19/10/2009 17:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύσκολος χειμώνας για την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη

Η μεσαία τάξη της Ευρώπης βρίσκεται υπό συνεχή πίεση από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας των νέων και στην κατάχρηση ουσιών, όπως έδειξε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) δήλωσε ότι οι εθελοντές και οι υπάλληλοί της σε 40 Ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις «αυξανόμενες ανάγκες και τους μειωμένους πόρους» που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Πολλοί Ευρωπαίοι της μεσαίας τάξης παραμένουν χρεωμένοι, ενώ μεγάλο μέρος των νέων δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά - ακόμα και στην πλούσια Σουηδία το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 27% - σύμφωνα με την έρευνα του Ερυθρού Σταυρού. Η έρευνα επίσης αναφέρει ότι παρουσιάζεται αύξηση σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα όπως η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, η κοινωνική απομόνωση, το άγχος, αλλά και τα ψυχολογικά προβλήματα.

«Αν δεν γίνει κάτι η κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη θα απειληθεί από τις κοινωνικές εντάσεις που συνδέονται με το αίσθημα αδυναμίας και τον ανταγωνισμό για την εύρεση δουλειάς μεταξύ των λιγότερο προνομιούχων», ανέφερε η έρευνα του οργανισμού.

Ο χειμώνας αναμένεται να είναι «ιδιαίτερα δύσκολος» στην Ευρώπη όχι μόνο για τους πιο φτωχούς αλλά και για την μεσαία τάξη. Οι αιτήσεις για οικονομική βοήθεια στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού ολοένα και αυξάνονται στην Ευρώπη και την Ασία εξαιτίας της κρίσης και «κυρίως από πληθυσμιακές ομάδες που συνήθως δεν είχαν τέτοιες ανάγκες», εξηγεί ο οργανισμός.

Επιπλέον «τα δύο τρίτα των κέντρων του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση περιλαμβάνουν πλέον και πρόγραμμα σίτισης», κάτι που μέχρι σήμερα δεν έκαναν, όπως αναφέρεται στην έρευνα.

«Περίπου 52 κυβερνήσεις στην Ευρώπη και την Ασία αποδέσμευσαν περισσότερα από 5.000 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμία ένδειξη παρόμοιας δέσμευσης για την αύξηση των επενδύσεων στον κοινωνικό τομέα προκειμένου να υποστηριχθούν οι λιγότερο προνομιούχοι», επισημαίνει ο Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους η οικονομία στην ευρωζώνη το τρίτο τέταρτο του 2009 παρουσιάζει ανάπτυξη, η έρευνα του Ερυθρού Σταυρού όμως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας και να μειωθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.