23/09/2007 17:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μυστήριο για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τον Καναδά

Το ομογενειακό www.kalami.net  αποκαλύπτει  ότι η ''αναγνώριση'' της ΠΓΔΜ από τον Καναδά, «έγινε μόνο για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές». Οφείλεται επίσης σε μεγάλη εμπορική συμφωνία δισ. δολαρίων, μεταξύ των δυο χωρών, που καθυστερούσε επί τρεις μήνες, επειδή τα Σκόπια επέμεναν να αναφέρονται ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' στο συμβόλαιο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι πρόκειται για την πώληση καναδικού πυρηνικού αντιδραστήρα στα Σκόπια. Το θέμα έχει μεγάλη σημασία, επειδή μεταδόθηκε αρχικά από το ΑΠΕ και στη συνέχεια θεωρήθηκε γεγονός από τα ΜΜΕ, χωρίς, από όσα γνωρίζουμε, να υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση για το θέμα μέχρι στιγμής. Πρόκειται άραγε για μια νέα ελληνική διπλωματική γκάφα ή για πολιτική σκοπιμότητα; Διαβάστε περισσότερα στο www.kalami.net.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aegean avatar
  aegean 23/09/2007 19:47:33

  Κλείνει η Βουλγαρία τα δικά της πυρηνικά εργοστάσια κι ανοίγουν τα Σκόπια δικά τους. Ρε θα τρελαθούμε ρεεεεεεεε.

 2. Gianni avatar
  Gianni 24/09/2007 13:43:24

  Η Βουλγαρία έχει ήδη συμφωνήσει με τη Ρωσία για νέα πυρηνικά εργοστάσια.

 3. kalami avatar
  kalami 24/09/2007 14:04:25

  Νέα δημοσιεύματα από το "Καλάμι".

  O Καναδάς, αποφάσισε να χρησιμοποιεί τ' όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' μόνο γιά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, όπως π.χ. κάνoυν Γαλλία, Bρετανία κ.ά.. (Παράδειγμα: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν σε όλα την πΓΔΜ ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' και όχι μόνο γιά εμπορικές συναλλαγές)...To Koινοβούλιο του Καναδά, ως μόνο αρμόδιο να επικυρώσει ''αναγνώριση'', είναι... κλειστό ίσαμε 15 Οκτώβρη... Κινητοποιήσεις Ομογενών στον Καναδά, που εθεώρησαν ως γεγονός την ''αναγνώριση''.
  Καναδέζικες εφημερίδες αναφέρθηκαν στην...''αναγνώριση'', επικαλούμενες ως πηγή, τα... ελληνικά ΜΜΕ.
  Δεν είναι η πρώτη φορά που οι του ''Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων'' (ΑΠΕ) στις ΗΠΑ και στον Καναδά, μεταδίδουν μη διασταυρωμένες ''πληροφορίες'' ως ''ειδήσεις'', τις οποίες επικαλούνται ΜΜΕ στην Αθήνα... (Παράδειγμα, 29 Αυγ. '07, όταν μετάδιδε το ''Αθηναϊκό Πρακτορείο'' από τη Νέα Υόρκη, ότι θα γίνουν ''Τηλεμαραθώνιος'' γιά τους πυρόπληκτους και συγκέντρωση Ομογενών στην πλατεία ''Αθηνών'' στην Αστόρια με κεριά. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε, αλλά πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα αναδημοσίευσαν την ''είδηση'' ως γεγονός).

  Δήλωση -γραπτή- ανώτατου αξιωματούχου ΥΠΕΞ Καναδά (21 Σεπτ. '07): ''.... We have therefore decided to take a pragmatic approach and to refer, in our bilateral relations with the Republic of Macedonia, to the name by which the country calls itself in its constitution and within its own borders... Canada intends to continue to respect established practices and consensus within the UN and other international bodies. This means that in many such bodies, Canada will be referring to the Former Yugoslav Republic of Macedonia...''

