16/09/2009 23:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Rasmussen ζητάει συνεργασία με τη Ρωσία.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, μίλησε προχθές για την ανάγκη ενός «ανοιχτού και άνευ προηγουμένου» διαλόγου με τη Ρωσία με σκοπό την μείωση των εντάσεων ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και τη κοινή αντιμετώπιση πιθανών απειλών. Ο  Rasmussen που ανέλαβε την ηγεσία της συμμαχίας τον περασμένο μήνα, μίλησε στην εφημερίδα Financial Times, λέγοντας πως θα επιδιώξει να συζητήσει με τους Ρώσους, προκειμένου να μάθει τις απόψεις τους για το πώς αυτοί επιθυμούν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους αλλά και να ακούσουμε τις θέσεις τους», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, που έχει κάνει την προσέγγιση  με τη Ρωσία, βασικό του στόχο από τότε που ξεκίνησε τη θητεία του.

Ο Rasmussen παραδέχτηκε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών, ειδικά μετά τη περσινή σύρραξη μεταξύ Ρώσων και Γεωργιανών,  καθώς και τη  σχεδιαζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή τόσο της Γεωργίας όσο και της Ουκρανίας, που αμφότερες αποτελούσαν στο παρελθόν δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Όπως όμως δήλωσε, θα επιδιώξει ι τη δημιουργία μιας νέας ατμόσφαιρας συνεργασίας με τη Μόσχα. Μίλησε μάλιστα για ένα όραμα που έχει, και που θα αφορά σε «πραγματική στρατηγική συμμαχία» σε ζητήματα όπως το Αφγανιστάν, η τρομοκρατία, και η πειρατεία.

«Η Ρωσία θα πρέπει να αντιληφθεί πως το ΝΑΤΟ υπάρχει, και πως αποτελεί ένα πλαίσιο για τις υπερατλαντικές μας σχέσεις. Πρέπει όμως και εμείς να καταλάβουμε τις λογικές φοβίες που έχουν οι Ρώσοι για τη δική τους ασφάλεια», είπε. Δήλωσε επίσης, πως είναι  έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου για τη δόμηση μια νέας πολιτικής ασφάλειας για την Ευρώπη. Οι κλιματικές αλλαγές δείχνουν  επίσης να τον απασχολούν, καθώς όπως είπε «αυτές θα οδηγήσουν σε διαμάχες για τους όλο και πιο σπάνιους φυσικούς πόρους, κυρίως την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων, που μπορεί να οδηγήσουν σε ένοπλες συρράξεις… και κύματα κλιματικών προσφύγων που θα αναστατώσουν τις ήδη ασταθείς περιοχές του πλανήτη». Μίλησε ακόμη και για το ενδεχόμενο απειλών πολέμου σε σχέση με την Αρκτική, «σε μερικά χρόνια θα δούμε τις πολικές θαλάσσιες διαδρομές να ανοίγουν για τη ναυσιπλοΐα. Θα υπάρχουν νέες προσβάσεις σε περιοχές πλούσιες σε ενεργειακά αποθέματα, και κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός  κίνδυνος πολεμικών συγκρούσεων…» συμπλήρωσε.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.