21/03/2009 00:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η εξόντωση του μικρομεσαίου


____________________________________________________________________________________________
Όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά και μεγάλη μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πνέει μένεα εναντίον των έκτακτων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι χάνεται οριστικά ο «μεσαίος χώρος» για την κυβερνητική παράταξη.

Επειδή, όμως, πολλά λέγονται και γράφονται γι αυτόν τον «μεσαίο χώρο» και την καταστροφή που τον απειλεί, θεωρούμε σκόπιμο να επαναλάβουμε μερικές παλαιότερες σκέψεις που δίνουν κατά την γνώμη μας την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Η ύπαρξη του μέσου νοικοκυριού αποτέλεσε επί δεκαετίες τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Κάθε μέση οικογένεια, είχε μια βασική οικονομική θεωρία που προσπαθούσε να εφαρμόζει: Ελάχιστα, η απολύτως ελεγχόμενα,  χρέη (δόσεις), τακτική αποταμίευση, ακίνητη ιδιοκτησία, αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών της. Με την τρόπο αυτό, αν δεν αυξανόταν η οικογενειακή περιουσία, δεν έλειπαν ποτέ τα μέσα για την αντιμετώπιση των «βασικών αναγκών» (σπουδές, αρρώστιες) ή ακόμα και μιας «στραβής».

Το μοντέλο αυτό - που εκτός από τα νοικοκυριά χαρακτήριζε και την κυρίαρχη μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα - άρχισε να ναρκοθετείται από τα τέλη της δεκαετίας του 80. Στην αρχή εξορίστηκε ιδεολογικοπολιτικά ως επαίσχυντος «μικροαστισμός» με την παρά φύσιν σύμπραξη της Αριστεράς των «ταξικών συγκρούσεων» με την Δεξιά των life-style οραμάτων και της υπερκατανάλωσης. Οι μικρομεσαίοι (ο κορμός ανέκαθεν της χώρας) κατάντησε έτσι ένας όχλος παρόμοιος με τον ρωμαϊκό, που είχε χάσει την περιουσία του, τον κυνηγούσανε οι πιστωτές του κι αυτός ζητούσε από τους Καίσαρες κι άλλη κατανάλωση για να φωνάζει «ζήτω».

Ακολούθησε η κατάρρευση του σε πραγματική βάση και σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση ήταν εκείνη με τις χρηματιστηριακές φούσκες επί Σημίτη, όταν κυνηγώντας το όραμα του «να γίνουμε Ωνάσηδες» (πραγματικός μικροαστισμός) οι «νοικοκύρηδες» έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους. Η δεύτερη φάση άρχισε να συντελείται επί οικονομικής κρίσης και κυβέρνησης Καραμανλή, όπου οι μικρομεσαίοι χάνουν και τα υπόλοιπα.

Τι απομένει; Αυτό που συνέβη σε εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στην ιστορία: Αργά ή γρήγορα οι ήσυχοι νοικοκυραίοι θα μεταλλαχθούν σε οργίλο λαό, που θα κτυπάει τις κατσαρόλες και θα κραυγάζει «στην πυρά» σε εκείνους που ζητωκραύγαζε πριν από λίγο.  

Κι αν μας έχει διδάξει κάτι η Ιστορία, είναι ότι οι καταστάσεις σήψης και παρακμής οδηγούν πάντα σε ανατροπές.

Βέβαια, αυτή η παράσταση θα τραβήξει πολύ ακόμα. Γιατί ο όχλος δεν έχει ούτε κοινωνική συγκρότηση, ούτε δυνατότητα να σκεφθεί δημιουργικά. Βιώνει απλώς την γενικευμένη απαξία, αποτελώντας και ο ίδιος μαζί με τους άρχοντες μέρος της ίδιας παρακμής. Ως εκ τούτου, η  πολιτική ανατροπή θα είναι βασανιστική ως προς την διαδικασία, αλλά αιφνιδιαστική ως προς το αποτέλεσμα. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και με άλλους, πολύ πιο «μεγάλους» και ικανούς από αυτούς που περιφέρουν σήμερα τη γελοία ματαιοδοξία τους στα καφέ του Κολωνακίου και τις βίλες της Εκάλης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 21/03/2009 00:14:58

  "Ο θάνατος του εμποράκου", του Αρθουρ Μίλλερ. Το έργο αυτό όμως, παίζεται εδώ και αρκετά χρόνια

 2. The Predator avatar
  The Predator 21/03/2009 00:43:36

  Ας χωσουν μεσα τον Χριστοφοράκο και τον Κόκκαλη πρώτα (λαδωματίες και οι δυο) και μετά ας τα ξαναπούμε για εκτακτες εισφορες.

  Ως τότε ο Καραμανλής θα είναι ενας καραγκιοζάκος στο θεατρο των νταβατζηδων.

 3. αντί avatar
  αντί 21/03/2009 01:29:29

  Μην ξεχνάμε ότι καθοριστικό ρόλο στο θάνατο των μικρομεσαίων έπαιξαν οι Σημίτης και Καραμανλής με την σκανδαλώδη εύνοια που επέδειξαν σε αυτό που ενοούν "ανάπτυξη", όπως τα κάθε είδους mall, τους μεγαλοξενοδόχους, μεγαλοεργολάβους κτλ, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα συνοικιακά μαγαζιά τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ώσυε να καταλήξουν όλοι υπάλληλοι σε καμιά εικοσαριά μεγαλοκαρχαρίες στο τέλος.

 4. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 21/03/2009 02:46:37

  Από την Ελληνική κοινωνία δεν λείπουν τα υγειή στοιχεία. Όσο και εάν η τεχνολογία συγκροτεί γοργά ένα άκρατο ολοκληρωτισμό, άλλο τόσο παρέχει πρωτόγνωρες δυνατότητες για έρευνα σε βάθος, με πρωτοφανή ταχύτητα και πλάτος στη διάδοση της πληροφορίας. Όσο και εάν ο μιντιαλισμός επιβάλει την δικτατορία του ως προς το τι είναι αυτονόητο, το μέσο μορφωτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί ευαίσθητα.
  Οι άνθρωποι βλέπουν ότι η πρόοδος της τεχνολογίας συντελείται με εκθετικό ρυθμό, καθιστώντας άνετα επιτεύξιμη μια ευημερία για όλους. Αυτό που ζούμε όμως, είναι μια ταχύρυθμη επιστροφή στον μεσαίωνα. Οικοδόμηση της φτώχειας, της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της κοινωνικής και πολιτικής ζούγκλας, όπου όλοι ωθούνται εναντίον όλων, μέσα σε κάθετη πτώση της ποιότητας ζωής, της καταστροφής του περιβάλλοντος και τις εκατόμβες αίματος.
  Ακόμη και εάν αφήναμε το σύστημα να ακολουθήσει την καταστροφική πορεία του προς το ολοκληρωτικό αδιέξοδο χωρίς παρενόχληση - στάση που δεν μας επιτρέπει η συνείδησή μας - ακόμη και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί επαναστατική ενέργεια, με βάση την δυναμική αυτοκαταστροφής, που χαρακτηρίζει πλέον το σύστημα.

