22/03/2013 10:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς κούρεμα δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο, λέει ο Β.Σόιμπλε

Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια για την Κύπρο χωρίς μείωση του τραπεζικού τομέα διαμηνύει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν δική του πρόταση το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες και υπογραμμίζει ότι χωρίς το πακέτο η Κύπρος θα χάσει τα περισσότερα.

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

«Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Όλοι στην ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας».

«Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ’ αυτού πρέπει να βρεθεί μία λύση. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από τους φορολογούμενους στην ευρωζώνη, χωρίς συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών των τραπεζών στην Κύπρο δεν μπορεί να περάσει στους πολίτες της Ευρωζώνης».

Για εναλλακτικά μέτρα: «Θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν τα μέτρα είναι τέτοια που να δίνουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος-δηλαδή να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και να βάζει την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά».

«Δεν γνωρίζω να είναι κάποιο άλλο κράτος σε ανάλογη θέση, όπως η Κύπρος, πολύ περισσότερο το Λουξεμβούργο. Με όλο το σεβασμό, όταν κράτη με χαμηλή φορολογία και χαλαρές πρακτικές αναφορικά με την εποπτεία τραπεζών και διατάξεις περί διαφάνειας προσελκύουν κεφάλαια και μετά αποσταθεροποιούνται εξαιτίας ενός υπερτροφικού χρηματοοικονομικού τομέα, δεν μπορεί να γιατρεύεις μόνο το σύμπτωμα. Στην Κύπρο αυτό το μοντέλο κατέρρευσε».

Σκεπτικός για το plan B

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β’, που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα όσα είπε ο Β.Σόιμπλε, στη συνάντηση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ, το απόγευμα της Πέμπτης.

«Ο καλλωπισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός» φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την Bild. Η Κύπρος θα πρέπει να «κινηθεί και να κάνει εξοικονόμηση στα σοβαρά» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 22/03/2013 11:03:02

  Λέει:

  Είπατε στη γερμανική τηλεόραση ότι η ρύθμιση για την εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ δεν ήταν θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Τότε γιατί εσείς και το Eurogroup ως ευρωπαϊκός θεσμός δεν αναλάβατε την ευθύνη να απορρίψετε την πρόταση και να προστατεύσετε τους μικροκαταθέτες;

  "Είναι απλό. Εγώ υποστήριξα στο Eurogroup την πρόταση του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι οι δύο μεγάλες και πρακτικά πτωχευμένες τράπεζες - και μόνο αυτές οι δύο - θα έκλειναν και θα αναδιαρθρώνονταν. Με το μοντέλο αυτό θα ήταν πλήρως εγγυημένες όλες οι καταθέσεις όλων των τραπεζών - και αυτών των δύο - έως τις 100.000 ευρώ. Αυτή η πρόταση μειοψήφησε. Η πλειοψηφία στο Eurogroup ενέκρινε πρόταση της Κομισιόν για ένα τέλος (levy) επί όλων των καταθέσεων. Αυτή η πρόταση, κατόπιν πίεσης της κυπριακής πλευράς, άλλαξε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να επιβαρύνονται λιγότερο και οι μικροκαταθέτες περισσότερο. Αυτή την απόφαση μπορεί να τη λάβει μόνο η Κύπρος."

  Έτσι μάλλον πρέπει είναι διότι μιλάμε για συνεδρίαση σε Eurogroup όπου τίποτε δε μένει κρυφό, κι όχι για μια ιδιωτική συνομιλία ανάμεσα σε δύο άτομα. Νομίζω η κυπριακή ηγεσία έχει να εξηγήσει κάποια πράγματα στον κυπριακό λαό. Και να ξανανοίξει για συζήτηση η αρχική πρόταση. Αν και πέρασε ο καιρός για συζητήσεις, η κυπριακή πλευρά έπρεπε να είναι έτοιμη από καιρό με έτοιμο σχέδιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.