#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2013 23:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιο θα είναι το plan B της κυπριακής κυβέρνησης;Αγώνα δρόμου προκειμένου να μη χαθεί ούτε λεπτό για την Κύπρο, δίνει η κυβέρνηση του νησιού μετά την καταψήφιση του σχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων. Αν και τα πάντα θα κριθούν και από τις διαθέσεις αφενός των Ευρωπαίων κι αφετέρου των Ρώσων, η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής. Ο Κύπριος Πρόεδρος συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να συζητηθούν αυτά τα σενάρια:

Σύμφωνα με το 24h.com.cy, ο κ. Αναστασιάδης θα επεξεργαστεί την Τετάρτη δύο σενάρια, ένα εντός και ένα εκτός Τρόικας.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Με συμμετοχή Τρόικας και Ρωσίας

1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τα 10 δισ. της απόφασης του Eurogroup

2. Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ.)

3. Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας.

4. Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA

5. Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνουνε χρηματοπιστωτικό κέντρο

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Με συμμετοχή μόνο της Ρωσίας και εκτός η Τρόικα

Στην περίπτωση αυτή η Κύπρος ουσιαστικά θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της μόνο με την Ρωσική βοήθεια. Παράλληλα:

1. Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ.

2. Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.

3. Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Η Λαϊκή φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον 4 Ρώσων επενδυτών.

Παράλληλα ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dim avatar
  dim 20/03/2013 01:08:54

  Και τα δύο σενάρια που αναφέρονται προϋποθέτουν τη συμμετοχή της Ρωσίας...

  Η Ρωσία έχει 20 δις καταθέσεις... Αν πάρουν το ακραίο σενάριο να φορολογηθούν σε λίγες μέρες με 15%, θα χάσουν 3 δίς μια και έξω, αλλά θα επαναπατριστούν 17 δις στις δικές τους τράπεζες…

  Αν μπουν στο παιχνίδι να σώσουν τη Κύπρο, θα διαθέσουν 3 δις περίπου, αλλά θα μπλέξουν σε ένα παιχνίδι να πρέπει συνεχώς να βάζουν κι άλλα για να "στηρίζουν" την «επένδυση» τους...

  Αν μπλέξουν θα έχουν μεν κάποια ανταλλάγματα αλλά το βλέπω δύσκολο τελικά να καρποφορήσει το σχέδιο με τη Ρωσία, και να πάνε τόσο κόντρα οι Ρώσοι στη Γερμανία για χάρη μιας τόσο μικρής οικονομίας όπως η Κύπρος... Εξάλλου αν ήταν να δοθεί βοήθεια από τη Ρωσία, θα μπορούσε να έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο...

  Η Ε.Ε δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να βοηθήσει αν δεν ακουμπήσει πρώτα στο τραπέζι η Κύπρος τα 6 δις...

  Οπότε βλέπω πρακτικά τη Κύπρο να έχει δύο λύσεις: α) να εμμείνει στην άρνηση της, και άρα να φύγει από το ευρώ, αφού αλλιώς χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ δε μπορούν να ανοίξουν ως έχουν οι τράπεζες ή β) να αναγκαστεί να συμφωνήσει με την Ε.Ε, αφήνοντας όμως απέξω τις καταθέσεις ως 100 χιλ. ευρώ και να φορολογήσει με 15% τα ποσά άνω των 100 χιλ. ευρώ, ώστε να βάλει κι αυτή στο τραπέζι τα 6 δις που απαιτεί η τρόικα…

  Το πιθανότερο βλέπω το β), με όλες τις πλευρές να είναι «ευχαριστημένες», αφού η Ε.Ε θα έχει περάσει το δικό της (ήδη διαρρέει ότι ποτέ δεν επέμεινε να φορολογηθούν οι κάτω των 100χιλ. αλλά ζητούσε να επιλέξουν οι Κύπριοι τον τρόπο που θα βρουν τα 6 δις), και η Κύπρος θα έχει προστατέψει έστω τους μικροκαταθέτες, αδειάζοντας τους μεγαλοκαταθέτες, κυρίως Ρώσους, που όμως πρώτοι αυτοί και κοινή συναινέσει θα έχουν «αδειάσει» ήδη τους Κυπρίους, μη συμμετέχοντας στα δυο αναφερθέντα σενάρια του άρθρου… Βέβαια, έτσι κι αλλιώς, το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου πλέον θα αλλάξει, θα περάσει μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής και μετάβασης από ένα μοντέλο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ένα μοντέλο παραγωγικό και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της…

  • Αριστείδης avatar
   Αριστείδης @ dim 20/03/2013 07:57:32

   Αγαπητέ Dim ,
   Kαλά τα σενάρια που περιγράφεις, αλλά δεν καταλαβαίνω τα εξής
   1. Γιατί τα 17 δίς των Ρώσων (που τα περισσότερα είναι μαύρα και φοβούνται να γυρίσουν πίσω) θα πάνε στη Ρωσία και όχι στα Κέυμαν ή το Σαν Μαρίνο πχ.
   2.Γιατί αποκλείεις το λογικώτερο σενάριο που είναι αυτό της Ισλανδίας.
   Να πουν δηλαδή οι Κύπριοι να μην πληρώσουν ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Ευρωπαίοι, αλλά αυτοί που έκαναν την πατάτα και δάνειζαν αβέρτα τους Κύπριους πολιτικούς χωρίς τα απαραίτητα εχέγγυα και μάλλον σκόπιμα, για να τους οδηγήσουν εδώ...

