24/11/2009 00:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόθεση Ergenekon. Ένα στοίχημα για τη Τουρκία.

Η υπόθεση της ομάδας Ergenekon, που το όνομά της παραπέμπει σε μια μυθική κοιλάδα, ξεκίνησε να συνταράζει τη Τουρκία  πριν από 2 περίπου χρόνια, παρουσιαζόμενη από τις αρχές, ως  μια αρκετά σημαντική απειλή. Τον Ιούνιο του 2007, η αστυνομία ανακάλυψε μια γιάφκα, η οποία περιείχε χειροβομβίδες, πυροκροτητές κλπ. Οι αρχές ισχυρίστηκαν, πως τον οπλισμό είχε κρύψει  εκεί, ένας υπερεθνικιστής απόστρατος αξιωματικός, ενώ λίγο αργότερα μπόρεσαν να τον συνδέσουν και με μια αρκετά προχωρημένη συνομωσία,  που είχε ως τελικό σκοπό κάποιο πραξικόπημα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Το ερώτημα όμως που τέθηκε από την αρχή είναι,  αν όντως πρόκειται για κάτι το σοβαρό, ή αν απλά η «ισλαμική» κυβέρνηση της χώρας θέλησε να υπερβάλλει τους κινδύνους, με σκοπό τη γενική συσπείρωση ενάντια στη «κοσμική» απειλή εναντίον της. Από το 2007, και καθώς οι έρευνες προχωρούσαν, 300 περίπου άτομα έχουν συλληφθεί ως εμπλεκόμενα σε μια υπόγεια και παράνομη ομάδα με την ονομασία Ergenekon. Ανάμεσα σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται στρατηγοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι, κακοποιοί, ακόμη και ένας συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων. Πολλοί, δεν έχουν κάνει τίποτα πιο παράνομο, από το να έχουν απλά εκφρασθεί υπέρ μιας  πιο «κοσμικής» Τουρκίας.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και υπέρμαχος της κοσμικής εκπαίδευσης, Aysel Celikel, δηλώνει πως, «Η υπόθεση Ergenekon έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια απόπειρα να διωχθεί σε ολόκληρη τη τουρκική κοινωνία, η οποιαδήποτε κοσμική αντιπολίτευση… έτσι όμως κινδυνεύει η δημοκρατία, η ισονομία και η ελευθερία της έκφρασης».  Συνολικά, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 194 άτομα για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι εισαγγελικές αρχές ισχυρίζονται πως μέσα στα σχέδια της Ergenekon ήταν η πρόκληση πολιτικής αναταραχής, οι δολοφονίες, η τρομοκρατία, και γενικά η δημιουργία χάους, έτσι ώστε μέσα από την πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας, να ανοίξει ο δρόμος για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.  Η δίκη των κατηγορουμένων έχει εξελιχθεί σε μια εκρηκτική διαδικασία, που συνταράζει συθέμελα τη τουρκική κοινή γνώμη, η οποία  δεν είναι συνηθισμένη στη δημοσιοποίηση πολιτικών απορρήτων. Πέραν αυτού, η όλη υπόθεση εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ μιας κοσμικής ελίτ, που βλέπει την επιρροή της να φθίνει συνεχώς,  και ενός όλο και πιο διεκδικητικού μουσουλμανικού πληθυσμού. Στις Βρυξέλλες, έδρα της Ε.Ε.,  η υπόθεση παρακολουθείται στενά. Θεωρείται βαρόμετρο για τη τουρκική προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα απονομής δικαιοσύνης, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι πιθανότητες ένταξης της χώρας στους κόλπους της Ε.Ε. είναι αρκετά μειωμένες. Οι υπέρμαχοι της πλήρους διαλεύκανσης,  θεωρούν πως η συγκεκριμένη δίκη είναι μια από καιρό απαραίτητη ιστορική αναγκαιότητα, που σκοπό έχει το κλείσιμο των λογαριασμών με αυτό που στη Τουρκία ονομάζεται το «βαθύ κράτος». Μια θολή ομάδα αποτελούμενη από στρατιωτικούς και άλλους, που «πολεμάει» τους εχθρούς της πολιτείας από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Ο  τουρκικός στρατός, που θεωρεί τον εαυτό του ως φρουρό της κοσμικής εξουσίας, έχει ήδη ανατρέψει 4 εκλεγμένες κυβερνήσεις τα τελευταία 50 χρόνια. Στην αντίπερα όχθη όμως, υπάρχουν και αυτοί που δεν συμφωνούν με την έκταση που έχουν πάρει οι έρευνες για την Ergenekon. Πολλοί νομομαθείς είναι της άποψης, πως οι εισαγγελείς το παρακάνουν, συλλαμβάνοντας υπόπτους χωρίς κανένα στοιχείο, και εκμεταλλευόμενοι υποκλοπές ιδιωτικών συνομιλιών, εγγράφων, ακόμη και ερωτικών επιστολών, που  στη συνέχεια αναδύονται είτε στο διαδίκτυο είτε μέσα από τις σελίδες φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Σε μια ενδελεχή ανάλυση που έκανε ο ειδικός τουρκολόγος Gareth Jenkins, για λογαριασμό ενός ινστιτούτου ασιατικών μελετών, σημειώνεται πως: «Η υπόθεση Ergenekon αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα, όχι προς την εγκαθίδρυση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας, αλλά προς ένα  απολυταρχικό και  μονοκομματικό καθεστώς».

