28/03/2013 22:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία κατηγορείται ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ι.Ανθόπουλος

Ελεύθερος, με την επιβολή υψηλής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή που διερευνά υποθέσεις διαφθοράς προσώπων που άσκησαν δημόσια διοίκηση από θέση εξουσίας, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Σερρών Γιάννης Ανθόπουλος, που εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας.

Ο 64άχρονος πρώην πολιτικός κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι δέκα κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων εμπλεκόμενων εταιρειών, ως φυσικοί αυτουργοί σε τοκογλυφία, αφορά την επίμαχη εταιρία Καπνεμπορίου, η ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.

Έτσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Βάσει των στοιχείων του ανακριτή διαχειρίστρια της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας της εταιρείας από την Καβάλα.

Κατά το κατηγορητήριο το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ βάσει πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Ο ανακριτής διαθέτει στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του.

Ο πρώην υφυπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και φέρεται να υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι στη Βούλα.

Ωστόσο, κατά την δικογραφία, ο κατηγορούμενος από το 2005 ως σήμερα δεν εμφανίζει επιστροφή καμίας δόσης από τα χρήματα και επιπλέον -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν προσκόμισε στη Δικαιοσύνη κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού.

Η εμπλεκόμενη επιχειρηματίας, με την οποία ο πρώην υπουργός βρίσκεται σε αστική αντιδικία από το 2007, και η κόρη της κατηγορούνται για απάτη μετά από μήνυση της εταιρείας που εμφανιζόταν να αγοράζει ακατέργαστο καπνό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. roadrunner avatar
  roadrunner 28/03/2013 23:17:01

  Ποιος είπε ότι δεν είναι άδικη η ζωή για τους ...πρώην Υπουργούς Παιδείας ;
  Κι ενώ όλα έδειχναν, ότι οι ΠΑΣΟΚοι διατελέσαντες υπουργοί στο Παιδείας οφείλουν να έχουν ραγδαία πολιτική εξέλιξη :
  (Σημίτης->πρωθυπουργός, Κακλαμάνης->πρόεδρος Βουλής, Αρσένης->υποψήφιος πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, ΓΑΠ->ξέρετε, κτλ.),
  η μοίρα …ήρθε να δείξει το αδυσώπητο πρόσωπο της...
  Άτιμη κοινωνία, που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους ….σπρώχνει στην …τοκογλυφία …

 2. Zame avatar
  Zame 29/03/2013 14:28:05

  zουμε την επανασταση της γνωσης..
  & να που σύμφωνα και απόλυτα εναρμονισμένα με το "περιβάλλον ωρίμανσης"..
  επιτέλους ηρθε ο "Ανθοπουλος" και άρχισε η "Ανθοφορία" στο υποδεικνυόμενο μοντέλο ανάπτυξης..πού μέχρι στιγμής δεν πτοείται από τα λουκέτα.. ούτε από τις αυτοκτονίες.. ούτε από την κατάθλιψη πού ήρθε για να μείνει.
  ..τώρα όσο για την δημοσιοποίηση των χαριστικών δανείων σε πολιτικά και άλλα πρόσωπα ..είναι κακοήθειες πού θα πέσουν στο κενό νομικών καινοτόμων μορφωμάτων των "εξειδικευμένων..

 3. kastis avatar
  kastis 29/03/2013 14:53:15

  Ο κύριος αυτός δεν ήταν που είχε καταργήσει και την επετηρίδα των εκπαιδευτικών;
  Δεν θα με χαλούσε καθόλου να τον δω κλεισμένο στην ψειρού.

 4. Κώστας avatar
  Κώστας 30/03/2013 10:27:35

  Eίνα πρόκληση για τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται, να κυκλοφορούν
  ελεύθερα άτομα σαν τον Ανθόπουλο, καταβάλλοντας εγγυητικά ποσά δυσανάλογα με αυτά που "έφαγαν"
  Ο Ανθόπουλος διετέλεσε μάλιστα και υπουργός (Α)παιδείας, τότε που τα λαμόγια ομοϊδεάτες του (στη μάσα και στην κλεψιά) ΠΑΣΟΚΟΙ σοσια-ληστές
  (βλ. Μεταξόπουλο, πρύτανη του Παντείου, που απεβίωσε στη φυλακή το 2010, κ.α.) λεηλατούσαν τα κρατικά ταμεία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.