08/10/2009 23:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κίνητρα για την αύξηση της γεννητικότητας στην Ιαπωνία.Έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν γερασμένο πληθυσμό, με τους πολλούς συνταξιούχους να ροκανίζουν τα κρατικά ταμεία, οι αρχές της Ιαπωνίας αποφάσισαν να πάρουν μέτρα, προκειμένου οι Ιάπωνες να αρχίσουν να αποκτούν παιδιά, και με απώτερο σκοπό την ανανέωση του πληθυσμού αλλά και την οικονομική κάλυψη των ηλικιωμένων εκ μέρους των νέων. Σχεδιάζουν λοιπόν,  να θέσουν σε εφαρμογή πρόγραμμα, το οποίο θα επιχορηγεί τους γονείς παιδιών ηλικίας έως και 15 χρόνων με ένα ετήσιο ποσό της τάξης των $3.300. Πέραν αυτού του οικονομικού κινήτρου, θα προσφέρονται και έμμεσες παροχές όπως δωρεάν παιδικοί σταθμοί και απαλλαγές από δίδακτρα. Η κυβέρνηση ελπίζει πως μια τέτοια επένδυση θα αποσβεστεί σύντομα καθώς η νέα φουρνιά  των νέων θα αρχίσει σιγά σιγά να καλύπτει οικονομικά τους συνταξιούχους, μέσω των εισφορών της. Σαν παράδειγμα, οι Ιάπωνες παίρνουν τη Γαλλία, της οποίας οι γενναιόδωρες παροχές προς τις οικογένειες, βοήθησαν στην αύξηση της γεννητικότητας στα 2.02 παιδιά ανά γυναίκα. Η αντίστοιχη αναλογία για την Ιαπωνία είναι 1.37. Πάντως οι ειδικοί δεν πιστεύουν σε « θαύματα» αν δεν αλλάξει και η κουλτούρα του λαού. Οι Γιαπωνέζες μητέρες, παραδοσιακά  θεωρούνται αποκλειστικά υπεύθυνες για την ανατροφή των παιδιών, ενώ η εργασιακή και εταιρική κουλτούρα της χώρας δεν πολυβοηθάει τις εργαζόμενες μητέρες, με αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες να διστάζουν να τεκνοποιήσουν. Όπως λέει ένας δημογράφος της Οξφόρδης: «Όλα τα χρήματα του κόσμου, ίσως  και να μη  μπορούν να κάνουν τη διαφορά μακροπρόθεσμα».

 Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Bone Collector avatar
  Bone Collector 08/10/2009 23:54:03

  Με μια πρόχειρη μετατροπή, το ποσό επιδότησης βγαίνει κοντά στα 200 ευρώ το μήνα. Για όποιον έχει ιδέα από το κόστος ζωής στην Ιαπωνία, μιλάμε για ψίχουλα.

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 09/10/2009 00:16:00

  Τον θεωρούσα λίγο επιδειξία στις εκδηλώσεις του αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι μόνο ο Χριστόδουλος είχε παράσχει άμεση βοήθεια σε ζευγάρια που τεκνοποιούσαν στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
  Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος.
  Μην έρθει κάνας φιλάνθρωπος διεθνιστής να μου πει ότι πριμοδοτούσε μόνο ελληνάκια. Αυτά με ενδιαφέρουν.
  Ο πολλαπλασιασμός αλβανακίων, πακιστανακίων, κλπ δεν οφείλει να απασχολεί το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες πολίτες, παρά ο πολλαπλασιασμός αυτών που θα συνεχίσουν την υπόστασή του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.