18/09/2009 13:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ταλαντούχος κύριος Ριπλεϊ ... του ΠΑΣΟΚΓια άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην υπόθεση Ζήμενς το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του ανακριτή της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανού.

«Έχει αποδειχθεί από σειρά γεγονότων ότι η υπόθεση Ζήμενς χειραγωγήθηκε από τη ΝΔ, η οποία πέτυχε τη συσκότιση της περιόδου 2004-2007, όταν και ήταν κυβέρνηση. Απομένει να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα, δηλαδή οι μοχλοί αυτού του παρασκηνίου», τόνισε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας.

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ δεν λέει κουβέντα για τις κατηγορίες του Χριστοφοράκου εναντίον του Κώστα Γείτονα, τον οποίο μάλιστα κατεβάζει πάλι ως υποψήφιο βουλευτή του.

Ούτε όπως έχουν κληθεί επανειλημμένως δημοσίως και το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γείτονας δεν τολμούν να υποβάλουν μήνυση εναντίον του κ. Χριστοφοράκου γι αυτά που υπαινίσσεται (βλ. Ο Χριστοφοράκος «απαντά» στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ και δίνει στοιχεία για τον Κ. Γείτονα)

 Διαβάστε όμως ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Γείτονα από τον συνεργάτη μας Suhoi:

Ο «Γεννηματικός» Κώστας Γείτονας, ο πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο ο Μιχάλης Χριστοφοράκος λέγει ότι του έδωσε χρήματα της Siemens για το κόμμα του, έχει την εικόνα ενός συμπαθούς μικρού αναστήματος, βουλευτή, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανοικτός στα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι των καναλιών μάλιστα, αστειευόμενοι με την έντονη επιθυμία του να κάνει δηλώσεις, λέγουν πως «όταν τα μικρόφωνα γυρνάνε στο προαύλιο της Βουλής δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσουν πάνω στον Γείτονα». Παρόλα αυτά ο Κώστας Γείτονας είναι πολιτικός χαμηλών τόνων. Και όσοι τον γνωρίζουν καλά, σημειώνουν ότι κινείται εντονότατα στο παρασκήνιο, και ότι είναι ικανότατος στο να περνάει απαρατήρητος και να μην κάνει θόρυβο γύρω από τις δραστηριότητές του.    

 Σίγουρα, το ιδρυτικό μέλος του Ομίλου «Γεώργιος Γεννηματάς» δεν είναι μόνον αυτό που δείχνει. Στην πολιτική του διαδρομή έχει περάσει από νευραλγικές θέσεις-κλειδιά τόσο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και της Βουλής. Μεταξύ των άλλων είχε χρηματίσει υπουργός και υφυπουργός Δημόσιας Τάξης στο μέσον της δεκαετίας του 1990, σε μια περίοδο δηλαδή, κρίσιμη για τα θέματα εθνικής-εσωτερικής ασφάλειας. Επίσης, από την σχετικά πρόσφατη, και δημόσια, δραστηριότητά του, έχει μείνει η παρουσία του στη διακομματική Eθνική Eπιτροπή Προστασίας του Aπορρήτου των Eπικοινωνιών του Kοινοβουλίου. Η Επιτροπή αυτή, η οποία καταργήθηκε το 2001-2002, θεωρείτο από τις πλέον «κλειστές» της Βουλής. Ένας από τους λόγους ήταν ότι από αυτήν περνούσαν οι εγκρίσεις των καταλόγων με τα ονόματα που κατέθεταν οι εισαγγελείς για παρακολουθήσεις των τηλεφώνων τους.

 Ζητούσαν υποκλοπές κινητών

 Ένα πολύ ενδιαφέρον στιγμιότυπο στη λειτουργία της ήταν το 2001, όταν η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ ζήτησαν κατεπειγόντως να προωθηθούν νομικές ρυθμίσεις, ώστε να επεκταθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, εκτός των σταθερών τηλεφώνων, και στα κινητά. Τότε, έμεναν τέσσερα χρόνια μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ οι πιέσεις για την τρομοκρατία ήταν αφόρητες. Tο αίτημα ΕΥΠ-ΕΛΑΣ μάλιστα, ετίθετο μετά επιτάσεως, δεδομένου ότι ένα χρόνο πρίν (2000) είχε δολοφονηθεί από τη 17 N ο Bρετανός στρατιωτικός ακόλουθος στην Eλλάδα, Στίβεν Σόντερς.