 5. Πνεύμα του Μάη avatar
  Πνεύμα του Μάη 21/03/2009 04:01:12

  "...το μέσο μορφωτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί ευαίσθητα."
  Καλά, αισθητά θέλεις να πεις, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Το μορφωτικό επίπεδο κάθε είδους έχει υποστεί τηλεοπτική κατακρήμνιση. Δηλαδή, ακόμη και στην ευγενή τάξη των υπερεπιστημόνων, εκεί όπου συμπληρώνονται οι κρίσιμες μάζες και εμφανίζεται άνθιση προσωπική και κοινωνική δικαίωση, τα μυαλά βρίσκονται στα κάγκελα. Μέτρο, αληθινή σοφία ζωής πουθενά, καθώς δεν υπάρχει απόσταση από τα πράματα, ενώ η υπερεξειδικευση λειτουργεί ως κατάρα πάνω στη γνώση...

 6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 21/03/2009 08:27:03

  Ολα γυρίζουν γύρω από έναν μέσο όρο. Κάποιες φορές "ξεφεύγουμε" προς τα πάνω 1-2 τυπικές αποκλίσεις, και κάποιες άλλες φορές 1-2 τυπικές αποκλίσεις προς τα κάτω. Αυτό είναι σε εξέλιξη και τώρα σε συνδυασμό με το στοιχείο ότι δεν διακρίνεται στον ορίζοντα κάποιος ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ...

 7. αλλος avatar
  αλλος 21/03/2009 08:41:04

  σωστες οι επισημανσεις του αρθρου,εχω ομως μια μικρη παρατηρηση.ολη αυτη η 'νοικοκυροσυνη' των προηγουμενων δεκαετιων ηταν περισσοτερο αναγκη.μεσα απο εναν αιωνα αβεβαιοτητας,πολεμων,ρευστων συστηματων,το συμαζεμα δεν ηταν επιλογη,ηταν επιβιωση.
  με την ειρηνη,αναπτυξη τεχνολογιας(μποτιλια), πτωση των επιτοκιων,απελευθερωθηκε η καταναλωση ως αποθημενο.κατι σαν λαστιχο που τεντωνει.το οτι βεβαια ξαναμαζευει το ξεχναμε ολοι.καποιοι το ονομαζουν 'κυκλο'.micro η macro.

 8. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 21/03/2009 08:51:31

  Οι αριστερές τελεολογικές θεωρίες θα αποδεικτούν κενές περιεχομένου, καθώς αποτελούν κριτικές χωρίς αντιπρόταση και επενδύουν περισσότερο στον πολιτικό βολονταρισμό των αριστερών παρά στις πραγματικές συνθήκες. Ο δημοκρατικός καπιταλισμός παράγει πλούτο, ευημερεία όσο κανένα άλλο σύστημα. Σήμερα ζούμε μία φάση δημιουργική καταστροφής όπου το οικονομικό σύστημα έχει ξεπεραστεί από τις τεχνολογικές καινοτομιες και θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η φάση μπορεί να είναι οδυνηρή αλλά είναι απαραίτητη και αναγκαία. Οι επαναστάτες του γλυκού νερού θα απογοητευτούν. Φίλοι μεν οι αριστεροί, φιλτάτη δε η αλήθεια

 9. donaE avatar
  donaE 21/03/2009 08:56:58

  Πολυ σωστο το αρθρο.Επισης,πρεπει να παρουμε υπ'οψη και τον παραγοντα της διαλυσης των χωρων του υπαρκτου σοσιαλισμου.Εφερε αλλαγες στο καθεστως εργασιας,λογω μεταναστευσης προς την χωρα μας,και αλλαξε οικονομικα δεδομενα χρονων.Και οχι μονον οικονομικα.Παντως με δεδομενη την οικονομικη μεγενθυση,δεν θα μπορουσε αυτο το μεταπολεμικο μοντελο να συνεχιστει για πολυ.

 10. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/03/2009 09:19:09

  Εγω θα βαλω μια αλλη διασταση,την οποια δεν βλεπω να θιγει κανεις.
  Αληθεια,εχετε σκεφτει,ως που μπορει να παει αυτη η υπερκαταναλωση,για να μπορει να επιβιωνει αυτο το συστημα,ετσι που τοχουν κανει;
  Για να δουλεψει χωρις κριση,πρεπει να εχει συνεχεια θετικο προσημο η αναπτυξη,απο 3% και πανω.
  Για να γινει ομως αυτο,σημαινει,πιο πολλα δαση καμενα και κομμενα στην Αμαζονια και στην Ινδονησια,πιο πολυ πετρελαιο και αεριο,βγαλμενο απο τη γη,πιο πολυ καρβουνο και σιδηρος επισης,οπως και χρυσος και χρωμιο και μαγγανιο,και ενα σωρο αλλα.
  Που θα βρουμε τις απεριοριστες πηγες πρωτων υλων,ωστε να δουλευει συνεχεια ετσι,η μηχανη;
  Καποτε διαβασα ενα βιβλιο ενος Γαλλου,που ελεγε οτι αν ο μεσος πολιτης του κοσμου,μπορουσε να εχει την καταναλωση,του μεσου Αμερικανου,τοτε θα ειχαν εξαφανιστει,ενα σωρο απο τις χρειαζουμενες πρωτες υλες,με πρωτο το πετρελαιο.
  Αρα το παιχνιδι,ειναι απο χερι χαμενο,ειτε οικονομικα,ειτε και οικολογικα.
  Χρονο αγοραζουμε δηλαδη,ακομα και αν ξεπερασουμε τωρα την κριση.

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 09:23:28

  "Κι αν μας έχει διδάξει κάτι η Ιστορία, είναι ότι οι καταστάσεις σήψης και παρακμής οδηγούν πάντα σε ανατροπές."

  Επαναστατικές ή πιο συνήθως ολοκληρωτικές.

 12. ataktos avatar
  ataktos 21/03/2009 09:30:06

  Tα κουδούνια μάς τα κρέμασαν και πλέον ηχούν δυνατά.

 13. αλλος avatar
  αλλος 21/03/2009 09:36:00

  την απαντηση στο προβλημα των πρωτων υλων,θα μπορουσε να το δωσει η νεα τεχνολογια.εαν και εφοσον βεβαια,το κεφαλαιο αποφασισει να εγκαταλειψει τη φθινουσα παραγωγη και μεταφερει το ενεργητικο επενδυοντας σε νεες πηγες.εαν και εφοσον...

 14. ataktos avatar
  ataktos 21/03/2009 09:43:37

  donaE-έχοντας τέτοιες εμπειρίες(αυτές που περιγράφεις σωστά) δεν μάθαμε και διδαχτήκαμε δύστυχος τίποτα .Κρίμα ….

