29/10/2009 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόλεμος δασμών ΗΠΑ-Κίνας.

Η Κίνα ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως σκοπεύει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα, η οποία μπορεί και να οδηγήσει στην  επιβολή νέων δασμών στα αυτοκίνητα και τα SUV που κατασκευάζουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Chrysler, Ford και General Motors.

«Τα σχετικά έγγραφα που περιγράφουν τις κατηγορίες, έχουν δοθεί στους Αμερικανούς από τη Κινεζική κυβέρνηση πριν μερικές ημέρες, αλλά δεν έχουν ακόμη μεταφρασθεί. Συνεπώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τοποθετηθούμε επί του θέματος» δήλωσε ο πρόεδρος του αμερικανικού Συμβουλίου Πολιτικής της Αυτοκίνησης,  Steve Collins. Ο ίδιος υπολογίζει, πως οι τρεις μεγάλοι Αμερικανοί κατασκευαστές εξάγουν περί τα 9.000 οχήματα προς τη κινεζική αγορά.

Η Κίνα ανακίνησε το ζήτημα για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, και μόλις ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την απόφασή του να επιβάλλει δασμούς ύψους 35%, στα ελαστικά που εισάγονται στην Αμερική από την Κίνα. Ο Collins εκτιμά πως οι κινεζικές αρχές θα ξεκινήσουν την έρευνά τους την ερχόμενη εβδομάδα. Η εν λόγω έρευνα έρχεται σε μια περίοδο, αμέσως μετά τις υψηλού επιπέδου συνομιλίες που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Hangzhou μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και λίγο πριν τη προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Πεκίνο τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Οι ΗΠΑ έχουν επιδοτήσει τη GM και τη  Chrysler με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου αυτές να παραμείνουν βιώσιμες. Η Ford όμως, περηφανεύεται πως δεν έχει καταδεχθεί να εισπράξει οποιαδήποτε κρατική οικονομική βοήθεια.

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.