03/12/2009 00:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπέρ της πυρηνικής «ελευθερίας» στη Μέση Ανατολή ο Γκιουλ

Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε χθες η Μέση Ανατολή να καταστεί μια περιοχή ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής και να υπάρξει διπλωματική λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Δε θέλουμε να βλέπουμε όπλα μαζικής καταστροφής στην περιοχή μας στα χέρια οποιουδήποτε», είπε ο Γκιουλ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας.

Αν και ο Γκιουλ έκανε την δήλωση αυτή ερωτηθείς σχετικά με το αμφιλεγόμενο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ήταν σαφές ότι ο Γκιουλ υπαινισσόταν παράλληλα το Ισραήλ, που πιστεύεται ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και αρνείται να ενταχθεί στη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (Nuclear Non-proliferation Treaty, NPT).

Κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα τάσσεται εναντίον της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αν και σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμιά προσδοκία ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

«Το Ιράν πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα για να φθάσουμε σε σίγουρες λύσεις για το θέμα αυτό. . . συνομιλούμε σχετικά με τους Ιρανούς».

«Αλλά αν η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, το Ιράν και κάλε άλλο κράτος στην περιοχή έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει», πρόσθεσε ο Γκιουλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι διαφορές του Ιράν με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα «πρέπει να επιλυθούν μέσω διπλωματικών καναλιών και διαλόγου».

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνων δυνατόν σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να περιορίσουμε την κρίση και να διευκολύνουμε την επίτευξη λύσεων που θα γλιτώσουν την περιοχή από οποιεσδήποτε κρίσεις».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.