12/10/2009 13:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες τάσεις στις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Τον τελευταίο καιρό, οι ΗΠΑ  κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αναθερμάνουν τις οικονομικές τους σχέσεις με τη Κίνα. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται πώς αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Πρόσφατα, ο Ομπάμα πέτυχε τη στήριξη των Κινέζων  (και των Ευρωπαίων) στην έκκλησή του για αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, αυτό που ξεκίνησε ως πόλεμος, με την επιβολή ταριφών στις κινεζικές εισαγωγές ελαστικών προς τις ΗΠΑ, φαίνεται πως σιγά σιγά  ξεφουσκώνει. Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να διαβλέπουν μια αλλαγή στην οικονομική στάση της Κίνας, που δηλώνει έτοιμη να βελτιώσει τη κοινωνική της ασφάλεια, το συνταξιοδοτικό, τις υποδομές της αλλά και άλλους τομείς της οικονομίας της,  με σκοπό την αποκατάσταση των ανισοτήτων. Μερικοί αποδίδουν τη στάση αυτή, στις νέες δηλωθείσες προθέσεις της Ουάσιγκτον, που πλέον εμπνέουν εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner, είχε μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με τους Κινέζους ομόλογούς του, και τον Ιούνιο επισκέφτηκε τη χώρα. Αυτό που επιδιώκει είναι μια μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Κίνας στη διεθνή οικονομική σκηνή, ακόμη και αν αυτό βάζει τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. , που θεωρούν κάτι τέτοιο ως απειλή για τη δική τους παγκόσμια οικονομική επιρροή. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα σπάζοντας τη παράδοση, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Dalai Lama που επισκεπτόταν τη Ουάσιγκτον, αναβάλλοντας μια τέτοια συνάντηση έως ότου επιστρέψει από το επίσημο ταξίδι του στο Πεκίνο, που είναι προγραμματισμένο για τα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου. Στις διμερείς συνομιλίες του περασμένου Ιουλίου, οι ΗΠΑ υποβάθμισαν τα ευαίσθητα ζητήματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του Πεκίνου καθώς και την υποτίμηση ή μη του κινεζικού νομίσματος. Αντί αυτών, ο Ομπάμα συγκεντρώθηκε στο θέμα του … μπάσκετ, αναφερόμενος στον σταρ Yao Ming, και προσφέροντας μια μπάλα με την υπογραφή του στη κινεζική αντιπροσωπεία.

Η στρατηγική αυτή έχει ως σκοπό να δείξει στους Κινέζους, πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πλέον να επιβάλλουν τις απόψεις τους, και πως εν πάση περιπτώσει , οι δυο χώρες έχουν να κερδίσουν πολλά συνεργαζόμενες. Για την Αμερική, η Κίνα αποτελεί σημαντικό αγοραστή του εθνικού της χρέους, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, διατηρεί περί τα $800 δισ. Για τη Κίνα, που βασίζεται στις εξαγωγές προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο απασχόλησης των εκατομμυρίων αστών της, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον πιο φερέγγυο πελάτη, αν και η οικονομική ύφεση έχει δυσκολέψει κάπως τα πράγματα. Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα έναντι της Κίνας, είναι σήμερα στα $144 δισ. Και αυτό σημαίνει πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής σε αυτό, αν και έπεσε 15% από το αντίστοιχο περσινό. Αυτά τα νούμερα αποτελούν και το επίκεντρο της αναμενόμενης παγκόσμιας οικονομικής μεταρρύθμισης. Οι ειδικοί προειδοποιούσαν από καιρό, πως το αμερικανικό χρέος και το κινεζικό  πλεόνασμα δεν μπορούν να αναπτύσσονται αιωνίως, και χρειάστηκε μια παγκόσμια ύφεση για να αρχίσει η διαδικασία αντιστροφής των τάσεων.

Η Αμερική επιθυμεί από τη Κίνα, να στρέψει το οικονομικό της βάρος στην εγχώρια κατανάλωση μάλλον παρά στις εξαγωγές, επιτρέποντας το yuan να ανέβει και έτσι να οικοδομηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τα νοικοκυριά της Κίνας ώστε να μη χρειάζεται να προβαίνουν σε διαρκείς αποταμιεύσεις με σκοπό τη βελτίωση των συντάξεων ή του κόστους υγείας. Μέχρι πρότινος, οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να πείσουν τους Κινέζους. Ο Geithner όμως, που διαθέτει πτυχίο Μάστερ στις Ασιατικές Σπουδές, και που κάποτε έζησε στη Κίνα, φαίνεται να τα καταφέρνει μια χαρά.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.