27/09/2009 21:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι 10 πιο παράξενες ομιλίες σε γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ

Η ιστορία των γενικών συνελεύσεων του ΟΗΕ, είναι πλούσια σε αξιοσημείωτους λόγους και ομιλίες,  που εκφωνήθηκαν κατά καιρούς από διάφορους ηγέτες κρατών. Παθιασμένες, προκλητικές, ακόμη και … αλλόκοτες ομιλίες έχουν πραγματοποιηθεί,  και έχουν μείνει αξέχαστες. Μερικές συζητούνται ακόμη και σήμερα. Ακολουθεί μια περιγραφή των δέκα πιο αξιοσημείωτων και περίεργων ομιλιών και σχολίων από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσίες  των τελευταίων 60 χρόνων.

 Έτος:1957.  Ο Krishna Menon, αντιπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ, διατηρεί  το ρεκόρ όλων των εποχών για τη μεγάλη διάρκεια της ομιλίας του, που έγινε με αφορμή τη διαμάχη για τη περιοχή του Kashmir. Συνολικά μίλησε για περισσότερο από 8 ώρες, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει στα μισά της ομιλίας του,  και να χρειαστεί επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο. Μπόρεσε όμως και επέστρεψε μερικές ώρες αργότερα, συνεχίζοντας την ομιλία του για μια ακόμη ώρα, ενώ οι θεράποντες γιατροί,  παρακολουθούσαν διαρκώς  τη πίεσή του.

 Έτος: 1960. «Αν ο Kennedy δεν ήταν εκατομμυριούχος, αγράμματος, και αδαής, τότε θα μπορούσε να καταλάβει, πως δεν μπορεί κανείς να επαναστατήσει εναντίον των χωρικών».   Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Κουβανός ηγέτης Fidel Castro, στη πρώτη εμφάνισή του στον ΟΗΕ, σε μια ομιλία που διήρκεσε 4 ώρες και 30 λεπτά. Το 1960, ο Castro είχε ήδη προσδεθεί στο άρμα της ΕΣΣΔ, και χρησιμοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε, για να επιτεθεί στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, στον πρόεδρο Kennedy, καθώς και στον Richard Nixon, που ήταν τότε  ο αντίπαλος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία. Κάτι άλλο που είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, είναι το γεγονός ότι ο Κουβανός ηγέτης διατηρούσε ζωντανές κότες μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του!

 Έτος: 1960. Μια από τις πιο τρελές σκηνές διαδραματίστηκε, όταν ο σοβιετικός ηγέτης Nikita Krushchev, στη προσπάθεια του να σιωπήσει τον εκπρόσωπο των Φιλιππίνων, τον αποκάλεσε «βάτραχο» ενώ στη συνέχεια έβγαλε το παπούτσι του και το χτυπούσε με μανία στο τραπέζι. Η συγκεκριμένη σκηνή έχει μείνει στην ιστορία ως κλασικό παράδειγμα παθιασμένης ρητορικής, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται και τόσο παράξενη, ειδικά αν θυμηθούμε ότι ο ίδιος ηγέτης είχε ξεστομίσει από το βήμα του ΟΗΕ, την απειλή «θα σας θάψουμε…».

 Έτος: 1960. «Θα σας δείξω σήμερα, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σοβιετικής κατασκοπείας, ώστε να πειστείτε από μόνοι σας». Αυτό είπε ο Αμερικανός πρέσβης Henry Cabot Lodge,  στη διάρκεια μιας θερμής αντιπαράθεσης σχετικά με  το περιστατικό της κατάρριψης ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους (U-2) πάνω από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, εμφάνισε μια ξύλινη πλακέτα που είχε απονεμηθεί από τη σοβιετική εταιρία «αμερικανορωσικής φιλίας» προς την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, και χρησιμοποιώντας τσιμπιδάκια, αφαίρεσε ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο που ήταν τοποθετημένο μέσα σε αυτήν. Μετά από αυτή τη κίνηση,  η σοβιετική πρόταση προς τη γενική συνέλευση για τη καταδίκη των αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων, κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Έτος: 1974. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Yasser Arafat, επικεφαλής του PLO, προσεκλήθη να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ύστερα από πρωτοβουλία του κινήματος των αδεσμεύτων κρατών, που διατηρούσαν κριτική στάση έναντι του Ισραήλ. Ο Arafat εμφανίσθηκε στο βήμα, φορώντας στρατιωτικές φόρμες αγγαρείας, και επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του σιωνισμού. «Ο παλιός κόσμος καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Ο ιμπεριαλισμός, η αποικιοκρατία, η νεοαποικιοκρατία, και ο ρατσισμός, με κύρια έκφρασή του τον σιωνισμό, εξαφανίζονται», ανέφερε. Η εξίσωση του ρατσισμού με τον σιωνισμό, και η αποδοχή του από τον ΟΗΕ, συντέλεσε στις πολύ άσχημες σχέσεις του Ισραήλ με τον οργανισμό, στα επόμενα χρόνια.