 4. kalami avatar
  kalami 24/09/2007 14:04:51

  Μύθος η ''αναγνώριση'' της FYROM (πΓΔΜ) ως ''Μακεδονία'', από τον Καναδά.
  Μιά νέα ελληνική διπλωματική γκάφα ή πολιτική σκοπιμότητα;


  Του Θωμά Στεφ. Σάρα*

  Όλα άρχισαν ξαφνικά, ''κεραυνός εν αιθρία'', όπως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από τους πολιτικούς παρατηρητές. Στις 19 του Σεπτέμβρη '07 κλήθηκε ο επιτετραμμένος της Ελληνικής πρεσβείας στην Ottawa στο τμήμα εξωτερικού εμπορίου του Καναδικού Υπεξ, όπου ένας Καναδός διπλωμάτης πρεσβευτικού βαθμού, του ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση του τμήματος, στο μέλλον ο Καναδάς στις διμερείς, εμπορικές κυρίως, σχέσεις του με την FYROM θα αποδέχεται την ονομασία ''δημοκρατία της Μακεδονίας'' και προσέθεσε ότι το τμήμα υποχρεώθηκε να κάνει αυτήν την υποχώρηση στις απαιτήσεις της διοίκησης της FYROM, ύστερα από την άρνηση της τελευταίας να δεχθεί την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με οποιοδήποτε άλλο όνομα, πλην εκείνου του συνταγματικού της.
  Φρόντισε ωστόσο, ο συνομιλητής του Έλληνα διπλωμάτη, να τονίσει ότι το γεγονός αυτό δεν επιφέρει και ούτε πρόκειται να επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στην επίσημη διεθνή αναγνώριση αυτής της διοικητικής οντότητας η οποία θα συνεχίσει να αναγνωρίζεται ως FYROM (ΦΥΡΟΜ).
  Πληροφορίες του συντάκτη αυτού του άρθρου από υπεύθυνες πηγές του Καναδικού Υπεξ, οι οποίες ζήτησαν να μην γίνει αναφορά στην ταυτότητά τους, αναφέρουν ότι η όλη υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Καναδά και FYROM γύρω από κάποια εμπορική συμφωνία πώλησης καναδικών αγαθών μεγάλου ποσού, (σύμφωνα με υπολογισμούς μας πρέπει να ξεπερνά το ένα δις σε καναδικά δολάρια). Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, αρχικά έγινε κάθε προσπάθεια να πεισθεί η κυβέρνηση της FYROM ν' αποδεχθεί την συμφωνία με το όνομα αποδοχής της από τα Ηνωμένα Έθνη και του άλλους διεθνείς οργανισμούς.
  Δυστυχώς εκείνη συνέχισε να παραμένει ανένδοτη υποστηρίζοντας την ύπαρξη νομικού ζητήματος γύρω από την εγκυρότητα της σύμβασης, εάν σε αυτήν δεν γινόταν αναφορά στο ''συνταγματικό'' όνομα της χώρας τους. Σε κάποια στιγμή μάλιστα υπήρξε απειλή ακύρωσης της συμφωνίας εάν οι Καναδοί συνέχιζαν να επιμένουν στην απαίτησή τους. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τα Σκόπια δέχθηκαν την αναφορά αυτή μόνον για τις διμερείς, κυρίως εμπορικές, συναλλαγές των δύο χωρών και μέσα στα πλαίσια των πολιτικών συνόρων της διοίκησης τους.
  Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται αλλαγή πολιτικής σε ότι αφορά την επίσημη αναγνώριση του κράτους ως FYROM, και ως εκ τούτου δεν επρόκειτο να εκδοθούν σχετικά επίσημα δελτία και υπηρεσιακές ανακοινώσεις, που να αναφέρονται πάνω στην αποδοχή του όρου από την Καναδική πλευρά.
  Σχολιάζοντας τα γεγονότα ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών του Καναδά Maxime Bernier, μου δήλωσε ότι το μέτρο αρχικά έγινε αποδεκτό έχοντας η υπηρεσία υπ’ όψιν το προηγούμενο του Ενωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και ενός μεγάλου αριθμού κρατών παγκοσμίως (γύρω στα 120), τα οποία στις μεν διμερείς (εμπορικές ειδικά) σχέσεις τους αναφέρονται στην μικρή αυτή Δημοκρατία με το συνταγματικό της όνομα, στις δε διεθνείς σχέσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλα), με το όνομα που έχουν γίνει δεκτά στα Ηνωμένα Έθνη. ''Δεν μπορώ να αντιληφθώ το γιατί η Ελλάδα δέχθηκε την εφαρμογή αυτού του μέτρου με κλειστούς συνεργάτες και συνεταίρους της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και αντιδρά μόνον στην περίπτωση του Καναδά'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.
  ''Η αλήθεια είναι ότι ο Καναδάς δεν θέλει να περιορίσει τις σχέσεις του με την ΦΥΡΟΜ είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα επειδή υπάρχει κάποιο θέμα αμφισβήτησης και διαφωνίας γύρω από το όνομα.
  Ο Καναδάς συνεχίζει να σέβεται τις αποφάσεις και την αποδοχή όσων έχουν αποφασιστεί με κοινή συναίνεση γύρω από την διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και τα μέλη του. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα συνεχίζει να αναφέρεται στη βαλκανική αυτή χώρα ως FYROM σε διεθνή σώματα και οργανισμούς. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις άλλες χώρες που δέχθηκαν να καθιερώσουν αυτήν την πρακτική πριν από μάς'', σύμφωνα με τον συνομιλητή μου.
  ''Η Ελλάδα είναι ένας αξιόλογος σύμμαχος μέλος του ΝΑΤΟ και ένας καλός συνεργάτης του Καναδά πάνω σε θέματα και υποθέσεις που αφορούν το διεθνή χώρο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι διμερείς σχέσεις μας δεν πρόκειται να επηρεασθούν με την σημερινή απόφαση, και ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Καναδά θα παραμείνουν δυνατές, όπως και στο παρελθόν'', συμπλήρωσε.

