01/12/2009 13:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άρχισε να εξετάζει τη νομιμότητα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άρχισε σήμερα το πρωί να εξετάζει τη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου από τη Σερβία, ακούγοντας τη θέση του Βελιγραδίου.

    "Η συμβουλευτική απόφασή σας θα έχει πρωταρχική σημασία και θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ", δήλωσε προς τους δικαστές ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Ντούσαν Μπατάκοβιτς κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

    "Το θέμα που έχετε αναλάβει είναι ουσιώδες για τη χώρα μου, καθώς το Κόσοβο είναι η ιστορική κοιτίδα της Σερβίας και ουσιώδες για την ταυτότητά της", δήλωσε ο Μπατάκοβιτς, ο οποίος είναι πρεσβευτής της Σερβίας στη Γαλλία.

    Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι "μια απόπειρα να τερματισθεί η διοίκησή του από τον ΟΗΕ και η κυριαρχία της Σερβίας στη νότια επαρχία της", συνέχισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών του Βελιγραδίου, υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο βρίσκεται από το 1999 υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

    Η Σερβία, το Κόσοβο και 29 κράτη πρόκειται να συμμετάσχουν ως τις 11 Δεκεμβρίου στην προφορική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που αποτελεί το κύριο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ. Το Κόσοβο πρόκειται να διατυπώσει τη θέση του σήμερα το απόγευμα. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί έπειτα από αρκετούς μήνες.

    "Περιμένουμε ότι θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς κατά την άφιξή του στη Χάγη. "Έχουμε εμπιστοσύνη στο διεθνές δίκαιο", πρόσθεσε.

    Η Σερβία πέτυχε στις 8 Οκτωβρίου 2008 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ζητήσει τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη νομιμότητα της ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Εξήντα τρεις χώρες, εκ των οποίων 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Από την ίδρυσή του, το 1946, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διευθέτηση διενέξεων μεταξύ κρατών, έχει ανακοινώσει 25 συμβουλευτικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. JOHN avatar
    JOHN 01/12/2009 19:36:11

    Ποσο αμεροληπτο μπορει να ειναι το διεθνες δικαστηριο της Χαγης?Απο παλαιοτερες αποφασεις του δεν αφεινει και πολλα περιθορια αισιοδοξιας.Αλλοι δυστυχως απονεμουν¨δικαιοσυνη¨σ αυτο το πλανητη,οι ισχυροι κινουν τα νηματα,και οι διαφοροι διεθνεις οργανισμοι πατρωναρονται απο αυτους.

  2. rekl avatar
    rekl 02/12/2009 12:56:30

    Δεν κατανοώ την πολιτική της Σερβίας να θέλει να έχει τόσους Αλβανούς στην κοιλιά της. Μόνο για το εδαφικό νοιάζεται τελικα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.