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ dim 20/03/2013 10:49:55

   Συγνώμη κιόλας, αλλά πολλοί Ρώσοι μαφιόζοι (ολιγάρχες τους λένε) έχουν λεφτά στην Κύπρο. Θα κάτσουν έτσι απλά να χάσουν 3 δις για να τους τα πάρει η Μέρκελ;;

  • Παναγιώτης Ασεβής avatar
   Παναγιώτης Ασεβής @ dim 21/03/2013 11:14:43

   Λογικό ακούγεται αλλά προσωπικά διαφωνώ...
   Η Μόσχα θέλει βάσεις στην Μεσόγειο και τώρα που χάνει στην Συρία, τις θέλει πιο επιτακτικά...
   Το κόστος είναι αστείο για τα μεγέθη της Μόσχας.
   Το θέμα είναι γιατί οι Αμερικάνοι κάθονται και απλά παρακολουθούν χωρίς να μιλάνε...
   Αν τεθεί θέμα φορολογίας καταθέσων, τότε το παιχνίδι για την Λευκωσία έχει χαθεί, μιας και ως γνωστόν το χρήμα δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε πατρίδα, ούτε πίστη, ούτε ψυχή... πάει εκεί που πολλάπλασιάζεται πιό εύκολα...
   και οι Γερμανοί (Μέρκελ και Κούτσαυλος) το ξέρουν καλά και το μόνο που θέλουν είναι απλά να λυώσουν τους μικρούς για να γίνουν απόλυτοι κυρίαρχι κάτω από τους αφέντες τους τους Αμερικάνους...!
   Μυρίστηκαν καύσιμα και ορυκτό πλούτο και τους τρέχουν τα σάλια...

 2. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 20/03/2013 06:55:27

  Δε θα βαρεθώ να επαναλαμβάνω σήμερα, οτι ο άνθρωπος του "ΝΑΙ" στο σχέδιο Ανάν & του "ΝΑΙ" στο σχέδιο ...σωτηρίας του μονόδρομου, ΔΕΝ είναι ο κατάλληλος να χειριστεί σωστά το ΟΧΙ του λαού της Κύπρου.

  Να κάνει στην άκρη, να αναλάβει άλλος πρόεδρος,
  ένας μεταβατικός πρόεδρος που θα πιστεύει στις λύσεις του "ΟΧΙ", που δε θα χει πολιτικά "συμφέροντα" για τη μεθόδευση της καταστροφής ώστε να ρίξει την Κύπρο στη αγκαλιά των σωτήρων τραπεζιτών του Βορρά, και μάλιστα αυτή τη φορά με χειρότερους όρους.

  • Heaven avatar
   Heaven @ Ρύκιος 20/03/2013 07:53:09

   έχεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ δίκαιο!
   απο το πρωι οι δηλώσεις μελών του ΔΗ.ΣΥ ρίχνουν το βάρος της απόφασης στην πλειοψηφλια της βουλης!
   οι του ΔΗ.ΣΥ νίπτουν τα χέρια τους...

  • Αριστείδης avatar
   Αριστείδης @ Ρύκιος 20/03/2013 08:12:18

   Ούτως ή άλλως η Κυπριακή βουλή απέδειξε οτι δεν τον έχει ανάγκη.
   Οταν αναλαμβάνει η ίδια να εκπροσωπήσει το λαό, ο πρόεδρος δεν έχει παρά μόνο μια ψήφο κι αν...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρύκιος 20/03/2013 08:58:05

   Βιάζεσαι. Θα δείξει στα σίγουρα στις επόμενες ημέρες. Εκλογές έγιναν. Μόνοι τους αποφάσισαν και χωρίς εκβιασμούς οι Κύπριοι. Προσωπικά, και ενώ για το σχέδιο Ανάν δε το συζητώ καν το τεράστιο λάθος του Αναστασιάδη, στη συγκεκριμένη περίπτωση κέρδισε χρόνο για το plan Β δεχόμενος να υποβάλλει στη Βουλή μια πρόταση που θα απορριπτόταν και συζητώντας παράλληλα με Ρωσία. Χθες το βράδυ μίλησε με Πούτιν και ο υπουργός του ήταν ήδη στη Μόσχα. Εμένα μου άρεσε ο τρόπος που το χειρίστηκε. Θα ήταν καλύτερα δηλαδή να έχει χρεοκοπήσει ήδη πριν βρει βοήθεια. Να είμαστε λογικοί. Μακάρι να τα είχε χειριστεί ο ΓΑΠ έτσι τα πράγματα. Εκείνος ο τρισάθλιος έβαλε τον παπακ να υπογράψει το μνημόνιο χωρίς να περάσει από τη βουλή μας και δεν ενδιαφέρθηκε για τη βοήθεια που προσέφερε ο Πούτιν0. Στόχος του να εγκλωβιστούμε.

