03/02/2013 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες

(Ανανεωμένο) Την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων, έκλεισαν ,πεζή,στις 12 το μεσημέρι , για μια ώρα, αγρότες των Σερρών.

«Το αγροτικό θέμα είναι κοινωνικό ζήτημα υψίστης σημασίας, για όλη την οικονομία της χώρας μας. Είναι η πηγή για την ανόρθωση της οικονομίας με βάση την παραγωγή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας της Πρωτοβουλίας Ανασυγκρότησης Αγροτών Ελλάδας Γιάννης Παναγής.

Συμβολική παναγροτική κατάληψη, με κλείσιμο των εθνικών οδών, έγινε την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Παναγή, σε 11 σημεία των εθνικών οδών από τον Έβρο μέχρι και τη Βοιωτία.

Σε κατάληψη των διοδίων της Αγίας Τριάδας στο 198ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής. Μετακινήθηκαν μέχρις εκεί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, άνοιξαν τις μπάρες και επέβαλαν επιβράδυνση της κυκλοφορίας μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για την απεργία τους όπως επίσης και τόνους ρυζιού στους διερχόμενους.

Παρουσία δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κυριακάκης. Μετά από μία ώρα περίπου επέστρεψαν και πάλι στο χώρο της έκθεσης Λαμίας όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα τρακτέρ.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή του Δομοκού όπου επίσης υπάρχουν συγκεντρωμένα τρακτέρ, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου από Λαμία προς Τρίκαλα και Καρδίτσα ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη δεν τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν τα τρακτέρ.

Ακόμη ένα νέο μπλόκο στήθηκε στην περιοχή της Τιθορέας και οι αγρότες έκλεισαν για μία ώρα περίπου την παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Λιβαδειά.

Οι αγρότες εγκλωβισμένοι από αστυνομικές δυνάμεις τόσο στη Λαμία όσο και στο Δομοκό και στην Τιθορέα προσπαθούν να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς και να βρεθούν στο εθνικό δίκτυο πράγμα το οποίο δεν έχουν πετύχει μέχρι τώρα παρά το γεγονός ότι το επιχείρησαν πολλές φορές.

Στην περιοχή του Ορχομενού της Βοιωτίας τα τρακτέρ βρίσκονται εγκλωβισμένα από τους αστυνομικούς παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να βρεθούν στο Κάστρο όπως είχαν προαναγγείλει.

Αντίθετα, χθες, οι αγρότες από το Άρμα και τον Ελαιώνα της Θήβας κινήθηκαν μέσα από αγροτικούς δρόμους αιφνιδιάζοντας τους αστυνομικούς και μετά από αρκετή ώρα βρέθηκαν δίπλα από την εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στο 90ό χλμ όπου και έχουν παρατάξει τους ελκυστήρες τους.

Σημειώνεται ότι κάθε μέρα είτε παρουσιάζονται καινούργια μπλόκα είτε ενισχύονται με τρακτέρ τα υφιστάμενα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μπλόκο του Δομοκού αλλά και το μπλόκο της Λαμίας οι εκπρόσωποι των αγροτών θεωρούν ότι μέχρι τα μέσα της βδομάδας θα έχουν διπλασιάσει αριθμητικά τα τρακτέρ που θα βρίσκονται εκεί καθώς κάθε μέρα όλο και περισσότεροι αγρότες μετακινούν τα τρακτέρ στο χώρο συγκέντρωσης τους.

Aγροτοσυνδικαλιστές από την Αρκαδία και την Αργολίδα πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση στην παλαιά εθνική οδό, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους, δεξιά και αριστερά του δρόμου, στο ύψος Αρδάμη, για λίγη ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στην Αργολίδα παραμένει για πέμπτη ημέρα το μπλόκο στον κόμβο Μάνεση (στην εθνική Μυκηνών – Ναυπλίου), με τον αριθμό των μηχανημάτων και των αγροτών να αυξομειώνεται.

Στη Μεσσηνία , πραγματοποιήθηκε παμμεσσηνιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στο Σουλινάρι και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής Καλαμάτας – Πύλου.

Σε τρία σημεία στην Αχαΐα είναι και σήμερα συγκεντρωμένα δεκάδες τρακτέρ, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ειδικότερα, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, καθώς και σε δυο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, στον κόμβο του Κουρλαμπά και στον κόμβο του Διάσελου.

Στο νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής.

Ανάλογο είναι το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 03/02/2013 20:00:35

  Δεν διεκδικώ δάφνες ειδημόνου περί τα αγροτικά!
  Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι τα τελευταία 20-30 χρόνια παρατηρήθηκε μια μετατόπιση ή μια δυσανάλογη αύξηση των αγροτικών εισοδημάτων σε σχέση με τα εισοδήματα των άλλων (μικρο)εργαζομένων.
  Η προσωπική μου εμπειρία επίσης , μια και προέρχομαι από λίαν αγροτική περιφέρεια, μου υπαγορεύει την πεποίθηση ότι το αγροτικό οικονομικό επίπεδο έχει αυξηθεί.
  Τούτο εξάλλου μπορεί να το διαπιστώσει κανένας πραγματοποιώντας μια περιοδεία σε αγροτικές περιοχές, όπου θα εκπλαγεί με το πλήθος των νεόκτιστων οικιών, τα καινούργια μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. τις καφετέριες και τα κέντρα νυκτερινής διασκέδασης τουλάχιστον στα αγροτικά κεφαλοχώρια και το πλήθος των τρακτέρ που αντιστοιχούν ένα για κάθε οικογένεια.
  Όλα αυτά ίσως είναι θεμιτά και τίποτα το μεμπτόν.
  Και συνεχίζω, μέχρι πρότινος τουλάχιστον τα βλαστάρια των αγροτών ήταν οι τακτικοί θαμώνες των καφενείων και οι ... παρακατιανές δουλειές ανήκαν στους αλλοδαπούς.
  Είναι γνωστή εξάλλου η ρήση του Αλβανού πατέρα που επιτιμά τα παιδιά του λέγοντας τους ".. αρχίζετε να τεμπελιάζετε και όπως πάτε θα καταντήσετε χειρότεροι και από τους Ελληνες!"
  Επίσης επί σειρά ετών ένα από τα κύρια εισοδήματα ήταν οι επιδοτήσεις και οι κάθε μορφής αποζημιώσεις, που και πάλι έχω προσωπική εμπειρία πώς και πόσα εισέπρατταν.
  Και για του λόγου το αληθές, ας ανατρέξουμε στις κατά καιρούς καμπάνες που μας επιβλήθηκαν από την ΕΕ, όταν μας συνέλαβαν ... κλέβοντας οπώρας!
  Και να μην αναφέρουμε στο πόσοι, με πόσα και αν φορολογούνται!
  Χαρακτηριστικά θυμάμαι τα λεγάμενα ενός θείου μου, αρκετά ματσωμένου αγρότη, " ... σιγά μην πληρώσω και φόρους, εγώ που δουλεύω από το πρωί ως το βράδυ και σας παράγω να τρώτε..!". Δηλαδή όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι και ιδίως οι Βιομηχανικοί εργάτες τι θα έπρεπε να πουν;!
  Αυτή η νοοτροπία επικρατούσε.
  Ξέρω ότι πολλοί θα θυμώσουν, ίσως και μερικοί με το δίκιο τους γιατί στα λεγόμενα μου άθελα μπορεί να υπάρχουν και γενικεύσεις, αλλά σε γενικές γραμμές τα πράγματα κάπως έτσι είναι όσο και αν δεν θέλουμε να τα δούμε!!
  .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.