15/04/2009 21:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο Δάσκαλος της Δικαιοσύνης»


_______________________________________________________________________________________________
Κατά τη διάρκεια της διοίκησης  του Ρωμαίου Αυτοκράτορα  Τιβέριου ( 14-37 μ.Χ.) ένας Παλαιστίνιος Εβραίος, ονόματι Ιησούς, εκτελέστηκε με σταύρωση.

Ο Ιησούς ήταν Εβραίος, μέλος ενός μικρού, φτωχού και πολιτικά αδύναμου Έθνους το οποίο ανήκε στην περιφέρεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι διδασκαλίες  του προέρχονται από τις ηθικές απόψεις των Εβραίων προφητών που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη. Ήταν πολιτικά ενεργός μεταξύ των Εβραίων αλλά και για τους Εβραίους. Το όνομα του ήταν εβραϊκό (Jeshu'a). Η βίβλος του, η λατρεία του και οι προσευχές του ήταν επίσης εβραϊκές. Τα μηνύματα του ήταν για τον Εβραϊκό λαό στο σύνολο του χωρίς καμία εξαίρεση.

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι χωρίς τον Ιουδαϊσμό δεν θα μπορούσε να υπάρξει ο Χριστιανισμός. Η βίβλος των πρώτων Χριστιανών ήταν η Παλαιά Διαθήκη. Οι γραφές της Καινής Διαθήκης συμπεριελήφθησαν ως προσθήκη στην Παλαιά. Τα Ευαγγέλια του Ιησού Χριστού στο μεγαλύτερο μέρος τους περιέχουν διδάγματα της Τορά και των Προφητών.

Χωρίς τον Ιουδαϊσμό δεν θα υπήρχε ο Χριστιανισμός
Κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ., οι  τέσσερις κύριες κοινωνικές - θρησκευτικές οργανώσεις (σέχτες) στην Παλαιστίνη ήταν εκείνες των Σαδδουκαίων των Φαρισαίων, των Εσσαίων και των Ζηλωτών.

Οι Σαδδουκαίοι ήταν η άρχουσα τάξη της Παλαιστίνης αποτελούμενη από συντηρητικούς ιερείς οι όποιοι ήλεγχαν τον Ναό της Ιερουσαλήμ. Θεωρούσαν ότι είναι οι απόγονοι του Σαδώκ, που ήταν ο Αρχιερέας του Σολομώντα. Πίστευαν στην ακριβή ερμηνεία του Μωσαϊκού Νόμου (Τορά) και τη διαιώνιση των τελετών στους ναούς. Δεν πίστευαν στη μεταθανάτιο ζωή και στην ανάσταση, αλλά στο ότι ο Θεός ανταμείβει και τιμωρεί τους ανθρώπους.

Οι Φαρισαίοι ήταν πιο προοδευτικοί από τους Σαδδουκαίους και επέτρεπαν διαφορετικές ερμηνείες της Τορά . Πίστευαν στη μεταθανάτιο ζωή και είχαν την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους του εβραϊκού λαού. Όλες οι μετέπειτα αλλαγές που έγιναν στον Ιουδαϊσμό διαμορφώθηκαν από αυτούς.

Η πιό επαναστατική σέχτα από όλες ήταν εκείνη των Ζηλωτών που διακήρυττε ότι ο εβραϊκός λαός έπρεπε να σταματήσει να πληρώνει φόρους στους Ρωμαίους και να πάψει να αναγνωρίζει τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα. Η αντίσταση τους οδήγησε στην «Μεγάλη Επανάσταση» ( 66-70 μ.Χ.)

Tα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας»


Οι Εσσαίοι πίστευαν κι αυτοί ότι ήταν απόγονοι του Σαδώκ, αλλά  κατηγορούσαν τους ιερείς στους ναούς  ως  διεφθαρμένους. Είχαν ιδρύσει μια ημι-μοναστική κοινότητα κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Το 1947, κοντά στην κοινότητα των Εσσαίων , το Κουμράν, ανακαλύφθηκαν πολλοί ερμητικά κλεισμένοι κύλινδροι που περιείχαν πάπυρους, οι οποίοι αργότερα έγιναν ευρέως γνωστοί ως τα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας». Πρόκειται για τα παλαιοτέρα εβραϊκά χειρόγραφα τα οποία έχουν διασωθεί και είναι μοναδικά για την κατανόηση της σέχτας των Εσσαίων.

Ως «ιδρυτή» τους αναφέρονται σε έναν άνθρωπο με το προσωνύμιο «ο Δάσκαλος της Δικαιοσύνης». Πίστευαν και αυτοί στη μεταθανάτιο ζωή, όμως κατέστησαν αυτό το δόγμα πιο επιτακτικό,  συνδέοντας το με τον άμεσο ερχομό του Βασιλείου του Θεού και του Μεσσία.

Εκτός από τον εμπλουτισμό των γνώσεων μας για τον Ιουδαϊσμό του πρώτου αιώνα μ.Χ., τα χειρόγραφα έριξαν άπλετο φως στην περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε ο Χριστιανισμός και γράφτηκε η Καινή Διαθήκη. Λόγω της ομοιότητας τους με τις διδασκαλίες του Ιησού αρκετοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι πιθανώς ο Ιησούς υπήρξε μέλος της κοινότητας των Εσσαίων.

Ο Ιησούς λειτούργησε πάνω σε αυτές  τις   θρησκευτικές- πολίτικες πεποιθήσεις και προσδοκίες.  Μέσω των κηρυγμάτων του για την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και την συμπόνια για τους αδύναμους και δίνοντας έμφαση στην έννοια του Θεανθρώπου, ο Ιησούς συνέδεσε τον εαυτό του περισσότερο με την εβραϊκή προφητική παράδοση, παρά με τις εβραϊκές τελετές, τους κανόνες και τις απαγορεύσεις που εξυπηρετούσαν στη διαιώνιση μιας εθνικής και πολιτιστικής παράδοσης από τους επιφανείς της εποχής.

Ήταν θέμα χρόνου οι Εβραίοι γραμματείς και ιερείς, οι προστάτες της πίστης δηλαδή, να θεωρήσουν τον Ιησού, που είχε γίνει διάσημος κήρυκας, ως απειλή των παραδόσεων, ανατρεπτικό και ταραχοποιό. Οι Ρωμαίοι διοικητές της Παλαιστίνης έδειχναν μικρό ενδιαφέρον για τις εσωτερικές διαφωνίες των Εβραίων.  Θεωρούσαν όμως ότι ο Ιησούς ήταν ένας πολιτικός ταραξίας και χαρισματικός ηγέτης που θα μπορούσε να ξεσηκώσει τον εβραϊκό λαό πυροδοτώντας μια επανάσταση. Ο τρόπος εκτέλεσης του Ιησού, αποτελούσε πάγια πολιτική των Ρωμαίων στην Ιουδαία, για Εβραίους οι οποίοι κατηγορούνταν  ότι οι πράξεις τους στρέφονταν κατά της ρωμαϊκής διοίκησης.

Οι Ιστορικοί μπορούν να μιλήσουν με μεγαλύτερη σιγουριά για τις κοινωνικά και θρησκευτικά δρώμενα της Ιουδαίας στην εποχή του Ιησού , παρά για τον ίδιο τον Ιησού. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι πηγές που αφορούν την ζωή και τα πιστεύω του Ιησού είναι λίγες, πράγμα που έκανε και κάνει το έργο των ιστορικών πολύ δύσκολο. Ο Ιησούς δεν είχε γράψει  κανένα πολιτικό, θρησκευτικό, ή βιογραφικό κείμενο, όπως δεν είχε γραφτεί και τίποτα από άλλους για αυτόν την εποχή που ζούσε. Ότι γνωρίζουν οι ιστορικοί για τον Ιησού προέρχονται από την Καινή Διαθήκη, η οποία γράφτηκε  δεκαετίες μετά τον θάνατο του, από πιστούς οι οποίοι επιδίωξαν να εκφράσουν μία θρησκευτική αλήθεια και να διαδώσουν μια πίστη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικόλας avatar
  Νικόλας 15/04/2009 21:18:25

  Υπάρχει πουθενά καμία ιστορική μαρτυρία για την ύπαρξη του Ιησού;
  Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε αρχεία και ιστοριογράφους που έχουν καταγράψει πρόσωπα και γεγονότα με μεγάλη ακρίβεια. Παρόλα αυτά φαίνεται πως κατέβηκε ο Θεός στη Γη και αυτοί δεν πήραν χαμπάρι. Και τελικά η αλήθεια έλαμψε μερικές δεκαετίες αργότερα όταν άρχισε να γράφεται η ιστορία της ζωής του Ιησού!
  Δεν στέκεται και πολύ καλά η ιστορία.

 2. isnogood avatar
  isnogood 15/04/2009 21:40:31

  Ρε μάγκες, αυτά δεν τα γράφει ούτε ο Κοέν στο site του!

 3. kanis avatar
  kanis 15/04/2009 21:42:38

  Από τα χειρόγραφα του Κουμράν...στον "Κώδικα DaVinci".

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 15/04/2009 21:43:05

  Όλα καλά και ωραία, αλλά όσον αφορά στην επιστήμη της Ιστορίας ο Γιάσουα μάλλον δεν υπήρξε ποτέ. Ένας συγκερασμός μεταξύ παλαιότερων θεοτήτων και προφητειών ήταν. Ο Παύλος ο οποίος και δημιούργησε τον όλο μύθο του χριστιανισμού (και δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Ιησού) ουδέποτε ανεφέρθη στον Ιησού ως υπαρκτό πρόσωπο. Έθετε την παρουσία του σε μεταφυσικό επίπεδο.... Τα δε 4 ευαγγέλια που είναι απλά 4 μεταξύ 50 και που γράφτηκαν συνολικά, είναι γραμμένα το λιγότερο 50-70 χρόνια μετά τον υποτιθέμενο θάνατο του Ιησού. Πάντως να θυμόμαστε πως και να υπήρξε ο Ιησούς ήταν απλά ένας ακόμη Εβραίος δάσκαλος. Εβραίος. Και ο χριστιανισμός ξεκίνησε ως μια ακόμη εβραική αίρεση. Άσχετα αν εξαπλώθηκε και κυριάρχησε αργότερα. Εβραική.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/04/2009 21:56:22

  Kαι ο μαρξισμος ήταν γερμανικο κατασκευασμα αλλα στη Ρωσια επιασε.Οι μεγαλες θρησκειες δεν ακολουθουν τον τοπο καταγωγης τους.
  Ο χριστιανισμος εχει εβραικη αρχη αλλα κυριαρχησε στην ελληνιζουσα Ρωμαικη Αυτοκρατορια και συστηματοποιηθηκε σε δογμα απο τις Οικουμενικες Συνοδους με μεγαλες επιρροες απο την ελληνικη φιλοσοφια.Οταν διαδοθηκε στη Βορειο Ευρωπη αλλαξε μορφη και εμφανισθηκε ο προτεσταντισμος.

 6. Factorx avatar
  Factorx 15/04/2009 21:57:10

  @isnogood: διαβάζεις τον Κοεν ρε μάγκα;

 7. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 15/04/2009 21:57:32

  Ιστορία δεν είναι μόνο τα γεγονότα. Είναι και η δύναμη των ιδεών. Που γράφει τη δική της Ιστορία.