  Μια περίεργη αντίδραση
  Θα πρέπει να ομολογήσω την απορία κι έκπληξή μου για τον άνεμο των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η απόφαση αυτή της Ottawa στον Ελλαδικό και ομογενειακό χώρο.
  Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν αποτελεί αλλαγή της σημερινής πολιτικής του Καναδά έγινε ξεκάθαρο στους εκπροσώπους της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας όταν κλήθηκαν στο ΥπΕξ. Σαν αποτέλεσμα τους δηλώθηκε ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση από την υπηρεσία ή και την κυβέρνηση, σχετική με την απόφαση του τμήματος. Υποθέτω ότι οι Έλληνες διπλωμάτες γνωρίζουν ότι όταν υπάρχει αλλαγή πολιτικής μιας κυβέρνησης έναντι του υφισταμένου στάτους, αυτή γίνεται με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης ή και ανακοινώσεων. Πρέπει δε να ομολογήσω ότι όταν πληροφορήθηκα την ''είδηση'' και από συγγενικό μου άτομο από την Θεσσαλονίκη, αγανάκτησα και θέλησα να διαμαρτυρηθώ στην υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά.
  Όταν ωστόσο οι υπεύθυνοι άκουσαν τα παράπονά μου, με διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν καν ιδέα για κάτι παρόμοιο, μου υποσχέθηκαν ωστόσο να πληροφορηθούν και ότι θα μου ενημερώσουν αργότερα. Ύστερα από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις μου στο γραφείο του Υπουργού, διαπίστωσα ότι ούτε κι εκείνοι είχαν ιδέα, αφού με παρέπεμψαν σε πρέσβη, υπεύθυνο για τις σχέσεις του Καναδά με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος όμως και πάλι με διαβεβαίωσε ότι έχει απόλυτη άγνοια και μου ζήτησε να πάρω πληροφορίες από την ελληνική πλευρά η οποία είχε δώσει δημοσιότητα στην πληροφορία.
  Στο σημείο αυτό ήλθα σε τηλεφωνική επαφή με το γραφείο του Πρωθυπουργού του Καναδά, για να διαπιστώσω όμως ότι η είδηση αποτελούσε νέα και για αυτούς. Έτσι λοιπόν κάλεσα την πρεσβεία της Ελλάδας από όπου και πραγματικά έλαβα τις σχετικές πληροφορίες αρχίζοντας έναν νέο κύκλο τηλεφωνημάτων προκειμένου να πάρω περισσότερες πληροφορίες. Το γεγονός της ευρείας δημοσιότητας που έδωσαν οι υπεύθυνοι της διπλωματικής υπηρεσίας της Ελλάδας και τ' αθηναϊκά ΜΜΕ, είναι βέβαιο ότι πραγματικά προβλημάτισε τους Καναδούς υπευθύνους, δεδομένου ότι βρέθηκαν μπροστά σε μια απρόοπτη έκρηξη ενθουσιασμού από την πλευρά της FYROM. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια πρωτοφανής αντίδραση, διαφορετική από τις δύο πλευρές, η οποία υποχρέωσε τους υπεύθυνους να επισημοποιήσουν αυτή τους την απόφαση με την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Πράγμα που έγινε. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον αναγνώστη ότι, εξ αιτίας αυτής της πραγματικότητας, το σχετικό έγγραφο που έλαβα από το καναδικό ΥΠΕΞ, ήλθε δύο μέρες αργότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, σχεδόν ολόκληρη την προηγούμενη μέρα την είχαν ξοδέψει σε συνεδριάσεις και συζητήσεις.

