19/10/2009 11:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περιθώριο τετραετίας ζητά η Ελλάδα για το έλλειμμα

Ενα από τα κρισιμότερα διήμερα, για το παρόν και το άμεσο μέλλον, της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται στο Λουξεμβούργο από το πρωί. Ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου καλείται να πείσει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σήμερα και το Eurogroup αύριο, πως η χρονική παράταση για το έλλειμμα, που θα πρέπει να δοθεί στη χώρα μας, θα πρέπει να είναι τετραετής κι όχι διετής ή τριετής. Επίσης, θα πρέπει να πείσει τους συναδέλφους ότι τα εικονικά - όπως αποδείχθηκαν - στοιχεία με τα οποία προμήθευσε η ΕΣΥΕ τη Eurostat προ μηνός ήταν και τα τελευταία, καθώς η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα λειτουργεί στο εξής ως ανεξάρτητη αρχή. Τέλος, θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του για την ορθότητα των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση και κυρίως για το επαναλαμβανόμενο του χαρακτήρα τους. Αυτό το τελευταίο σημείο κρίνεται και είναι το πιο ουσιαστικό, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό:

α) το περιεχόμενο των φθινοπωρινών προβλέψεων της ΕΕ για την ελληνική οικονομία και β) η διάρκεια της παράτασης για τον στόχο του ελλείμματος κάτω από το 3%.

Για παράδειγμα, όπως διαμηνύεται εδώ και καιρό από τις Βρυξέλλες, μέτρα όπως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς θα λειτουργήσουν άπαξ ευεργετικά για τα έσοδα. Το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οπικονομίας, όμως, έγκειται στην απουσία μέτρων που θα έχουν επαναλαμβανόμενη οφέλεια. Αυτό το πακέτο καλείται να καταθέσει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να πετύχει τους σκοπύς της. Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξο και δηλώνει ότι στο τέλος του 2010 το έλλειμμα θα έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Στις Βρυξέλλες, αυτός το διήμερο, θα κλήθεί να περιγράψει το πως θα πετύχει αυτό το στόχο.

kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.