24/08/2007 15:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η J&P Morgan «βοηθάει» και στο Χρηματιστήριο και «βλέπει» νίκη της ΝΔ – τι άλλο θα έβλεπε;


 Τι συμβαίνει με τη ΔΕΗ και ξαφνικά η μετοχή της, από τα 15,90 ευρώ που ήταν, απογειώθηκε στα 30 ευρώ; Η απάντηση βρίσκεται στην έκθεση της άμεσα εμπλεκόμενης στο σκάνδαλο των ομολόγων, J&P Morgan, η οποία αίφνης αγάπησε την ΔΕΗ, από εκεί που καλούσε τους επενδυτές να την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Τι παιχνίδι παίζει αυτή τη φορά η κυβέρνηση και η εταιρεία-μόνιμος «σύμβουλός» της τόσο στα ομόλογα, όσο και σε σειρά άλλων μεγάλων μπίζνες; Όπως και να’ χει, η υπόθεση μυρίζει πολύ χρήμα και θυμίζει ολίγον τι το σκάνδαλο της χειραγώγησης του Χρηματιστηρίου επί Σημίτη. Και μάλιστα σε μια στιγμή που λόγω των κραδασμών στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια,  η Σοφοκλέους κάθε άλλο παρά καλά πηγαίνει.

Η έκθεση κυκλοφόρησε στις 21 Αυγούστου και αμέσως πέταξαν στα ύψη οι μετοχές. Κι’ όμως, στις 13 Ιουνίου, ο ίδιος οίκος συμβούλευε τους πελάτες του να αποφεύγουν τη μετοχή εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, καθώς αυτά αναμένεται να απογοητεύσουν. Επίσης, στις 20 Ιουνίου, μετά την ανακοίνωση την ανακοίνωση της αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ (+4%), η J&P Morgan προέβλεπε ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα εμφανίσει πορεία κατώτερη της αγοράς. Άραγε, ποια σημαντική επιχειρηματική κίνηση της ΔΕΗ μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα, ώστε να αλλάξει στάση η J&P Morgan; Περιμένουμε να δούμε αν η θεαματική αύξηση της μετοχής οφείλεται σε ουσιαστικές οικονομικές παραμέτρους ή απλά είναι μια προκατασκευασμένη φούσκα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι στην έκθεσή της για τη ΔΕΗ η J&P Morgan, σπεύδει να προδιαγράψει νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. Εύγε κ. Αλογοσκούφη! Τα χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός στον αμερικανικό επενδυτικό οίκο για να παρέχει «συμβουλές» στην κυβέρνηση, πιάνουν τόπο. Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 25/08/2007 06:15:23

  Και το παιχνίδι συνεχίζεται !!!!!


  http://www.isotimia.gr/article/greek/42929/13/index.html

  JP Morgan: Το 3μηνο της ΔΕΗ γεννά ελπίδες για το 2008 24 Αυγούστου 2007 11:01 Μόλις τρεις ημέρες έπειτα από τη δραστική αναβάθμιση της μετοχής της ΔΕΗ και την έκδοση της σύστασης overweight με στόχο τα 30 ευρώ, η JP Morgan επανέρχεται με νέα θετική έκθεση για την επιχείρηση, η οποία εκδίδεται εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου, στις 28 Αυγούστου.

  Όπως προβλέπει η αναλύτρια Σοφία Σαββαντίδου, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ θα αυξηθεί κατά 5,6% στο εξάμηνο, όμως, τα EBITDA θα εμφανίσουν μείωση 5,8%. Για το β΄ τρίμηνο, και εφόσον αυτό συγκριθεί με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 8%, εξαιτίας και των υψηλότερων τιμολογίων για το βιομηχανικό ρεύμα. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο οίκος, η ΔΕΗ θα εμφανίσει βελτίωση των περιθωρίων, για πρώτη φορά από το δ΄ τρίμηνο του 2004.

  Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις του μιλούν για κύκλο εργασιών 1.219 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, EBITDA 213 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 31 εκατ. ευρώ, με τις αντίστοιχες προβλέψεις για το α΄ εξάμηνο να διαμορφώνονται στα 2.461 εκατ., 449 εκατ. και 72 εκατ. ευρώ.