 15. tony avatar
  tony 21/03/2009 09:50:11

  Η ιστορία κάνει τον κύκλο της.Πολλές φορές θα χρειαστεί να περάσει και να ξαναπεράσει από το ίδιο σημείο.Τό μοντέλο οικιακή οικονομία μας έβγαλε ζωντανούς,επί πολλούς δύσκολους,αιώνες.Μετά το β παγκόσμιο μεταλλάχτηκε σε οικονομία των μικρομεσαίων και ήταν ένα καλό,αποτελεσματικό παραγωγικό σύστημα.
  Και εγώ με αυτό έζησα και καλόζησα όλα αυτά τά χρόνια.
  Δυστυχώς κάποια στιγμή και αυτό ξεπεράστηκε από την εποχή.Η νέα εποχή που ήρθε είναι παράξενη και χωρίς πυξίδα.Σίγουρα υπάρχουν κάποιες προβλέψεις απο τις μυστικές εταιρίες,τις λέσχες και από διάφορους φιλόσοφους και σοφιστές.
  Ομως η νέα εποχή που έρχεται είναι εντελώς απρόβλεπτη.
  Σέ πρώτη φάση οι άνθρωποι θα πάνε στην ποιό απλή και σίγουρη λύση.
  Στά όπλα.
  Καθε μέρα την ζητάνε κάποιοι εδω μέσα για τους λαθρομετανάστες,τους Σκοπιανους,τους Τούρκους,τους πολιτικούς και για κάθε πρόβλημα.
  Και έχουν δίκιο.Τα όπλα λύνουν σε δευτερόλεπτα και το ποιό περίπλοκο πρόβλημα.Έχουν όμως ένα μειονέκτημα.Για κάθε δύσκολο πρόβλημα που λύνουν, δημιουργούν εκατό ακόμη δυσκολότερα.
  Αναγκαστικά όλοι θα ακολουθήσουμε αυτούς που πιστεύουν στα όπλα για λίγο καιρό.Όταν αυτό το διανοητικό επίπεδο λείψει από τη γή επειδή άπλα θα αλληλοεξοντωθούν μεταξύ τους οι υπόλοιποι θα βάλουν κάτω τά μυαλά τους και θα βρούνε τις καλύτερες λύσεις για όλα τα προβλήματα.
  Αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα.Την κυριαρχία αυτών που πιστεύουν στα όπλα.Και δυστυχώς είναι πολλοί πάρα πολλοί.Αναγκαστικά θά τους ακολουθήσουμε.Όταν θα λείψουν αυτοί από την γή,όλα τά υπόλοιπα θά λυθούν με τρόπο μαγικό.
  Μέχρι να κατανοήσουν όλοι οτι "μάχαιραν έδωσες μάχαιραν θά λάβεις" μέχρι να γίνει βίωμα σε όλους αυτά θα συζητάμε.Βια δυστυχία πόλεμο φτώχεια.Σιδερόβεργες, μολότωφ,f16 και πυρηνικά.
  Οταν θα ξεσπάσει, με απίστευτη ένταση χάρη στην τεχνολογία,τότε θα καταλάβουν όλοι.Και αυτη τη φορά δεν θα ειναι παιχνίδι σαν τον β παγκόσμιο με τα αστεία πρωτόγονα τενεκεδάκια της εποχής.
  Σήμερα τα πράγματα είναι σοβαρά.Τα όπλα πλέον δεν είναι παιχνίδια είναι όπλα αληθινά.

 16. binikou maria avatar
  binikou maria 21/03/2009 10:11:45

  Ζω στό πετσί μου τον θάνατο του μικρομεσαίου
  Από μια επιχείρηση που απασχολούσε 7 άτομα τώρα δουλεύω σχεδόν μόνη μου[ελέω mall]

 17. christos avatar
  christos 21/03/2009 10:13:59

  Θα συμφωνήσω με των anonymous 18…με μια πρόσθεση όμως:

  Αρκεί ο μικρομεσαίος, που ξέρει να πουλάει φθηνά, να μην «προκαλείται» από τους ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΑ ΥΨΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΈΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΊΚΡΙΣΜΑ, ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΊΟΥ…ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΌ ΚΟΡΒΑΝΑ…και λοιδορούν αυτούς που εργάζονται από το πρωί ως το βράδυ…

 18. isnogood avatar
  isnogood 21/03/2009 10:14:15

  AI SYNEPIAI TOY KYVERNITIKOY AVNANISMOY KAI H APLHSTH SYNDROMH TVN TRAPEZVN STHN ASTAMATITH PEOLIXIA THS MESAIAS TAXIS

  Τόση πηγμένη μαλακία στα μυαλά μιας κυβέρνησης, δε νομίζω να έχει συγκεντρωθεί ποτέ!
  Θάνατος του μικρομεσαίου και το κράτος αντί να τον βοηθήσει για παράδειγμα με το ΤΕΜΠΕ και να ρίξει χρήμα στην αγορά, βάζει την όλη διαδικασία να γίνεται μέσω τραπεζών!!!
  Και όχι μέσω των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ...
  ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΣΤΕ ΡΕ εκεί στο Οικονομικό Επιτελείο;
  Θυμίζετε την αυλή του Λουδοβίκου του 14ου λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση...
  Πάρτε το ΤΕΜΠΕ από τις τράπεζες και δώστε τη διαχείρισή του στα Δημόσια Ταμεία.
  Να σταματήσει αυτός ο ραγιαδισμός απέναντι στους τραπεζίτες τώρα!
  Μπας και σωθεί καμιά επιχείρηση…
  Δηλαδή κύριε Παπαθανασίου, κύριε Χατζηδάκη και κύριοι υπεύθυνοι γενικώς της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να μου λέει φίλος, μεσαίο στέλεχος τράπεζας, ότι ο τάδε, ήρθε και πήρε την επιταγή του από το ένα ταμείο μέσω ΤΕΜΠΕ με μηδενικό επιτόκιο δανεισμού -45.367 ευρώ- και περπάτησε λίγα βήματα μέσα στην τράπεζα και ήρθε στο άλλο ταμείο για να την… καταθέσει με 5% επιτόκιο;
  Δεν έβαλε ο αθεόφοβος ούτε τα …7 ευρώ στην αγορά!!!
  Και φυσικά το ίδιο ακριβώς έγινε και γίνεται, σε πελάτες τραπεζών σε όλη την Ελλάδα!
  Διότι τις τράπεζες, δεν τις ενδιαφέρει να ρίξουν ….άτοκο χρήμα στην αγορά, αλλά το πώς θα μεγαλώσουν με οποιονδήποτε τρόπο το δικό τους κέρδος!
  Και μάζεψαν όλο το ‘χαρτί’ οι τραπεζίτες, έδωσαν ένα 3, ένα 4 και ένα 5 τοις εκατό στους δικαιούχους του ΤΕΜΠΕ και καρπώθηκαν τη διαφορά του 6, του 8 μέχρι και του δέκα πέντε τοις εκατό, που πληρώνει ο άτυχος δανειολήπτης επιχειρηματίας ή ο εργάτης, ο έμπορος και γενικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας!
  Αν δεν αλλάξει κάτι με τη διαχείριση των χρημάτων του ΤΕΜΠΕ, η διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση!
  Τι να κάνει η αγορά τις δακρύβρεχτες ανακοινώσεις του Παπαθανασίου και του κάθε Παπαθανασίου, όταν βυθίζεται όλο και περισσότερο στη δίνη της μαύρης τρύπας της πλεονεξίας των τραπεζών;
  Δηλαδή ήταν τόσο δύσκολο το εγχείρημα να δοθούν τα χρήματα του ΤΕΜΠΕ μέσω των Δημόσιων Ταμείων;
  Δεν φτάνουν στις τράπεζες τα 28 δις ευρώ που εξαγγείλατε κύριε Καραμανλή;
  Αν δεν τους φτάνουν, με 15 δις, εξαγοράστε τις μισές - όπως λέει και το antinews- και αφήστε τις υπόλοιπες στο έλεος της απληστίας των διευθυντικών τους στελεχών, για να πάει ο κάθε κατεργάρης στο …κλουβί του!
  Για να δούμε επιτέλους και το πρόσωπο των κουκουλοφόρων του λευκού κολάρου!
  Αρκετά μας τα πρήξατε με τους 300 της πλατείας Εξαρχείων!
  Οι 300 κουκουλοφόροι των τραπεζών, που λεηλατούν στο όνομα του δήθεν εκσυγχρονισμού και του ακόρεστου νεοφιλελευθερισμού, εδώ και δεκαετίες την τσέπη του λαού, με ποιο ‘ιδιώνυμο’ θα τιμωρηθούν κύριε Δένδια;
  Γιατί μη μου πείτε κύριε υπουργέ, ότι στην Ελλάδα για παράδειγμα, δεν υπάρχουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας σαν άλλα… Νεφελήμ, κουκουλοφόροι του λευκού κολάρου, που κρύβουν κάτω από την κουκούλα τους έναν μικρό ….Μπάφετ;
  Αυτοί δεν πιάνονται με… παπάκια, αλλά με ….κατερπίλαρ!

