12/10/2009 13:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα αγκάθια παραμένουν στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – ΚούβαςΟι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, μπορεί να έχουν ζεσταθεί ελαφρώς, με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ομπάμα, αλλά τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα είναι τόσα πολλά, που δύσκολα θα ξεπεραστεί η μεταξύ τους εχθρότητα των τελευταίων 50 χρόνων. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές, τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Raul Castro, δύσκολα θα προχωρήσουν σε προσέγγιση, καθώς αυτή εμπεριέχει το ρίσκο απότομων αλλαγών, για τις οποίες κανένας τους δεν είναι ακόμη έτοιμος.

Ο Ομπάμα έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Κούβα, αλλά ήδη έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, δυο πολέμους, τον αγώνα του για το σύστημα υγείας, και τη γενικευμένη αντιπολίτευση των ρεπουμπλικανών. Το πιο πιθανό είναι να αναβάλλει οτιδήποτε αφορά στη Κούβα, για τη δεύτερή του  προεδρική θητεία, οπότε και δεν θα ανησυχεί για την επανεκλογή του ή μη.

Ο 78χρονος Raul Castro, που ανέλαβε πέρσι διαδεχόμενος τον αδελφό του, παλεύει με νύχια και με δόντια να αναστήσει τη κουβανική οικονομία που χτυπήθηκε άσχημα από την παγκόσμια ύφεση. Αυτό το διάστημα προσπαθεί να εισάγει πολιτικά ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις στο σοσιαλιστικό μοντέλο της οικονομίας της χώρας του, και να ελαφρύνει κάπως το δυσβάσταχτο κόστος του «κοινωνικού κράτους».

Η εκλογή του Ομπάμα έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες είχαν ψυχρανθεί περισσότερο από το κανονικό επί της προεδρίας του George W. Bush. Ο Ομπάμα ανέστειλε τους περιορισμούς που υπήρχαν στα ταξίδια αλλά και στην αποστολή εμβασμάτων προς τη Κούβα, και ξεκίνησε συζητήσεις όσον αφορά την επανέναρξη των ταχυδρομικών υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών, που απέχουν μόλις 120 χλμ. και που είχαν διακοπεί από το 1963. Επίσης όμως δήλωσε, πως το εδώ και 47 χρόνια ισχύον εμπορικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις των δυο χωρών, θα συνεχίσει να υφίσταται, εφόσον η Κούβα δεν απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους και δεν βελτιώσει τη πολιτική της επάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ΗΠΑ συνέχισαν μάλιστα να διατηρούν τη Κούβα, στο κατάλογο των «τρομοκρατικών» χωρών.

Οι αναλυτές θεωρούν, πως τα ελάχιστα αυτά μέτρα του Ομπάμα, είναι πολιτικώς ασφαλή, και υπολογισμένα έτσι ώστε να μη θυμώσει η μεγάλη κοινότητα Κουβανών αντικαθεστωτικών του Μαϊάμι, ιδιαίτερα καθώς θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές του 2012. Η κοινότητα αυτή που παραδοσιακά στηρίζει τους ρεπουμπλικανούς,  παίζει μεγάλο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της πολιτείας της Φλόριντα, η οποία δεν είναι και από τα προπύργια των δημοκρατικών.

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.