  Συμπερασματικά, η JP Morgan σημειώνει πως η αιφνιδιαστική αύξηση των τιμολογίων θα επιδράσει θετικά στα αποτελέσματα, όμως, τέσσερις έκτακτοι αρνητικοί παράγοντες επισκιάζουν τις επιδόσεις. Πρόκειται για τις μη ευνοϊκές συνθήκες στην υδροηλεκτρική παραγωγή, τις εισαγωγές που υπαγόρευσαν οι επίμονοι καύσωνες, τις αγορές λιγνίτη προκειμένου να αντιμετωπισθεί η χαμηλή αποδοτικότητα των ορυχείων και τη δίμηνη διακοπή της παραγωγής λιγνίτη.

  Τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, αναμένεται λοιπόν να αποτελέσουν μία πρώτη ένδειξη της προθυμίας και της ικανότητας της διοίκησης να βελτιώσει την κερδοφορία, όμως, επιβεβαιώνουν και τις κατώτερες των συγκλινουσών εκτιμήσεις του οίκου για τα μεγέθη της χρήσης. Παρόλα αυτά, η JP Morgan συστήνει στους επενδυτές να εστιάσουν στις προοπτικές της ΔΕΗ από το 2008 και μετά, και όχι στο 2007, για αυτό και επιμένει στη νέα, αισιόδοξη στάση της απέναντι στην επιχείρηση.

 2. ergatis avatar
  ergatis 28/08/2007 09:58:36

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Αποτελέσματα α' εξαμήνου 2007 του Ομίλου ΔΕΗ  Αθήνα 28 Αυγούστου 2007

  *
  Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε € 2,47 δις από € 2,33 δις, το α' εξάμηνο του 2006,αυξημένα κατά 6%.
  *
  Το πολύ χαμηλό ύψος χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα, προκάλεσε τη δραστική μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά περίπου 64% το α' εξάμηνο του 2007,σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2006,με αποτέλεσμα την επιβάρυνση με ποσό € 157 εκατ. για υποκατάστατα καύσιμα.
  *
  Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων που αφορούν το λιγνίτη, ανήλθαν σε € 268,5 εκατ. από € 315,6 εκατ. το α' εξάμηνο του 2006, μειωμένα κατά περίπου 15%.
  *
  Tα κέρδη προ αποσβέσεων τόκων και φόρων (EBITDA) ανήλθαν σε € 456,4 εκατ. έναντι
  € 475,8 εκατ. το α' εξάμηνο του 2006,μειωμένα κατά 4,1%.
  *
  Tα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο του 2007 ανήλθαν σε € 99,4 εκατ., σε σχέση με € 95,3 εκατ. το α' εξάμηνο του 2006, αυξημένα κατά 4,3%.
  *
  Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 381,9 εκατ. έναντι € 325,8 εκατ. το α'εξάμηνο του 2006,αύξηση κατά 17,2%.

  Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α' Εξαμήνου (pdf)

 3. apo in.gr avatar
  apo in.gr 03/09/2007 12:12:41

  Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων κατέθεσε η JP Morgan τα χρήματα από την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ και τους τόκους του δευτέρου τριμήνου.

  Όπως αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού Απασχόλησης Β.Μαγγίνα:

  «Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ασφαλιστικών Ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ, κατέθεσε ο Διεθνής Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός JP Morgan τα χρηματικά ποσά που τους αναλογούν, από την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, καθώς και τους τόκους του δευτέρου τριμήνου».

  Οι διοικήσεις των Ταμείων συμφώνησαν με την πρόταση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στις 22 Αυγούστου.

  Είχε προηγηθεί η υποχώρηση της JP Morgan από τον όρο που έθετε περί εμπιστευτικότητας της σύμβασης και μη δημοσιοποίησης των στοιχείων της.

  Στη σύμβαση, ωστόσο, διατηρείται ο όρος να μην υπάρξουν από την πλευρά των Ταμείων περαιτέρω διεκδικήσεις.

  Newsroom ΔΟΛ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.