#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2013 13:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικές προκλήσεις με αφορμή την κρίση στην Κύπρο


Στις γνωστές αξιώσεις σε σχέση με την Κύπρο επανέρχεται η Τουρκία, με αφορμή τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, που είναι κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η ιδέα ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε Tαμείο Aλληλεγγύης ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δανεισμού που θα μπορούσε να συζητηθεί στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - συνιδιοκτητών του νησιού- είναι μια επικίνδυνη έκφανση της φαντασίωσης ως του μόνου ιδιοκτήτη του νησιού και μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση στην περιοχή».

«Οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων έχουν εκφραστεί με τη δήλωση της 21ης Μαρτίου 2013 και η Τουρκία τις συμμερίζεται», προσθέτει η ανακοίνωση και επαναλαμβάνει ότι η τουρκική πλευρά «είναι προσηλωμένη τόσο στην υπεράσπιση δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στη δική της υφαλοκρηπίδα, όσο και στη διατήρηση της στήριξης της τουρκοκυπριακής πλευράς».

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απευθύνει δύο εκκλήσεις στους ελληνοκύπριους στην ελληνοκυπριακή πλευρά για μια δίκαιη διανομή των φυσικών πόρων, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις οποίες ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει μέχρι στιγμής ωστόσο ανταποκριθεί θετικά. Η οικονομική κρίση (που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων», ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνει ότι «ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού πριν από τον τελικό διακανονισμό μπορεί να προκύψει από μια συμφωνία μέσα στα πλαίσια της πρότασης που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011 και το 2012, υπό τη αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Αθηνών, εξασφαλίζοντας έτσι τη σαφή συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διανομή των φυσικών πόρων» και συμπληρώνει:

«Οι δυο ιδρυτικοί λαοί του νησιού πρέπει από κοινού να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων να ιδρύσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Η τουρκική πλευρά περιμένει να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα πνεύμα κοινής ευμάρειας και ασφάλειας. Δεν θα θέλαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε να οδηγήσει σε κάποια κρίση, πιστεύουμε ειλικρινά ότι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή για την ειρήνη και τη μόνιμη λύση».

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία σε ένα ελληνοτουρκικό κράτος. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ωστόσο, η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών του νησιού. Οι προτιμήσεις αυτές μπορεί να οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας συνεργασίας- οι παράμετροι της οποίας είναι πολύ καλά γνωστοί. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφερθούν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στο νότιο τμήμα του νησιού και αν δεν θέλουν μια συνεταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργεία λύσης δύο κρατών», σημειώνει, τέλος, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει:

«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο νησί. Το όραμα της Τουρκίας για το νησί και την ανατολική Μεσόγειο είναι ένα όραμα κοινής ευμάρειας σταθερότητας και ασφάλειας. Τα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι πολιτικές συγκρούσεις μπορούν να ξεπεραστούν με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ειρήνης και συνεργασίας στο νησί».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νιόβη avatar
  Νιόβη 24/03/2013 14:17:51

  Η Ρωσία δεν μας άρεσε όταν πρότεινε μέσω της Gazprom να αγοράσει 20% της εκμετάλλευσης γιατί ήθελε πολλά. Άλλο αν αυτή η αγορά θα δημιουργούσε de facto αναγνώριση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου επί των κοιτασμάτων. Δεν πειράζει, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, όντως. Άντε τώρα, ας πούμε όλοι μαζί ένα ηρωϊκό ΝΑΙ σε όλα όσα λένε οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι όσο δέχονται να τα μοιράσουνε γιατί αύριο μπορεί να αλλάξουν γνώμη και να τα θέλουν όλα.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Νιόβη 24/03/2013 16:55:29

   Ο Μεντβέντεφ πριν τρεις μέρες είπε ότι ΔΕΝ μπορεί να αγοράσει η Gazprom φ.α. από την Κύπρο γιατί διεκδικεί δικαιώματα και η Τουρκία. Η πραγματικότητα είναι εφιαλτική για τους τραγικούς Κύπριους πολιτικούς. Θα αναγκαστούν να μοιραστούν το αέριο με τους Τούρκους αλλιώς δεν θα το βγάλουν.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Tassos 24/03/2013 18:06:32

    Δεν είναι ότι σε αμφισβητώ, αλλά δεν ξέρω γι αυτή τη δήλωση. Αυτά που ξέρω είναι μια πληροφορία ότι έχει υπάρξει προσφορά από άλλη εταιρεία που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την Gazprom (http://www.itar-tass.com/en/c32/679005.html) και τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ ως τώρα (εκτός από αυτή, στην οποία αναφέρεσαι), στις οποίες κλείνει το μάτι στην Κύπρο λέγοντάς της ότι κρατάει την πόρτα ανοιχτή για βοήθεια αφού η Κύπρος τα βρει πρώτα με την ΕΕ. Και ορισμένες άλλες πληροφορίες σχετικά με απόρριψη εκ μέρους του Σαρρή ανάλογης πρότασης της Gazprom. Την τελευταία δήλωση του Μεντβέντεφ δεν την γνωρίζω.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Νιόβη 24/03/2013 17:55:14

