#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/03/2013 11:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταλήψεις και απεργίες πείνας κατά του σχεδίου ΑθηνάΤη δική της πρόταση απέναντι στο σχέδιο «Αθηνά» ανακοίνωσε η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις για τις αλλαγές που έρχονται στον ακαδημαϊκό χάρτη συνεχίζονται με απεργίες πείνας, αλλά και με καταλήψεις σε ΤΕΙ της χώρας. Το μέλλον των κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, Δευτέρα, στις κατά τόπους συνελεύσεις.

Υπό κατάληψη από φοιτητές του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας το βουλευτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Λαμία. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι φοιτητές ζητούν να τους δεχθεί ο κ. Σταϊκούρας στην Αθήνα, σε κοινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Απεργία πείνας πραγματοποιούν από τις 8 Μαρτίου φοιτητές του τμήματος Αλιείας-Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Μουδανιά, αντιδρώντας στην προωθούμενη μεταφορά του στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Παράλληλα, απεργία πείνας πραγματοποιεί από σήμερα, Δευτέρα, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Π.Κατσούλης. Την Κυριακή, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στην πόλη, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να μιλήσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του νομού Μάριος Σαλμάς. Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο ξενοδοχείο, κάνοντας χρήση χημικών. Ο κ. Κατσούλης κατήγγειλε αστυνομική βία και ξυλοδαρμούς, κατηγορώντας τον κ. Σαλμά για ενορχήστρωση των επεισοδίων.

Στην κατάληψη και το κλείσιμο της Εφορίας στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίουπροχωρούν από σήμερα κάτοικοι της Ιεράπετρας, ενώ αύριο, Τρίτη, θα προγραμματίζουν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.

Συγκέντρωση στην Αθήνα προγραμματίζουν για την επόμενη εβδομάδα κάτοικοι και φορείς της Καλαμάτας, διεκδικώντας την παραμονή και λειτουργία στην πόλη του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας.

Τι προτείνει το ΑΠΘ

Την αντιπρότασή της στο σχέδιο «Αθηνά» ανακοίνωσε η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, προτείνεται:

Αντί του προτεινόμενου για το ΑΠΘ αριθμού δώδεκα (12) Σχολών και τριάντα εννέα (39) Τμημάτων, προτείνεται διάρθρωση του ΑΠΘ σε δέκα (10) Σχολές και σαράντα δύο (42) Τμήματα.

Αντί της συγχώνευσης των τεσσάρων (4) Ξενόγλωσσων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής σε μία μονοτμηματική Σχολή Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών με κατευθύνσεις, προτείνεται η διατήρησή τους ως αυτοτελών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.

Αντί της δημιουργίας μονοτμηματικής Σχολής Νομικής, για την οποία δεν υπάρχει καμία ακαδημαϊκή τεκμηρίωση, προτείνεται η ένταξη του Τμήματος Νομικής σε μία νέα Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Όσον αφορά τα δύο (2) Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τα οποία προτείνεται να ενταχθούν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, η Σύγκλητος διαπιστώνει πως η παραμονή τους στην Κοζάνη με τη σημερινή τους μορφή δεν ικανοποιεί την αρχή της χωροταξικής συνοχής και αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά τη λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΤΜΧΑ) στη Βέροια. Διαπιστώνει, επίσης, πως τα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θεραπεύουν αντικείμενα που είναι είτε ταυτόσημα (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) είτε αποτελούν υποσύνολο (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) μεγαλύτερων και παλαιότερων Τμημάτων του ΑΠΘ. Ως εκ τούτου, προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση των όρων ένταξης των δύο (2) Τμημάτων στη Σχολή και της πιθανότητας συνένωσής τους με τα συναφή μεγαλύτερα Τμήματα της Σχολής.

Αντί του τίτλου της Σχολής Γεωπονίας προτείνεται Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ο οποίος ανταποκρίνεται αρτιότερα στον τίτλο των δύο (2) Τμημάτων που αποτελούν τη Σχολή.

Αντί της ένταξης του Τμήματος Φαρμακευτικής στη Σχολή Θετικών Επιστημών προτείνεται η ένταξή του, ως 4o Τμήμα, στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

Αντί της διατήρησης δύο (2) Τμημάτων με τον ίδιο τίτλο στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, προτείνεται μονοτμηματική Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ως προς το θέμα αυτό η Σύγκλητος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου Τμήματος «Επιστημών Άσκησης και Διατροφής» στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Επίσης, ζητεί από το υπουργείο Παιδείας τον ισότιμο χειρισμό των Τμημάτων των ΑΕΙ σε εθνικό επίπεδο (όπως Τμήματα Πολυτεχνικής ΑΠΘ-Σχολές ΕΜΠ και Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ- Γεωπονική Σχολή Γεωπονικού Πανεπιστημίου «Αδαμάντιος Κοραής»).

