#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2013 11:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφισβητεί τις δηλώσεις Σόιμπλε η Κύπρος 

«Δεν ήταν ακριβώς έτσι η πρόταση και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας αναφορά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β.Σόϊμπλε ,σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD.

 

Ο κ. Σόϊμπλε υποστήριξε ότι την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, «ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν οι σοφότερες των σκέψεων στη Βουλή , επισημαίνοντας ότι αν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με το Eurogroup, «τότε τα χειρότερα έπονται, ενώ εαν ψηφισθεί η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη».

 

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει ρευστότητα και να λειτουργήσουν οι τράπεζες. Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης καταβάλλει προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων προστασίας των μικροκαταθετών.

 

Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom υπέβαλε γραπτώς προς τη Λευκωσία πρόταση για αγορά μιας ή δύο κυπριακών τραπεζών, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τουλάχιστον έως τις 10 χθες το βράδυ, που ο ίδιος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν είχε υποβληθεί τέτοια πρόταση.

 

 

Τι δήλωσε ο Σόιμπλε

 

Την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του απόψε στο πρώτο κρατικό κανάλι ARD, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο Eurogroup ήταν, ότι θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.

«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. Αλλά εκείνοι που δεν ήθελαν το ‘bail-in' ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για αυτή την λύση και εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και εξήγησε: «Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φθάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Αλλά, το λέω για μία ακόμη φορά, πρόκειται για απόφαση που έλαβαν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν ένα ‘bail-in'».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, με ένα όριο ως αφορολόγητο, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο Κύπριος νομοθέτης». Σε περίπτωση που η κυπριακή Βουλή απορρίψει το σχέδιο, οι κυπριακές τράπεζες, διευκρινίζει ο κ. Σόιμπλε, δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ακόμη ότι η παροχή βοήθειας προς την Κύπρο ήταν επιτακτική για την προστασία του κοινού νομίσματος. Απέρριψε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στην Γερμανία, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα στην Κύπρο αφορά τον υπέρογκο τραπεζικό τομέα.

«Δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία ο τραπεζικός τομέας σε σχέση με την γενική οικονομία και το ΑΕΠ να βρίσκεται σε τόσο μεγάλη δυσαναλογία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/03/2013 11:39:29

  Κάτι χοντρό παίζει. Μάλλον διώχνουν την Κύπρο από την ΟΝΕ χωρίς να το λένε μεταθέτοντας την ευθύνη στους Κύπριους. Δύσκολο να περάσει από τη Βουλή. Είναι και προειδοποίηση προς Ιταλία μεριά πάντως η φασιστική συμπεριφορά των Γερμανών απέναντι στην Κύπρο.

 2. Νιόβη avatar
  Νιόβη 18/03/2013 12:24:13

  «Απέρριψε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στην Γερμανία, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα στην Κύπρο αφορά τον υπέρογκο τραπεζικό τομέα».

  Μας αποκάλυψε το επιχείρημα που θα χρησιμοποιείται από ᾽δω και μπρος πριν από κάθε ανάλγητη δήμευση περιουσίας. Το νου σου, όμως, Σόιμπλε. Έτσι όπως μαζεύει η Γερμανία τα κεφάλαια που η ίδια διώχνει από αλλού, κάποιος σύντομα θα επικαλεστεί τον ίδιο λόγο για να βάλει χέρι στις καταθέσεις των άγιων Γερμανών φορολογούμενών σου που τους έχετε αφιονίσει με το μένος σας. Υπάρχει περίπτωση να είσαι εσύ αυτός;

 3. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 14:31:44

  Σόιμπλε κόψε τις παπαδημούλειες αρλούμπες! Αφού αποφασίσατε να σταματήσει η πανευρωπαϊκή προστασία για κάτω από 100.000 καταθέσεις,αν ήμουν στη θέση του Αναστασιάδη θα πρότεινα 50-60% κούρεμα καταθέσεων για κάτω 100.000 ευρώ προκειμένου να σώσω τις μεγάλες καταθέσεις που στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.Στους μικροκαταθέτες θα προσέφερα 2 φορές πάνω ότι έχασαν από το κούρεμα σε έδοδα από φυσικό αέριο και 2,5 φορές σε όσους διατηρούσαν το υπόλοιπο ποσό μέσα στις τράπεζες. Έτσι θα σωζόταν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, οι Κύπριοι δεν θα έχαναν τίποτα από το τρέχον επίπεδο μισθού και σύνταξης -εκτός από το κόστος μια δίχρονης ύφεσης- και το μόνο που θα απαιτούσα είναι ρήτρα αστοχίας, δηλαδή αν χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος θα καλυφθεί αποκλειστικά από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Έτσι φίλε μου Σόιμπλε θα ξύπναγες εσύ τη Δευτέρα το πρωί και θα έτρεχες να συγκρατήσεις τις αγορές!!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 14:52:19

   Πάνε για το αντίστροφο σε τηλε-Eurogroup.
   Υπάρχουν πολλές οξείες αντιδράσεις για το παρον σχήμα - απο τον σοσιαλδημοκράτη καγκελλάριο της Αυστριας, απο τον Βέστερβέλε, απο συμβούλους της Μέρκελ (Μπόφινγκερ), οι SPD δεν το περνάνε στη Βουλή (στην Άνω εχουν πλειοψηφια με τους Πράσινους), Ευρωκοινοβούλιο - και απο Λονδίνο.
   Μάλλον θα αφήσουν άθικτους τους μικροκαταθέτες και θα επιβαρύνουν τους μεγάλους και ίσως περισσότερο τους μη πολίτες της ΕΕ.