  Από ιστορικής πλευράς έχει, ασφαλώς, τη σημασία του, αν το Ιησούς υπήρξε ως φυσικό πρόσωπο. Αλλά πιο μεγάλη σημασία έχει ότι ως μύθος, δημιουργήθηκε γύρω του μια θρησκεία που πέτυχε τέσσερα πράγματα κοσμοϊστορικά:

  * Πρώτον επεκτάθηκε επί τρείς αιώνες χωρίς κατάκτηση (στην Μικρά Ασία και την Ευρώπη)
  * Δεύτερον, παρά το γεγονός οτι δεν επιβλήθηκε "δια της ρομφαίας" υιοθετήθηκε από πολλούς διαφορετικούς λαούς.
  * Τρίτον επιβίωσε επί τρείς αιώνες παρά το γεγονός ότι υπέστη μεγάλους και αιματηρούς διωγμούς σε μια κοινωνία - τη Ρωμαϊκή - κατά τα άλλα ιδιαίτερα ανεκτική στις διαφορετικές θρησκείες.
  * Τέταρτον, παρά το γεγονός ότι η αρχική υιοθέτησή της έγινε στις ιδιάζουσες συνθήκες του Αρχαίου Ρωμαϊκού κόσμου, κατάφερε με πολλές ¨μεταλλάξεις" να επιβιώσει για δύο χιλιάδες χρόνια.

  Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες θρησκείες που ήταν σε μεγάλο βαθνό ταυτισμένες με ιδιαίτερους λαούς (Ιουδαιους, Ασσυρίους, Έλληνες και Ρώμαίου, Αιγυπτίους κλπ.) ο Χριστιανισμός υπήρξε η πρώτη αληθινά Οικουμενική Θρησκεία. Ακόμα και ο Ισλαμισμός που γεννήθηκε έξη αιώνες αργότερα, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένος με το Αραβικό Έθνος (και επεκτάθηκε με την Αραβική κατάκτηση). Η πρώτη αληθινά Οικουμενική Θρησκεία ήταν ο Χριστιανισμός. Και σε μεγάλο βαθμό παραμένει η μόνη.

  Σε αντίθεση με το Ισλάμ που επιβλήθηκε με κατάκτηση, ο Χριστιανισμός επιβλήθηκε απο τα κάτω. Κι άντεξε τρείς αιώνες με τεράστια πίεση των "από πάνω"...

  Σε αντίθεση με το Ισλάμ που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες (από εκείνες που επιβάλλει η ανέχεται η Σαρία), ο Χριστιανισμός επιβίωσε στις πιο μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και στις πιο διαφορετικές συνθήκες.

  Αυτά τα χαρακτηριστικά τον καθιστούν αληθινά μοναδικό ΙΣΤΟΡΙΚΟ φαινόμενο, παρά το γεγονός ότι η ιστορική ταυτότητα του Ιησού δεν έχει πλήρως (κατά μερικούς δεν έχει καθόλου) επιβεβαιωθεί.

  Τέλος, η Ιστορια δεν Ιδεών δεν είναι "Ιδεαλισμός". Διότι όπως απέδειξε ο Χριστιανισμός, η Ιστορία των Ιδεών και των Συμβολισμών, έχει ΥΛΙΚΗ υπόσταση και ΥΛΙΚΗ δύναμη.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 15/04/2009 22:03:03

  δεν επιβλήθηκε “δια της ρομφαίας” !!!!

  Πλάκα κάνεις; Επεβλήθη δια πυρός και σιδήρου. Ας ξεχάσουμε τα καθ`ημάς και ας σκεφτούμε τα 300 και χρόνια της Ιεράς Εξέτασης.... Κόλαση επί της γης. Τα μπουντρούμια της Γκεστάπο και του ΕΑΤ ΕΣΑ ήταν κολλεγιακές αδελφότητες σε σχέση με αυτήν.
  Οι σταυροφορίες; Φωτιά και τσεκούρι. Μυρίζει ακόμη θάνατο. Τσάμπα πανε τα λιβάνια. Δεν φεύγει η μπόχα της καμμένης σάρκας...

 9. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 15/04/2009 22:06:02

  Strange Attractor, παρατονίζεις το "εβραϊκό" λες και είναι κάτι μιαρό. Ενδιαφέρουσα η άποψή σου περί συγκερασμού, αλλά δεν μπορεί να δημιουργήθηκε όλο αυτό εκ του μηδενός. Η ιστορική ύπαρξη του Ιησού είναι πάρα πολύ πιθανή.

  Κατά τα άλλα, πολύ καλή η ανάρτηση Φάκτορα.

 10. Α.Β. avatar
  Α.Β. 15/04/2009 22:23:22

  @Μr. Factorx : Άρες-μάρες-Κουκουνάρες.

  Στα πολιτικά παίρνετε 10/10
  Στα ιστορικά 0/10
  στα θεολογικά -10/10

  Την αλήθεια θα την μάθετε όταν αναστηθείτε...

 11. Νικόλας avatar
  Νικόλας 15/04/2009 22:24:18

  Τι μπορεί να είναι ο χριστιανισμός χωρίς την ύπαρξη του Ιησού; Ένα σύνολο ηθικών προσταγμάτων; Τέτοια βγάζω και εγώ και με το κιλό μάλιστα.
  Χώρια που και να υπήρξε ο Ιησούς αυτό δεν σημαίνει πως θα ήταν και Θεός. Για ποιο λόγο να είναι κανείς χριστιανός σήμερα;

 12. Factorx avatar
  Factorx 15/04/2009 22:25:27

  @Α.Β. να γράψω κι ένα για τον Απόστολο Παύλο να με στείλεις κατευθείαν στην΄κόλαση;

 13. Αθωος περαστικος avatar
  Αθωος περαστικος 15/04/2009 22:41:10

  Καποιοι Εβραιοι πρεπει να γελανε ασυγκρατητα με το τροπο που οικειοποιηθηκαμε το παραμυθι που μας πουλησαν...μας δωρισαν ενα Δουρειο Ιππο και εμεις τον εισαγαμε στα βαθυτερα του Ελληνισμου...μεγαλο κολπο!

 14. Α.Β. avatar
  Α.Β. 15/04/2009 22:53:56

  @Factorx.

  Αν πάτε στην κόλαση, μην πάρετε τις κουκουνάρες μαζί σας γιατί πετάγεται η φωτιά...!

  Υ.Γ. Σοβαρά τώρα: Γράφτε ό,τι θέλετε. Απλά, σε σημαντικά θέματα παραθέστε και καμιά πηγή.

 15. Factorx avatar
  Factorx 15/04/2009 23:02:24

  @Α.Β. Σαν βαση της σχετικης βιβλιογραφίας δες πχ Hans Kung "Christianity, and Judaism"

 16. Κανένας avatar
  Κανένας 15/04/2009 23:36:22

  Όσοι ταυτίζουν το χριστιανισμό με τον ελληνισμό (σύμφωνα με το παράδειγμα του Χουντόδουλου), καλά θα κάνουν να διαβάσουν τι λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τους Έλληνες, αλλά και να προσέξουν το ανάθεμα κατά των Ελλήνων που ψάλεται στις εκκλησίες την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ή να διαβάσουν και λίγη ιστορία για να διαπιστώσουν πώς επιβλήθηκε ο χριστιανισμός στον ελληνικό χώρο, με διωγμούς, καταστροφές (ναών, βιβλιοθηκών, φιλοσοφικών σχολών, έργων τέχνης), δολοφονίες και διατάγματα που απαγόρευαν ακόμη και τη χρήση της λέξης Έλληνας (έτσι προέκυψε το «Ρωμιός»). Να μάθουν για το «Μέγα» Θεοδώσιο, που αφού έσφαξε χιλιάδες Θεσσαλονικείς μέσα στον ιππόδρομο της πόλης, έστειλε τους Γότθους του Αλάριχου να κάψουν και να λεηλατήσουν όλους τους αρχαίους ναούς στον ελλαδικό χώρο. Ή για τον άλλον «Μέγα», τον Κωνσταντίνο, που ενώ είδε υποτίθεται σε όραμα το «εν τούτω νίκα» και το σταυρό, έσφαξε κατόπιν το γιο του (γιατί φοβόθηκε ότι θα του πάρει το θρόνο) και έκαψε ζωντανή τη γυναίκα του. Αναρωτηθήκατε μήπως γιατί στα περισσότερα αρχαία αγάλματα λείπουν τα πόδια και τα χέρια, τα γεννητικά όργανα, και σε πολλά και τα κεφάλια;

  Και όλα αυτά στο όνομα του Χριστού και της αγάπης. Πιστεύετε πως αν πραγματικά υπήρξε ο Χριστός, και αν είπε αυτά που μας λένε ότι είπε, θα ήθελε τέτοιους οπαδούς;

 17. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 16/04/2009 00:26:00

  Δεν ηταν προσωπο που συνταραξε την εποχη του.
  Ωσατόσο οι άνθρωποι εχουν μνημη. Τα ευαγγελια γραφτηκαν μετα θανατον κάποιες δεκαετίες αλλά κάποιοι ζουσαν, θυμόντουσαν το φυσικό προσωπο. οι ιστορίες διαδιδονταν απο στόμα σε στομα, απο γενια σε γενια.
  Ειναι φυσει αδυνατο να γραφτηκαν 50-60 χρονια μετα το θανατο του και να αναφερονταν σε ενα εντελως φανταστικο προσωπο.
  ΚΑποιος προφητης με παραλληλη πολιτικη αντιρωμαικη δραση δε μπορει παρα να υπηρξε. "Ντυθηκε" εκ των υστερων με δοξασιες προγενεστερες, με τους οραματισμους των προφητών, με χαρακτηριστικα αιγυπτιακών,ασυριακών και αρχαιοελληνικών θεοτητων θεοτητων κλπ.
  παντα ετσι γινοταν. Νεες θρησκειες χτιζονταν και εξελισσονταν έχοντας ως μητρα παλιες θελολογιες και θεοι μπολιαζονταν με χαρακτηριστικα αυτων που αντικαθιστουσαν

 18. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 16/04/2009 00:32:25

  Κανένας Says:
  Όσοι ταυτίζουν το χριστιανισμό με τον ελληνισμό...

  -Ουδεςι σοβαρος ταυτισε τον χριστιανισμο με τον ελληνισμο.Σαφως ομως ο χριστιανισμος εξαπλωθηκε δια της ελληνικης(ελληνιστικης ) γλωσσας.

 19. Νίκος avatar
  Νίκος 16/04/2009 02:58:07

  Παραγοντες, "χωρίς τον Ιουδαϊσμό δεν θα μπορούσε να υπάρξει ο Χριστιανισμός..".
  Κανετε λαθος. Χωρις τον Ελληνισμο δεν θα υπηρχε χριστιανισμος. Ο Ιησους ετυχε απλα να ειναι Ιουδαιος.

 20. Νίκος avatar
  Νίκος 16/04/2009 03:10:08

  Οσο για πηγες, συνιστω τις εξης:

  1. ΠλΑΤΩΝ ΚΑΙ θΕΟΔΩΡΗΤΟΣ (Plato and Theodoret, Cambridge Edition 2008) του Νικητα Σινιοσσογλου, οπου εξηγει πως οι χριστιανοι υπεκλεψαν τον πλατωνισμο και τον προσαρμοσαν στους (πολιτικους τους) σκοπους, με διαστερβλωσεις περι αθανασιας της ψυχης και πολλα, πολλα αλλα ενδιαφεροντα.
  2. The Jεsus Mysteries, τον συγραφεα του οποιου δεν θυμαμαι τωρα.