   Αγαπητή Νιόβη, οι Ρώσοι βάζουν επισήμως στο παιχνίδι τους Οθωμανούς, αναφέροντας οτι ''υπάρχουν αντιρρήσεις από την Τουρκία'' σχετικά με τα κοιτάσματα. Κανείς δεν είναι ''αθώος'', σ΄αυτό το βρώμικο παιχνίδι συμφερόντων εις βάρος του Ελληνισμού. Ας είμαστε αντικειμενικοί.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Queen For The Black Side 24/03/2013 18:19:52

    Και γιατί να μην τους βάζουν, αγαπητή Βασίλισσα; :) Αντικειμενικά μιλώντας, οι Τούρκοι είναι άξιοι σεβασμού για τον τρόπο που διεκδικούν, άλλο αν διεκδικούν πράγματα που δεν τους ανήκουν. Πέραν των απόψεών μου για την Ελληνορωσική συνεργασία (για συγκεκριμένους λόγους και χωρίς ίχνος συναισθηματικών ψευδαισθήσεων), αν ήμουν Ρωσία κι εγώ θα υπολόγιζα την Τουρκία περισσότερο δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο. Για χάρη της θα το σκεφτόμουν σοβαρά να αδειάσω και την Κύπρο και την Ελλάδα, ακριβώς επειδή συναισθηματισμοί στα μεγάλα συμφέροντα δεν χωράνε. Δεν θα ρισκάριζα το κεφάλι μου, την πελατεία μου και την εικόνα μου για καμία Κύπρο και καμία Ελλάδα όταν αυτές άγονται και φέρονται χωρίς καμία βούληση από την πλευρά τους για να δώσουν έστω μια μάχη για να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Όταν κάνουν το ΟΧΙ ΝΑΙ μέσα σε τρεις μέρες (για να μην αναφέρουμε τις φήμες σχετικά με τους πραγματικούς λόγους του ΟΧΙ από την πλευρά των πολιτικών). Τι να τους κάνω τέτοιους συμμάχους; Με το παραμικρό «μπου» θα μου γύριζαν την πλάτη και θα με άφηναν εκτεθειμένη και με χασούρα. :)

 2. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 24/03/2013 14:40:44

  Ρε Αναστασιάδη πες ΟΧΙ δε βλέπεις πως οι Ρώσοι παρακαλάνε (Υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν ακόμα;)ΟΧΙ όπως η Βουλή τότε που πανηγυρίζαμε και τα 5,7 δις γίναν 6,8 αφού η Ρωσία δε θα βάλει το 1,2 δις που προέβλεπε η αρχική συμφωνία του eurogroup, αλλά θα προέλθουν από επιπλέον κούρεμα. Πες ΟΧΙ όπως η Ισλανδία που είναι στο ευρώ, είναι στο πιο φλεγόμενο γεωστρατηγικά σημείο του πλανήτη και έχει το μισό σχεδόν νησί κατεχόμενο από Τούρκους αλλά σώθηκε. Πες ένα ΟΧΙ μωραδελφέ μου να γουστάρουμε...

 3. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/03/2013 15:38:13

  Αεροπορική μεταφορά τού αζέρικου ΦΑ προτείνει η Socar στήν Αθήνα;

 4. Γιώργος avatar
  Γιώργος 24/03/2013 20:28:52

  Εσύ όλο ναι σε όλα λες; Ναι και στο σχέδιο Ανάν μήπως;;

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Γιώργος 24/03/2013 20:56:31

   Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ διαμορφώνονται από την ύπαρξη σχεδίου, εναλλακτικών επιλογών και συσχετισμού δύναμης όχι από νταηλίκια που μαζεύονται παρακαλώντας όπως το ΟΧΙ της Τρίτης στη Βουλή, βέβαια τότε πανηγυρίζατε. Όσο για το σχέδιο Ανάν αφορά ε/κ και τ/κ που θα ζούσαν μαζί όχι εσένα και εμένα

 5. Κύπριος απο ΗΠΑ avatar
  Κύπριος απο ΗΠΑ 25/03/2013 01:43:32

  Καλά παμαι να τρελλαθουμαι εδω? Τι λεν οι Τουρκαλλαδες? Κατ αρχην οι δηλωσεις τους επρεπε να δωσουν την χρυση ευκαιρια να παμαι στιν Ευρωπη και να την φερουμαι ενοποιον της Τουρκικης απειλης και αδιαλλαξιας. Σταματα εδω η ενταξιακη σας πορεια Κυριοι. Δεν μπορειται να απειληται και να μην αναγνωριζεται χωρα κρατος τις ΕΕ και να θελεται να μπειται σ αυτη. Απο την μια κατεχεται παρανομα για 40 σχεδον χρονια και διαχειριζεσται τις περιουσιες των Ελληνο-Κυπριων παρανομα. Αν βαζαμαι χριματικο ποσο στιν παρανομια αυτη ισως φταναμαι στα τρισεκατομυρια. Τωρα Θελεται και μεριδιο απο το φυσικο αεριο. Απο που και ως που? Αχρηστοι και πουλυμενοι εκτοτε οι δικοι μας. Κτιστε δυνατη Αμυνα οπως κανει το Ισραηλ. Πιαστε την Αμερικη απο κοντα. Που ειναι ενας πολιτικος διορατικος βρε παιδια. Τι χαλια ειναι αυτα? Σε λιγο τα θυματα θα ζητουν και συγνωμη για να μην θυμωσουμαι την Τουρκια. Αντε στο διαολο κοπροσκυλλα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.