 19. saaladin avatar
  saaladin 21/03/2009 10:36:37

  οννεδίτη μου τάπαιξες.Τραβάει στον τάφο του ο Μαρξ τον καπιταλισμό και συ χαμπάρι παρά η όποια Αριστερά σου φταίει,,,δυστυχώς ή ευτυχώς η μόνη ιδεολογία που έχετε παράξει είναι αυτή της διαρκούς Απληστίας.Ομως όλα έχουν ένα τέλος και θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό σαν τη χοάνη του καπιταλισμού σου.Το αρχικό άρθρο καλό.

 20. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/03/2009 10:46:12

  Δηλαδη αν εδινε τα λεφτα του ΤΕΜΠΕ μεσω δημοσιου ταμειου τι θα αλλαζε;
  Θα έπαιρναν τα λεφτα απο το δημοσιο ταμειο και θα τα πηγαιναν στις τραπεζες για να παρουν καλο τοκο.
  Για να μη γινει αυτο θα επρεπε να επανέλθει ο θεσμος της Νομισματικης Επιτροπής δηλ να ελεγχει το κρατος που τοποθετουνται τα δανεια,να υπαρχει αιτιλογηση,αυτοψια κλπ οτι πηγαν σε επενδυσεις και μια τεραστια γραφειοκρατια που θα ανεπτυσσε τα δικα της λαδωματα των ελεγκτων.
  Δεν υπαρχει υποκαταστατο της ελευθερης αγορας και αγορανομικοι ελεγχοι,δασμοι,καθορισμοι τιμων,επιδοτησεις και μαυρες αγορες σε όλα τα σημεια της γης τους τελευταιους αιωνες το εχουν αποδειξει.Αλλα η αγορα εχει και κρισεις και δυστυχια και απλες λυσεις δεν υπαρχουν.

 21. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 21/03/2009 10:55:39

  Επειδή τον τελευταίο καιρό μαζεύτηκαν πολλά δεινά.
  Επειδή αναμένονται και άλλα χειρότερα.
  Επειδή οι φωνές εδώ μέσα πληθαίνουν.
  Επειδή οι σκιές εκεί έξω μεγαλώνουν.
  Επειδή δεν κουράστηκα να διαβάζω, τις απόψεις και τις γνώμες σας.
  Επειδή δεν θα κουραστώ να δίνω το παρών εδώ μέσα.
  Επειδή ήδη κάποιοι από εσάς το θέλετε και οι περισσότεροι το αναζητάτε.
  Απευθύνω ανοικτή πρόσκληση προς τον φάκτορα και προς όλους εσάς.
  Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός για πράξεις.
  Προτείνω μία ανοικτή συγκέντρωση όλων μας, υπό την αιγίδα του φάκτορα λόγω θέσης.
  Προτείνω τα σχόλια να γίνουν λόγος, πρόσωπο με πρόσωπο.
  Προτείνω να βρεθούμε να τα πούμε.
  Να κοιταχτούμε στα μάτια και να ανταλλάξουμε τον λόγο μας. Με τις αντεγκλήσεις, τους προβληματισμούς, την γκρίνια αλλά και την εύθυμη διάθεση που μας διέπει εδώ μέσα. Και να φέρουμε μαζί μας και όποιον φίλο μας πιστεύουμε ότι τον ακουμπάνε όλα αυτά που γίνονται και μπορεί να συνεισφέρει.
  Οι εξελίξεις τρέχουνε και δεν δικαιούμαστε να διστάζουμε και να ολιγωρούμε.
  Αρκεί να αφήσουμε έξω από αυτήν την συνάντηση τις κομματικές μας προτιμήσεις.
  Θα μείνουν σπίτι.
  Εδώ ότι ειπωθεί, θα ειπωθεί επειδή το πιστεύουμε εμείς, και όχι οι εκπρόσωποι.
  Όπως ξαναέγραψα σε παλαιότερο σχόλιο, αισθάνομαι οργή, και δεν θέλω να την αφήσω να καταλαγιάσει. Θέλω να την μετουσιώσω σε δημιουργική πράξη.
  Είστε έτοιμοι να εκτεθείτε με ότι αυτό συνεπάγεται;
  Αιώνες τώρα, οι επιτήδειοι μαζεύονταν για να εξουσιάζουν.
  Δεξαμενές σκέψης, λέσχες, λόμπυ, κόμματα και τελευταία ΜΚΟ.
  Ο σκοπός τους ιδιοτελής. Ο τρόπος όμως ένας.
  Αυτοί βάλανε στόχο και τον υπηρετούν πιστά.
  Εμείς τι κάνουμε;
  Και για να προλάβω την όποια πονηρή σκέψη. Εάν έστω και ένας επώνυμος θεωρήσει ότι κρύβεται η οποιαδήποτε ιδιοτέλεια από πλευράς μου, υπόσχομαι δημόσια, εδώ, ότι θα απέχω.
  Απλά θα παρακολουθώ, με την ελπίδα ότι κάτι γίνεται και για εμένα.
  Παράκληση μόνον. Εάν πιστεύεται ότι αξίζει τον κόπο, γρηγορείτε.
  Φάκτωρα, το μπορείς; Το θέλεις;
  Από εσένα εξαρτώνται πολλά, διότι έχεις το χώρο για την συνεννόηση και την ικανότητα για συντονισμό.
  Υπάρχουν μεγαλύτερες απειλές αυτήν την στιγμή για την Ελλάδα από αυτές της οικονομικής πενίας και της προσωπικής ανασφάλειας.
  Αυτές της πνευματικής.
  Εύχομαι από καρδιάς, οι μαύρες ψυχές να καταλήξουν στον καιάδα της Ιστορίας.

