01/10/2013 12:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων Σαμαρά στις ΗΠΑ με στόχο την έξοδο της χώρας στις αγορές

Μαραθώνιο συναντήσεων με υπευθύνους μεγάλων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια είχε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με σκοπό να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ύστερα από δύο τραπέζια και έναν κύκλο τετ α τετ συναντήσεων ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όταν η Ελλάδα κάνει την κίνηση για να βγει στις αγορές θα υπάρξουν αρκετοί από τους συνομιλητές του που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.
Στις επαφές του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των εταιρειών κυριάρχησε η συζήτηση για το γενικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς θεωρείται ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο εξόδου από τη ευρωζώνη και έχει σταθεροποιηθεί. Οι υπεύθυνοι πάντως ήταν ενημερωμένοι για τα ελληνικά πράγματα και έκαναν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και για το πώς πηγαίνει η συγκυβέρνηση με τον έναν μόνο πια κυβερνητικό εταίρο. Έδειξαν ενδιαφέρον για τον αν θα συνεχιστεί η ίδια πορεία της χώρας, αν θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα, αν στην Ευρώπη δεν προκύψουν άλλα προβλήματα που να έχουν επιτώσεις στη χώρα αλλά και στις διεθνείς αγορές. Ήταν δε ενημερωμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τη μείωση των spreads, για την προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου. Μάλιστα έδειχναν να μην δίνουν μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αφού έχουν τις δικές τους αναλύσεις.

Ο κ. Σαμαράς πάντως, από τη Νέα Υόρκη, ήταν αισιόδοξος και έλεγε ότι τα πράγματα πρέπει να εξελιχθούν καλά, γιατί πέραν των άλλων υπάρχει η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να τελειώνουμε με την τρόικα. Φυσικά οι υποψήφιοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα και γι' αυτό ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει σε όλους του τόνους ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Επίσης, λέει ότι μετά την εκρίζωση της Χρυσής Αυγής προέχει η ασφάλεια των πολιτών και γι' αυτό ήδη έχουν αρχίσει επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Ομόνοια.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσινγτον και θα έχει στις 3 το μεσημέρι συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς θα ακούσει τις αναλύσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βέβαια θα κάνει ενημέρωση από τη δική του πλευρά. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μη θέλει να πάρει θέση στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να μη βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Στις 5:30 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Πίτερσεν -ίσως το Ινστιτούτο που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους στρατηγικούς και πολιτικούς διαμορφωτές.
Την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το απόγευμα θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της γερουσίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.