#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2013 11:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Nέα πρόταση για τη φορολόγηση καταθέσεων θα υποβάλει η ΚύπροςΟ υπουργός Οικονομικών της Κύπρου πήρε το «πράσινο φως» από τους εταίρους να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του ποσοστού της επιβολής «κουρέματος» στις καταθέσεις το οποίο μπορεί να πλησιάσει κοντά στο μηδέν για καταθέσεις μέχρι 100.000 έναντι 6,75% που είχε αποφασιστεί το Σάββατο τα ξημερώματα από το Eurogroup.

Ενημερώνοντας σήμερα το πρωί την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Πάντως στην περίπτωση αυτή θα αυξηθεί το ποσοστό του «κουρέματος» για τα ποσά των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κλιμακωτά, ώστε τα έσοδα να ανέρχονται στο ποσό των 5,8 δισ. ευρω, που καθόρισε το Εurogroup.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρις 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Δηλώσεις Άσμουσεν

Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος, εφόσον εξασφαλίζεται το ποσό που έχει τεθεί ως στόχος, σημείωσε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν και υποστήριξε ότι δεν ήταν η ΕΚΤ η οποία καθόρισε τους όρους της λύσης.
«Πρόκειται για πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Από αυτήν, λοιπόν, και μόνο εξαρτάται εάν επιθυμεί να αλλάξει τη δομή του» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να παραμείνει η συμμετοχή με 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ» και ότι «είναι στο χέρι της κυπριακής κυβέρνησης και της Βουλής να αποφασίσουν για τη δομή».

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο κ. Άσμουσεν δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν η ΕΚΤ που πίεσε γι αυτή την ειδική δομή της συμμετοχής στο σχέδιο διάσωσης που επελέγη. Πρόκειται για αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

Σε δηλώσεις του στον Τύπο στο περιθώριο συνεδρίου σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Άσμουσεν επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί την Κύπρο συστημικά σημαντική, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως ασφαλής λύση και τόνισε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα επηρέαζε τόσο την Ελλάδα όσο και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι καταθέτες σε άλλες χώρες έχουν λόγο να ανησυχούν, διευκρίνισε ότι η λύση που επελέγη για την Κύπρο είναι μοναδική, όπως μοναδική είναι και η κατάσταση στη χώρα και στον τραπεζικό τομέα της.

Με χθεσινές του δηλώσεις στους Financial Times,  ο Επίτροπος Olli Rehn, σημείωνε πως οι πιστωτές δεν θα είχαν αντίρρηση σε μια μετατόπιση του βάρους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «εάν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα για την εφάπαξ εισφορά, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και εάν αυτή έχει την ίδια δημοσιονομική επίπτωση, τότε η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup να εγκρίνει μια τέτοια απόφαση».

Πηγές:Ελεύθερος Τύπος,Ναυτεμπορική www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. akenaton avatar
  akenaton 18/03/2013 11:40:28

  Μάλιστα! Τώρα ξύπνησαν οι Κύπριοι. Πάλι καλά! Και να συμπεράνουμε πως ο Σόιμπλε είχε δίκιο τελικά;

 2. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 12:29:43

  Δε νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση, καθώς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βασιζόταν στις άνω των 100.000 ευρώ καταθέσεις και σε αυτούς έπρεπε να δώσει περισσότερα κίνητρα να κρατήσουν τις καταθέσεις τους, σε αντίθεση με το ελληνικό που βασίζεται στους μικροκαταθέτες. Εκτός αν θεωρούν ότι οι μεγάλες καταθέσεις θα φύγουν σίγουρα και πρέπει εναγωνίως να κρατήσουν τις μικρές. Όπως και να έχει, ο υπ.Οικ. της Κύπρου, Μ.Σαρρής, μας έχει δείξει πόσο σοβαρός άνθρωπος είναι όταν παρέδωσε στο Χριστόφια μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και δ.χ. 46%, όταν είχε παραλάβει από την κυβέρνηση Κληρίδη πρω/νή ελλείμματα και δ.χ. άνω του 60% του ΑΕΠ

 3. Νιόβη avatar
  Νιόβη 18/03/2013 12:42:27

  Πώς πετάει όμως ένας-ένας την ευθύνη από πάνω του και τη φορτώνει εξ ολοκλήρου στην Κύπρο...! Δεν τολμούν ούτε οι ίδιοι να υπερασπιστούν το έκτρωμα που γέννησαν. Γι αυτό και μόνο τον λόγο, για τον τρόπο με τον οποίο τα φορτώνουν όλα στον Αναστασιάδη, θα ᾽πρεπε να τους φτύσει και να τα πάρει όλα πίσω. Δεν βλέπει πώς τον πετάνε τώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακραυγή όλου του κόσμου, με τι ευκολία και ταχύτητα, σαν πατσαβούρι;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Νιόβη 18/03/2013 14:33:18

   Σωστό! Μόνο που οι μεν είναι έξω από το χορό και χτυπάνε παλαμάκια με άνεση ενώ ο Αναστασιάδης κρατάει μαζί με τη βουλή το κοντινό μέλλον της Κύπρου στα χέρια του.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Γεώργιος Τ. 18/03/2013 16:17:16

    Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Κανείς δεν είναι έξω από το χορό κι αυτοί που τώρα βγάζουν την ουρά τους απ᾽ έξω είναι και οι πιο βαθειά εμπλεκόμενοι. Και τα βήματα και την ενορχήστρωση, αυτοί τα έχουν αποφασίσει. Ο Αναστασιάδης είναι κι αυτός άλλος ένας «συνεργάσιμος» από επιλογή (θα μπορούσε να επιλέξει να γίνει ηγέτης, κι αυτό στο χέρι του ήταν) και, απ᾽ ό,τι φαίνεται, εντελώς αναλώσιμος. Εντελώς. Η σπουδή με την οποία τον αδειάζουν οι από πάνω είναι θλιβερή. Μέχρι κι εγώ τον λυπάμαι. Όπου να ᾽ναι θα τον κατηγορήσουν ότι αυτός θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρωζώνης...! Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν το κάνουν.

    Ακόμα κι ο ΓΑΠ απήλαυσε περισσότερη ψευτοεκτίμηση από δαύτους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.