#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2008 16:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι λέτε για έναν πυρρίχιο κ. Καραμανλή;

Τα πραγματικά προβλήματα που αναδύονται στην περιοχή δεν είναι ενδεχομένως τόσο μεγάλα όσο παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες από τους Συμμάχους και τους εγκάθετούς τους στα ΜΜΕ. Ακόμα κι αν δεχθούμε την υλοποίηση των σεναρίων περί «Μεγάλης Αλβανίας» θα έχουμε τότε τέσσερις σχεδόν ισοδύναμες πληθυσμιακά χώρες στα Βαλκάνια - Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία. Όμως, η τελευταία όταν -και εάν- θα γίνει «μεγάλη», θα σταθεί στα πόδια της ύστερα από αρκετά χρόνια. Έως τότε θα είναι μόνον οι «αλβανοί». Έτσι η δύναμη που μπορεί να καθορίσει σημαντικά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι μια «συμμαχία» Ελλάδας - Σερβίας στην οποία θα συμπεριληφθεί ενδεχομένως και η Βουλγαρία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να στηρίξει μια τέτοια εξέλιξη και η Αμερική είναι πολύ μακριά για να αντιδράσει «δυναμικά». Η εποχή των βομβαρδισμών πέρασε και εδώ δεν είναι Ιράκ.

Στην πραγματικότητα ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα ήταν ανέκαθεν εξ Ανατολών. Με όλες εκείνες τις ιδέες και τα σενάρια που θέλουν την Τουρκία μια «περιφερειακή ισλαμική δύναμη, υπό την αιγίδα της οποίας θα μπορούσε να τεθούν όλοι οι ισλαμικοί πληθυσμοί της περιοχής». Και λέω τώρα εγώ: Ποιο μπορεί να είναι στην περίπτωση αυτή (θεωρητικά μόνο;) το «ελληνικό Κόσσοβο». Μήπως η Θράκη; Και μόνον αυτό το «προηγούμενο» δημιουργείται με την περίπτωση του Κοσσόβου; Δεν τίθεται και θέμα ανεξάρτητου Κουρδιστάν (εκτός των άλλων); Γιατί όλοι τρομοκρατούνται  με τον «κίνδυνο των αλβανόφωνων μουσουλμανικών πληθυσμών»¨, αλλά ξεχνούν τα εκατομμύρια των Κούρδων στην Πόλη που περιμένουν την ίδρυση ενός αυτόνομου Κουρδιστάν; Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου μπορεί και να αποβεί επωφελής για τη χώρα μας; Υπό την αναγκαία βεβαίως προϋπόθεση ότι στα ηνία της χώρας βρίσκεται μια ισχυρή κυβέρνηση, με όραμα και θέληση που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και έχει συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών της. Επειδή κανείς δεν μπορεί να φτιάξει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 02/03/2008 16:28:09

  Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μικρή. Όμως οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις είναι όλες προς όφελός της. Είμαι υπέρ της άποψης Μολυβιάτη που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να είναι όλο και πιο φανερή η υπεροχή του να είναι ο πολιτισμένος κόσμος με εμάς και όχι με τους άλλους.

 2. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 02/03/2008 19:50:16

  Γιατι να μην συμπεριληφθει η Μεγαλη Αλβανια στις δυνητικές συμμαχους της Ελλάδας ???? Δεν εχουμε στην πραγματικότητα κανένα ανυπερβλητο πρόβλημα πέρα από την αμοιβαία δυσπιστια και τις ακριτες (από πλευράς διπλωματιας) φιλοσερβικές τάσεις. Σημειωστε οτι στο τέλος της γραφής με την Σερβια δεν συνορευουμε και οι Σερβοι μετα το τράκο της δεκαετιας του 90 θα κανουν περισσοτερο από τους Αλβανους για να συνέλθουν. Μια φιλοαλβανική στροφή θα αποτελούσε ενδεχομένως και τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης στα Σκοπια εξαιτιας της ανασφαλειας του με το Τετοβο
  Τέλος ένα σχολιο για την Τουρκία:στην περίοδο που διανύουμε η θέση της είναι πιο δυσκολη από ποτέ . η γεωστρατηγική της αξια ειναι υποβαθμισμένη, έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και ένα ανοικτο μέτωπο με τους Κουρδους που στη φάση αυτή τους έχει φέρει αντιμετωπους με τους Αμερικάνους. Αν η Ελληνική Εξωτερική πολιτική ήταν πιο ευελικτη και είχε περισσότερη αυτοπεποιθηση τα πράγματα θα ήταν αλλιως.Όσο για τη θέση Μολυβιατη η αναμονη και η αδράνεια δεν είναι εξωτερικη πολιτική. Η θεωρια του ωριμου φρούτου δεν αποδιδει στη διεθνη σκηνή. Χρειαζονται πρωτοβουλίες και δράση.

