διοχετεύεται φυσικό αέριο, το οποίο κατόπιν μοιράζεται σε σειρά χωρών της ΕΕ.

Θεωρητικά, η Ελλάδα μπορεί να μην αντιμετωπίζει στην παρούσα πρόβλημα, επειδή δεν έχουν κλείσει οι ενεργειακοί δρόμοι – αγωγοί, μέσω των οποίων παίρνει ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, ήδη στην ΕΕ, με πρωτοστατούσα τη Γερμανία, τη «βιομηχανική καρδιά» της Ευρώπης, γίνεται λόγος για «ενεργειακή αλληλεγγύη». Δηλαδή, χώρες που θα έχουν μια κάποια σχετική επάρκεια σε αέριο να δώσουν και σε άλλες.

Πολύ περισσότερο, εφόσον επιβληθούν περικοπές στην κατανάλωση σε παραγωγικές μονάδες και σε νοικοκυριά, αυτή η «ενεργειακή λιτότητα» να μοιραστεί μεταξύ όλων των χωρών – μελών της ΕΕ. Κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα, η οποία, έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της ενέργειας, της «καρδιάς» μιας χώρας και της οικονομίας της, εξαιτίας των απαράδεκτων κυβερνητικών πολιτικών της δήθεν «πράσινης ενέργειας», του λουκέτου στις λιγνιτικές μονάδες, που τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται να ξανανοίξει, κ.ο.κ.

Βέβαια, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την εφαρμογή του μοντέλου της τουλάχιστον κατά 15% περικοπής στην κατανάλωση ενέργειας σε όλη την ΕΕ. Οψόμεθα. Μένει να φανεί. Και άλλες φορές παριστάνει τον «αντιστασιακό», αλλά στο τέλος εφαρμόζει ασυζητητί τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. Θετικό είναι, πάντως, ότι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου διαφωνούν έντονα με αυτό το μοντέλο.

Όλα αυτά, πάντως, δείχνουν ότι, εάν υλοποιηθεί το κακό σενάριο του ολοκληρωτικού κλεισίματος της στρόφιγγας, παρ’ ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο εξαρτημένη, όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από το φυσικό αέριο, θα αντιμετωπίσει και αυτή σοβαρά προβλήματα.

Η Gazprom

Τώρα, η Gazprom, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι κλείνει μια ακόμα τουρμπίνα, επειδή, βάσει των υφιστάμενων προδιαγραφών, πρέπει να υποστεί γενική επισκευή

Κατά το Ria Novosti, ο Nord Stream, ο βασικός αγωγός διοχέτευσης αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, επαναλειτούργησε στις 21 Ιουλίου, αφού, προηγουμένως, όπως αναφέρει, είχαν γίνει έργα προγραμματισμένης συντήρησης. Έτσι, η ροή του αερίου συνεχίστηκε στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού, από τα σχεδόν 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως που ήταν στο μέσον του Ιουνίου.

Ως γνωστόν, τότε η Gazprom δικαιολογούσε τις μειώσεις στις ροές του αερίου, ρίχνοντας το μπαλάκι στον Καναδά για τις καθυστερήσεις της παράδοσης μιας τουρμπίνας της Siemens. Κατά τη ρωσική πλευρά, ιδιαίτερα προβλήματα εμφανίστηκαν, εξαιτίας του Καναδά, όπου έπρεπε να γίνει η συντήρηση, καθώς και από το ότι τελικώς αυτή εστάλη μόνο στη Γερμανία.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 19 Ιουλίου, συνέδεσε ευθέως τη λειτουργία του Nord Stream με τις Δυτικές κυρώσεις. Είπε, επίσης, ότι τώρα σε λειτουργία βρίσκονται μόνο δύο μονάδες διοχέτευσης του αερίου, ενώ, όταν λειτουργεί κανονικά ο αγωγός και οι όλες οι εγκαταστάσεις του, χρησιμοποιούνται έξι μονάδες της Siemens. Μία από αυτές βρίσκεται πάντα σε εφεδρεία.

Τώρα, όμως, χωρίς και την τουρμπίνα από τον Καναδά, ο οποίος κατηγορείται ότι «σμαποτάρει» τον Nord Stream, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα μείνει σε λειτουργία μόνο μια μονάδα, πρόσθεσε ο ίδιος. Πόσο μάλλον, αφού, κατά τους ισχυρισμούς του, στις 26 Ιουλίου, μια ακόμα από αυτές τις τουρμπίνες θα πρέπει να σταλεί για προγραμματισμένες επισκευές.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο Πούτιν ήδη προανήγγειλε την περαιτέρω μείωση της ροής του ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού της Βαλτικής. Ουσιαστικά, ο ίδιος, εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποιεί με ολοκληρωτικό λουκέτο του αγωγού.

Ως γνωστόν, η ΕΕ επιρρίπτει τις ευθύνες στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αιτία δεν είναι η συντήρηση των τουρμπινών και οι κυρώσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...

«Γεωπολιτική σκακιέρα υπό εξέλιξη» στη Μέση Ανατολή

Και τώρα αναμένεται να υπάρξει πλήρη ρήξη στο καθεστώς ασφαλείας εντός του 2024. Τα γεγονότα αυτό μαρτυρούν. Γιατί απλά...