   • Heaven avatar
    Heaven @ Γεώργιος Τ. 20/03/2013 11:51:16

    καλά, έπρεπε να φτάσει στον εξευτελισμο του τελευταιου Eurogroup για να δει οτι επρεπε να το "παρει" αλλιως;
    άλλωστε ο Αναστασιαδης δεν είναι χτεσινός...

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Ρύκιος 20/03/2013 11:44:22

   Δεν υπάρχει αντίλογος σ᾽ αυτό. Είναι έτσι όπως τα λέτε. Και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο η τελικώς «πατριωτική» στάση του Αναστασιάδη (αποδοχή της ήττας του εγχειρήματος, αναδίπλωση, αποχή των βουλευτών του κόμματός του από την ψηφοφορία) να είναι ένα πολιτικό τρικ που θα του επιτρέψει να φέρει άλλα αντιλαϊκά μέτρα στο τραπέζι ως «τη λιγότερο επώδυνη λύση» χωρίς μετά να μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για Ευρωδουλεία, ανικανότητα κλπ. (εφ᾽ όσον προηγήθηκε η καλή του διαγωγή στο ζήτημα του κουρέματος των καταθέσεων και ο σεβασμός του στη λαϊκή ετυμηγορία).

  • Παναγιώτης Ασεβής avatar
   Παναγιώτης Ασεβής @ Ρύκιος 21/03/2013 11:16:00

   καλά τα λες αλλά ο Κυρπιακός Λαός είχε άλλη άποψη...

 3. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 20/03/2013 09:18:21

  ΤΟ πλάνο Β είναι , αυτό που λέει ο αρχιεπίσκοπος .

  Εμείς θα στηριχθούμε στα δικά μας πόδια και όχι σε ξένους. Εχουμε έναν θαυμάσιο λαό που αγαπά την πατρίδα του. Θεωρούμε ότι μονιασμένος θα τα καταφέρει. Μπορούμε να υποθηκεύσουμε όλη την περιουσία, ούτως ώστε το αντίτιμό της να το επενδύσουμε σε ομόλογα για να στηρίξουμε το Κράτος. Οταν κανείς έχει την διάθεση όλα γίνονται. Η περιουσία της εκκλησίας όπως γνωρίζετε είναι τεραστίων διαστάσεων. Υπάρχει συγκεκριμένη επιτροπή που θα το δουλέψει και θα πάει στην Βουλή και φυσικά εμείς θα το υποστηρίξουμε. Επιπλέον, ο λαός μας αγαπά την πατρίδα του και θα το στηρίξει!!

  -Αγαπά ο ελληνας τον ελληνα , την χώρα του ? αυτό ειναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των Κυπρίων , ένας λαός που παλεύει για την ανεξαρτησία του από την εποχή των Εγγλέζων , ΕΝΑΣ λαός που η ορθοδοξία είναι στυλοβάτης των προσπαθειών του λαού , όλα τα άλλα δηλ , 5,6 δις . ΑΕΠ , Δείκτες Οικονομίας έπονται του πολέμου που υπάρχει ήδη.

  ΕΝΑΣ λαός που δεν έμαθε να λειτουργεί σαν ραγιάς από την εποχή του ΜΑΚΑΡΙΟΥ !!!ΤΑ ΟΧΙ , ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ σε λαούς υπερήφανους , και το ΟΧΙ αυτό από μια μικρή χώρα που εναντιώνεται σε παράλογες αντιλήψεις , σε υποθήκευση του λαού της .
  Μόλις τελειώσει ο συστημικός ΦΟΒΟΣ των Γερμανών ,ΘΑ ΕΧΟΥΝΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ .- ΑΠΛΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ συγκριτικό πλεονέκτημα - εκβιαστικό , τότε , ΕΦΥΓΕ αμάχητο ....και συνεχίζει!!
  -Και κάτι άλλο , μην αναπαράγεται την προπαγάνδα των Γερμανών για το πλυντήριο , η Γερμάνια είναι η μεγαλύτερη χώρα που παραδοσιακά από ΕΠΟΧΗ ΜΑΡΚΟΣ ξεπλένει τα χρήματα από την Ασία , Φιλιππίνες και στήνει τώρα τα δικά της μαγαζιά σε Λετονία- Εσθονία !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.