  Οι υπεύθυνοι του Αλαλούμ
  Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να είχε ξεπεραστεί αθόρυβα με την παρέμβαση των παροικιακών οργανώσεων και τις παραστάσεις των ηγεσίας της ομογένειας στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Πιστεύω δε ότι η ''σιωπηλή διπλωματία'' είναι και η περισσότερο αποτελεσματική. Δυστυχώς η ελληνική διπλωματική αποστολή είχε νέο πρέσβη ο οποίος δεν είχε καν επιδώσει τα διαπιστευτήρια του στον Καναδά. Το αποτέλεσμα, υποθέτω ήταν να λάβει πρωτοβουλίες ο υπεύθυνος Τύπου της πρεσβείας, ο οποίος κι έδωσε την πληροφορία στους άσχετους με την δημοσιογραφία ανταποκριτές του ΑΠΕ (Aθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων), οι οποίοι την έστειλαν σαν ''είδηση-βόμβα'' στα ΜΜΕ στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα πραγματικό αλαλούμ και μεταβάλλοντας έτσι το πολιτικό τοπίο που υπήρχε.
  Αλλά όμως τι θα μπορούσε να πει κανείς όταν θέσεις κλειδιά για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Ελληνικού λαού επαφίενται σε ''κομματικούς κομισάριους'' των εκάστοτε κρατούντων στην διοίκηση του Αθηναϊκού κράτους.
  Μήπως είναι ψέματα ότι ο ίδιος αυτός εκπρόσωπος Τύπου φέρει απόλυτη την ευθύνη για το γεγονός των πυρκαγιών της Πελοποννήσου και της Ολυμπίας, με την άρνησή και απροθυμία του να ενημερώσει το εθνικό κέντρο, για τριάντα ολόκληρους μήνες;

  (22 Σεπτ. '07)

  * Ο Θ. Σάρας είναι εκδότης της εφημερίδας ''Πατρίδες'' (Τορόντο-Καναδά). Είναι, επίσης, πρόεδρος του Συμβουλίου Συντακτών του Ξενόγλωσσου Τύπου του Καναδά.

 5. χαρης avatar
  χαρης 20/02/2008 16:17:10

  εγω εχω πει να την πουμε Νιτσα απο το Μακεδονιτσα κανενας δεν μ΄ ακουει!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.