   • Tasos avatar
    Tasos @ Uncle Stgm 18/03/2013 16:09:02

    Σε κάνει να απορείς αυτό το πράγμα.. Εκεί στα eurogroup τί είδους αντιπροσώπευση υπάρχει? Πάνε, συμφωνούνε σε κάτι το κάνουν μετά ρώσικη σαλάτα και αφού το τζίνι βγήκε απ' το λιχνάρι πάνε να το βάλουν πάλι πίσω με το ζόρι. Οι φεντεραλιστές τώρα δικαιώνονται!

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Tasos 18/03/2013 16:18:50

     Η αιτία των προβλημάτων της ΕΕ είναι η συνεχής αύξηση των αρμοδιοτήτων της δίχως να σπάσει το απόστημα της διακυβερνητικής διαδικασίας λήψης των σημαντικών αποφάσεων

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 16:36:01

      Εν μέρει σωστό. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι η πλήρης «Ευρωπαιοποίηση» και η απάλειψη εθνικών ιδιαιτεροτήτων. Το τελευταίο ήταν ήδη δύσκολο να συμβεί για τους αυτονόητους λόγους, αλλά η τριετία της κρίσης έδωσε τη χαριστική βολή στο εγχείρημα. Κατέστησε σαφές ότι κανείς δεν νιώθει ακόμα τόσο Ευρωπαίος ώστε να ξεχάσει την εθνική καταγωγή και ιδιαιτερότητά του ή να βάλει το συλλογικό συμφέρον πάνω από τα εθνικά. Συγχρόνως, έφερε στην επιφάνεια άσβεστα μίση και απωθημένα που απλώς είχαν κρυφτεί κάτω από το χαλί τον καιρό των παχέων αγελάδων. Κι έκανε και κάτι άλλο: έδωσε σχήμα στην εύλογη απορία όλων: τι πάει να πει «Ευρωπαίος»; Ποιός είναι αυτός ο «Ευρωπαίος»; Βεβαίως, η κρίση (ξανά) κάνει ξεκάθαρο ότι ο «Ευρωπαίος πολίτης» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα υβρίδιο που πρέπει να πλαστεί στα πρότυπα του Βορειοευρωπαίου, αλλά εδώ είναι και ο δυναμίτης που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα: αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα ότι είναι άκρως επικίνδυνο να σπρώχνεις τους λαούς να γίνουν κάτι που δεν είναι. Δεν το θέλουν και, επιπλέον, δεν μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορείς να μαντρώσεις τον Έλληνα από τις δέκα στο σπίτι του όταν βράζει από τη ζέστη το μισό χρόνο επειδή πρέπει να γίνει «ανταγωνιστικός» με έναν συγκεκριμένο και μονοδιάστατο τρόπο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είσαι ανταγωνιστικός, αλλά θα πρέπει να επιλεγεί αυτός που ταιριάζει στο καλούπι του καθένα (κουλτούρα, κλίμα, συνήθειες, κλπ.) Οι λαοί αντιδρούν (φυσικά!) σ᾽ αυτή την ομογενοποίηση και ο Ευρωσκεπτικισμός εκτινάσσεται στα ύψη. Πάει και η «Ευρωπαιοποίηση» λοιπόν. Τι μένει; Μια ενωμένη Ευρώπη με διαφορετικούς, όπως είναι από τη φύση και την κουλτούρα τους, Ευρωπαίους πολίτες. Ναι, αλλά έτσι διαιωνίζεται το καθεστώς των εθνικών κυβερνήσεων με την ΕΕ να αρκείται στον ρόλο του υπερεθνικού συντονιστή ή, ακόμα χειρότερα, δικτάτορα. Φαύλος κύκλος και γόρδιος δεσμός άλυτος.

     • Β.Κ.Σ. avatar
      Β.Κ.Σ. @ Νιόβη 18/03/2013 23:45:26

      Εξαιρετική ανασκόπηση Νιόβη. και, πρωτίστως, σοφή.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Tasos 18/03/2013 16:26:56

     Ο Μύνχάου στον Spiegel "στάζει δηλητήριο" για τον Σόιμπλε, για την Μέρκελ και το Eurogroup: "H πιό ηλίθια απόφαση απο την αρχή της κρίσης είναι η παραβίαση του Ευρωπαικού ταμπού των 100.000. Θα προκαλέσει γενική κρίση εμπιστοσύνης, τώρα μπορούν να το επανεγγυηθούν πειστικά μόνον οι Βρυξέλλες - που το τραυμάτισαν - και οχι οι εθνικές κυβερνήσεις. Αλλά αυτό η Μέρκελ ήθελε να το αποφύγει πάση θυσια".

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Uncle Stgm 18/03/2013 16:40:54

      Μόνο το ταμπού των 100.000 βλέπει, αγαπητέ Θείε; Το ταμπού του μη αγγίγματος των καταθέσεων δεν τον πειράζει που πήγε περίπατο;

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Νιόβη 18/03/2013 23:51:24

      Δεν υπάρχει τέτοιο ταμπού. Π.χ. το 1992 η Ιταλία έβαλε φόρο 1% επι του κεφαλαίου των καταθέσεων από ένα ποσο και πάνω.

 4. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 15:00:26

  Το ξέρω, και είναι καταστροφικότερη της αρχικής αυτή η απόφαση απλά μοιάζει στις εντυπώσεις πιο δίκαιη.Δυστυχώς στο σύγχρονο κόσμο μια φαινομενικά δίκαιη απόφαση σπάνια είναι και μακροπρόθεσμα σωστή

 5. sawas avatar
  sawas 18/03/2013 15:21:10

  ...και ο Σοιμπλε τον Αναστασιαδη
  h--p://www.tagesschau.de/wirtschaft/zypern334.html

  Εύκολο Κουίζ:
  Ποιον από τους 2 πιστεύεις?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.