  «…Ότι θέλεις μπορείς να το κάνεις, έχεις την δύναμη, αρκεί να το θέλεις. Όπου υπάρχει θέλω υπάρχει και δρόμος..»

  Το είπε ο Αριστοτέλης στον Αλέξανδρο.

  «…Εάν μη έλπηται, ανέλπιστον ουκ εξευρήσει, ανεξερεύνητον εόν και άπορον…»

  Ηράκλειτος.
  Είθε.-

  ΥΓ. Τι ειρωνεία! Ο ορθογραφικός έλεγχος δεν μπορεί να αναγνωρίσει την τελευταία πρόταση.

 22. diethnes kafeneio avatar
  diethnes kafeneio 21/03/2009 10:59:40

  Πράγματι είναι σε αδιέξοδο οι μικρομεσαίοι της αγοράς. Από τη μιά η κυβέρνηση που με συνέπεια υπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών, που νομοθετεί με εντολές των καρτέλ κι από την άλλη η επίθεση από τις ενορχηστρωμένες στρατηγικές των μεγαλοεπιχιερήσεων - καρτέλ στις τράπεζες, στα πετρέλαια , στις αλυσίδες Σ/Μ, στο γάλα, στις εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Και γιά ολοκληρωθεί τα στραπατσάρισμα του μικρομεσαίου η κυβέρνηση του "καταλληλότερου" αντί να φορολογήσει τις μεγαλοεπιχειρήσεις και τα υπερκέρδη τους, αντί να φορολογήσει την μεγάλη ακίνητη περιουσία χώνει ξανά το χέρι στην τσέπη των πολλών, των αδύναμων, των μικρομεσαίων. Κυβέρνηση υπήκοος, πρωθυπουργός περιωρισμένης ευθύνης... που έχει χάσει προ πολλού τον έλεγχο. Την ορχήστρα διευθύνει με γκλίτσα , αντί μπαγκέτας, σαρακατσάνος !

 23. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 11:00:21

  @24 Δεν αμφισβητώ την δίκαιη οργή σου αλλά και τις αγνές σου προθέσεις. Όμως αν υλοποιηθεί κάτι σαν αυτό που προτείνεις δεν θα καταλήξει σε μια νέα μορφή κόμματος;
  Η μαγεία των μπλόγκς είναι η ανωνυμία, η ελευθερία έκφρασης και η πολλυσυλλεκτικότητα των απόψεων. Αλλιώς γινόμαστε μαντρί και το παίζουμε Παπακώστα.... Με small talk και ανούσια συμπεράσματα. Αφισοκολλητές. Οπότε;

 24. osaperas avatar
  osaperas 21/03/2009 11:06:07

  @17 tony

  έχει δίκιο. Απλά και λογικά συμπεράσματα τα οποία συνάγονται με μία απλή ανάλυση της ιστορίας. Το καλό (σε σχέση με το παρελθόν) είναι ότι γνωρίζοντας τι είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για το... μοιραίο.

 25. ataktos avatar
  ataktos 21/03/2009 11:06:41

  ο νοών...νοείτω -dzien dobry !!!
  καλη σου μερα (εμεις με χιονια)

 26. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 11:33:37

  Το βασικό ερώτημα είναι πόση ισονομία και ισοπολιτεία υπάρχει στις διάφορες δημοκρατίες. Πρώτη διαπίστωση είναι το γεγονός ότι πίσω από τα λεγόμενα «κόμματα εξουσίας» (τα υπόλοιπα είναι προφανώς διακοσμητικά!) υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες που τα στηρίζουν, με αντάλλαγμα την απόκτηση προνομίων ή τη διατήρησή τους. Άρα, οι πολιτικοί είναι δέσμιοι των συμφερόντων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, τα οποία φυσικά προωθούν με το αζημίωτο. Δίχως αυτή την οικονομική διαπλοκή, «ο γιος του μπακάλη» θα ήταν αδύνατον να έχει τα απαραίτητα χρήματα για να πολιτευθεί. Επί πλέον, για να καλύπτουν τους εαυτούς τους, σε αυτές τις άθλιες δοσοληψίες, θεσπίζουν και τα κατάλληλα μέτρα κάλυψης, π.χ. του τύπου «βουλευτική ασυλία». Πόσοι γνωρίζουν ότι το μέτρο αυτό είναι αντισυνταγματικό, ότι έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του Νόμου;! Αν τύχει και αναφέρει όμως κανείς κάτι για την κατάργησή της, ακούγονται αμέσως στεντόρειες φωνές, «όχι στη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής»! Και εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί μπορεί να υπάρχει ποινικοποίηση της αστικής ζωής αλλά όχι και της πολιτικής ζωής;! (Ακούσατε ποτέ κάποιον κακοποιό να ωρύεται «όχι στην ποινικοποίηση της αστικής ζωής»;!).Κάθε χρόνο, σε ένδειξη «δημοκρατικής διαφάνειας», οι πολιτικοί δημοσιεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, δίχως όμως να δικαιολογούν και την προέλευσή τους – όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες! – και μάλιστα δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν εργάστηκαν ποτέ στη ζωή τους! Στις σπάνιες περιπτώσεις που οι ένοχοι κάποιου σκανδάλου φτάσουν στα δικαστήρια, συνήθως αθωώνονται, επειδή υπάρχει διαπλοκή και της δικαστικής εξουσίας. Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζουν και τα Μ(αζικά) Μ(έσα) Ε(λέγχου), τα οποία ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, επηρεάζουν τους πολίτες, και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Όσο για την περίφημη «ελευθερία της γνώμης» και το «δικαίωμα στην κριτική», ας σκεφτούμε ότι παρ’ όλη την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε στις Η.Π.Α κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, αυτό δεν εμπόδισε τους κυβερνώντες να εισβάλλουν στη συνέχεια στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο μέλλον ίσως στο Ιράν, και ποιος ξέρει πού αλλού! (Και μιας και είμαστε στις Η.Π.Α., το μεγαλύτερο πλήγμα στη σύγχρονη Δημοκρατία το έδωσε, το 2004, το εκλογικό πραξικόπημα στο Μαϊάμι όπου εμποδίστηκε παράνομα – από τον τοπικό κυβερνήτη και αδερφό του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ - η καταμέτρηση των ψήφων, επειδή θα έδιναν τη νίκη στον Αλ Γκορ! Και μιλάμε ακόμη για δημοκρατία;!). Άρα, οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι στην ουσία νεο-φεουδαρχίες, όπου μια επιχειρηματο-πολιτικο-δημοσιογραφικο-δικαστική ελίτ διαχειρίζεται την εξουσία και το χρήμα προς ίδιον όφελος, και όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται ουσιαστικά στην κατάσταση του δουλοπάροικου (αλλά με «δικαίωμα ψήφου»!). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης, «η μόνη διαφορά ανάμεσα στη δικτατορία και τη δημοκρατία είναι ότι στην πρώτη περίπτωση δεν διαλέγεις αυτούς που θα σε πηδήξουν, ενώ στη δεύτερη τους διαλέγεις»! Είναι κι αυτό μια «δημοκρατική» παρηγοριά, να επιλέγεις τον βιαστή σου!
  Για όλους αυτούς ακριβώς τους λόγους πολλοί επιφανείς αρχαίοι Έλληνες ήταν αντιδημοκρατικοί. Ο Πλάτων, στην πολιτική επιτομή της αρχαιοελληνικής σκέψης, στην Πολιτεία του, προτείνει ένα άκρως ορθολογικό πολίτευμα, όπου ο κάθε πολίτης θα είχε την κοινωνική θέση που θα αναλογούσε στον χαρακτήρα και τις ικανότητές του, και οι άριστοι, οι «βασιλείς-φιλόσοφοι» (μέσα από τους κατάλληλους μηχανισμούς ανάδειξης αλλά και ελέγχου τους) θα ανελάμβαναν την εμπνευσμένη διοίκηση της χώρας. Και όμως, το πολίτευμα αυτό χαρακτηρίστηκε «φασιστικό», και μάλιστα από τους Αριστερούς, οι οποίοι έβλεπαν ως μοναδική λύση το μεσσιανικό προλεταριάτο και τη δικτατορία του! Το πιο (εκ των πραγμάτων) εξαθλιωμένο και απαίδευτο κομμάτι του πληθυσμού θα έπαιρνε την εξουσία και θα δημιουργούσε την ιδανική κοινωνία! Το αποτέλεσμα το είδαμε, σε δεκάδες χώρες! Και, παρ’ όλα αυτά, ο δημοκρατικός μύθος ακόμη καλά κρατεί!