Η υπόθεση, όπως εξελίσσεται, μοιάζει να έχει διασυνδέσεις και με άλλες εσωτερικές διαμάχες που η Τουρκία αντιμετωπίζει σε μια προσπάθεια να επιλέξει το δρόμο της: πιο κοσμικό ή πιο ισλαμικό; Τον περασμένο χρόνο ένας ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προσπαθώντας να καταδικάσει το κυβερνών κόμμα με το σκεπτικό πως αυτό προσπαθούσε να υπονομεύσει τη κοσμική φύση της τουρκικής πολιτείας με διάφορους τρόπους, όπως τη χαλάρωση ενός νόμου που απαγορεύει τις ισλαμικές  μαντίλες των γυναικών στα πανεπιστήμια. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε τελικά υπέρ του κόμματος, με μόνο μια ψήφο διαφορά. Οι πολέμιοι της κυβερνητικής πολιτικής, επιμένουν πως η υπόθεση Ergenekon αποτελεί μια καλά συντονισμένη απόπειρα του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να επαναφέρει την χαμένη του αξιοπιστία και να δαιμονοποιήσει τους αντιπάλους του. Ο Gareth Jenkins που μελέτησε κάποιες από τις δικογραφίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση, περίπου 4.500 σελίδες, ισχυρίζεται πως μερικές από τις κατηγορίες εναντίον τους είναι απλά παράλογες. Όπως λέει, μερικές αναφέρουν πως κάποιοι από τα μέλη της «οργάνωσης» είχαν συναντήσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Dick Cheney, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της ανατροπής και αντικατάστασης της τουρκικής κυβέρνησης. Υπάρχουν επίσης κατηγορίες για σχέδια «παραγωγής χημικών και βιολογικών όπλων, τα οποία αφού πουληθούν, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων όχι μόνο στη Τουρκία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Bahcesehir, Suheyl Batum, είναι σύμβουλος μιας ομάδας συνηγόρων υπεράσπισης.  Όπως λέει, ένας από τους κατηγορούμενους έχει ήδη κρατηθεί για 29 μήνες ενώ ένας άλλος για 13, χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον τους. Αποσπάσματα από τηλεφωνικές τους συνομιλίες του στυλ: «τι μπορούμε να κάνουμε με αυτές τις αντικοσμικές πολιτικές;», χρησιμοποιούνται ως απόδειξη ότι σκόπευαν να ανατρέψουν τη κυβέρνηση. Η δημοσιοποίηση στις εφημερίδες, δεκάδων παρόμοιων ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών, έχουν αναγκάσει τους δημοσιογράφους αλλά και πολλούς άλλους, να συμφωνούν να κλείνουν τα κινητά τους όταν παρευρίσκονται σε οποιαδήποτε συνάντηση, ακόμη και σε ένα δείπνο. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Milliyet , Nedim Sener, που παρακολουθεί στενά την υπόθεση, λέει «Αυτοί που πιστεύουν πως η υπόθεση Ergenekon θα ρίξει φως στο σκοτεινό παρελθόν της Τουρκίας, είναι γελασμένοι. Το αποτέλεσμα της Ergenekon, είναι η διάλυση  σε πολλά κομματάκια του τουρκικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης». Ο Sener, φοβάται πως πλέον και αυτός αποτελεί στόχο της εν εξελίξει έρευνας.
The N.Y Times

ΣΧΟΛΙΑ

  1. mikolinux avatar
    mikolinux 14/12/2009 00:29:52

    mia poly mikri filiki paratirisi. Einai i proin yp dikaiosynis Aysel Celikel.
    Katalavaino -epeidi metafrazo keimena apo ta agglika- oti den diefkrinizetai to fylo, mporouse omos na ginei ena "google".
    Kali dynami&kali synexeia.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.