14/01/2013 19:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά τους δικαστικούς προσφεύγουν κατά του Μνημονίου και οι στρατιωτικοί

Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν, πλέον, οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012). Τα σκήπτρα μέχρι τώρα κατέχουν οι δικαστές, οι οποίοι, ενώ συνεχίζουν να καταθέτουν ομαδικά προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σήμερα ξεκίνησαν να καταθέτουν και αγωγές στο Μισθοδικείο.

Παράλληλα, μετά την κατάθεση της προσφυγής της ΑΔΕΔΥ στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, και πάλι κατά του Μνημονίου ΙΙΙ, της διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων, τη σκυτάλη πήραν οι ένστολοι όλων των κατηγοριών (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.λπ.), οι οποίοι κατέθεσαν σήμερα ομαδικές αιτήσεις (προσφυγές).

Ειδικότερα, σήμερα, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων έξι δικαστικών ενώσεων (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), προσέφυγαν στο Μισθοδικείο.

Υπενθυμίζεται, ότι όλες οι δικαστικές ενώσεις, αλλά και 602 δικαστές και εισαγγελείς κατέθεσαν προσφυγές κατά του Μνημονίου ΙΙΙ, των μειώσεων των αποδοχών τους και της αναδρομικής (από 1.8.2012) τμηματικής επιστροφής που υποχρεώθηκαν των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο.

Με το Μνημόνιο ΙΙΙ, αλλά και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπεται η τμηματική επιστροφή των επιπλέον αποδοχών που έλαβαν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί από 1.8.2012 έως 31.12.2012, λόγω της αναδρομικής μείωσης των μισθών και συντάξεών τους.

Οι ενώσεις με τις αγωγές τους στο Μισθοδικείο υποστηρίζουν, ότι οι περικοπές των αποδοχών των δικαστών και εισαγγελέων παραβιάζουν τα άρθρα 17, 26, 87, 88 και 100Α του Συντάγματος, όπως και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Επιπρόσθετα, οι δικαστικές ενώσεις, τονίζουν ότι ανάλογες περικοπές (μικρότερης έκτασης) στις αποδοχές συναδέλφων τους άλλων χωρών, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τα συνταγματικά δικαστήρια της Ιταλίας (το 2012), της Σλοβενίας (το 2006), της Πολωνίας (το 2004), της Τσεχίας (το 2005), αλλά και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το περασμένο έτος (2012). Την ίδια στιγμή 79 ειρηνοδίκες προσέφυγαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά και πάλι του Μνημονίου ΙΙΙ.

Επίσης, ομοσπονδίες και ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ενστόλων κατέθεσαν σήμερα προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής, από την 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέσεων αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν:

1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος).

2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.

6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας.

7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, καθώς επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Όλες οι ενώσεις και ομοσπονδίες των ένστολων υποστηρίζουν, με τη σειρά τους, την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Τέλος, οι ένστολοι υποστηρίζουν ότι τα επίμαχα νομοθετήματα αντιβαίνουν στην ΕΣΔΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 14/01/2013 20:08:42

  Αφου εκδικασουν τα μισθολογικα τους οι δικαστικοι και τακτοποιησουν εκ νεου τα αναδρομικα τους μετα σιγα σιγα θελω να δω πως θα τακτοποιησουν και τα μισθολογικα ολων των αλλων κατηγοριων των Ελληνων δημοσιων υπαλληλων. Αλλα ξεχασα, αυτοι ειναι πορφυρογεννητοι και δεν μπορουν να συγχρωτιζονται με απλα υπαλληλακια, μονο με προεδρους κυβερνησεων και πρωθυπουργους συγκρινονται....

 2. anonymous avatar
  anonymous 14/01/2013 21:13:30

  Τον προηγούμενο τρίμηνο έκλεισα με 400 Ευρώ στο χέρι με απόδειξη μέσω τραπέζης, χωρίς να μου πληρώνουν τα ταμεία τα οποία είναι κι αυτά 400 Ευρώ. Δηλ αφαιρουμένων των ταμείων είμαι στο μηδέν. Δυστυχώς αυτό είναι το καθεστώς για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελ. επαγγελματιών. Δουλεύουμε όλοι με ζημία αλλά αν δε δουλεύαμε η ζημία θα ήταν μεγαλύτερη. Στην αγορά δεν κινείται τίποτε. Που θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν όλοι αυτοί;

  Βαρέθηκα να ακούω τον κάθε ένα που παίρνει 1000+ καθαρά στο χέρι ότι δε βγαίνει. Στα Πατήσια, την Κυψέλη τον Άγιο Παντελεήμονα κλπ. έχει φτηνά διαμερίσματα με 250 Ευρώ ενοίκιο στο τριάρι. Αν δε βγαίνουν να πάνε να μείνουν εκεί όπως μένω κι εγώ (ευτυχώς που το σπίτι είναι του πατέρα μου αλλιώς δε θα μπορούσα να ζήσω).

  • alhimistis avatar
   alhimistis @ anonymous 14/01/2013 21:37:04

   Μπράβο anonymous ωραία όνειρα έχεις .Και άν δεν είχε σπίτι ο πατέρας σου ...στα παγκάκια βρέ...πως μένουν τόσοι άνθρωποι.
   Σου φταίνε αυτοί που βγάζουν 1000 και όχι αυτοί που σε κάναν να βγάζεις τίποτα.
   Κακομοίρη Ραγιά.

   • anonymous avatar
    anonymous @ alhimistis 15/01/2013 06:42:20

    Εγώ ξέρω ότι αυτοί που βγάζουν τα 1000 τα βγάζουν διότι:
    α) Μου έβαλαν πλασματικούς φόρους ενώ δεν είχα εισόδημα για να πάρουν τα 1000 Ευρώ
    β) Με λένε κάθε μέρα φοροκλέφτη ενώ εγώ δεν έχω να φάω
    γ) Κλαίγονται ότι δεν τους φτάνουν αυτά που βγάζουν
    δ) Συνεργάζονται συστηματικά με την κυβέρνηση σε βάρος του λαού μόνο και μόνο για να λαμβάνουν το μισθό τους (Εξωνημένοι)

    Κι αν εγώ είμαι ραγιάς εσείς είστε αδίστακτοι ληστές.

 3. alhimistis avatar
  alhimistis 14/01/2013 21:31:15

  Οπως τα λέει η ρηνα.Δεν προσέφυγαν εναντίον του μνημονίου γενικώς, αλλά μόνο στο κομμάτι που αφορά το μισθό τους.
  ΑΥΤΌ ΜΌΝΟ ΕΊΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΌ.Το ότι άλλο μισθό παίρνει ο 30 χρονος και άλλο ο 25χρονος (σκατά μισθό και οι δύο αλλά ακόμη και έτσι...) δεν αντιβαίνει στην ισότητα των πολιτών.Η παραχώρηση της εθνικης κυριαρχίας δεν είναι αντισυνταγματική.
  Με λίγα λόγια όλο το μνημόνιο είναι υπέροχο , εκτός απο τα σημεία που θίγει τις αποδοχές των πορφυρογέννητων δικαστικών.
  Ουστ υποκριτές

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.