Ως προς τον αριθμό εισακτέων, η Σύγκλητος ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη τη γνώμη της, καθόσον αυτή θα διατυπωθεί με βάση την πραγματική δυνατότητα εκ μέρους των Σχολών/Τμημάτων του ΑΠΘ να εκπαιδεύουν τους φοιτητές σε συνάρτηση με:

τους οικονομικούς πόρους του Ιδρύματος οι οποίοι πλέον δεν επαρκούν για τη συντήρηση εργαστηριακού εξοπλισμού και ανανέωσής του με νέας τεχνολογίας,

τη διαρκή μείωση του διδακτικού προσωπικού που δεν αντικαθίσταται,

τη μη προώθηση των διορισμών του διδακτικού προσωπικού που έχει εκλεγεί από το 2010,

τη δραματική μείωση του διοικητικού προσωπικού μετά και την πρόσφατη υπαγωγή ογδόντα πέντε (85) διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ σε καθεστώς διαθεσιμότητας και

τη στενότητα χώρων διδασκαλίας, πρόβλημα που θα προκύψει από τη μεταφορά Τμημάτων στο ΑΠΘ για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποφασισθεί αύξηση αριθμού εισακτέων.

 Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συμεών avatar
  Συμεών 11/03/2013 16:32:20

  Oι αντιδράσεις υποδηλώνουν ότι το σχέδιο Αθηανα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.Δεν μπορεί ο υπουργός Σαλμάς να λειτουργεί ως εγκάθετος του Σύριζα και να δυναμιτίζει το κλίμα με ενέργειες απαράδεκτες που δημιουργούν κινδύνους εκτροπής και φαινομένων του 2008

 2. Θεόφραστος Π avatar
  Θεόφραστος Π 11/03/2013 16:48:43

  Αντιδράσεις που άλλες εκπορεύονται από χαζή λογική και άλλες από πραγματικά επιχειρήματα.Θα ήταν επίτευμα το Αθηνά αν το υπουργείο δεν υπέκυπτε σε πιέσεις και λειτουργούσε με ορθά κριτήρια.Μόνη παρατήρηση στις αντιδράσεις στο Μεσολόγγι και στο κλίμα που δημιουργήθηκε εκεί.Είδα βίντεο και διάβασα ρεπορτάζ και μου έκανε ένα πράγμα πολύ άσχημη εντύπωση.Σε μια πόλη που χάνει την αυτονομία του ΤΕΙ της που είναι από τα παλαιότερα υπάρχει ένα κλίμα έντασης και αναβρασμού.Ο Σαλμάς τι δουλειά είχε να πάει να οργανώσει εκδήλωση απλά για να δεί τους ψηφοφόρους του σε μιά περίοδο που υπάρχουν αντιδράσεις.Γιατί εκθέτει την κυβέρνηση και αυτούς που τον εμπιστεύονται;O πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για πάταξη αλαζονικών συμπεριφορών και για αποφυγή εντάσεων και δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος

 3. Mιχάλης avatar
  Mιχάλης 11/03/2013 17:21:41

  Σοβαρότατα λάθη και τραγικές παραλείψεις του αναπληρωτή υπουργού κ Μάριου Σαλμά που δίνουν ερείσματα και επιχειρηματολογία στον Σύριζα που ψάχνει αντιδράσεις και αγανακτισμένους.
  1.Συγκεντρώνει ψηφοφόρους του και κάνει ηγεμονική παρουσία σε μια πόλη που βράζει διότι χάνει το ΤΕΙ που τη στηρίζει οικονομικά.Επιπλέον ήδη τον θεωρούν υπεύθυνο διότι καταργεί εντελώς το νοσοκομείο της πόλης ενώ άλλα νοσοκομεία τα εξαιρεί από ενοποιήσεις
  2.Καλεί σε προσωπική του εκδήλωση και όχι σε εκδήλωση της ΝΔ η σε γενικότερη πολιτική ομιλία ,5 διμοιρίες ματ και αυτομάτως δημιουργεί κλίμα έντασης.
  3.Κάνει καψόνι στο Δήμαρχο,στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους εκπροσώπους των κομμάτων,μεταξύ αυτών και της ΝΔ, δείχνοντας αναίτια και προκλητικά αλαζονική συμπεριφορά .
  4.Αγνοεί την αστυνομία και αποφασίζει να φύγει μόνος με το αυτοκίνητό του περνώντας μέσα απο συγκεντρωμένο και εξοργισμένο με τη στάση του , πλήθος με ιλλιγιώδη ταχύτητα και παρασύροντας μερικούς από αυτούς και τραυματίζοντάς τους ελαφρά.Αν σκότωνε κάποιον φαντάζεστε τι θα γινόταν με δεδομένο ότι πολλοί δημιουργούν και θέλουν εμφυλιοπολεμικές συγρούσεις;

 4. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 12/03/2013 10:39:17

  Τα γνωστά καραγκιοζιλίκια, δεν θα φάω αν δεν μου αγοράσετε το παιχνιδάκι μου και κλειδώνομαι στο δωματιάκι μου. Κλαψ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.