 Στις 19 Iουλίου 2000 λοιπόν, ο τότε διοικητής της EYΠ, Παύλος Aποστολίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τα μέλη της προαναφερθείσης επιτροπής της Βουλής, έθεσε επιτακτικά το θέμα να επισπευσθούν οι διαδικασίες άρσης του απορρήτου και στα κινητά. Στην έκθεσή της για το 2000, η Eπιτροπή της Bουλής ανέφερε: «Oι υπεύθυνοι της EYΠ και της Aστυνομίας, εξέφρασαν σθεναρά την άποψη ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας και διακρίβωσης των εγκλημάτων, θα πρέπει να επεκταθεί και στην κινητή τηλεφωνία η δυνατότητα άρσης του απορρήτου». Και πρόσθετε: «H παρακολούθηση συνομιλίας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας -σημειώνει στην έκθεσή της η Eπιτροπή της Bουλής- προϋποθέτει την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού (υλικού-λογισμικού). Tέτοιος εξοπλισμός έχει αναπτυχθεί από κατασκευαστές των εν λόγω δικτύων και υπό ορισμένες προϋποθέσεις διατίθενται στους πελάτες τους. Στην Eλλάδα, όπως ρητά ανέφεραν στην Eπιτροπή τόσο οι αρμόδιοι των τριών εταιρειών (σ.σ. της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, OTE, Telestet, Panafon), όσο και οι εκπρόσωποι των δύο κατασκευαστικών οίκων (Nokia και Ericsson), δεν έχει διατεθεί αυτός ο ειδικός εξοπλισμός».

Και κατέληγε: «Tο θέμα είναι σοβαρό και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης». Όπως αποκαλύφθηκε βέβαια, με το σκάνδαλο των υποκλοπών, και το πράσινο φως δόθηκε για «ηλεκτρονικούς κοριούς» (άσχετα εάν κανένα επίσημο έγγραφο της Βουλής δεν υπάρχει) και η μια υποκλοπή κινητού διαδεχόταν την άλλη. Ακόμα και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, παρακολουθούσαν. Βέβαια, για όλα αυτά, παρ΄ ότι οι δύο διπλωμάτες και φίλοι επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα, κ.κ. Αποστολίδης και Κοραντής (ο τελευταίος βάζει υποψηφιότητα με το ΛΑΟΣ τώρα), εκλήθησαν από τη Βουλή να δώσουν διευκρινίσεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, ουδείς γνώριζε κάτι για τον «φόνο».

 Κατάπαυση πυρός.

 Ο κ. Γείτονας ήταν επίσης υπουργός Δημόσιας Τάξης από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 1996, ενώ πριν ήταν υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι τον Ιούλιο του 1994. Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Γείτονας φαίνεται ότι χειρίστηκε κάποιες υποθέσεις ιδιαιτέρως λεπτές. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 1996, μετά από συνάντηση του ιδίου με τον κ. Σημίτη και τον κ. Πάγκαλο (υπουργός Εξωτερικών), είχε συγκαλέσει ειδική σύσκεψη με τον τότε αρχηγό της ΕΥΠ, ναύαρχο κ. Λεωνίδα Βασιλικόπουλο, και τον αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο κ. Μανώλη Χουρδάκη, όπου τους ενημέρωσε ότι ο κ. Πάγκαλος είχε παραδώσει στον πρωθυπουργό απόρρητο έγγραφο ξένης πρεσβείας, το οποίο ανέφερε ότι υπάρχει αλλοδαπός που γνωρίζει πολλά για την 17Ν και ότι προτίθεται να μιλήσει με αντάλλαγμα μεγάλο χρηματικό ποσό. Το έγγραφο εξετάσθηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και, κατά πληροφορίες, αποφασίστηκε επίσκεψη στην πρεσβεία της χώρας από την οποία προέρχεται το συγκεκριμένο πρόσωπο για να το εξετάσουν. Άγνωστο παραμένει ακόμα και σήμερα περί ποίου επρόκειτο, ποια πρεσβεία ήταν, και εάν το πρόσωπο ήταν αξιόπιστο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anagnostis avatar
  anagnostis 18/09/2009 13:58:42