 21. apostolos34s avatar
  apostolos34s 16/04/2009 03:22:53

  Αδέλφια, όσοι δεν το έχετε δει, κάντε τον κόπο να δείτε το Zeitgeist (http://video.google.com/videoplay?docid=-7671298400447638082) που αποδεικνύει την "κατασκευή" της θρησκείας.

  @ Θ.Κ.
  Γενικεύεις και κάνεις λάθη, όπως
  α) Δεν επιβλήθηκε δια της ρομφαίας; Πλάκα κάνεις; Ένα μόνο θα αναφέρω. Οι Οθωμανοί που αργότερα άφησαν "εποχή" με τις τεχνικές των βασανιστηρίων, είχαν άγνοια περί του αντικειμένου μέχρι τον 15ο αιώνα. Τότε ήλθαν σε επαφή με την Δύση και τους "άνοιξαν τα μάτια" οι καθολικοί. Απλά ξεπατίκωσαν όλες τις πατέντες και τις τεχνικές της Ιεράς Εξέτασης. Ο Αλάριχος αγαπητέ και τα ευλογημένα από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στίφη του που κατέκαψαν και εξανδραπόδισαν από "εθνικούς" την Ελλάδα επί Βυζαντινών τι ήταν;
  β) Και στα περί Ισλαμ γενικεύεις και λαθεύεις. Γράφεις "Σε αντίθεση με το Ισλάμ που επιβλήθηκε με κατάκτηση"... Όπα. Στην Ινδονησία, το Πακιστάν, στην Κίνα και σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Ασίας με κατάκτηση επιβλήθηκε το Ισλάμ;
  Όσο για το άλλο που γράφεις "Σε αντίθεση με το Ισλάμ που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες (από εκείνες που επιβάλλει η ανέχεται η Σαρία)"....
  Και εδώ γενικεύεις. Άλλο το Ισλάμ στη Σαουδική Αραβία και γενικά στις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και του Περσικού Κόλπου και άλλο το Ισλαμ στη Βόρεια Αφρική (χώρες του Μαγκρέπ). Άλλο το Ισλαμ των Σουνιτών, άλλο των Σιητών. Άλλο του Ιραν και του Αφγανιστάν και άλλο της Βοσνίας, της Τσετσενίας και της Αλβανίας.

 22. apostolos34s avatar
  apostolos34s 16/04/2009 03:23:30

  Ένδοξοι πρόγονοι δεν σημαίνει Σπουδαίοι απόγονοι.

  …Είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα. Με μια ιστορία που ο ίδιος τη νομίζει λαμπρή. Και απορεί, πως και δεν πέφτουν οι ξένοι ξεροί μπροστά στο μεγαλείο της. Οι ξένοι όμως σαν συλλογιούνται την ελληνική ιστορία, την αρχαία εννοώ, γιατί για τη νέα δεν έχουν ακούσει, και βάλουν απέναντι της εμάς τους νεοέλληνες, φέρνουν στο μυαλό τους άλλες παραστάσεις. Φέρνουν στο μυαλό τους κάποιους καμηλιέρηδες που περπατούν στο Καρνάκ και στη Γκίζα. Τι σχέση ημπορεί να ‘χουν, συλλογιούνται, ετούτοι οι φελλάχοι του Μισιριού σήμερα με τους αρχαίους Φαραώ, και το βασιλικό ήθος των πυραμίδων τους;
  Την ίδια σχέση βρίσκουν οι ξένοι, στους σημερινούς έλ¬ληνες με τους αρχαίους. Οι θεωρίες των διάφορων Φαλμεράυερ έχουν περάσει στους Φράγκους. Εμείς θέλουμε να πι¬στεύουμε ότι τους αποσβολώσαμε με τους ιστορικούς, τούς γλωσσολόγους, και τους λαογράφους μας. Λάθος. Κρύβου¬με το κεφάλι με το λιανό μας δάχτυλο.
  Σχέση με τους αρχαίους έλληνες έχουμε εμείς, λένε οι γάλλοι, οι εγγλέζοι και οι γερμανοί. Εμείς, που τους ανα¬καλύψαμε, τους αναστυλώσαμε, τους εξηγήσαμε.
  θέλεις να χεις πιστή την εικόνα του νεοέλληνα; Λάβε το ράσο του γύπα και του κόρακα. Λάβε τις ασπιδωτές κοιλιές των ιερέων, το καλυμμαύκι του Μακαρίου Β’ της Κύπρου. Και τα γένεια τα καλογερικά, που κρύβουν το πρόσωπο, καθώς άκοσμοι αγκαθεροί φράχτες τους αγρούς. Και τις κουκουλωμένες καλόγριες, την άλλη έκδοση του φερετζέ της τούρκισσας. και έχεις το νεοέλληνα φωτογραφία στον τοίχο.
  Απέναντι σε τούτη τη μελανή και γανιασμένη φοβέρα, φέρε την εικόνα του αρχαίου έλληνα, για να μετρήσεις τη διαφορά.
  Φέρε τις μορφές των νέων σωμάτων, τις ευσταλείς και τις διακριτές. Να ανεβαίνουν από την Ολυμπία και τους Δελφούς, καθώς λευκοί αργυρόηχοι κρότοι κυμβάλων. Τους ωραίους χιτώνες τους χειριδωτούς, και τα λευκά ιμάτια τα πτυχωτά και τα ποδήρη. Τα πέδιλα από δέρματα μαροκινά, αρμοσμένα στις δυνατές φτέρνες.
  Φέρε την εικόνα που μας αφήσανε οι γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας. Οι κοντυλογραμμένες, με τις λεπτές ζώνες, τον κυανό κεφαλόδεσμο, και το ζαρκαδένιο τόνο του κορμιού. Οι ελληνίδες του Αργούς και της Ιωνίας, οι λινές και οι φαινομηρίδες. Τρέχουνε στα όρη μαζί με την Αταλάντη. Και κοιμούνται στα κοιμητήρια σαν την Κόρη του Ευθυδίκου.
  Όλες και όλοι στηριγμένοι χαρούμενα σε κάποια μαρμάρινη στήλη, σ’ ένα λιτό κιονόκρανο, σε μια κρήνη λευκή της Αγοράς. Με περίγυρα τους ωραίους γεωμετρημένους ναούς, αναπαμένους στο φως και στην αιθρία. Άνθρωποι, και θεοί, και αγάλματα ένα.
  Όλα ετούτα, για να συγκρίνεις την παλαιή και τη νέα Ελλάδα, να τα βάλεις και να τα παραβάλεις. Και στήσε το φράγκο από δίπλα, να τα κοιτάει και να τα αποτιμά. Με το δίκιο του θα ‘χει να σου ειπεί: άλλο πράμα η μέρα και το φως, και άλλο η νύχτα και οι μαύροι βρυκολάκοι. Δε γίνεται να βάλεις στο ίδιο βάζο υάκινθους και βάτα.

  Λιαντίνη “ΓΚΕΜΜΑ”. Από τα έργα που οξύνουν το νου και την ευθυκρισία.

 23. apostolos34s avatar
  apostolos34s 16/04/2009 03:23:55

  ο Χριστός δεν ήρθε να σώσει τον άνθρωπο αλλά να καταγγείλει τις πράξεις του...
  Ο Δημήτρης Λιαντίνης, στο βιβλίο του "Γκέμα" γράφει τι θα έλεγε σήμερα ο Χριστός στους ρασοφόρους και στα εκατομμύρια που τον λατρεύ¬ουν σα θεό:
  "Μα εγώ δεν είμαι χριστιανός, βρε σαφρακιάρηδες. Κι εσείς μοιάζετε σε μένα, όσο μοιάζει ο ρυπαρός ιπποπότα¬μος στο περήφανο άλογο με το κατάλευκο δέρμα και τα κατάμαυρα μάτια. Όλους εσάς δεν ήρθα να σώσω. Να σας καταγγείλω ήρθα, και να σας φραγγελώσω. Το μυαλό σας, την ψευτιά σας, την αχρεία ψυχή, και τις δολερές σας πράξεις. Αυτά είχα στο νου μου, την ώρα που τίναζα τα αστροπελέκια με τα απανωτά «ουαί» για τη φαρισαϊκή ηθική σας. Με αστραπές τρεκλές, με βροντή και με λάμψη εμαστίγωσα την υποκρισία σας. Και σεις με κάματε ση¬μαία στα ψεύδη και σάλπιγγα στις πομπές σας. Γιατί όλοι σας, από τον πάπα της Ρώμης και τον πατριάρχη της Πό¬λης, από το σοφό θεολόγο και το φοροφυγά επίτροπο της ενορίας ως τον τουρλωτό καθηγούμενο του μοναστηριού, είσαστε ίδιοι οι τάφοι που παράσταινα. Γιομάτοι ακαθαρ¬σίες, μύγα κουλουμωτή, και σάπια κόκαλα. Και τούτο το τέρας των τεράτων δύο χιλιάδες χρόνους τώρα. Το σέρνετε και χαράζετε την τροχιά της ιστορίας, όπως οι Τρώες που έσερναν εκείνο το ξύλινο άλογο με χαχανητά και αλλη¬λούια από τα τείχη στην πόλη. Χωρίς να ξέρουν ότι ετοί¬μαζαν το χαμό τους. Σας βλέπω χωσμένους στα ερείπια της ιστορίας, που οι ίδιοι στο όνομά μου θα την γκρεμί¬σετε. Διπλοεντέληνοι και παχυμουλαράτοι. Κακά σας έμα¬θε, όποιος σας είπε ότι σας φέρνω ειρήνη. Ρομφαία και μαχαίρια σας έφερα. Και το μεγάλο πόλεμο στον εαυτό σας πρώτα, και ύστερα στους υποκριτές του κόσμου. Καμωθήκατε πως δεν καταλάβατε αυτά που σας είπα. Όμως τα λόγια μου ήσαν κρυστάλλινα και καθαρά σαν τα μάτια μου. Εκείνος που είναι να τραβήξει το δρόμο μου, είπα, θα σηκώσει τον δικό του σταυρό. Αλλο πέρασμα δεν υπάρχει. Ούτε άλλη ερμηνεία στα λόγια μου. Μα εσείς διακωμωδήσατε την τραγωδία. Ανοίξατε πόρτα εκεί που δεν υπάρχει. Την οδηγία μου την κατεβάσατε στη λασπουριά και στα έλη σας. Όπου κοάζετε και βουτάτε με τους βαθράκους. Εγώ να σηκώσω τις δικές σας αμαρτίες; Για ποιο λόγο τάχα, χαραμήδες; Το χρώσταγα στην αμά¬θεια, στην οκνηρία, στο βόλεμά σας; Στο λιανό άντερο και στο χοντρό σας; Ναι. Είναι αλήθεια πως σας ζήτησα ν' αγαπάτε τους άλλους. Αλλά πώς ημπορείτε, θεομπαίχτες, ν' αγαπάτε τους άλλους, αν δεν πάψετε πρώτα ν' αγαπάτε τον εαυτό σας; Που ο καθένας σας πιστεύει πως είναι ο άξονας, που γύρω του κινείται η γη και η ιστορία; Με παραχαράξατε ως το τελευταίο μου κύτταρο. Και διδάξατε πονηρά ότι ανέβηκα στο σταυρό, για να σας λυτρώσω, Όχι. Εκείνος που είναι να σωθεί, που σημαίνει εκείνος που διάλεξε τη ζωή της αρετής και του δίκιου, θα τραβή¬ξει αναπόφευγα για το δικό του λόφο και το δικό του όρος. Τέλος, κιοτήδες και κάλπηδες. Αγιορείτες, μαδεμλίνοι, δομηνικανοί, σαβουρώματα. Τέλος. Αρκετά στο όνομά μου σταυρώσατε το ανθρώπινο γένος!

