30/11/2009 21:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρίσιμα ζητήματα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κόσσοβο

 

Το Κόσοβο είναι μια μικρή χώρα. Από αύριο όμως, τα μάτια πολλών θα είναι επάνω του.  Η 1/12/09 είναι η μέρα  που ξεκινούν οι ακροαματικές διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εξέταση της νομιμότητας της ανακήρυξης ανεξαρτησίας εκ μέρους του Κοσόβου. Η Σερβία προσέφυγε στο δικαστήριο πέρσι, και η όποια απόφασή του θα έχει μεγάλες συνέπειες για πολλούς. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες έξι δημοκρατίες που έγιναν κράτη μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το Κοσσυφοπέδιο ήταν και  παρέμενε μια επαρχία της Σερβίας. Όμως το 90% του πληθυσμού του των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων του, είναι Αλβανικής εθνικότητας. Στη περίοδο της Γιουγκοσλαβίας, το Κόσοβο είχε πολλά γνωρίσματα ξεχωριστής δημοκρατίας, με δική του εθνοσυνέλευση και κυβέρνηση. Μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, το 1999, έγινε προτεκτοράτο του ΟΗΕ. Η σερβική  πλευρά ισχυρίζεται πως το Κόσοβο δεν είχε κανένα  δικαίωμα να προχωρήσει σε μονομερή ανεξαρτησία, και ζήτησε από τον ΟΗΕ να την ακυρώσει. Από τη πλευρά τους, οι Κοσοβάροι επιμένουν πως το ζήτημα είναι καθαρά συνταγματικό και εσωτερικό, και πως δεν υφίσταται θέμα διεθνούς δικαίου. Επιμένουν επίσης, πως έχουν κάθε δικαίωμα αυτοδιάθεσης όπως και οι υπόλοιπες πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας.

Είναι πολύ πιθανόν,  πως η όποια τελική απόφαση παρθεί από το δικαστήριο, να είναι ασαφής και θολή, λόγω των πολλών παραμέτρων που αφορούν στη αυτοδιάθεση των κρατών. Τα περισσότερα δυτικά κράτη, εκτός από την Ισπανία για παράδειγμα, δέχονται πως οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης. 63 περίπου χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Ρωσία όμως, πιστεύει πως η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας παραβιάσθηκε. Η ρωσική αυτή θέση αποδυναμώθηκε όταν η ίδια αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσσετίας τον Αύγουστο του 2008. Από την άλλη, αποδυναμώθηκε και η θέση πολλών δυτικών χωρών, οι οποίες αρνήθηκαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας  των δυο αυτών περιοχών της Γεωργίας, αλλά αναγνώρισαν αυτήν του Κοσόβου. Αποτελεί επίσης μια ειρωνεία το γεγονός ότι ακόμη και αν το δικαστήριο αποφανθεί κατά των Κοσοβάρων, η Σερβία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ενσωματώσει ή και να αφομοιώσει τα 2 εκατομμύρια των Αλβανών. Μερικοί Σέρβοι αξιωματούχοι, παραδέχονται κατ`ιδίαν, πως η χώρα τους προσέφυγε στο δικαστήριο με τελικό σκοπό να ξεφορτωθεί το Κοσσυφοπέδιο και όχι να το εντάξει. Προσπαθούν να χειραγωγήσουν  τη κατάσταση, έτσι ώστε οι Κοσοβάροι να βρεθούν σε δύσκολη θέση και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και  τελικά να μπορέσει η Σερβία να προτείνει ανταλλαγή του βόρειου Κοσόβου, που κατοικείται από Σέρβους, με αυτό της κοιλάδας του Πρέσεβο που κατοικείται από Αλβανούς. Όπως λέει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Marc Weller, «Στην απίθανη περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ του δικαιώματος των Κοσοβάρων, θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό δικαστικό προηγούμενο…»,  αλλά αυτός ακριβώς  είναι και ο λόγος, που οι δικαστές δεν πρόκειται να ορίσουν το πώς ακριβώς έχει ο νόμος.

Το ερώτημα που τίθεται στο δικαστήριο είναι αν είναι νόμιμο για το Κοσσυφοπέδιο να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Ακόμη όμως και αν δεν είναι, μπορεί να την κρατήσει. Και άσχετα με την «αδιάφορη» στάση της κυβέρνησης του Κοσόβου απέναντι  στη διαδικασία που αρχίζει αύριο, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν. Ο επικεφαλής του οργανισμού ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών του Κοσόβου, Shyqyri Haxha, ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε κερδοφόρες ιδιωτικοποιήσεις, πιστεύει πως αν το δικαστήριο αποφανθεί κατά της χώρας του, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα, καθώς θα αποθαρρυνθούν οι όποιοι ξένοι επενδυτές.

Το Κόσοβο δεν είναι το μόνο βαλκανικό ζήτημα που αντιμετωπίζει το δικαστήριο. Σε μια άλλη υπόθεση σε εξέλιξη, η Κροατία κατηγορεί τη Σερβία για γενοκτονία τη περίοδο του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1990. Η «Μακεδονία» έχει επίσης μια υπόθεση εναντίον της Ελλάδας, και το Μαυροβούνιο και η Κροατία θα ζητήσουν να επανεξετασθεί μια συνοριακή τους διαφορά. Όπως και να`χει  όμως, είναι πολύ καλύτερο από το να σκοτώνονται μεταξύ τους.

The Economist

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.