02/12/2009 12:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιδράσεις στη στρατηγική του Ομπάμα για το Αφγανιστάν.Στη χθεσινοβραδινή του ομιλία σχετικά με την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, απευθυνόμενος σε στρατιωτικό ακροατήριο της διάσημης ακαδημίας  West Point , ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως «Το Αφγανιστάν δεν έχει χαθεί, απλά οπισθοδρόμησε». Ο Ομπάμα δικαιολόγησε την πρόσφατη απόφασή του να ενισχύσει τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις με άλλους 30.000 στρατιώτες, λέγοντας πως «Σας οφείλω μια αποστολή που θα είναι ξεκάθαρη και αντάξια των υπηρεσιών σας…». Προλαβαίνοντας τις αντιδράσεις των πολέμιών του, και εμμένοντας στη δέσμευσή του για οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ το 2011, ο Αμερικανός ηγέτης ξεκαθάρισε πως «Η έλλειψη κάποιου χρονοδιαγράμματος θα μας στερούσε την αίσθηση του επείγοντος στην συνεργασία μας με την αφγανική κυβέρνηση. Θέλω να διευκρινίσω πως οι Αφγανοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά στην ασφάλεια της χώρας, και πως η Αμερική δεν έχει καμία διάθεση να πολεμάει επ`άπειρον στο Αφγανιστάν». Όπως όμως αναφέρουν οι πολιτικοί  αναλυτές στο ΑΡ, οι υποσχέσεις που έθεσε στην ομιλία του ο Ομπάμα, θα είναι δύσκολο να τηρηθούν. Οι συνθήκες στο Αφγανιστάν έχουν πολύ μικρή σχέση με τη ρητορική του προέδρου. Η αποστολή, για παράδειγμα, στρατευμάτων εκ μέρους των Ευρωπαϊκών χωρών, είναι κάτι που δύσκολα θα πραγματοποιηθεί. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν περισσότερο ως μια ανθρωπιστική περίπτωση παρά σαν ένα πεδίο πολέμου που πρέπει να ολοκληρωθεί. Ακόμη και αν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αποφασίσουν την αποστολή επιπλέον δυνάμεων, αυτή θα καθυστερήσει χρονικά. Άλλωστε, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, έχουν δηλώσει πρόσφατα, πως δεν σχεδιάζουν να στείλουν επιπλέον στρατό στη χώρα.

Πάντως η όποια αποδοχή της ομιλίας του Ομπάμα ήταν στη καλύτερη περίπτωση χαλαρή. Οι κριτικές είναι πολλές και προέρχονται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του αμερικανικού πολιτικού φάσματος. Η απόφαση για την αποστολή 30.000 στρατιωτών στο εμπόλεμο Αφγανιστάν έχει εκνευρίσει πολλούς, παρά τη δέσμευση του προέδρου να υπάρξει οριστική αποχώρηση το 2011. Ακόμη και η αναφορά σε καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης των Αμερικανών, αποτελεί πεδίο κριτικής. Ο Ρεπουμπλικανός John McCain διαμαρτυρήθηκε πως η ύπαρξη χρονοδιαγράμματος είναι κάτι το αρνητικό, καθώς είναι σαν να λέμε στους εχθρούς μας «…ερχόμαστε και μετά από λίγο θα φύγουμε…».  Πολλοί γερουσιαστές αντιτίθενται στην αποστολή στρατευμάτων με το σκεπτικό ότι «Αν η al-Qaeda επιχειρεί στην Υεμένη ή στη Σομαλία, εμείς γιατί πολεμούμε στο Αφγανιστάν όπου κανένας  ποτέ δεν πέτυχε;». Άλλωστε όπως ανέφερε και η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Barbara Boxer: «… δεν στηρίζω την αποστολή περαιτέρω δυνάμεων διότι ήδη έχουμε 200.000 Αμερικανούς, Αφγανούς και ΝΑΤΟικούς στρατιώτες εκεί, που πολεμούν εναντίον 20.000  ταλιμπάν και λιγότερους από 100 της Qaeda…».

NY Times, Wall Street Journal. ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Swell avatar
  Swell 02/12/2009 15:28:22

  Mπορεί ο Obama να προσπάθησε να καταρρίψει τις ομοιότητες με το Βιετνάμ και την κατάληξη που είχε αυτό για τους Αμερικανούς, αλλά ο συσχετισμός των στρατιωτικών δυνάμεων, δείχνει ότι κινούνται σε παράλληλους δρόμους.

 2. Orestios avatar
  Orestios 02/12/2009 19:12:11

  Έτυχε να δω την ζωντανή εξαγγελία του Ομπάμα. Μετά την ανακοίνωση του αριθμού έβλεπες τα πρόσωπα των χαμηλόβαθμων στρατιωτικών να είναι απορημένα και φοβισμένα μαζί. Πλάνα από σπίτια στρατιωτικών έδειχνε μέλη των οικογενειών τους έντρομα. Ο κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης κατορθώνει να τρομοκρατήσει τους στρατιώτες του πριν τους στείλει στο στόμα του λύκου.
  Το καλύτερο ήταν η είσοδος του, που σε τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από τις αλίστου μνήμης σοβιετικές παράτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.