 24. apostolos34s avatar
  apostolos34s 16/04/2009 03:25:22

  Τα κείμενα του Λιαντίνη τα αφιερώνω στους θιασώτες του "Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού" και στο εγχώριο ιερατείο

 25. thanos avatar
  thanos 16/04/2009 04:08:51

  10-Α.Β. Says:
  April 16th, 2009 at 12:23 am


  Μαζι μας θα ειναι και ο Χριστοδουλος?

  Γιατι αργει αυτος ο ανθρωπος? ουτε ενα μηνυμα δεν εστειλε ακομα...δεν μας παει ως φαινεται, βρηκε αλλου κι αγαπησε.Η δεξια του κυριου ηταν κουφια λογια.

 26. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/04/2009 06:48:00

  Πολλές εβραϊκές (χωρίς υπαινιγμό) εκδοχές; αιρέσεις; αντιρωμαϊκές ιδέες; που γράφτηκαν και ξανγράφτηκαν για να έχουν μεγαλύτερη απήχηση, στα πλαίσια των ορέξεων των αρχόντων της εποχής (Ρωμαίοι δεν ήταν) και που χρησιμοποιήθηκαν από το Ρωμαϊκό κράτος κατά των ...βαρβάρων, και αφου ξανα και ξανα γράφτηκαν σε Συνόδους, ξαναγράφτηκαν όταν οι Ανατολικοί δεν μπόρεσαν να σώσουν την Ρώμη από τους Γερμανούς, και κάθεστε εσείς και ασχολείστε με ρωμαιοεβραιομεσανατολική μυθολογία, όταν θα μπορούσατε να ασχολείστε με ελληνομεσανατολική ή πελασγική μυθολογία, ή ακόμα καλύτερα, μέρες που είναι να απολαμβάνετε οργιαστικό σεξ, χωρίς ενδοιασμούς και ενοχές.

  Καλή έξοδο από την Αίγυπτο, προς αναζήτηση νέων γαιών από τους Πελεσέτ και τους Χαναανίτες.

 27. Σακης avatar
  Σακης 16/04/2009 07:14:34

  www.religion-and-mathematics.com

 28. Decay avatar
  Decay 16/04/2009 07:18:35

  @ 9 ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ,

  O Strange At Tractor δεν παρατονίζει το “εβραϊκό” λες και είναι κάτι μιαρό. Αντίθετα, πρόκειται περι γνωστού εβραιολάτρη, που έγραφε παλαιότερα ως Eichmann.

  Κατα την εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα τον Ιανουάριο, είχε ταχθεί σαφώς υπέρ των Ισραηλινών.
  Είναι κι αυτό μια άποψη...

  Τωρα περι της πιθανότητας της ύπαρξης του Ιησού για μένα απλά δεν τίθεται θέμα.
  Ο καθένας όμως μπορεί να πιστεύει ότι νομίζει.
  Μπορεί ας πούμε να πιστεύει κάποιος στον
  Sri Satya Sai Baba και στην αλήθεια που αυτός πρεσβεύει.
  Δικαίωμά του.
  Δικαίωμά μας είναι επίσης, να μήν τον πιστεύουμε
  καθόλου, όσο "προοδευτικός" και αν μας το παίζει...

  --------------------------------

  Ενδιαφέρον κείμενο Factor, γραμμένο απο καθαρά αθειστική σκοπιά.
  Πολιτικά ορθό θά'λεγα.

  Τώρα, απο τις θέσεις που παραθέτει ο κάθε σχολιαστής, μπορούμε να διακρίνουμε τη προοδευτικότητά του και βέβαια, τη σχέση του με οποιαδήποτε θρησκεία...

 29. Aurora avatar
  Aurora 16/04/2009 07:40:14

  Ποιος ασχολειται με πιτουρα σημερα;
  μονο οι χαζοι Ελληνες πιστευουν σ' αυτο που τους εφτιαξαν και τους πουλησαν και σημερα διαδιδουν πως ειναι οι σεχτες των.
  Αυτων που καθ' αποκλειστικοτητα διεκδικουν το Θεο σαν γνησια τεκνα του σημερα στηνουν τη Σεχτα των Γνωστικων που απ' οτι ακουω κανει θραυση στην Ελλαδα.
  Για τα λεφτα τα κανεις ολα
  για τα λεφτα για τα λεφτ...

 30. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 16/04/2009 07:48:01

  Εγω εχω μπλεξει με εναν Ιεχωβα,που ερχεται και ξαναρχεται και χτυπει την πορτα μου,για να με προσηλυτισει,και εγω ο μπουφος απο ευγενεια,δεν του κλεινω την πορτα στα μουτρα.
  Τι διαολο,δεν θα βαρεθει;

 31. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 16/04/2009 07:48:24

  Decay Ο Eichman ηταν εβραιος; Τι μαθαινει κανεις. Εγω τον ειχα για γκεσταπιτη.

 32. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/04/2009 07:50:07

  Εντελώς δια πυρός και σιδήρου επιβλήθηκε, έχει δίκιο ο Strange Attractor, κρατώντας τις μάζες στο σκοταδισμό, ενώ τα φιλέτα τα κράτησαν για πάρτη τους οι "πεφωτισμένοι".
  Καλημέρα Aurora, ακριβώς για τα λεφτά τα κάνουν όλα.

 33. Aurora avatar
  Aurora 16/04/2009 07:50:27

  31. Ας τον να λεει κι εσυ απαντησε τον σε ξενη γλωσσα να δεις πως εξαφανιζεται

 34. Θοδωρής avatar
  Θοδωρής 16/04/2009 07:54:46

  Μια που το έφερε η συζήτηση σε θεολογικά θέματα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση προβοκατόρικη. όλες οι αρχαίες θρησκείες είχαν έναν θεό αφιερωμένο στην ακολασία και στο γλέντι (Διόνυσος Πάνας κ.ο.κ) αντιθέτως δεν μου έρχεται τουλάχιστον καμία θεότητα για ενάρετο βίο και υπομονετικό. Δεν έχω μεγάλη σχέση με θρησκειολογία αλλά θα ήθελα να μου το εξηγήσει κάποιος πως όλοι οι αρχαίοι λαοί που για κάθε προτέρημα του ανθρώπου είχαν και μια θεότητα δεν είχαν μια που να διδάσκει την υπομονή για την επόμενη ζωή που ουσιαστικά κάνει τον άνθρωπο παθητικό δέκτη σε αυτήν την ζωή.

 35. kanis avatar
  kanis 16/04/2009 08:02:57

  Θοδώρη

  Για τους αρχαίους έλληνες,η Δήμητρα ήταν η ενάρετη, υπομονετική θεότητα , που αναζητάς, ...

 36. Decay avatar
  Decay 16/04/2009 08:14:25

  @ 35 Αρχίδαμε,

  Ρώτα τον Tractor.
  Αυτός ξέρει...

 37. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 16/04/2009 08:19:12

  Πρώτον, ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε τους ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΥΕ ΑΙΩΝΕΣ χωρίς βία, χωρίσ κατάκτηση, χωρίς καταναγκασμούς, Με φοβερούς διωγμούς και φρικτά βασανιστήρια στους οπαδούς του. Γι' αυτά υπάρχουν πλήθος ιστορικων μαρτυριών και αρχαιολογικών ευρημάτων.
  Η βία του ίδιου του Χριστιανισμού σε βάρος αλλοθρήσκων ασκήθηκε μετά, πολύ μετά. Αιώνες μετά...
  Δεύτερον, ο Χριστιανισμός σαν ανθρωπολογικό υπόδειγμα είναι βαθιά Νεο-πλατωνικό. Αν διαβάσει κανείς τον Παρμενίδη του Πλάτωνα βρίσκει όλη τη φιλοσοφική προσέγγιση της Τριαδικότητας.

  Οι συμβολισμοί του Χριστιανισμού είναι συγγενείς με τους συβμολισμούς της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας. Καμιά φορά αντεστραμμένοι, μάλιστα.
  Για παράδειγμα, ο γιός του Θεού (Δία) ο Ηρακλής έρχεται να λυτρώσει από το "προπατορισκό αμάρτημα". Μόνο που λυτρώνει τον Προμηθέα από τις αλυσίδες του Καυκάσου, όπου τον είχε δέσει ο Δίας γιατί έδωσε στους ανθρώπους το φώς τη γνώσης. Ενώ ο Ιησούς λυτρώνει τους ανθρώπους απο το προπατορικό αμάρτημα, που πήραν τον καρπό της γνώσης από τον "κατηραμμένο όφη".
  Στην αρχαία Θρησκεία, τιμωρείται ο Προμηθέας που ΕΔΩΣΕ τη γνώση στους ανθρώπους. Στον Χριστιανισμό τιμωρείται ο άνθρωπους που ΠΗΡΕ τον απαγορευμένο καρπό (της γνώσης). Και στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι ο Υιός του Θεού που λυτρώνει. Και στη μία και στην άλλη πέρίπτωση είναι ημίθεος (ο Ηρακλής) ή Θεάνθρωπος (ο Ιησούς).
  Ο Ηρακλής κάνει τους δέκα Άθλους. Ο Ιησούς κάνει τα δέκα Θαύματα.
  Ο Ηρακλής για να σώσει τον Προμηθέα αψηφά τη θέληση του πατρός του (του Δία), αλλά δεν τιμωρείται γι' αυτό. Διότι είχε διαλέξει προηγουμένως το δρόμο της Αρετής (από το δρόμο της Κακίας). Η ενάρετη επιλογή του ανθρώπου - Ηρακλή είναι η συμβολική γέννηση της ανθρώπινης Ελευθερίας. Είναι ελεύθερη βούληση ως άθληση ενάρετης επιλογής.
  Ο Ιησούς σώζει τον Άνθρωπο με την ίδια τη θυσία του, κάνοντας το θέλημα του Πατρός του. Κι αυτό αποτελεί τον συμβολισμό της θυσιαστικής Αγάπης, της απόλυτης Αγάπης.
  Το ανθρωπολογικό πρότυπο της Αρχαίας Θρησκείας δίνει έμφαση στην Ανθρώπινη Ελευθερία. Ο αντίστοιχο ανθρωπολογικό πρότυπο του Χριστιανισμού δίνει έμφαση στην Αγάπη.
  Αμφότερα, όμως στηρίζονται στην Αρετή. Κι η Αρετή είναι η κοινή νεο-πλατωνική τους βάση.

  Σημασία δεν έχει αν υπήρξε ο Ηρακλής (ή ο Οδυσσέας, το "άλλο μισό" του ανθρωπολογικού πρότυπου των Ελλήνων). Σημασία έχει τι μήνυμα μας δίνει ο μύθος του και τι απήχηση έχει στους ανθρώπους διαχρονικά.
  Ομοίως, σημασία δεν έχει αν υπήρξε ο Ιησούς (ή πώς ακριβώς υπήρξε). Σημασία έχει τι μήνυμα δίνει ο μύθος που μας κληρονόμησε. και τι διαχρονική απήχηση έχει στουςν ανθρώπους.