 Έτος:1987.  Ο πρόεδρος της Νικαράγουα Daniel Ortega, χρησιμοποίησε το βήμα του ΟΗΕ, προκειμένου να καυτηριάσει την αμερικανική πολιτική στη κεντρική Αμερική, και πιο ιδιαίτερα την οικονομική στήριξη προς τους  αντάρτες Contra αλλά και τη προηγούμενη υποστήριξη του δικτατορικού καθεστώτος του Somoza, που όπως είπε ο Ortega, «μάτωσε το λαό της Νικαράγουα». Μεταξύ άλλων ο Ortega, είπε και το κλασικό πλέον: «πριν αρχίσετε να ακούτε τους θερμοκέφαλους πολεμοκάπηλους που σας ωθούν σε στρατιωτική επέμβαση, πρόεδρε Ρέιγκαν, να θυμάστε πως ο Ράμπο υπάρχει μόνο στις ταινίες…». Η οργισμένη αυτή ομιλία, στάθηκε αφορμή ώστε να αποχωρήσει από την αίθουσα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Vernon Walters, δηλώνοντας πως «ο λαός της Νικαράγουα μπορεί να είναι υποχρεωμένος να τον ακούει, αλλά εγώ δεν είμαι».

 Έτος: 2006. «Ο διάβολος ήταν χθες εδώ , και ακόμη μου μυρίζει θειάφι». Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chavez, πάντα ήταν θιασώτης της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που αυτή εξασφαλίζει. Το 2006 λοιπόν, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Αμερικανό πρόεδρο George W. Bush, συγκρίνοντας τον με τον σατανά! Ο Chavez συνηθίζει επίσης να διαφημίζει βιβλία αριστεριστών μέσα από τις ομιλίες του, και εκείνη τη χρονιά ύψωσε στα χέρια του ένα βιβλίο του Noam Chomsky. Στη φετινή ομιλία του, έκανε αστειευόμενος,  αναφορά στη τότε σύγκριση του Bush με τον σατανά, λέγοντας πως «τώρα που πρόεδρος είναι ο Barack Obama, δεν μου μυρίζει πια θειάφι».

 Έτος: 2006.  Μια σημαντική καταγγελία έγινε από τον Σουδανό πρόεδρο Omar al-Bashir, ο οποίος ισχυρίστηκε κατά την ομιλία του, πως η συνεχιζόμενη σφαγή στο Darfur, την οποία ο Bush είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει ως γενοκτονία, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια «κομπίνα» των δυτικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, με σκοπό να προσελκύσουν χρηματικές ενισχύσεις και εισφορές. Στα παρασκήνια της συζήτησης, ο  al-Bashir, δεν δίστασε να επιτεθεί στους σιωνιστές του Ισραήλ, οι οποίοι «διαδίδουν ψέματα  για να αποδυναμώσουν τη κυβέρνηση του Σουδάν». Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad.

 Έτος: 2008. «Η αξιοπρέπεια, η ακεραιότητα, και τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης και της Αμερικής, εμπαίζονται από μια μικρή αλλά μοχθηρή ομάδα σιωνιστών. Αν και αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία, έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν σε μεγάλη μερίδα της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματιστηριακής  πραγματικότητας,  καθώς και στα πολιτικά κέντρα του κόσμου, με ένα παραπλανητικό και σύνθετο τρόπο». Με αυτή του τη δήλωση, και άλλες παρόμοιες, ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad, κατηγόρησε τον διεθνή σιωνισμό ως υπεύθυνο για μια σειρά από εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου στην Νότια Οσσετία. Στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε μάλιστα και πάμπολλες αναφορές σε θρησκευτικές κατηχήσεις του σιϊτικού Ισλάμ.

 Έτος: 2009. «Αυτό δεν είναι Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά Συμβούλιο Τρόμου». Μετά από 40 χρόνια στο τιμόνι της Λιβύης, ο Muammar al-Qaddafi μίλησε για πρώτη φορά σε γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο λόγος του κράτησε περίπου 100 λεπτά, και στη διάρκειά του ο Λίβυος ηγέτης ανέφερε τα παράπονα του αλλά και διάφορες θεωρίες συνομωσίας για τα γεγονότα των τελευταίων 50 χρόνων. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη δημιουργία της γρίπης των χοίρων, και αμφισβήτησε την επίσημη εξήγηση της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι.  Η οργή του όμως επικεντρώθηκε εναντίον του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο παρομοίασε με την φονταμενταλιστική οργάνωση al Qaeda. Στη διάρκεια της διαμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Qaddafi ζήτησε άδεια για  να στήσει το αντίσκηνό του στο Central Park ή σε οικόπεδο του Donald Trump, αλλά και στα δυο αιτήματά του, δέχθηκε την άρνηση των αρχών της πόλης.

 Απόδοση: Strange Attractor

Πηγή: www.foreignpolicy.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. mesaios  daktylos avatar
    mesaios daktylos 27/09/2009 22:18:42

    Φίλτατε Strange Attractor,
    Μήπως θα μπορούσες να αναρτήσεις και την ομιλία του Μακάριου στα Η.Ε που ζητούσε την επέμβαση της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, στην Κύπρο;
    Αντιλαμβάνεσαι ότι ομιλία αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί οι συνέπειες και τα αποτελέσματά της είναι οδυνηρά μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.