17/09/2009 19:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ριζική αναθεώρηση της αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης ανακοίνωσε ο ΟμπάμαΤην ριζική αναθεώρηση της αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εγκαταλείποντας τα σχέδια για την κατασκευή αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία που είχαν οδηγήσει στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε, θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες που είναι δοκιμασμένες, αποτελεσματικές και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία.

«Ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουμε με υπευθυνότητα την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των συμμάχων μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απειλές που αντιμετωπίζουμε και που χρησιμοποιεί τεχνολογία που είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική», όπως είπε

Νωρίτερα, ηγέτες και αξιωματούχοι στην Ανατολική Ευρώπη είχαν δηλώσει ότι ο Ομπάμα τους ενημέρωσε πως οι ΗΠΑ προτίθενται να εγκαταλείψουν τα σχέδια για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η απόφαση στηρίζεται στην διαπίστωση των ΗΠΑ ότι «το πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, μειώνοντας τον κίνδυνο για τις ΗΠΑ και τις κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι η απόφαση βασίζεται σε πληροφορίες ότι το Ιράν αναπτύσσει κυρίως πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και όχι μεγάλου.

Η κυβέρνηση Μπους είχε προωθήσει το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουάσινγκτον επέμενε ότι το πρόγραμμα δεν είχε στόχο τη Ρωσία, ωστόσο τα αμερικανικά σχέδια είχαν οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Θερμή αντίδραση της Μόσχας

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μενβέντεφ χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ για αναθεώρηση της εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά θετικά την απόφαση των ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, ενώ ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για περαιτέρω διάλογο. "Εκτιμούμε την υπεύθυνη προσέγγιση του αμερικανού προέδρου προς την εφαρμογή των συμφωνιών μας", ανέφερε ο κ. Μεντβέντεφ.

"Είμαι έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο. Έχουμε μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για όλες τις πλευρές της στρατηγικής σταθερότητας, περιλαμβανόμενης της αντιπυραυλικής άμυνας", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

"Θα συνεργαστούμε για την εκπόνηση μέτρων για να εκτιμήσουμε τους κινδύνους από την εξάπλωση των πυραύλων, μέτρα που θα μας επιτρέψουν να μετρήσουμε σωστά τα συμφέροντα και τις ανησυχίες όλων των πλευρών και να ενθαρρύνουμε την αμοιβαία ασφάλεια για όλα τα κράτη στην ευρωπαϊκή περιοχή" κατέληξε ο κ. Μενβέντεφ.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. feder avatar
    feder 17/09/2009 21:55:19

    Bλέπουνε ότι στο Αφγανιστάν παίρνουνε τον λούπο και πάνε να καλοπιάσουν τους Ρώσους -ενώ στην αρχή έκαναν τους δύσκολους..
    Ελπίζω να επικρατήσει λογική στη Ρωσία και να δώσουν στους Αμερικάνους να καταλάβουν ότι το τίμημα της ουσιαστικής ρωσικής βοήθειας δεν τελειώνει στην άρση της αντιπυραυλικής παπάρας..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.