124 τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο – «Διόρθωση» του ΝΑΤΟ για την ημέρα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων ως επί το πλείστον από UAV σήμερα στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σε διορθωτική κίνηση προέβη το ΝΑΤΟ, ανακαλώντας χτεσινή ανάρτησή του για την «ημέρα ανεξαρτησίας» της Τουρκίας και των ΕΔ, και δημοσιεύοντας νέα

Σε 124 ανήλθαν σήμερα οι τουρκικές παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι 31 εξ αυτών από δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη, CN-235, οι 89 από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και 4 από 18 μαχητικά F-16. Σημειώθηκαν επίσης τέσσερις αερομαχίες (εμπλοκές) όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την διορθωτική κίνηση του ΝΑΤΟ να αποσύρει χθεσινή ανάρτησή του στο twitter, όπου συγχαίρει την Τουρκία για την «ημέρα ανεξαρτησίας», την «ημέρα νίκης και ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεών της».

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός, εμμέσως πλην σαφέστατα, επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, ότι βάζει πλάτες στην Τουρκία. «Τα όργανα της Συμμαχίας μας, του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από την ηγεσία της, από τον γενικό γραμματέα, πρέπει και να σέβονται και να τιμούν και το σύνολο των χωρών που είναι μέλη της Συμμαχίας, αλλά και τις αρχές της Συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ως γνωστόν, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη χτες σε διάβημα στο ΝΑΤΟ για την ανάρτηση στο twitter του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου της Σμύρνης. Είναι απορίας άξιον, πάντως, πώς διέφυγε κάτι τέτοιο του ιδίου του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας. Πόσο μάλλον, αφού στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο υπηρετούν και Έλληνες στρατιωτικοί. Άραγε, περί άλλα τυρβάζουν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, και σπεύδουν κατόπιν εορτής να διορθώσουν τα … «λάθη»;

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στον γγ του ΝΑΤΟ για ανάρτηση του νατοϊκού στρατηγείου της Σμύρνης

Να σημειωθεί ότι αυτή η ατμόσφαιρα έντασης καλλιεργείται συστηματικά το τελευταίο διάστημα από την Άγκυρα, η οποία δείχνει ιδιαίτερη επιμονή να καταγγέλλει την Ελλάδα επειδή δήθεν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματά της, S-300, στην Κρήτη «λόκαραν» προ ημερών τουρκικά μαχητικά δυτικά της Καρπάθου.

Επίθεση Ερντογάν: H Ελλάδα επιτέθηκε εναντίον του ΝΑΤΟ με το να “λοκάρει” τα F-16 μας με τους S-300

Ήδη, η Άγκυρα φέρεται να έχει προβεί σε διάβημα κατά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τα «στοιχεία» που προσκόμισε για αποδείξει ότι η Ελλάδα «κλείδωσε» στα ραντάρ των S-300, σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστα έπεισαν τους ΝΑΤΟϊκούς ως προς την αξιοπιστία τους. Κατά πληροφορίες, πράγματι τα τουρκικά μαχητικά «εγκλωβίστηκαν» σε ραντάρ, αλλά όχι των S-300.

Διαπραγματεύσεις κάνει ο Ακάρ με τους Αμερικάνους για F-16, «εγκλωβισμούς» από ελληνικούς S-300 φαντασιώνεται

Από τη μεριά του, ο Ν.Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, Edgars Rinkevics, σήμερα στην Αθήνα, δήλωσε:

«Η ρητορική την οποία εκπέμπει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, δεν αρμόζει καθόλου σε μια σύμμαχο χώρα.

Εμείς δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος. Κοιτάμε σαν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία προς το μέλλον. Γιατί για εμάς σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, το Διεθνές Δίκαιο.

Θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία που έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση, μια Συμμαχία κυρίαρχων κρατών, αλλά και μια Συμμαχία αρχών, των αρχών που μόλις μνημόνευσα. Αυτό άλλωστε μνημονεύεται σαφώς στο Στρατηγικό Δόγμα που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας και υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.

Και τα όργανα της Συμμαχίας μας, του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από την ηγεσία της, από το Γενικό Γραμματέα, πρέπει και να σέβονται και να τιμούν και το σύνολο των χωρών που είναι μέλη της Συμμαχίας, αλλά και τις αρχές της Συμμαχίας.

Η χθεσινή ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων αποτελεί απόκλιση από τις αρχές αυτές. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει κατά τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά. Και θέλω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος διότι μετά το χθεσινό μας διάβημα το ΝΑΤΟ προέβη σε διορθωτική κίνηση».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Θάψιμο» των προβλημάτων με σόου και ΤikΤok

Οι ευρωεκλογές ουδέποτε υπήρξαν εκλογικό γεγονός ανάλογου μεγέθους με τις εθνικές εκλογές. Κυβερνήσεις, κόμματα και υποψήφιοι, αλλά και οι...

Καημένο πιόνι…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός της σημερινής Ελλάδας προσελκύει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ελίτ και καταλήγει να είναι...

«Εστία»: Από την ΝΔ διέρρευσαν στους ευρωβουλευτές τα προσωπικά δεδομένα για...

Το κρυφό παρασκήνιο ενός σκληρού και αδυσώπητου εσωκομματικού πολέμου με διακύβευμα το ποιος Υπουργός θα αναλάβει την πολιτική και...

«Η Mεγάλη Αλβανία»

Η Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και το Γερμανικό κόμμα CDU του Φρήντριχ Μέρτς «έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα» που ταλαιπωρούν...