 27. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 21/03/2009 11:34:57

  @26,
  Σε καμμία περίπτωση. Μία κίνηση ανθρώπων δεν χρειάζεται ομαδοποίηση και ταμπέλα για να εκφραστεί.
  Δεν με ενδιαφέρει το πως θα εξελιχθεί.
  Με ενδιαφέρει να καταλάβω εάν μπορούμε να συνυρπάξουμε συζητώντας χωρίς να χρειασθεί να βάλουμε ταμπέλα.
  Μπορούμε κάλλιστα να συμφωνήσουμε ότι σκοπός δεν είναι μία πολιτική κίνηση για παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα, αλλά μία κίνηση πολιτών για ανάδειξη των ίδιων των ανθρώπων.
  @atakte,
  καλή ημέρα και σε σένα.

 28. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 21/03/2009 11:36:55

  Εδώ μέσα δίνουν το παρών διαφόρων λογιών άνθρωποι.
  Άνθρωποι που έχουν να δώσουν πολλά σε όλους μας αλλά κυρίως στην χώρα μας.
  Άνθρωποι που διαφωτίζουν.
  Άνθρωποι ανοικτοί δεκτικοί σε ακούσματα και ερεθίσματα.
  Άνθρωποι ανασφαλείς.
  Άνθρωποι μεγάλοι και μικροί, σε ηλικία, γνώσεις, εμπειρίες και βιώματα.
  Άνθρωποι πορωμένοι και αγκυλωμένοι.
  Άνθρωποι που δυσκολεύονται να αντικρύσουν τα περιττά.
  Άνθρωποι θυμωμένοι, οργισμένοι που στρέφονται κατά άλλων λες και οι ίδιοι είναι άμοιροι ευθυνών.
  Άνθρωποι υστερόβουλοι και σε εντελταμένη υπηρεσία.
  Ένα μεγάλο μωσαϊκό, της κοινωνίας μας σήμερα.
  Και όμως συνυπάρχουμε μέσα στην υπερβολή χάρις στον διά-λογο.
  Και χάρις σε έναν χώρο που προσπαθεί να διαχειριστεί τόσες πολλές διαφορετικές συνιστώσες.
  Τι μένει;
  Το θάρρος και η μεγαλοψυχία να παραμερίσουμε τα ανούσια στην μετά λόγου μάχη που δίνουμε μεταξύ μας, την κοντόφθαλμη κριτική, την αντιπαλότητα ως αποτέλεσμα ανταγωνισμού, τις ύβρεις, την προσπάθεια μείωσης του συν-σχολιαστή και ότι άλλο εσείς νομίζετε ότι στέκεται εμπόδιο στην σύνθεση που μπορεί να προκύψει.
  Έτσι μόνον, διαφορετικοί αλλά μονιασμένοι, αιρετικοί αλλά συνυπάρχοντες, ρεαλιστές αλλά και αιθεροβάμονες, θα δημιουργήσουμε κίνηση, αντίδραση, ΠΡΑΞΗ.
  Θα προβληματίσουμε και θα προβληματισθούμε, θα δώσουμε προς τα έξω το μήνυμα ότι κάτι συντελείτε.
  Μην ξεχνάτε ότι οι επισκέπτες είναι χιλιάδες. Κάτι ψάχνουν και εδώ και αλλού.
  Όπως είπε και ο Σπατζιώτης, ας μην τους διώξουμε.
  Ας τους κρατήσουμε, ας τους βάλουμε στην συζήτηση.
  Βγάλτε την αρετή που έχετε μέσα σας και δείξτε την.
  Όσοι δεν ενδιαφέρονται έτσι και αλλιώς μετά από λίγο αποχωρούν.
  Σε κάποιο σχόλιο ο φάκτορας ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 200 μόνιμοι σχολιαστές και 250.000 επισκέπτες.
  Ας βάλουμε σκοπό να αντιστραφεί η αναλογία.
  Εμείς οι ίδιοι θα στηρίξουμε τον φάκτορα να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που θα προκύψουν για να μην εξαρτηθεί η φωνή μας ποτέ από κανένα δάνειο, ομόλογο, ή/και παράγωγο..

 29. spyros avatar
  spyros 21/03/2009 11:38:57

  @παλιός οννεδίτης

  Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας εξηγήσεις τι εννοείς ¨δημοκρατικό καπιταλισμό¨! Πως μπορεί η έννοια της δημοκρατίας να συνυπάρξει με αυτή του καπιταλισμού. Καταλαβαίνεις ότι το πράγμα είναι λίγο αντιφατικό. ¨Δήμος¨ και ¨κεφάλαιο¨ δεν έχουν συναντηθεί σε κανένα σημείο της ιστορίας και απορώ πως τα έχεις καταφέρει να συνυπάρχουν κιόλας! Ο ¨δημοκρατικό καπιταλισμό¨ λοιπόν, σαφώς και παράγει πλούτο και ευημερία, αλλά όχι για όλους. Κι ενώ οι καπιταλιστές συγκεντρώνουν τον πραγματικό πλούτο, οι υπόλοιποι μένουν με κάτι κ@#$χαρτα στο χέρι. Ο τεχνητός
  –και άρα ανύπαρκτος- πλούτος, μοιράζεται αφειδώς, σε αντάλλαγμα του πραγματικού που συσσωρεύεται στα χέρια ολίγων. Και όταν έρχεται η ώρα για το ¨αναγκαίο κακό¨(sic) όπως λες, κάποιοι σκάνε στα γέλια με την αφέλεια αυτών που πίστεψαν ότι το σύστημα φτιάχτηκε για να ευημερούν οι πολλοί. Φίλτατη η αλήθεια, αλλά φοβάμαι ότι η δική σου αλήθεια είναι μόνο για λίγους.

