#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/03/2013 11:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι οι κυπριακές τράπεζεςΆνοιξαν στις 12 το μεσημέρι - για πρώτη φορά μετά τις 16 Μαρτίου - οι κυπριακές τράπεζες εν μέσω αυστηρών περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Έξω από τα υποκαταστήματα υπάρχουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες που τα πιστωτικά ιδρύματα παρέμεναν κλειστά.

Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που δεν διαθέτουν κάρτες για να βγάζουν χρήματα από τα ATM και τις προηγούμενες ημέρες έμειναν χωρίς ρευστό.
Αυστηροί περιορισμοί στις συναλλαγές
Οι βασικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί στις συναλλαγές, με βάση το σχετικό διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ως εξής:

Απαγορεύεται κάθε, χωρίς μετρητά, πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας και το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν δύναται να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.
Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.
Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.
Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν από την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων
Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.

«Μεγάλο στοίχημα»
Μετά το άνοιγμα των τραπεζών η προσοχή στρέφεται στις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και των ξένων καταθετών.

«Η κυπριακή κοινωνία είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο στοίχημα. Θα είναι ένα βαρόμετρο για το πώς  θα κινηθεί η χώρα και η οικονομία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε το πρωί ο κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Τ. Μητσόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι πολίτες θα συμπεριφερθούν με ψυχραιμία και θα υπάρξει μια πολύ νηφάλια αντιμετώπιση της καινούριας μέρας η οποία έχει ξημερώσει για την Κύπρο.

Αναφερόμενος στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στη διακίνηση των κεφαλαίων, σημείωσε ότι θα γίνεται καθημερινή αξιολόγηση και αναλόγως των εκροών και της συμπεριφοράς που θα επιδείξει το κοινό το σχετικό διάταγμα θα χαλαρώσει.

Μετά από το κλείσιμο των τραπεζών το απόγευμα, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προκειμένου να αξιολογηθεί η πρώτη ημέρα λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/632452

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.