#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/03/2013 11:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην πρέσα και πάλι ο κατώτατος μισθός - Θα μπορεί να μειώνεται υπό προϋποθέσειςΚριτήρια που μετατρέπουν σε «ασανσέρ» τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, νομοθετεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η τρόικα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», να προβάλλει ενστάσεις στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, βάζοντας στο στόχαστρο την πλήρη κατάργηση των τριετών από το 2014.

Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται από 11 διαφορετικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη τόσο στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων όσο και στη σύνταξη του τελικού πορίσματος, με βάση το οποίο η κυβέρνηση θα νομοθετεί τη μείωση ή την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η σύνταξη του τελικού πορίσματος ανατίθεται σε τεχνοκράτες και συγκεκριμένα στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ενώ συντονιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει τριμελής επιτροπή υψηλού επιπέδου, αποτελούμενη από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών.

Τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για το ύψος του κατώτατου μισθού είναι τα εξής: 

Το εισόδημα που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος για να εξασφαλίζει τα απαραίτητα (όριο ελάχιστης διαβίωσης) σε σχέση με το επίπεδο της φτώχειας.
Η σχέση του κατώτατου μισθού, προς το μέσο μισθό της χώρας.
Ο αριθμός των εργαζομένων που επηρεάζονται άμεσα από τον κατώτατο μισθό και πόσο επηρεάζονται οι αποδοχές των υπόλοιπων εργαζομένων από τον κατώτατο μισθό.
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και η προοπτική αυτού στο μέλλον σε εθνικό επίπεδο και οι τυχόν διαφορές σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές.
Η παραγωγικότητα της οικονομίας στο σύνολό της και σε επιμέρους κλάδους.
Το ποσοστό ανεργίας σε εθνικό επίπεδο και σε επιμέρους ομάδες, όπως οι νέοι.
Η αδήλωτη εργασία.
Το κόστος εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η ροή και το ύψος των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Η αναλογική σχέση του κόστους εργασίας προς λοιπούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας, π.χ., φορολογικό σύστημα, γραφειοκρατία κ.λπ.
Τα είδη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η διαφορά σε σχέση με αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ότι από εδώ και πέρα, το αν θα παραμείνει ή όχι στα 586 ευρώ ο μισθός που νομοθέτησε η κυβέρνηση Παπαδήμου, καταργώντας την Εθνική Σύμβαση και παγώνοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2012 τα έτη προϋπηρεσίας (τριετίες), θα εξαρτάται από τα 11 μετρήσιμα οικονομικά κριτήρια και κυρίως από το δείκτη της ανεργίας, που θα λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση.

Στην πράξη, ο μισθός των 586 ευρώ θα μπορεί να πέφτει όχι μόνο αν η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά και όσο δεν ανακάμπτει η οικονομία, ενώ, αντίστοιχα, αν οι δύο αυτοί βασικοί δείκτες βελτιωθούν, τότε τα 586 ευρώ θα αυξηθούν.

Από αυτό το σχέδιο καθορισμού του κατώτατου μισθού είναι πολύ πιθανό να φύγουν τελείως οι τριετίες, καθώς η τρόικα θεωρεί πως η οριζόντια αύξηση μισθών λόγω προϋπηρεσίας δεν συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο νομοθετημένο από το κράτος βασικό μισθό, αλλά αντίθετα να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων.

Το σχέδιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος. Από τον Μάιο θα ξεκινήσει η διαβούλευση και -όπως προβλέπει το Μνημόνιο- μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2013 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει νομοθετήσει το νέο ελάχιστο -εθνικό- μισθό που θα ισχύει για το σύνολο της οικονομίας.

Το σημείο που προβάλλει τις ενστάσεις η τρόικα έχει να κάνει με την αξιολόγηση του μηχανισμού που δεν περιλαμβάνεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι ο μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό αξιολογείται στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους. Η τρόικα επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να «εκβιάσει» την αξιολόγηση του μηχανισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2014, με στόχο να πετύχει την κατάργηση των τριετιών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, έχει δεσμευτεί ότι ο μισθός των 586 ευρώ (για τους άνω των 25 ετών) και των 511 ευρώ (για νέους μέχρι 25 ετών) θα διατηρηθούν στο ύψος αυτό μέχρι και το τέλος του 2016.

70 νέες επιχειρησιακές στο πρώτο δίμηνο του 2013

Την ίδια στιγμή, η αγορά κατακλύζεται από μειώσεις μισθών, καθώς στο πρώτο δίμηνο του 2013 έχουν ήδη υπογραφεί 70 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών έως 20%, και μάλιστα μειώσεις που επιβάλλονται στους ήδη μειωμένους έως 23% μισθούς που είχαν οι εργαζόμενοι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις του 2012!