 30. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/03/2009 11:54:30

  Το κακο ειναι,οτι κανεις μεχρι τωρα,δεν εχει βρει τη λυση στο προβλημα.Και εχουν διατυπωθει,πολλες θεωριες.
  Μολις ομως,προσπαθησει καποιος να τις κανει πραξη,τοτε τα παντα καταρρέουν.Και συνηθως με πολυ μπαμ.Και αιμα πολλες φορες.
  Γι αυτο προσπαθουμε να ακολουθουμε το μη χειρον.

 31. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 12:10:53

  @32 Καπιταλισμός είναι ένα απλό οικονομικό σύστημα όπως είναι ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός μεταξύ άλλων.
  Δημοκρατίς είναι ένα πολτικό σύστημα όπως είναι η μοναρχία, η δικτατορία κλπ.
  Μην τα μπερδεύεις.
  Δημοκρατία υπήρχε στην "κομμουνιστική" ΕΣΣΔ δημοκρατία υπάρχει και στις καπιταλιστικές ΗΠΑ.
  Δικτατορία υπήρχε στις καπιταλιστικές μπανανίες της Ν. Αμερικής, δικτατορία και στην "σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα".
  Έτερον εκάτερον το κότερον που θά`λεγε και η Καιλή...

 32. spyros avatar
  spyros 21/03/2009 12:31:39

  Αν η καπιταλιστική ¨δημοκρατία¨ είναι σαν τη ¨δημοκρατία¨ της ΕΣΣΔ, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι απόλυτα σαφές για τι μιλάμε. Εγώ όμως μίλησα για δημοκρατία χωρίς παραθετικά... Τώρα τα περί συστήματος που λες είναι σωστά, αν και αυτό δε μας επιτρέπει σε καμία περίπτωση, να παντρεύουμε ανόμοια πράγματα και έννοιες.

 33. vcx avatar
  vcx 21/03/2009 12:38:38

  ΚΑΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΜΠΜΕ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΑΡΓΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

 34. tiramola avatar
  tiramola 21/03/2009 12:46:18

  Εντάξει strange δεν μπερδευόμαστε , όλα πολιτεύματα είναι...
  Εκτός από τα σεντόνια μήπως να πήγαινες και από τον Τενέζο μιά βόλτα ή δεν σε αφορά?
  Αν υπάρχει μία περίπτωση ο άνθρωπος αυτός να έχει δίκιο που είναι η κοινωνία να τον στηρίξει?
  Που είναι ο κοινωνικός έλεγχος που πρέπει να ασκείται όταν οι θεσμοί δεν λειτουργούν?

 35. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 13:02:57

  @37 Άλλο πολίτευμα άλλο οικονομικό σύστημα. Μπερδεύεσαι πάλι.
  Όσο για τον Τενέζο,σε βλέπω νάχεις εμμονές. Υπάρχουν και άλλα φέγοντα θέματα. Πάντα υπήρχαν πχ στην Αιθιοπία πεθαίνουν τα παιδάκια απ`τη πείνα. Πήγες από κεί;
  Homo Contemplativus Vrs Homo Activus.

 36. tiramola avatar
  tiramola 21/03/2009 13:07:56

  Πριν 2 περίπου ημέρες είχα προτείνει να ξεκινούσε από αυτή την ιστοσελίδα μία κινητοποίηση στο διαδύκτιο προκειμένου να δίναμε ραντεβού συμπαράστασης στον ετοιμοθάνατο μικρομεσαίο επιχειρηματία Τενέζο.
  Ουδείς ανταποκρίθηκε...
  Όταν δεν υπάρχουν κοινωνικά αντανακλαστικά τα σεντόνια βοηθούν μόνο στο μεγάλωμα του κώλου...
  Διότι καλή η μαγεία του διαδυκτίου strange αλλά είδαμε το τυρί και όχι τη φάκα...
  Αν τώρα προτιμάς Αιθιποία καμία αντίρρηση
  Εγω έλεγα για Πατησίων επειδή είναι πιο κοντά...


  Ένα μπράβο και για το ποστ του φακτωρα.

 37. tiramola avatar
  tiramola 21/03/2009 13:59:48

  Επι της ουσίας υπάρχουν δύο πολιτικές και είναι διακριτές κατά την γνώμη μου στην παρούσα οικονομική συγκηρία.
  Η μία είναι η συντηρητική , αυτή της κυβέρνησης , που έχει να κάνει με επιβολή κεφαλικού φόρου σε όσους δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν και παράλληλα μηδενικές αυξήσεις σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
  Η άλλη πολιτική έχει να κάνει με
  Φόρολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας η οποία υπήρχε αλλά καταργήθηκε απο τους κυβερνώντες , ποιός ξέρει γιατι...
  Φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.
  Φορολόγηση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας.
  Σταδιακή μείωση δαπανών για εξοπλισμούς.

  Όλα τα υπόλοιπα είναι της πλάκας..

 38. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 14:37:29

  @40 Έκανε το ΠΑΣΟΚ επί 20 και χρόνια τίποτα από τα 3 τελευταία ή εγώ δεν το θυμάμαι; Όλοι ίδιοι είναι. Όλα τα υπόλοιπα είναι της πλάκας.

 39. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/03/2009 15:21:55

  το 42 ειμαι εγω

 40. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/03/2009 15:26:29

  @ Strange Attractor
  και εσυ μαζι μας σε καλυπτει το πλαισιο που εθεσα..

 41. tiramola avatar
  tiramola 21/03/2009 15:57:58

  Εγώ είμαι έτοιμος να αφήσω στο σπίτι την κομματική μου προτίμηση και να μετέχω στην συνάντηση.

 42. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 21/03/2009 16:16:31

  @Πνεύμα του Μάη 7
  Αδελφούλη, άσε με να επιμένω στην ευαισθησία του πνευματικού σου επιπέδου. Κάθε φορά που σε διαβάζω δροσίζομαι.
  Την ιδεολογική ηγεμονία δεν την καθορίζουν οι τηλεθεατές, αλλά οι οργανικοί διανοούμενοι.
  Δες λίγο πιο πάνω. Οι μηχανές στο κοινωνικό εργοστάσιο τρίζουν. Σε λίγο οι ιμάντες θα φέρνουνε βόλτες.

