01/09/2007 01:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια ακυβερνησίας

Επειδή όλα είναι ανοικτά πλέον στον εκλογικό ορίζοντα, «εκλογολόγοι» φίλοι μας διευκρινίζουν τι μπορεί να συμβεί σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο: Καταρχήν, για να υπάρξει μη αυτοδυναμία (και συνεπώς πλήρης– κι όχι μερική –ακυβερνησία) εκτός από την εκλογή πέντε κομμάτων στην νέα Βουλή, πρέπει ο πρώτος συνδυασμός να συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο του 42,1% με μικρή διαφορά από το δεύτερο (κάτω από 2%). Αυτό για τους εξής λόγους:


Για να μπουν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ πρέπει μαζί με το ΚΚΕ αφενός να ξεπεράσουν το φράγμα το 3% και αφετέρου να πάρουν ψήφους και από το πρώτο κόμμα. Στην περίπτωση αυτή για να εξασφαλίσει η ΝΔ μια πλειοψηφία της τάξης των 151 εδρών (άντε 152) πρέπει να πάρει τουλάχιστον το 42,1 % των ψήφων - κι αυτό άσχετα με τα ποσοστά τα οποία θα λάβουν οι υπόλοιποι πολιτικοί συνδυασμοί. Για να διαφύγει τον κίνδυνο ενός νέου …Συμπιλίδη, η ΝΔ πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 42% και η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ να είναι της τάξης του 2%. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ελπίζει σε μια ισχνή πλειοψηφία 152 – 154 εδρών. Αν όμως η ΝΔ συγκεντρώσει ποσοστό κάτω από 42%, με μικρή διαφορά από το δεύτερο, τότε ο τόπος θα οδηγηθεί σε πλήρη – και όχι μερική -ακυβερνησία.Σημειώνουμε ότι οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή για λογαριασμό ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία από 0,7% έως 2,1% έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, ενώ κοινό τους στοιχείο είναι η ένδειξη για πεντακομματική Βουλή. 


Στη δημοσκόπηση της GPO για το Mega η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στο 1,4%. Στην έρευνα της MRΒ για λογαριασμό του ALPHA , η ΝΔ λαμβάνει 1,9% περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ. Στη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALTER, η διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων είναι 0,7%

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.