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 02/03/2008 23:34:54

  Και πως θα πάς ξυπόλητος στα αγκάθια. Πώς θα κάνεις δράση με τα χάλια που έχεις σαν κοινωνία?

 4. Γιώργος Κούρβας avatar
  Γιώργος Κούρβας 03/03/2008 02:08:19

  FactorX,
  από πού είναι αυτή η φοβερή φωτογραφία;

 5. AnonymOs avatar
  AnonymOs 03/03/2008 15:01:30

  Συμφωνώ με την παραπάνω ανάλυση και διαφοροποιούμε μόνο σε ένα σημείο.
  Στό ότι εμείς, οιΣέρβοι και η Ρωσία
  μπορεί να κάνουμε συμμαχία.
  Αυτό είναι αδύνατον.
  Διότι δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός ο οποίος
  θα μπορούσε να το κάνει αυτό.
  Όλοι προκυνούν την Αμερική και τους Ευρωπαίους.
  Η διαμάχη τους είναι (διαμάχη στο εσωτερικό κάθε κόμματος) ποιοί απ' αυτούς θα είναι Αντλαντιστές και ποιοί όχι.

 6. Suhoi avatar
  Suhoi 03/03/2008 18:31:20

  Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με sxolio για το θέμα των Αλβανών ("Γιατι να μην συμπεριληφθει η Μεγαλη Αλβανια στις δυνητικές συμμαχους της Ελλάδας?"). Μην ξεχνούμε όμως, κάτι: Οι Αλβανοί σήμερα, λόγω της στήριξης που δέχονται, αλλά και της -έστω καθυστερημένης- εθνικής χειραφλετησής τους, εμφανίζονται πιο επιθετικοί απ'ότι άλλοι λαοί. Θα πρέπει κάποιος να τους βάλει λίγο φρένο. Κι'αυτό είναι πανεύκολο με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής μας.

  Ανεξαρτήτως αυτού όμως, οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ λαών, και κυρίως το επίπεδο ανάπτυξής τους, αλλά και τα κοινά συμφέροντα που έχουν, παίζουν συχνά καθοριστικό ρόλο στη σύναψη συμμαχιών. Η αλβανική κοινωνία, εκ των πραγμάτων υστερεί σε επίπεδο ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, είναι ολίγον δύσκολο να ταιριάξουν τα χνώτα μας. Αντίθετα, το επίπεδο κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης Σερβίας, Βουλγαρία και άλλων βαλκανικών χωρών είναι πιο κοντά στην Ευρώπη. Και σαν αντιλήψεις αυτοί οι λαοί, παρ΄ότι Σλάβοι, είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή κουλτούρα. Αναμφισβήτητα, υπήρξαν κόντρες στο παρελθόν μαζί τους, αλλά υπήρχαν και κοινά συμφέροντα. Ξεχνάει κανείς ότι επί Καραμανλή-Ζίφκωφ υπήρχε "συμμαχία" στον αντίποδα της Τουρκίας;

  Εν πάση περιοπτώσει, η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο καθοριστικού καταλύτη στις βαλκανικές εξελίξεις. Εάν όμως, υϊοθέτήσει το ρόλο της αμερικάνικης ορντινάτσας, απλά θα σύρεται πίσω από τα γεγονότα. Ηδη έχει χάσει πολλές και μεγάλες ευκαιρίες (πολιτικές και οικονομικές) που θα μπορούσε να ισχυροποιήσει θεαματικά τη θέση της στην περιοχή. Το ίδιο εξακολουθεί να κάνει σε μαγάλο βαθμό και τώρα, λόγω της σύγχυσης που υπάρχει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

  Κατά τα λοιπά, αναγκαία είναι η πολύπλευρη εξωτερική πολιτική. Εννοείται ότι ουδείς μπορεί να αγνοήσει τις ΗΠΑ (γιατί, πρέπει;), αλλά παράλληλα είναι θετικό κάθε άνοιγμα προς Ρωσία. Πόσο μάλλον, όταν ο Μόσκοβος εμφανώς επανακάμπτει δριμύτερος στη διεθνή σκηνή και στα Βαλκάνια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.