  Ο συνδυασμός Ελευθερίας-Αγάπης (Φιλαλληλίας) είναι βάση του σύγχρονου Πολιτισμού.
  Και όχι χωριστά αυτά τα δύο προτάγματα. ΜΑΖΙ:
  Αγάπη χωρίς Ελευθερία είνα εθελοδουλεία. Ελευθερία χωρίς Αγάπη είναι Ζούγκλα.

  Η νεο-πλατωνική σύνθεση και η Αριστοτελική υπέρβαση που έγινε αργότερα (μετά την Εικονομαχίσ στην Ανατολή και μετά την Αναγέννηση στη Δύση) έθεσαν τις βάσεις του σύγχρονου Πολιτισμού.
  Αλλά όλα αυτά υπήρξαν "ενδο-Ελληνική" φιλοσοφική ζύμωση, πάνω στο έδαφος ενός θρησκευτικού μύθου.
  Έγινε από Έλληνες, ελληνίζοντες, ελληνιστές και ελληνομαθείς κατά κανόνα διανοούμενους (κληρικούς και όχι μόνο) σε μια ιστορική διαδικασία που βάσταξε πάνω από 12 αιώνες. Δεν έγινε από Εβραιους, ή οποιουσδήποτε άλλους.

  Από κεί και ύστερα ο μαρτυρικός θάνατος της Υπατείας, οι διώξεις των "εθνικων" (οπαδών της αρχαίας Θρησκείας), η Ιερά Εξάταξη στη Δύση και τα εγκλήματα των "Κονκισταντόρες" στην Κεντρική και Νότιο Αμερική. δεν έχουν σχέση με το φιλοσοφικό υπόβαθρο του Χριστιανισμού, αλλά με τις ακρότητες όσων των υπηρέτησαν ως πρόσχημα εξουσίας, όχι ως ανθρωπολογικό υπόδειγμα ζωής.

  Και στο όνομα των Φιλελεύθερων Ιδανικών έγιναν τρομακτικά εγκλήματα (επί Γαλλικής επανάστασης δούλευε η Γκιλοτίνα υπερωρίες!). Και στο όνομα του Σοσιαλισμού έγιναν εγκλήματα (Γκούλαγκ ψυχιατρεία και όχι μόνο...)
  Δεν πετάμε στα σκουπίδια τις Φιλελεύερες Ιδέες, ούτε τα Σοσιαλιστικά ιδεώδη, εξ αιτίας των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο όνομά τους. Το ίδιο και με τον Χριστιανισμό.

  Μη μπερδεύετε τα σώβρακα με τις γραβάτες.
  Άντε πια.

 38. Ιουλιανός avatar
  Ιουλιανός 16/04/2009 08:21:41

  Ας τα είχα καταφέρει εγώ και θα σου έλεγα τι είναι ελληνικό ή ελληνίζον, Θ.Κ.

 39. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/04/2009 08:37:36

  Τα απανταχου γραφομενα ειναι παντα τοσο αξιοπιστα οσι και οι συγγραφεις τους καθως και το "περιβαλλον" στο οποιο εζησαν.

  ΠΠ

 40. isnogood avatar
  isnogood 16/04/2009 08:39:37

  Φάκτορα
  (ναι τον διαβάζω)

  μια ερώτηση:

  Σε τι διαφέρει ο εποικισμός των κατεχομένων απο τους Τούρκους, με τον εποικισμό του κέντρου της Αθήνας απο τους λαθρομετανάστες;
  Με την ερώτηση αυτή σχολιάζω το ποστ και κάποιες απόψεις που εκφράστηκαν.

 41. alone avatar
  alone 16/04/2009 08:55:02

  Πετάμε όμως τον Υπαρκτό Σοσιαλισμό ως πρακτική προσπάθεια
  δόμησης των ιδεών του Σοσιαλισμού. Αλλα αφήνουμε τον "Υπαρκτό "χριστηανισμο" και τους ηγέτες του να έχουν ρολο πνευματικού καθοδηγητή και εγκυρου ερμηνευτή της χριστιανικής διδασκαλίας. .

  Οι πονηροί διανοητές του Χριστιανισμού συγκέρασαν έντεχνα αρκετές απόψεις του Πλάτωνα με τον χριστιανισμό επειδή ήταν πιο προσφορες στο ιδεαλιστικό φιλοσοφικό υπόβραθο του τελευταίου.Με μια διαφορα.
  Η αρχαία Ελλάδα ως σύνολο δεν εκφράζεται από τον Πλάτωνα και τη φιλοσοφία του μονοσήμαντα.

 42. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 16/04/2009 08:58:37

  Καλή Λαμπρή αγαπητοί συνσχολιαστές.
  Με Φώς δυνατό, που φωτίζει και καθαρίζει.
  Το μέσα μας.
  Κάπου το διάβασα το ακόλουθο:
  "Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά..
  Τα σκόρπισε (;) παντού σε όλον τον κόσμο, και άντε τώρα να τα καθαρίσεις".
  Αιρετικό σκέφθηκα στην αρχή.
  Αλλά όταν βλέπω τέτοιες συζητήσεις αντιλαμβάνομαι την πραγματική του διάσταση.

  @aπόστολος 34s,
  Χρήσιμη η παραπομπή σου τέτοιες μέρες.
  Πάλι καλά που δεν άρχισαν να σχολιάζουν τον Λιαντίνη.
  Να είσαι καλά.

 43. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 16/04/2009 09:01:14

  Decay. Το ερευνησα το ζητημα. Δεν καταλαβα να αληθευει αυτο που ισχυριζεσαι. Παντως αλλο ισραηλινος και αλλο εβραιος. Πολλοι ελληνες ηταν υπερ του ισραηλ στο θεμα της Γαζας. Καποιοι αναλογιστηκαν και το τι θα κανανε οι ελληνες αν τους ριχναν ολμους οι σκοπιανοι στα συνοριακα μας χωρια. Οι ισραηλινοι δεν καθησανε με σταυρομενα τα χερια τους. Απλα. Αλλο ελληνας και αλλο ορθοδοξος. Σωστα;Αλλο γκεσταπο αλλο μοσαντ. Μηπως εισαι μπερδεμενος; Μηπως κυνηγας ανεμομιλους; Μηπως παιρνεις ληγμενα; Μηπως χανεις λαδια; Μηπως εισαι συριζα;

 44. Nick avatar
  Nick 16/04/2009 09:03:42

  Εύγε Θ.Κ!

  Παρεπιμπτόντως, οι αρχαίοι Φιλόσοφοι πήραν τη θέση που πραγματικά άξιζαν μέσω της Ορθοδοξίας, όταν στην εποχή τους διωκόντουσαν για "ασέβεια" και "αθεϊα" από το ντόπιο θρησκευτικό κατεστημένο.

 45. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 16/04/2009 09:13:28

  Το σημαντικότερο όλων είναι να κατανοήσουμε πώς ο Χριστός κατάφερε να σκοτώσει τον Ελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό. Την κλασσική δηλαδή αρχαιότητα.
  Κάποιοι, το φονικό αυτό το ονομάζουν «μετεξέλιξη», «εμπλουτισμό», «συγκερασμό» και ότι άλλο τους βολεύει. Εγώ συμφωνώ με τον Λιαντίνη και επιμένω πως πρόκειται περί θανάτου. (Εθνικόν το αληθές, είναι ίσως εφικτό. Θρησκευτικό το αληθές, δεν το νομίζω. Κι όταν ταυτίζεις το «Εθνικόν» με το «Θρησκευτικόν», αποκλείεται να μπορέσεις στο μέλλον να απεμπλακείς από το ψεύδος όταν απαιτηθεί από τους καιρούς, χωρίς να νιώθεις πως τραυματίζεις την εθνική σου υπόσταση. Καλά να πάθεις, δικό σου λάθος. Τώρα κόψε το λαιμό σου να βγάλεις άκρη έτσι που τα έκανες).
  Όταν λέμε για ΕλληνοΡωμαικό πολιτισμό, εννοούμε μια δύναμη την οποία δεν μπορούσε να συλλάβει νους οτι θα ηττηθεί. Το μεγάλο παράδοξο όμως, συνέβη.
  Με ποιόν τρόπο?
  Ο μεγαλύτερος πολιτικός επαναστάτης (όχι όμως θεωρητικός) ονόματι Ιησούς Ναζωραίος, σήκωσε το σπαθί και έκοψε το λαιμό ολόκληρης της κλασσικής αρχαιότητας. Αφού συνέβη, αυτο σημαίνει πως από εξελικτικής άποψης, καλώς έγινε. Υπήρχαν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις που άφησαν ένα «άνοιγμα», ένα ευαίσθητο αδύναμο σημείο, που μόνο ο χριστιανισμός μπόρεσε να το εκμεταλλευθεί και να προκαλέσει κατάρρευση στο όλο οικοδόμημα του αρχαίου κόσμου.
  Ο Χριστός αναποδογύρισε το σύστημα, τις αξίες πάνω στις οποίες είχε οικοδομηθεί ο πρωτύτερος πολιτισμός. Δηλαδή τα εξής τέσσερα πράγματα:

  Η δύναμη της βίας. Εκείνος κήρυξε την αδυναμία βίας. «Όταν σε χαστουκίσουν, γύρνα κι από την άλλη».

  Ο πλούτος. Εκείνος κήρυξε τη φτώχεια. «Απαρνηθείτε τον υλικό πλούτο, οι πλούσιοι είναι καμένα χαρτιά».

  Η επιστήμη. Εκείνος κήρυξε την έλλειψη ουσιαστικής χρησιμότητάς της. «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» αν και η ερμηνεία που δίνουν οι θρησκευτικοί σήμερα, είναι διαφορετική, όπως την θέλουν εκείνοι. Όπως είχε πει ο Αυγουστίνος «προσέχετε τους Μαθηματικούς. Μακριά από τους Μαθηματικούς, είναι μεγάλος κίνδυνος».

  Η τέχνη (με την έννοια της ομορφιάς και του έρωτα). Εκείνος κήρυξε την καθιέρωση άλλων αρετών. Νηστία, σαρακοστή, παρθενία κλπ. «Εγκαταλείψτε το κυνήγι του ωραίου, είναι μάταιο».

  Ένα μοντέλο διδασκαλίας δηλαδή, που απεθυνόνταν στο 98% του πληθυσμού της εποχής. Το 2% που ήλεγχε τον πλούτο και πρόσφερε την άρτους και θεάματα σε μορφή ξεροκόμματου. Απέναντι σε αυτή τη δυστυχία, η χριστιανική διδασκαλία βρίκε αντίκρισμα. Μεγάλη απήχηση στις μάζες. Κάποια στιγμή γύρω στον τέταρτο αιώνα, «ξύπνησαν» οι εγκέφαλοι τις εποχής όπου έκπληκτοι διαπίστωσαν αυτή την τρομερή μεταστροφή στο συνειδησιακό υπόβαθρο των μαζών, και έξυπνα (ή πονηρά αν θέλετε) ξεκίνησε ο μηχανισμός χειραγώγησης του χριστιανικού λόγου από κέντρα εξουσίας.

 46. Decay avatar
  Decay 16/04/2009 09:16:10

  @ 46 Αρχίδαμε,


  Μια και το "ερεύνησες"

  9# Decay Says:
  January 21st, 2009 at 4:50 pm

  @ Eichmann,

  Λίγο “Γερμανικό” ψευδώνυμο δεν διάλεξες για Ισραηλινός?

