12/10/2009 18:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Νόμπελ στην οικονομία.

Το φετινό βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά, απονεμήθηκε σε δυο Αμερικανούς καθηγητές, εκ των οποίων η μία είναι και η πρώτη γυναίκα που βραβεύεται  με αυτό, στην ιστορία του θεσμού. Η Σουηδική επιτροπή τους αναγνώρισε για τις έρευνές που έχουν κάνει επάνω  στη λήψη αποφάσεων σε οικονομικούς σχηματισμούς εκτός αγοράς. Η  Elinor Ostrom του πανεπιστημίου της Indiana, αναγνωρίστηκε για τη μελέτη της στο πως η δημόσια περιουσία μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα από όσο προβλέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα. Ο Oliver Williamson του Berkeley, βραβεύτηκε επειδή έδειξε πως οι εταιρίες μπορούν μερικές φορές να λύσουν προβλήματα, που δεν μπορούν να λύσουν οι αγορές.

Ο κάθε ένας από τους δυο βραβευθέντες, εισπράττει από $700.000 τα οποία συνοδεύουν το βραβείο, και αποτελούν στην ουσία ένα δεύτερο βραβείο το οποίο χορηγεί η σουηδική Κεντρική Τράπεζα, στη μνήμη του Alfred Nobel. Η σημερινή βράβευση ανεβάζει τον αριθμό των γυναικών που τιμήθηκαν φέτος σε 5, τον μεγαλύτερο της ιστορίας του βραβείου. Δυο γυναίκες βραβεύτηκαν στην ιατρική και μία μοιράστηκε το βραβείο χημείας. Τέλος, η Γερμανίδα Herta Mueller, βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας.

 Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fantomas avatar
  fantomas 12/10/2009 19:02:32

  ''οι εταιρίες μπορούν μερικές φορές να λύσουν προβλήματα, που δεν μπορούν να λύσουν οι αγορές.''

  Αυτο ειναι γνωστό εδώ και χρόνια,
  το πρόβλημα που ζηταει λύση είναι εάν οι κυβερνήσεις μπορουν να λύσουν προβλήματα, που δεν μπορούν να λύσουν οι αγορές ?????

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ fantomas 12/10/2009 19:21:02

   Λύσε το και θα πάρεις Νόμπελ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.