  Το 2001 παρουσιάστηκε σε μια μόνον εφημερίδα, τον Ελεύθερο Τύπο, ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο περίπου εκείνη περίοδο η οργάνωση ΕΛΑ σταμάτησε (δίχως να προβεί σε ανακοίνωση) τη δράση της. Στο κείμενο του Ελ. Τύπου αναφερόταν: «Φως στο μυστήριο της εξαφάνισης της οργάνωσης, Eπαναστατικός Λαϊκός Aγώνας (EΛA) από το «στερέωμα της τρομοκρατίας» ρίχνουν εξαιρετικά σοβαρές και έγκυρες πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές, ο οριστικός τερματισμός της δράσης του, οφείλεται σε συμφωνία που κλείστηκε σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας μεταξύ «εγκεφάλων» του και κυβέρνησης.

  • Le canard avatar
   Le canard @ anagnostis 18/09/2009 14:04:03

   @anagnostis

   Στο κείμενο του Ελεύθερου Τύπου (το 2001), μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Φώς στο μυστήριο της εξαφάνισης της οργάνωσης, Eπαναστατικός Λαϊκός Aγώνας (EΛA) από το «στερέωμα της τρομοκρατίας» ρίχνουν εξαιρετικά σοβαρές και έγκυρες πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές, ο οριστικός τερματισμός της δράσης του, οφείλεται σε συμφωνία που κλείστηκε σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας μεταξύ «εγκεφάλων» του και κυβέρνησης. Bάσει εγκυροτάτων πληροφοριών, η συμφωνία που φαίνεται ότι κλείστηκε εντός του πρώτου εξαμήνου 1996, λίγο μετά την άνοδο του κ.K.Σημίτη στην πρωθυπουργία. Oι «διαπραγματεύσεις» ωστόσο, άρχισαν το 1995, οπότε ο EΛA είχε ουσιαστικά σταματήσει τις επιθέσεις του και είχε καταστήσει σαφή την απόφασή του να προχωρήσει σε «κατάπαυση πυρός».

   Kατά τις ίδιες πληροφορίες, στις επαφές ανάμεσα στους τρομοκράτες και την κυβέρνηση πήραν μέρος μόνον δύο εξ'απορρήτων του Mαξίμου, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες τότε. Aυτοί ήταν άλλωστε, που φέρονται να έκλεισαν και την τελική συμφωνία. O ένας εξ'αυτών, ο οποίος ουδέποτε στο παρελθόν πέρασε από χώρο της Aριστεράς ή Aκροαριστεράς, εξακολουθεί και σήμερα (σ.σ. τότε) κινείται στο στενό περιβάλλον στο Mαξίμου. O δεύτερος, που χρημάτισε επανειλημμένως υπουργός κυβερνήσεων του ΠAΣOK, είναι τώρα (σ.σ τότε) βουλευτής». Μέχρι σήμερα όμως, παραμένει άγνωστο εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες και, εάν ναι, περί ποίων κυβερνητικών παραγόντων γίνεται λόγος.

   Πάντως, ο τότε εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας, κ.Διώτης, με αφορμή το δημοσίευμα είχε ξεκινήσει έρευνα (!). Να σημειωθεί ότι γενικός γραμματέας σε νευραλιγής σημασίας υπουργείο, στο τέλος της δεκαετίας του 1990, εφέρετο, σύμφωνα με πληροφορίες, να διατηρούσε παλαιότερα σχέσεις με πρόσωπο του ΕΛΑ που αργότερα συνελήφθη.

 2. Le canard avatar
  Le canard 18/09/2009 14:05:43

  Από την ανάρτηση (Ο ταλαντούχος κύριος Ριπλεϊ … του ΠΑΣΟΚ) φαίνεται πεντακάθαρα πάντως, ότι ο κ.Γείτονας δεν ήταν ένα απλό στελεχάκι του ΠΑΣΟΚ, αλλά άνθρωπος ειδικών -και κρίσιμων- αποστολών.

 3. feder avatar
  feder 18/09/2009 14:50:34

  το πόθεν έσχες του Γείτονα θα μας το πει κανείς..;

 4. Edo avatar
  Edo 19/09/2009 14:08:57

  factorx: αφου βλέπεις οττι το έσβησα, γιατί επιμένεις. Υπομονη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.