  Η νιώθεις τύψεις για το ναζιστικό παρελθόν?


  --------------------------


  16# Eichmann Says:
  January 21st, 2009 at 5:09 pm

  Δηλαδή ρε κήνσορες του διαδικτύου θα πρέπει κανείς να είναι Ισραηλινός για να τους θαυμάζει που και που ή Γερμανός για να επιλέξει ψευδώνυμο ή ή ή…. Αφήστε επιτέλους τις ταμπέλες και απαντήστε επί της ουσίας: Θέλετε επικράτηση του φερετζέ ή όχι;
  Και εν πάσει περιπτώσει εγώ που δεν βάζω ταμπέλες στον εαυτό μου γιατί θεωρώ πως οι προσωπικότητες είναι δυναμικές (με την έννοια της εξέλιξης), έχω μάτια και βλέπω ότι επί διετίας η Χαμάς έριχνε ρουκέτες στο Ισραήλ με σκοπό να τους προκαλέσει. Τώρα που το πέτυχε κλαίνε με μαύρο δάκρυ. Λοιπόν απαντήσεις επί της ουσίας. Αλλιώς ετοιμαστείτε για μπούργκες με βάση το ηθικό δίκαιο! χα χα χα.. Αλήθεια, υπάρχει Ελληνίδα γυναίκα που να επιλέγει τους ταλιμπαν και τους ομοίους τους από τον δυτικό τρόπο ζωής; Στα μπαράκια και με συνοδεία κρασιού ίσως. Στη πράξη δεν νομίζω. Άρα;

  Ρώτα τον Tractor αν το σχόλιο είναι δικό του.

  Τους Ανεμόμυλους και τα λοιπά, στα χαρίζω για να καλλιεργείς τις ληγμένες απόψεις σου με λάδια του Σύριγγα.
  Ακολουθεί το λίνκ...

 47. Decay avatar
  Decay 16/04/2009 09:16:27

  http://www.antinews.gr/?p=4992

 48. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 16/04/2009 09:18:22

  Αυτά παθαίνω όταν γράφω σχόλιο στα βιαστικά λες και με κυνηγάνε.

  Η σωστή πρόταση είναι «Ένα μοντέλο διδασκαλίας δηλαδή, που απευθυνόταν στο 98% του πληθυσμού της εποχής, ενώ το υπόλοιπο 2% ήλεγχε τον πλούτο και πρόσφερε άρτους και θεάματα στις μάζες, υπό μορφή ξεροκόμματου.

 49. Θύμα avatar
  Θύμα 16/04/2009 09:24:24

  Ενδιαφέροντα αυτά που λέτε, ο @25 apostolos34s τα είπε όλα χύμα με το όνομα τους. Εγώ προσωπικά έχω χάσει την πίστη μου τα τελευταία χρόνια άν ο Ιησούς δέν υπήρξε στην πραγματικότητα όπως λένε τα ευαγγέλια δέν ανέστησε, δέν αναστήθηκε τότε κάτι βρωμάει σε ολόκληρη την θρησκεία.
  Λυπάμαι ειλικρινά για την απίστευτη υποκριτική χριστιανοπληξία των νεοελλήνων.

 50. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/04/2009 09:24:28

  Ο χριστιανισμός επικράτησε κυρίως χάρις στον εντατικά εσχατολογικό πυρήνα των δογμάτων του. Με αφετηρία το αναπόδραστο και ΒΙΑΙΟ γεγονός του θανάτου και εδραζόμενος στο δέος που προκαλεί η στιγμή αυτή, ο χριστιανισμός εκμετρά και αξιολογεί αντίστροφα και αμφίδρομα το ανθρώπινο ζειν, υποσχόμενος την ανάσταση για τους πιστούς και την κόλαση για τους άλλους. "Τσάκωσε" τον άνθρωπο από το λεπτό σημείο του μη περαιτέρω. Αν αυτό δεν είναι πονηριά, τότε τι είναι;
  Σταδιακά βεβαίως η πρόοδος της επιστήμης έλυνε πολλά από τα ζητήματα και τα ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ στα οποία ΥΠΕΒΑΛΛΕ τους πιστούς.

 51. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 16/04/2009 09:25:58

  Απο το λεξικο της ανατροπης- Εκκλησία: α) Ανώνυμη εταιρεία αντιπροσώπευσης και εμπορίας της αναπόδεικτης έννοιας του Θεού. Οι εκπρόσωποί της ζουν με τρόπο ακριβώς αντίθετο από εκείνον που διδάσκουν, δίχως ωστόσο αυτό να δημιουργεί δυσαρέσκεια στους πιστούς. β) Η καλύτερη πηγή αμφιβολιών για την ύπαρξη του Θεού.

  Δεν καταλαβα σε τι διαφερουν αυτα που ειπα με αυτα που μου παραθετεις. Και εγω θελω τις γυναικες με μινακια και οχι με φερετσεδες. Ειμαι οβριος; Επιμενω στα ληγμενα.

 52. Le canard avatar
  Le canard 16/04/2009 09:33:04

  Κάποιοι σχολιαστές είπαν: "Πολλοι ελληνες ηταν υπερ του ισραηλ στο θεμα της Γαζας. Καποιοι αναλογιστηκαν και το τι θα κανανε οι ελληνες αν τους ριχναν ολμους οι σκοπιανοι στα συνοριακα μας χωρια. Οι ισραηλινοι δεν καθησανε με σταυρομενα τα χερια τους".

  Το παραμυθάκι αυτό της σύγκρισης Ελλάδας-Σκοπίων με την ισοπέδωση της Γάζας από τους Ισραηλινούς, βόλεψε κάποια πολιτικά-δημοσιογραφικά φερέφωνα του ισραηλινού λόμπυ στην Ελλάδα. Και το αναπαρήγαγαν για να πείσουν τους Ελληνες για το "δίκαιον" του Ισραήλ. Το ίδιο είχαν κάνει και το 2006 όταν οι Ισραηλινοί ισοπέδωσαν το Λίβανο. Να τελειώνουμε με αυτές τις πληρωμένες μπούρδες. Το 48 τι έκαναν τα εβραιόπουλα; Δεν ξερίζωσαν -με την ανοικτή υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων και κυρίως της Αγγλίας- τους Παλαιστίνιους από τις εστίες τους; Τότε δεν έγιναν τα πρώτα μεγάλα πογκρόμ; Τους έριξε κανείς τότε ρουκέτες; Τα ίδια δεν έκαναν στις δεκαετίες του 1970-1980; Τα ίδια με την πρώτη Ιντιφάντα που τσάκιζαν με σφυρί τα γόνατα όσων συνελάμβαναν; Τα ίδια το 2002 2003 που ισοπέδωσαν την Τζενίν στη Δυτική Οχθη; Τους ίδιους εηευτελισμούς στη Γάζα όσο διαρκούσε η κατοχή (έως το 2005); Κομμένα τα παραμυθάκια μάγκες. Αλλο υπεράσπιση της πατρίδας κι'αλλο γενοκτονία λαού. Αλλο να είσαι σε μια ζώνη που είναι εμπόλεμη εδώ και δεκαετίες και κάνεις τα ίδια και χειρότερα, αλλο να τρώς -μέσα σε αυτή την κατάσταση- μερικές ρουκέτες που ούτε καν βρίσκουν τον στόχο τους, και άλλο να απαντάς με τη μαζική τιμωρία ενός πληθυσμού και με ισοπεδωση. Και τι κατάφεραν; Μήπως έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι θα σταματήσουν οι παλαιστίνιοι με κάθε τρόπο να μάχονται τους ισραηλινούς;

 53. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 16/04/2009 09:34:54

  Ο Ιησούς ήταν Εβραίος, μέλος ενός μικρού, φτωχού και πολιτικά αδύναμου Έθνους το οποίο ανήκε στην περιφέρεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι διδασκαλίες του προέρχονται από τις ηθικές απόψεις των Εβραίων προφητών που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη. Ήταν πολιτικά ενεργός μεταξύ των Εβραίων αλλά και για τους Εβραίους. Το όνομα του ήταν εβραϊκό (Jeshu’a). Η βίβλος του, η λατρεία του και οι προσευχές του ήταν επίσης εβραϊκές. Τα μηνύματα του ήταν για τον Εβραϊκό λαό στο σύνολο του χωρίς καμία εξαίρεση.

  Decay, οβριος ο τυπος. Φατονα ωμο

 54. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/04/2009 09:39:21

  Tι γίνεται 'δω πέρα, το επιχείρημα δήθεν ρουκέτες των Σκοπίων είναι ευσεβείς πόθοι γνωστής και μη εξαιρετέας προπαγάνδας. Θα θέλατε; Το έθεσε πολύ σωστά ο Le Canard.
  Τι σχέση έχουν οι ρουκέτες της Χαμάς με τις ΒΟΜΒΕΣ ΦΩΣΦΟΡΟΥ;

 55. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 16/04/2009 09:48:33

  περιεργο πως ολοι οι εβραιοφαγοιεδω μεσα ειναι συχρονως και θρησκευομενοι στο φουλ στη θρησκεια του οβριου. αντε και καλη ανασταση στη Γαζα

 56. rs avatar
  rs 16/04/2009 09:49:17

  Τ. Μίχας "Ε"
  Αν κανείς ισχυριστεί ότι «η επιστήμη λέει ανοησίες», η άποψή του αυτή μπορεί να μη θεωρηθεί σοβαρή στις περισσότερες χώρες όμως ασφαλώς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει διώξεις.
  Αντίθετα, αν κανείς ισχυριστεί ότι «η θρησκεία λέει ανοησίες», τότε σε πολλές χώρες θα αντιμετωπίσει διώξεις και ίσως χάσει και τη ζωή του.
  Αν κανείς ισχυριστεί ότι «Η καταγωγή των ειδών» του Δαρβίνου ή «Η Θεωρία της Σχετικότητας» του Αϊνστάιν είναι για τα σκουπίδια θα αντιμετωπιστεί στις περισσότερες χώρες το πολύ ως ένας ανόητος εκκεντρικός. Αν όμως ισχυριστεί το ίδιο για το Κοράνι ή τη Βίβλο θα κατηγορηθεί για «βλάσφημια», που σημαίνει ότι οι μέρες του σε πολλές χώρες θα είναι μετρημένες.

 57. Aurora avatar
  Aurora 16/04/2009 09:58:20

  Αλλενακι
  Η καλημερα φαινεται απ' την παραμονη το βραδυ,
  οταν ο ηλιος σερνει αργα το χρυσοκεντητο πανωφορι
  να το περασει κολιε στης δυσης την καλλονη.
  Να μετρας τη ζωη αναμεσα σ' ανατολες κι ηλιοβασιλεματα κι οχι να τη μοιραζεσαι ασκοπα κι αλογιστα απ' το τσιγκελι της γαλοπουλας στην τσικνα του οβελια
  ταδε εφη, Αουρορα

 58. M.D avatar
  M.D 16/04/2009 10:09:10

  xesthkame an den yphrxe o xristianismos!

 59. a avatar
  a 16/04/2009 10:12:04

  as

 60. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 16/04/2009 10:14:15

  ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ FACTORA (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ) ΟΤΙ :
  • ΟΙ ΕΣΣΑΙΟΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑΥΜΑΖΑΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΧΕ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΤΕΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΝΟΗΣΗ. ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, (ΟΠΩΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΚΕΨΗ ΤΗ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕ ΣΕ ΤΡΟΠΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΡΟΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ( ΤΟΤΕ Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ)
  • ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΗΓΗΘΟΥΝ, ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ, ΣΕ ΕΝΑ, ΕΝΟΠΛΟ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟ, ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ “ΚΑΛΟΥ”.

