07/10/2009 12:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον μονόδρομο των μονεταριστικών συνταγών της Τράπεζας της Ελλάδος και η νέα κυβέρνηση

Την προσοχή της νέας κυβέρνησης σε τρία μέτωπα έσπευσε να συστήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, προκειμένου η οικονομία να βγει από τη δίνη της κρίσης. Πρόκειται για:

α) το πολύ μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών,

β) τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και

γ) τα ανησυχητικά επίπεδα του δημόσιου χρέους

Οι χαρακτηρισμοί, που συνοδεύουν και τα τρία προβλήματα, ανήκουν στον ίδιο τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας και τους διατύπωσε κατά την ομιλία του στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το γεγονός είναι από μόνο του ενδεικτικό της κατάστασης. Άλλωστε, ο κ. Προβόπουλος είχε φροντίσει να προϊδεάσει από νωρίς για τις εκτιμήσεις του, όταν ανέφερε ότι «το έλλειμμα στην Ελλάδα οδεύει προς το 10%».

Ο Παναγιώτης  Λαφαζάνης, υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις προβλέψεις και συστάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η πρόβλεψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 ύψους 10% του ΑΕΠ, δεν εξέπληξε, όπως δεν προκάλεσαν έκπληξη και οι απόψεις του κ. Γ. Προβόπουλου για ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης –βλέπε λιτότητας και ύφεσης- και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ουσία περαιτέρω κατεδαφίσεις, της αγοράς εργασίας.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ο κ. Γ. Προβόπουλος έσπευσε τόσο γρήγορα να προβεί στις αντεργατικές μονεταριστικές του συστάσεις στη νέα κυβέρνηση,  αλλά και η προκλητικά συνεχιζόμενη γενικολογία και ασάφεια του νέου Πρωθυπουργού, όπως φάνηκε με την ομιλία του στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η συνεχιζόμενη, όμως, μετεκλογική ασάφεια  του κ. Γ. Παπανδρέου δεν υποδηλώνει αμηχανία, αλλά σαφή και συγκεκριμένη επιλογή ότι οι αντικοινωνικές συνταγές της Τράπεζας της Ελλάδας θα αποτελέσουν, πάνω-κάτω και για άλλη μια φορά, τον μετεκλογικό κυβερνητικό μονόδρομο.

Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως έχει δύσκολο και ανηφορικό δρόμο να διανύσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. leon avatar
  leon 07/10/2009 16:44:36

  Γιατι ανησυχειτε?
  Θα ερθουν οι ξενοι οικονομολογοι και ολα θα φτιαξουν!
  Αληθεια, αυτοι που χωρανε?

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/10/2009 05:28:06

  γιατί; ποιος αμφιβάλλει ότι είμαστε χάλια;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.