26/09/2009 15:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η G20 δεσμεύθηκε για ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξηΤη δέσμευση να διασφαλίσουν ένα πιο ισορροπημένο πρότυπο παγκόσμιας ανάπτυξης ανέλαβαν οι ηγέτες της G20 στο Πίτσμπουργκ. Συμφώνησαν επίσης να σκληρύνουν τις παγκόσμιες τραπεζικές ρυθμίσεις και να επιβάλουν όρια στα μπόνους των τραπεζιτών.

Οι ηγέτες της G20 αποφάσισαν επίσης να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στις αναδυόμενες χώρες στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μεταφέροντας τουλάχιστον το 5% των αναλογικών μεριδίων στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τουλάχιστον το 3% των δικαιωμάτων ψήφου στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό αύξησαν το ρόλο του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, ενισχύοντας τις εξουσίες επιτήρησης και συντονισμού των εθνικών οικονομικών πολιτικών που διαθέτει.

Υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης προς τις πλέον αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία η διήμερη σύνοδος κορυφής  αποφάσισε  ο οργανισμός να μετατραπεί σε κύριο φόρουμ συζήτησης κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων.

Έτσι η G20 θα αντικαταστήσει την G8, η οποία σχηματίστηκε το 1975 και περιλαμβάνει τώρα τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και πιο πρόσφατα τη Ρωσία. Η G8 θα συνεχίσει να συναντάται, αλλά θα επικεντρωθεί θέματα διεθνούς ασφαλείας.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα καθορίζει τις πολιτικές και τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούμε από κοινού προκειμένου να φθάσουμε σε μία ισχυρή παγκόσμια μεγέθυνση, διαρκή και ισορροπημένη» διακήρυξε η G20. Οι ηγέτες της δεσμεύθηκαν επίσης «να ενεργήσουν από κοινού προκειμένου να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες σε όρους κατάλληλων κεφαλαίων, να θέσουν σε λειτουργία αυστηρούς διεθνείς κανόνες στο θέμα των απολαβών προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες θα αναλαμβάνουν την ευθύνη των κινδύνων που παίρνουν».

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως τόσο αυτός όσο και οι άλλοι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών, πήραν μέτρα που «επανέφεραν τη παγκόσμια οικονομία από το χείλος του γκρεμού, και έσωσαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας». «Φεύγουμε από εδώ σήμερα, ενωμένοι και σίγουροι…» δήλωσε κατά τη λήξη της διήμερης συνόδου των G20.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.