  (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

 61. Decay avatar
  Decay 16/04/2009 10:21:09

  @ Αρχίδαμε

  Ιδούτο στιγμιότυπο απο την τελετή βάπτισης του
  συναγωνιστή σου ενάντια στους Παλαιστίνιους
  Strange Attractor...
  Έγινε με τον ποιό επίσημο τρόπο.
  Εκτός του Λίμπερμαν και της Τζίπι Λίβνι,

  Της τελετής παρακολούθησε απο μακριά,
  ο ίδιος ο Ariel Saron.

  ---------------------------
  # Factorx Says:
  January 27th, 2009 at 3:24 pm

  Ο «Strange Attractor» είναι ο «Eichmann» που συμφώνησε μαζί μας ότι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα οδηγούσε σε εσκεμμένη διαστρέβλωση ή προκλητική αντιμετώπιση των απόψεών του τις οποίες σε ό, τι μας αφορά σεβόμεθα.
  -------------------------------

  Αυτά, για να γνωρίζουν όλοι ποιά είναι τα κίνητρα
  και οι οπτική του καθενός μας εδω μέσα.
  Το λίνκ είναι
  [http://www.antinews.gr/?p=5036]

 62. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/04/2009 10:21:46

  συγγνώμη, είχαν οι αρχαίοι έλληνες την έννοια της σωτηρίας της ψυχής; ξεκίνησαν ποτέ με δεδομένο ότι είμαστε αμαρτωλοί και πρέπει να σωθούμε;

  πως προκύπτει ότι οι Εσσαίοι είχαν κάποιοα σχέση με τους δικούς μας. Εμείς είμαστε πάντα κόκκινο πανί εκεί (από τον καιρό που ο Γολιαθ, με οπλισμό Μυκηναίων, τα είχε βάλει με τον Δαυίδ)

 63. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/04/2009 10:23:57

  @60: σ'ευχαριστώ Aurora, εύχομαι και σε σένα τα καλύτερα, και μακριά από χοληστερίνες - ζωϊκές και θεϊκές.

 64. M.D avatar
  M.D 16/04/2009 10:33:14

  vre palavomara me to xristianismo! o xristianismos einai h megalyterh apath ths istoria, xwris thn opoia oudhs tha endiaferontan gia tous evraious. oi evraioi to gnwrizoun kala kai to ekmetalevontai deontws. oso gia tis h8ikes axies tou ioudaismou, rixte mia matia stis praxeis tous ana tous aiwnes kai tha katalavete gia ti kyrious milame. oi symperifira merous twn kyriwn evraiwn kai mono afth ofeiletai gia ton antisimitismo, kai dystyxws mazi me tous trelous thn plhrwnoun oloi

 65. Nick avatar
  Nick 16/04/2009 10:33:57

  Αμφιβάλλω εάν οι Αρχαίοι Έλληνες, και δη οι Φιλόσοφοι, πίστευαν στα περί σωτηρίας της ψυχής, με εξαίρεση ίσως τον Πυθαγόρα.

 66. M.D avatar
  M.D 16/04/2009 10:43:16

  O EVRAIOS DASKALOS THS DIKAIOSYNHS.... OI KAHMENOI OI NEOELLHNES NOMIZOUN OTI TH DIAKIOSYNH THN EFHVRAN OI EVRAIOXRISTIANOI. EKEINH THN POLITEIA TOU PLATWNA POIOS THN EXEI DIAVASEI? SE POIA SXOLEIA NA TH DIDAXTOUN, AFTA POU DIOIKOUSE H EVRAIA MARIORI KOUTSIKOU? H STA PANEPISTHMIA TOU ALAVANOU? TROMARA MAS!

 67. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 16/04/2009 10:45:01

  FAXTORA ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΟΣΤΑΡΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ.


  FACTORX: ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΛΙΝΚΣ

 68. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 16/04/2009 11:01:30

  @64 decay Για να καταλαβω μιας και μπερδευτηκα ο δολιος. ο οριτζιναο Eichman που κρεμασαν οι οβριοι ηταν εβραιος και παριστανε τον γκεσταπιτη σκοτωνοντας εβραιους; ο δικος μας ο eichman ειναι εβραιος και το νικ του ειναι κολπο των εβραιων να χρησιμοποιουν ναζιστικο ονομα για να προβαλλουν τον εβραισμο; Εξηγησε μου εσυ που κρατας φακελους και ντοκουμεντα. Τετιο αρχειο ρε παιδι μου δεν εχει ουτε η ΚΥΠ. Τι παιζει με σενα; Νομιζα ληγμενα αλλα εδω εχουμε πιο επικινδινα πραματα. φατους τους σιονιστες αγορι μου. Ενας εσυ και ενας ο πλεβρης.

 69. M.D avatar
  M.D 16/04/2009 11:06:55

  @ 72. kai gamw tis or8ografies!

 70. ΚΘ avatar
  ΚΘ 16/04/2009 11:16:40

  ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ FACTORA (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ) ΟΤΙ :
  • ΟΙ ΕΣΣΑΙΟΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑΥΜΑΖΑΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΧΕ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΤΕΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΝΟΗΣΗ. ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, (ΟΠΩΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΚΕΨΗ ΤΗ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕ ΣΕ ΤΡΟΠΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΡΟΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ( ΤΟΤΕ Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ)
  • ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΗΓΗΘΟΥΝ, ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ, ΣΕ ΕΝΑ, ΕΝΟΠΛΟ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟ, ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ “ΚΑΛΟΥ”.
  • Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (Ή ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗ) ΜΕ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ (ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΡΩΜΑΙΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ) ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΑΝ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΣΣΑΙΩΝ, ΑΠΑΛΕΙΦΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) ΕΘΕΤΑΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
  • ΟΙ ΔΕ ΔΙΩΓΜΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΡΚΕΣΑΝ 3 ΑΙΩΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 3 ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ (ΑΡΧΑΙΟ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΟΤΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.
  • Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΔΥΣΗ) ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΙΚΙΝΙΟ (ΑΝΑΤΟΛΗ) ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΔΙΟΛΑΝΑ (ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΙΛΑΝΟ), ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥΣΑΝ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ (ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ) ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. (ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΣΑ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ)

  ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ JOHN M. ALEGRO, ( ΚΑΛΟ ΤΟ “ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΜΡΑΝ”)
  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΛΙΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ “ΑΝΤΙΓΝΩΣΗ, ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ”.

  ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

 71. apostolos34s avatar
  apostolos34s 16/04/2009 12:57:05

  @ Θ.Κ.
  Όλοι φοβόμαστε τον θάνατο. Κατά βάση καλό είναι να φοβάσαι. "Ζήσε με το άλγος του θανάτου για να ζήσεις καλύτερα", λένε οι σοφοί. Απλά άνθρωποι όπως εσύ (με κάθε σεβασμό και αγάπη στο λέω) - και είστε οι περισσότεροι- έχετε ανάγκη το ...."LSD της θρησκείας" για να τα βγάλετε πέρα με το φόβο σας.
  Ξόδεψες τόσο χρόνο στο νέο σου post για να μας πει ουσιαστικά τι; Ότι η ιουδαϊκή σέκτα που μας επιβλήθηκε με τον μανδύα του χριστιανισμού έκανε copy-paste την αρχαία Ελληνική Πραγματεία; Και λοιπόν;
  Βάλε άνθρωπε μου δίπλα δίπλα μια φωτογραφία το δικό μας ιερατείο και εκείνο οποιασδήποτε ισλαμικής χώρας. Ποια σημαντική διαφορά βλέπεις;

 72. Nemo avatar
  Nemo 16/04/2009 13:26:54

  Λένε κάποιοι ανιστόρητοι ανασισύφαλλοι ότι ο χριστιανισμός δεν επιβλήθηκε με τη βία. Στραβάδια. Προφανώς έχετε μάθει γράμματα και ιστορία στο κρυφό σχολειό. Είστε απλά βαθιά νυχτωμένοι. Μόνο που το παπαδαριό που χρόνια τώρα κλέβει και δέρνει κόσμο (κυριολεκτικά) δεν έχει αυταπάτες. Γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια και την κρύβει συστηματικά. Ξέρετε πόσα «ιερά πετσάκια» από την περιτομή (σουνέτι) του Ιησού κυκλοφορούσαν ανά τους αιώνες; Όχι ιερή καπότα δεν υπήρξε. Για τα περί βίας. Άντε να ρωτήσετε τον μέγα δολοφόνο, αλκοολικό, πόρνο και ασύδοτο μέγα ποντίφικα Κωνσταντίνο. Αυτός που ποτέ δεν βαπτίσθηκε αλλά ως μέγας χορηγός (σαν να λέμε κοκα σνιφ- κόλα) ονομάσθηκε Μέγας και άγιος από τους αρχιμαφιόζους παπάδες αλά Εφραίμ. Με το ξίφος και τη λόγχη επέβαλαν τον Χριστιανισμό στους παγανιστές δηλαδή χωρικούς (από το λατινικό paganus: χωριάτης) που μέχρι και τον 6ο αιώνα στην Ελλάδα δεν ήξεραν ούτε από Χριστό ούτε από Μωάμεθ. Ξέρετε ότι στην χριστιανική Ευρώπη υπήρχαν παγανιστές μέχρι και τον 13ο αιώνα και πέρασαν δια πυρός και σιδήρου για να αλλάξουν δόγμα; Πολλά τα εγκλήματα των χριστιανών. Μέχρι και την Ρώμη για να ρίξουν τον Νέρωνα έκαψαν να μη πούμε για τη σφαγή της Θεσσαλονίκης από τον άλλο «μέγα» Θεοδόσιο τον Ισπανό. Έγραψαν τα «ευαγγέλια» στα ελληνικά διότι τότε τα ελληνικά ήταν τα εγγλέζικα η αμερικάνικα του σήμερα. Συνεργάτες οι Χριστιανοί όλων των βαρβάρων βασιλιάδων, αυτοκρατόρων, κατακτητών και βασανιστών. Όταν μπήκαν οι ναζί στη χώρα όλα τα μοναστήρια στον κατειλημμένο από τους καλογέρους Άθως, όλα τα μοναστήρια, κρέμασαν το πορτραίτο του Χίτλερ στο αρχονταρίκι. Απλά τότε μία τάση από το εβραϊκό ιερατείο είδε ότι υπήρχε τρόπος να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του. Μάσα και ξάπλα αιωνίως. Είχε προηγηθεί η ρωμαϊκή κατάκτηση και η καταστροφή του αρχαίου κόσμου, δρόμο που νωρίτερα είχε ανοίξει ο επίσης αλκοολικός Αλέξανδρος ο επονομαζόμενος επίσης μέγας. Το τελικό χτύπημα ήρθε από τον Ιουστινιανό που έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές αυτόν που ο αγανακτισμένος «όχλος» της Πόλης θα έψηνε στα κάρβουνα με τη στάση του Νίκα.
  Οι Έλληνες ορθόδοξοι σήμερα πιστεύουν σε μία ιουδαϊκή αίρεση την οποία λεει υιοθέτησαν οικειοθελώς. Ιδιώτες κοινώς ηλίθιοι στα ιγκλατέρικα. Η Ελλάδα έλαμψε κάποτε γιατί έστω με την κουτσή εκείνη δημοκρατία έδωσε προβάδισμα στον Λόγο και στο Διάλογο. Όλες οι κοινωνίες που έγραψαν ιστορία ήταν αυτές που πίστεψαν στον άνθρωπο και στη συλλογική του δράση, στα κοινωνικά δικαιώματα και στις ελευθερίες. Γι αυτό το Βυζάντιο άφησε μόνο κάτι ψωροεκκλησίες και τίποτα άλλο. Ούτε επιστήμες, ούτε γράμματα, ούτε τέχνες, Έρεβος και σκότος και πίστευε και μη ερεύνα. Οι θρησκείες είναι φασισμός και ολοκληρωτισμός. Μουλάδες όλων των λαών άντε να χαθείτε, καθάρματα…

 73. Νἰκος avatar
  Νἰκος 16/04/2009 16:48:02

  Αν ζουσαν μερικοι αρχαιοι προγονοι θα χαμογελουσαν με οσα λεγονται περι χριστιανισμου εδω μεσα.

