03/01/2010 16:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βενεζουέλα: Ευθύνες στις ΗΠΑ για ναρκωτικά

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το 2009 κατασχέθηκαν 60 τόνοι κοκαΐνης στη χώρα, ποσότητα που υπερβαίνει εκείνη που είχε κατασχεθεί το 2008 κατά 11%, και σημείωσε ότι οι προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών βελτιώθηκαν από τη στιγμή που διακόπηκε η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Λατινοαμερικάνικη χώρα βρίσκεται στην πορεία διέλευσης της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία προς τις αγορές της Ευρώπης και σε μικρότερο βαθμό των ΗΠΑ. Σχεδόν όλες οι ποσότητες που κατασχέθηκαν το 2009 ήταν κοκαΐνη και μαριχουάνα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ούγο Τσάβες, η οποία έχει κατηγορηθεί από επικριτές της ότι επιδεικνύει "χαλαρότητα" στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και ότι "συνεργάζεται" με τους Κολομβιανούς αντάρτες που κατηγορούνται από την Μπογοτά ότι διακινούν ναρκωτικά για να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους, απαντά ότι εντείνει τις προσπάθειές της για να αναχαίτιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια.

"Τα στοιχεία του 2009 δείχνουν τη βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και καθιστούν τη Βενεζουέλα μια από τις πιο αποτελεσματικές χώρες στον συγκεκριμένο τομέα", μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ABN.

Εν μέσω της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων, ο Τσάβες διέκοψε τη συνεργασία με την υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ το 2005.

Ο Νέστορ Ρεβέρολ, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών της Βενεζουέλας, επισήμανε ότι το υψηλότερο επίπεδο των κατασχέσεων και της καταστροφής ποσοτήτων ναρκωτικών αποδεικνύει ότι "η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην πραγματικότητα ακολουθούσε μια πολιτική παρεμπόδισης για να αποτρέψει την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού δεινού".

Ο Τσάβες έχει τονίσει πολλές φορές ότι είναι η κατανάλωση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που αποτελεί τη βασική αιτία του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, από την 1η Ιανουαρίου ως την 24η Δεκεμβρίου 2009 κατασχέθηκαν 27,5 τόνοι κοκαΐνης (45,9% του συνόλου) και 32,2 τόνοι μαριχουάνας (53,8%). Το 2008, οι αντίστοιχες ποσότητες ήταν 33,6 τόνοι (61,5%) και 20,7 τόνοι (37,9%).

Το Νοέμβριο, ο Ντέιβιντ Τζόνσον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που ηγείται της υπηρεσίας διεθνούς δίωξης ναρκωτικών (U.S. Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs)είχε δηλώσει -αντίθετα- ότι το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών επιδεινώθηκε αφ΄ ότου Καράκας έπαψε να συνεργάζεται με την DEA.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.