25/11/2009 00:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ρωσία στενάζει από τη γενικευμένη διαφθορά.

Ποιος είναι άραγε ο λόγος που στη Ρωσία, οι τιμές για τα πάντα, από τις κατοικίες μέχρι τα τρόφιμα, αγγίζουν τα ύψη; Και μάλιστα σε μια εποχή όπου  η οικονομική κρίση εντείνει την ανταγωνιστικότητα, και κατεβάζει το κόστος των προϊόντων κλπ. σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο; Η απλή απάντηση σε αυτό είναι μονολεκτική: Η διαφθορά.

Ο Anatoly Golubev, επικεφαλής μιας επιτροπής πολιτών με αντικείμενο τη καταπολέμηση της διαφθοράς, λέει: «Υπολογίζουμε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να προσθέτουν ένα 40% στο κόστος παραγωγής τους εξαιτίας των δωροδοκιών, των εκβιασμών και του οικονομικού εγκλήματος… η διαφθορά βλάπτει τη ρωσική κοινωνία πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε τρομοκρατία. Διαβρώνει τη ψυχή των ανθρώπων και καταστρέφει το κράτος από μέσα…». Οι διάφορες έρευνες δείχνουν πως ο μέσος Ρώσος πολίτης συναντά τη διαφθορά σε καθημερινό επίπεδο. Από τη συναλλαγή του με τον τροχονόμο, την εξασφάλιση θέσης σε παιδικό σταθμό, έως την απόκτηση ή ανανέωση κάποιου απαραίτητου κρατικού εγγράφου. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν μια στήλη στα λογιστικά τους βιβλία που αναφέρεται στα «έξοδα επίλυσης προβλημάτων», κάτι που αποτελεί ευφημισμό για μαύρες πληρωμές σε αστυνομικούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Η Masha Lipman, ειδικός αναλυτής του  Carnegie Center στη Μόσχα λέει: «Αν έχεις κάποια κρατική θέση με κάποιου είδους εξουσία επί των πολιτών, νομοτελειακά καταλήγεις να τη χρησιμοποιείς προς ίδιον όφελος». Το ανεξάρτητο ίδρυμα InDem με έδρα τη Μόσχα, που διεξάγει τις πιο ενδελεχείς έρευνες επί του συγκεκριμένου ζητήματος, υπολογίζει πως οι Ρώσοι πληρώνουν ένα ποσό της τάξης των $318 δισ.  για δωροδοκίες ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 του ρωσικού ΑΕΠ! Μια πολύ πρόσφατη μελέτη του διεθνούς  οίκου PricewaterhouseCoopers, αποκάλυψε πως το 71% των ντόπιων αλλά και των ξένων εταιριών  που λειτουργούν στη Ρωσία, αποτελούν θύματα του «οικονομικού εγκλήματος». Το ποσοστό αυτό είναι 12% αυξημένο σε σχέση με το 2007, και σχεδόν διπλάσιο αυτού που ισχύει στη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα.

Οι ηγέτες του Κρεμλίνου είναι γνώστες του προβλήματος και συνήθως το καυτηριάζουν προφορικά. Ο Πούτιν μάλιστα, είχε δηλώσει επανειλημμένα, πως η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα.  Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ από τη πλευρά του, έχει χαρακτηρίσει τη διαφθορά ως τον Νο1 εχθρό της χώρας. Πριν μερικές ημέρες μάλιστα δήλωσε πως «Η διαφθορά είναι το κυριότερο εμπόδιο προς την οικονομική ανάπτυξη… πρέπει να τη πολεμήσουμε σε όλα τα μέτωπα». Ο αναλυτής όμως του InDem, Viktor Korgunyuk, είναι απαισιόδοξος. Όπως λέει, δεν έχουν ληφθεί κάποια  σοβαρά μέτρα εναντίον της διαφθοράς, παρά μόνο λόγια. «Ολόκληρο το σύστημα βασίζεται στη διαφθορά και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να κόψει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται».

Η μόνη αχτίδα αισιοδοξίας για τις προσπάθειες του Κρεμλίνου, προέρχεται από τη διεθνή οργάνωση της Διεθνούς Διαφάνειας, που φέτος ανέβασε τη Ρωσία κατά μια θέση στο κατάλογο της διαφθοράς (146η από 147η) μεταξύ 177 κρατών, δίπλα ακριβώς από τη Σιέρρα Λεόνε. Η υπεύθυνη του ρωσικού τομέα της οργάνωσης Yelena Panfilova λέει πως «Δεν πρόκειται για βελτίωση, απλά η κατάσταση σταθεροποιήθηκε». Υπάρχει αισιοδοξία όμως, καθώς η ρωσική βουλή ψήφισε  πρόσφατα ένα νόμο εναντίον της διαφθοράς, που μπορεί στο μέλλον να φέρει κάποια αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. «Υπάρχει μεγάλη ρητορική εναντίον της διαφθοράς, και τώρα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να συνοδεύεται και με νομοθετικές ρυθμίσεις. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από την εφαρμογή του νόμου αυτού…».

Christian Science Monitor.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Orestios avatar
    Orestios 25/11/2009 00:17:07

    Μήπως να τους στέλναμε τον Πρωθυπουργό των εξωτερικών, που έχει και αέρα Πούτιν, να πατάξει την διαφθορά? Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε δεν χρωστά σε κανέναν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.