17/09/2009 13:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ εγακταλείπουν τα σχέδια για αντιπυραυλική «ασπίδα» στην Ανατ. Ευρώπη

Τα σχέδια για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη εγκαταλείπει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς «οι ιρανικοί πύραυλοι είναι λιγότερο εξελιγμένοι από ότι πιστευόταν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι της Τσεχίας (που, μαζί με την Πολωνία, θα αποτελούσαν τις χώρες όπου θα αναπτυσσόταν το σύστημα) είπαν ότι έλαβαν χώρα συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό της χώρας και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στέλεχος της πολωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι κανένα τμήμα της «ασπίδας» δε θα εγκατασταθεί στην Πολωνία.

Το εν λόγω σχέδιο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία θεωρούσε ότι αποτελεί «σαφή και άμεση απειλή».

Το όλο σύστημα αναμενόταν να είναι πλήρως αναπτυγμένο και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέχρι το 2012. Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει πως σκοπός του ήταν η προστασία των Ευρωπαίων συμμάχων τους από πυραυλικές απειλές προερχόμενες από «χώρες παρίες», όπως το Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal: «Η απόφαση των ΗΠΑ βασίζεται στην εκτίμηση ότι το πρόγραμμα πυραύλων μακράς εμβελείας του Ιράν δεν είναι όσο εξελιγμένο πιστευόταν, κάτι που σημαίνει πως η απειλή προς τις ίδιες τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πολύ μικρότερη από ότι πιστευόταν».

Το Ιράν διαψεύδει πως το πυραυλικό του πρόγραμμα έχει σκοπούς μη επιστημονικούς/ αμυντικούς, σύμφωνα με το άρθρο "US 'to cut missile defence plan" του BBC.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8260230.stm

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Le canard avatar
    Le canard 17/09/2009 15:00:01

    Καιρός ήταν. Οι ΗΠΑ έκαναν ένα επικοινωνικό άνοιγμα (και στρίμωγμα παράλληλα) προς Ρωσία. Τώρα, παραδέχονται λοιπόν, όσα έλεγε όλα αυτά τα χρόνια η Μόσχα; Οτι η αντιπυραυλική στρέφεται κατά της Ρωσίας και δεν αντιμετωπίζει απειλή από το Ιράν. Τώρα η Wall Street Journal παραδέχεται ότι «Η απόφαση των ΗΠΑ βασίζεται στην εκτίμηση ότι το πρόγραμμα πυραύλων μακράς εμβελείας του Ιράν δεν είναι όσο εξελιγμένο πιστευόταν";

    Πάντως, και F16 και συστήματα ραντάρ βάζει το ΝΑΤΟ στις χώρες της Κ.Ευρώπης (και τις αναγκάζει να τα πληρώνουν μάλιστα). Αρα, μεσομακροπρόθεσμα, το πρόβλημα θα υπάρξει με τη Μόσχα. Εκτός κι αν τα αμερικανάκια ακολουθήσουν τη γραμμή Μπρεζίνσκι που μιλάει για συμμαχία Δύσης-Μόσχας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.