  Το κακο που εκαναν ιουδαισμος-χριστιανισμος στον ανθρωπο γενικα, και στον Ελληνα ειδικα, ηταν οτι επεβαλλαν μια βαθεια επιμαχια αναμεσα στον ανθρωπο και στη φυση. Οι αρχαιοι ηταν αιωνες μπροστα σ΄αυτο. Ως ορθολογιστες δεν ειχαν τετοιου ειδους διανοητικες αγκυλωσεις και το βλεπουμε και στην τεχνη τους και στον πολιτισμο τους, μεγαλο κοματι του οποιου επιβιωνει στα λαικα ηθη και εθιμα. Ο χριστιανοιουδαικος αγκυλωτισμος επεβλε το προπατορικο αμαρτημα σε αντικατασταση της Ελληνικης υβρεως, η οποια ως εννοια και συλληψη ηταν και ειναι πιο προχωρημενη. Ετσι, επρεπε να τους ξανανακαλυψουμε για αιωνες. Το θεμα οπως ειναι τεραστιο και σηκωνει χρειαζεται βημα.

  Τελος, εθνικοι Ελληνες ζουσαν μεχρι το 800, ισως και 900 μ.χ. αν δεν κανω λαθος.
  Επισης ειμαστε ο μονος λαος που βριζει τα θεια. Αυτο μαλλον προερχεται απο αυτους τους τελευταιους Ελληνες μαλλον. Αυτα ειναι μερος της συνεχειας μας, οπως η γλωσσα, η λαικη κουρλοτυρα και οχι οι μαλακιες των Αθηνοτυφλωμενων ΔΗμων και λοιπων αυτομισουμενων Ελληνων.

  Ακους Νικο Δημου και λοιποι; Μελετηστε λιγο το λαικο πολιτισμο μας για να ξεστραβωθειτε λιγο απο τα δυτικα φωταδιστικα ψευτοφωτα.

 74. M.D. avatar
  M.D. 16/04/2009 17:50:25

  SE PARAKALW, MH RIXNEIS TO EPIPEDO ANAFEROMENOS STO DHMOU. O AN8RWPOS EINAI EMPA8HS. AS LYSEI TA PSYXOSWMATIKA TOU ME TI VOH8EIA KAPOIOU EIDIKOU, EMEIS DEN EXOUME KANENA LOGO NA ASXOLOUMASTE MAZI TOU.

 75. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 20/04/2009 20:13:42

  Πολύ περιληπτικά μερικές απαντήσεις, αν και δεν ξέρω αν έχει νόημα:

  1. Βασική ιστορική πηγή για τα του Ιησού (Χριστού, για όσους πιστεύουμε) είναι και το Τολεδώθ Γιεσούα, το βιβλίο που έγραψαν οι Εβραίοι και που εξιστορούν τη δική τους εκδοχή των πραγμάτων (ότι οι μαθητές έκλεψαν το πτώμα μετά τη Σταύρωση κλπ.). Έχουμε δηλαδή ιστορικές πηγές: α) τις ελάχιστες σποραδικές αναφορές Ρωμαίων ιστορικών, β) των φίλων Του (κυρίως δηλαδή τα Ευαγγέλια) και γ) των εχθρών του (την επίσημη δηλαδή εβραϊκή εκδοχή). Οι πρώτες δεν αναφέρουν τίποτε ενδιαφέρον, ενώ οι δεύτερες συγκλίνουν όλες σε μια βασική πληροφορία: ότι εκήρυττε ότι είναι Υιός του Θεού. Γι' αυτό άλλωστε καταδικάστηκε και σε θάνατο. Είτε με την εβραϊκή είτε με τη χριστιανική εκδοχή, ο Χριστός είναι υπαρκτό πρόσωπο. Με την Εβραϊκή είναι ένας συνηθισμένος τσαρλατάνος-απατεωνάκος (καμία σχέση με "μεγάλο διδάσκαλο" κλπ. που δεν μπορεί να ευσταθούν ιστορικά), ενώ με τη Χριστιανική, ο πραγματικός Αναστάς Υιός του Θεού. Διαλέγετε και παίρνετε, καταναγκασμός δεν υπάρχει, απλώς είναι οι μόνες εκδοχές που στέκονται ιστορικά. Οι άλλες δεν στέκονται - ούτε και η εκδοχή της παντελούς ανυπαρξίας Του ως ιστορικού προσώπου.

  2. Οι διώξεις άλλων θρησκειών άρχισαν από το κράτος όταν πια ο Χριστιανισμός έγινε κρατική θρησκεία. Για να φτάσει όμως να γίνει κρατική θρησκεία πέρασε μέχρι τότε από πάρα πάρα πολλές διώξεις. Και παρόλα αυτά διαδίδονταν με εκπληκτική σταθερότητα και ταχύτητα.

  3. Ο Χριστιανισμός δεν κατήργησε τον Ελληνισμό, ούτε τον ανταγωνίστηκε. Ο Χριστιανισμός συμπλήρωσε τον Ελληνισμό. Ο Ελληνισμός έθεσε τα φιλοφοσικά ερωτήματα, χωρίς να δώσει απαντήσεις, παρά μόνον αποσπασματικές και μη ικανοποιητικές προσπάθειες απάντησης, ενώ ο Χριστιανισμός έδωσε ακριβώς αυτό που έλειπε: τις τελικές απαντήσεις. Το ύψιστο στάδιο της ελληνικής γνώσης είναι το "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" του Σωκράτη. Ήθελε πολλή μαγκιά για να το φτάσεις εκεί, αλλά παραπέρα δεν πήγαινε, όπως και δεν πήγε. Γι' αυτό και είχε παρακμάσει η ελληνική φιλοσοφία στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, δεν είχε πια τίποτε άλλο να πει. Από το "ουδέν οίδα" πήγαμε σε ένα ξεχωριστό "οίδα" με τη δύναμη του αναστάντος Θεού, που έδινε τη γνώση Του, την πραγματική γνώση Του στον άνθρωπο.

  4. Κατά τα άλλα, Θ.Κ., νομίζω ότι είναι βλασφημία να παραλληλίζουμε Ελληνισμό και Χριστιανισμό. Έχουμε συμφωνήσει εμείς οι δύο σε πάρα πολύ σε πολλά άλλα, αλλά νομίζω ότι εδώ, αν δεις τι σημαίνει το βάθος και το ύψος της Ορθοδοξίας, θα δεις ότι δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός με Προμηθείς κλπ.

  5. Ο Εβραϊσμός ήταν ο προετοιμασία της ανθρωπότητας για να δεχθεί τον εναθρωπήσαντα Θεό. Δυστυχώς αυτό το έθνος παρέμεινε βάρβαρο και δεν μπόρεσε να Τον δεχθεί. Αντιθέτως, το ευγενές ελληνικό πνεύμα αποδείχθηκε τελικά ότι συνήργησε σε πολύ καλύτερη προετοιμασία για να δεχθεί η ανθρωπότητα την Αλήθεια. Αλλά και χωρίς τον Εβραϊσμό δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο της Ενανθρώπησης. Οπότε ήταν πολύ σημαντικός και ο Εβραϊσμός.

  6. Μην αποδίδετε στο Χριστιανισμό πράγματα που έκαναν οι διάφορες αιρέσεις (Σταυροφορίες, Ιερά Εξέταση κλπ.). Όλα αυτά είναι προήλθαν από σοβαρές διαστρεβλώσεις του Χριστιανισμού.

  7. Να θυμάστε ένα πράγμα, Χριστιανοί και μη: ο Χριστιανισμός δεν στηρίζεται σε μια διδασκαλία, δεν στηρίζεται σε ένα πρόσωπο, στηρίζεται σε ένα πράγμα και μόνον: σε ένα γεγονός, σε ένα και μόνον γεγονός: Στην Ανάσταση. Όπως λέει και ο Παύλος "ει Χριστός ουκ εγήγερται, άρα κενή η πίστις ημών". Όλα τα άλλα, διδασκαλία κλπ. έχουν νόημα, αποδεικνύονται αληθή κλπ., επειδή υπάρχει αυτό το γεγονός γύρω από το οποίο στρέφονται και το οποίο τα νοηματοδοτεί και τα αποδεικνύει αληθή. Αν δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει ούτε ως "ηθική διδασκαλία" κλπ. ο Χριστιανισμός. Δεν είναι ηθική διδασκαλία ο Χριστιανισμός. Δεν είναι καν διδασκαλία ο Χριστιανισμός. Είναι ένα γεγονός. Αληθινό ή ψεύτικο, αυτό έγκειται πια στην ελεύθερη και αβίαστη επιλογή του καθενός. Αλλά μόνον ως γεγονός πρέπει να αντιμετωπιστεί.

  Αυτά. Νομίζω ότι είχα καθήκον να τα γράψω, να ακουστεί και η άλλη άποψη.

  FactorX, αυτό είναι το τελευταίο μου σχόλιο στο καταπλητικό blog σας. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την ανοχή όλον αυτόν τον καιρό. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετική η δουλειά που κάνετε. Δεν θα ξαναγράψω όμως, όχι γιατί δεν σας εκτιμώ, αλλά γιατί τη Μεγάλη Εβδομάδα που τα κατάφερα και άντεξα και δεν μπήκα καθόλου (ούτε για να διαβάσω) διαπίστωσα ότι ήταν μεγάλη η απελευθέρωσή μου από το πάθος και την εμπάθεια με την οποία έγραφα. Μου κατανάλωνε τόσο χρόνο και ενέργεια που δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο. Μου είναι απλώς αδύνατον να συνεχίσω να ψάχνω αν ήρθε απάντηση σε κάθε μου σχόλιο για να γράψω ανταπάντηση, άμα λάχει. Και δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορώ να το ελέγξω γιατί το πώς είναι ο χαρακτήρας μας είναι συνήθως κάπως που δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα.

  Καλή επιτυχία στη συνέχεια και μακάρι να φτιάξουμε όλοι μαζί, από το μετερίζι του ο καθένας, την καλύτερη Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Χαρηκα πολύ που τα λέγαμε όλον αυτόν τον καιρό, κι ας μην συμφωνούσαμε πάντα. Γνωρίζαμε όμως (τουλάχιστον εγώ για σας) ότι η αφετηρία ήταν πάντοτε καλοπροαίρετη και όχι ιδιοτελής και ποταπή.

  Καλά να είστε!

  Επώνυμος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.