24/09/2007 15:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρέμβαση Σανιδά εναντίον Ζορμπά και θέμα Εξεταστικής

Συνεχίζεται και σήμερα η αντιπαράθεση για το πόρισμα Ζορμπά, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δηλώνει ότι είναι άκυρο και τον πρώην πρόεδρο της Βουλή Απόστολο Κακλαμάνη να ζητάει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Η έκθεση Ζορμπά συντάχθηκε ακύρως και δεν μπορεί να ισχύει ως πόρισμα, είναι ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο" αναφέρει σε εγκύκλιό του (!) ο κ. Σανιδάς. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δηλώνει επίσης ότι η Αρχή της οποίας επικεφαλής είναι ο Γιώργος Ζορμπάς δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή ,όπως η αντίστοιχη για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά μια …απλή διοικητική επιτροπή (!!) Σημειώνουμε ότι ανάλογη θέση είχε διατυπώσει και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργος Κολιοκώστας, ο οποίος επέστρεψε το πόρισμα -το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως έκθεση- στον Γ. Ζορμπά ως «μη σύννομο».

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πρόθεση του κ. Σανιδά είναι να ποδηγετήσει την Αρχή του κ. Ζορμπά και να την υπάγει σε εισαγγελικό έλεγχο. Επιχειρείται δηλαδή η κατάργηση της ανεξαρτησίας της, παρόλο που στο πρώτο άρθρο του ιδρυτικού της νόμου αναφέρεται σαφώς ότι είναι Ανεξάρτητη. Δημιουργείται επίσης σοβαρό ζήτημα με τις ομόλογες Αρχές του εξωτερικού με τις οποίες ήδη συνεργάζεται εποικοδομητικά ο κ. Ζορμπάς, ιδίως εκείνες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η FATF (Financial Action Task Force) έχει ήδη επισημάνει ότι η Αρχή εναντίον του βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα δεν έχει επαρκή μέσα και πολιτική υποστήριξη.

Σε ανακοίνωση του τέλος, ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει ότι η απομάκρυνση δύο κομματικών αξιωματούχων (Κουρής και Τσουπίδης) από το υπουργείο Οικονομικών και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν μπορεί να απαλείψει ενδεχόμενες ευθύνες αρμοδιότητας του εισαγγελέα, των ιδίων, συνεργατών τους ή και προϊσταμένων τους για το σκάνδαλο των ομολόγων. Και καλεί τον πρωθυπουργό να εισηγηθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διαλευκανθεί πριν παραγραφεί λόγω πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει επίσης ότι τυχόν αποπομπή του κ. Ζορμπά θα είναι «ομολογία συγκάλυψης».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. aegean avatar
    aegean 24/09/2007 16:01:18

    Τα έχει ήδη γράψει κι ο exaktinos.
    http://exaktinos.wordpress.com/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.