Από τις 70 νέες «επιχειρησιακές» μάλιστα οι περισσότερες είναι διετούς διάρκειας, και λήγουν στο τέλος του 2014, ενώ οι προηγούμενες (έτους 2012) είχαν ως επί το πλείστον διάρκεια ενός έτους.

Ενα νέο χαρακτηριστικό που υπάρχει στις διετείς επιχειρησιακές συμβάσεις είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις το επίδομα γάμου, καταργείται μεν, αλλά διά της συγχώνευσής του στο σύνολο των αποδοχών. Για παράδειγμα, ένας έγγαμος υπάλληλος που είχε 1.200 ευρώ και με το επίδομα γάμου έφτανε 1.320 ευρώ, αν έχει μείωση 15%, θα πάρει 1.122 ευρώ, δηλαδή θα έχει μείωση 15% στα 1.200 ευρώ και «αύξηση»102 ευρώ λόγω της ενσωμάτωσης του επιδόματος γάμου στις αποδοχές του.

Επίσης, εφαρμόζεται σε αρκετές επιχειρησιακές το μοντέλο των πρόσθετων αποδοχών με τη μορφή μη επαναλαμβανόμενων «μπόνους», ώστε να περιοριστεί το αρνητικό ισοζύγιο που προκαλούν οι μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 28/03/2013 13:34:57

  Αν δεν εφαρμοσετε ανωτατες τιμες (ο μονος τροπος να ολοκληρωθει η εσωτερικη υποτιμηση καθως φαινεται) και 1 ευρω μηνιατικο να το πατε, παλι μια τρυπα θα κανετε στην ανταγωνιστικοτητα κοστους, τα εχουμε πει και τα βλεπουμε... Τις μειωσεις μισθων τις πανε στα περιθωρια και οχι στις τιμες. Με τετοιους "επιχειρηματιες" τι να περιμενεις;

 2. Nick63 avatar
  Nick63 28/03/2013 14:10:04

  Γειά σου τιτάνα Βρούτση...
  Να σου πω, δεν υπάρχει και λόγος να πληρώνονται (όσοι τέλος πάντων εργάζονται...) γιατί " η εργασία απελευθερώνει"!...

  Υ.Γ. Δεν είδες τώρα που ακόμη και με αυτόν τον κατώτατο, που τον λαμβάνεις όταν δεν έχει άλλες πιό επείγουσες υποχρεώσεις ο εργοδότης, με σημαντική καθυστέρηση, πόσο έχει περιοριστεί η ανεργία....
  Μιλάμε γιά θριάμβους...θα πάρουμε και τα σώβρακα των τροϊκανών...

 3. Ξερολας Ελλην avatar
  Ξερολας Ελλην 28/03/2013 14:10:14

  ας τον πανε και 400 με την προυποθεση οτι θα εχω τιμες βουλγαριας και ρουμανιας γιατι στην ελλαδα με 586 ζεις εναν δεκαπενθημερο αν δεν εχεις μπαμπα η μαμα δημοσιο υπαλ.

  • Nick63 avatar
   Nick63 @ Ξερολας Ελλην 28/03/2013 14:31:00

   Ξερόλα, πολλές μέρες λες...
   Με 586 -μικτά- φθάνουν μόνο για να συντηρείς τις ΔΕΚΟ και κάτι μικροέξοδά σου...

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Nick63 28/03/2013 20:48:25

    Ποιες ΔΕΚΟ; Αυτες που εξυγιανθηκαν (χωρις πλακα); ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΑΣΑ ειναι με μηδενικα ελλειμματα πλεον. Ενα απο τα ελαχιστα καλα που αναγνωριζω στις τελευταιες κυβερνησεις. Η ΔΕΗ επεστρεψε ξανα στην κερδοφορια, επομενως μενει μονο ο ΟΣΕ... Ας ελπισουμε να εξυγιανθει κι αυτος...

  • Kostas nikolaou avatar
   Kostas nikolaou @ Ξερολας Ελλην 29/03/2013 12:43:30

   με 586 ευρώ μικτά ζεις 15 μερες αν: 1) μένεις με τους δικούς σου 2) δεν πληρώνεις τίποτα ( λογαριασμούς) 3) βγαίνεις έξω 1 φορά στις 15 ( για μπύρα στο παγκάκι)
   επειδή δοκίμασα να φύγω από το σπίτι ( στα 29) άντεξα 3 μήνες ζωή χαρισάμενη ( όλα τα χρήματα, είμαι από τους τυχερούς που εργάζονται,σε ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμούς και φαγητό από τα χεράκια μου : δεν θέλω να ξαναδώ μακαρόνια και ρύζι στη ζωή μου)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.