 43. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/03/2009 17:16:09

  @ 45 tiramola
  Εισαι συγκινητικος με την σταση σου.
  Δεν απαιτει κανεις και δεν χρειαζεται να αλλαξει κανεις ιδεολογικη και πολιτικη τοποθετηση, και θα ηταν ανοητο να δημιουργηθει νέος πολιτικος η κομματικος φορεας γιατι στην ουσια δεν θα προσεφερε τιποτε.
  Εκεινο που πρεπει να απαιτηθει (και ιδανικο θα είναι από ολους τους χωρους), να επελθει καθαρση ,εξυγιανση, επαναπροσδιορισμος και σεβασμος Δημοκρατικων Αρχων και Λειτουργιων από όλα τα κομματα.
  Εάν θελεις Πασοκ να είναι το Πασοκ που σε εκφραζει και όχι του Γιωργακη η της Ευιτσας ,Το ιδιο για τους ΝΔ ,όχι του Κωστακη ουτε της Ντοριτσας ,το ιδιο και για τους υπολοιπους βεβαιως.
  Ένα κομμα νέο πιστεψε με δεν το φοβουνται καθολου ,ένα κινημα τετοιο όμως θα χαλασει την Μανεστρα στα κάθε ειδους Λαμογια που μαζευθηκανε εδώ και εκει.
  Αυτή είναι η πλατφορμα και το πλαισιο που πρεπει να κινηθουμε ,μονο ετσι ο λογος μας θα αποδωσει .
  @46 Mποτίλια στο πέλαγος
  Τα γραφω σ`εσενα για να τα διαβασουν οι αλλοι .
  Εχουν δημιουργησει εντεχνα πρεπει να ομολογησω, ότι αυτή η Χωρα ,αποτελειται από Λαμογια, καιροσκοπους, αδιαφορους και ότι άλλο στραβο θελεις.
  Αλλα δεν είναι ετσι.
  Περσι, στην Αγγλια δολοφονηθηκαν 66 Νεοι και φετος από την Αρχη του χρονου ηδη 6 ακομη. Και δεν κουνηθηκε φυλλο.
  Εδώ ένα παιδι και ταρακουνηθηκε ολη η Χωρα.
  Στραβα εχουμε ,δεν ειμαστε τελειοι αλλα εχουμε ακομη δυνατες υγιεις και ηθικες αντιστασεις .
  Γι αυτό και πιστευω ότι πρεπει να δραστηριοποιηθουμε ολοι μας, εχουμε πολλα που μας ενωνουν ,περισσοτερα από αυτά που μας χωριζουν.

 44. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 21/03/2009 17:32:36

  Στόχους , πρακτικές , μεθοδολογία επίτευξης στόχων , ατζέντα κτλ .

  Αν αρχίσει μια τέτοια συζήτηση (με βάση τα παραπάνω) θα υπάρχει μια μαγιά έτοιμη ούτως ώστε να έχει νόημα και μια συνάντηση σε real time χρόνο .

  Αρχίστε να διαμορφώνετε τέτοια ζητήματα γιατί το να διοργανώσεις μια ημερίδα έκθεσης ιδεών δίχως προεργασία είναι τρύπα στο νερό .

 45. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 21/03/2009 19:44:05

  Δημοκρατικός καπιταλισμός είναι η δυναμική αξιοποίηση του παραγόμενου πλούτου της ελεύθερης αγοράς μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας. Ο καπιταλισμός είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της δημοκρατίας την οποία και ενδυναμώνει σε τελική ανάλυση επιτρέποντας της να εξισοροπεί τις οικονομικές ανισότητες που η λειτουργία των αγορών δημιουργεί. Ο καπιταλισμός χωρίς την δημοκρατία οδηγεί στην τυρανία των οικονομικών ολιγαρχιών που επιδιώκουν την δημιουργία μονοπωλίων και στην εξουδετέρωση του ανταγωνισμού και του κοινωνικού ελέγχου.
  Υ.Σ. Θα επανέλθω όταν έχω χρόνο

 46. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 21/03/2009 22:30:18

  Ωραιες, εποικοδομητικες οι σκεψεις που διατυπωσαν, κυριως:
  24 και 31 ο νοων...νοειτω
  29 ο Stranger Attractor
  Αλλα κα αλλοι σχολιαστες.
  Αυτη τη στιγμη, παντοτε κατα τη δικη μου ταπεινη αντιληψη, χρειαζεται πρακτικη αντιδραση. Με δυο λογια, να κινητοποιησουμε, ο καθενας μας, με τις δυναμεις του, οσους περισσοτερους πολιτες μπορουμε, για να τεθει στο περιθωριο ολη αυτη η σαβουρα που επ9πλεει πολλα χρονια στην πολιτικη σκηνη με την στηριξη των οικονομικων παραγοντων που ενδιαφερονται για τη διατηρηση 'η την αποκτηση προνομιων.
  Μπορουμε, we can, που ελεγε προεκλογικα και ο Ομπαμα, με το τηλεφωνο, με γραμματα, με προκηρυξεις, με Ε-mail και ολα τα αλλα που προσφερει η ηλεκτρονικη εποχη μας, να πεισουμε τους πολιτες να ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ στις εκλογες ολους οσοι διετελεσαν υπουρ οι, βουλευτες, ευρωβουλευτες και γενικα οσους ασκησαν οποιοδηποτε ειδος εξουσιας απο τη μεταπολιτευση ως σημερα, ως την ημερα των εκλογων, καθως και ολους τους υποψηφιους που ειναι "γονοι" πολιτικων (γιοι, θυγατερες, εγγονια, αδερφια, ξαδερφια, θειοι, ανηψια, γαμπροι και νυφες). Και να ψηφισουν αλλους υποψηφιους που θα περιλαμβανονται στους συνδυασμους του κομματος που ενδιαφ ερει καθε ψηφοφορο.
  Για σκεφθειτε το, μπορουμε να φερουμε σε σφοδρη αντιπαραθεση τους μεχρι σημερα "ριγμενους" με τα "τραγια" της καθε κομματικης καμαριλας. Βεβαιως, και αυτοι που θα εκλεγουν, εφ΄οσον παραμεριστουν τα "τραγια", θα ειναι "προιοντα του κομματικου σωληνα", θα εχουν παρει ομως και αυτοι το "μαθημα" της οργης του πολιτη και ετσι θα μπορουμε οι πολιτες να αξιωσουμε πραγCEατα που σημερα φαινονται αδιανοητα.
  Αλλιως, να μην γκρινιαζουμε αν εκεινοι που ελαβαν "δωρα" απο τη Μιζενς' η βοηθηθηκαν ενδεχομενως και απο "μυστικα κονδυλια" ελθουν παλι πρωτοι σε σταυρους προτιμησης...
  ΥΓ. Προσοχη, αναλογη ευκαιρια δεν θα υπαρξει, γιατι στις επομενες εκλογες - και στο χερι τους θα ειναι να εφαρμοσουν το μετρο στο διηνεκες - η εκλογη βουλευτων θα γινει με λι τα.

 47. spyros avatar
  spyros 22/03/2009 10:23:50

  @παλιός οννεδίτης

  Η απάντησή σου, μάλλον μου δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντάει.
  ¨Ο καπιταλισμός χωρίς την δημοκρατία οδηγεί στην τυραννία των οικονομικών ολιγαρχιών που επιδιώκουν την δημιουργία μονοπωλίων και στην εξουδετέρωση του ανταγωνισμού και του κοινωνικού ελέγχου.¨
  Αφού λοιπόν ο καπιταλισμός κομίζει όλα αυτά τα καλούδια που λες, πως είναι δυνατόν να συνυπάρξει με τη δημοκρατία. Πολύ απλά, ο καπιταλισμός είναι όντως μια κοινωνική τυραννία, που χρειάζεται ένα δημοκρατικό πρόσχημα για να γίνεται ανεκτός από αυτούς που καταδυναστεύονται. Δηλαδή δε μιλάμε για δημοκρατικό καπιταλισμό, αλλά για ¨καπιταλισμό με δημοκρατικό επικάλυμμα¨. Πως εξάλλου θα γίνει, οι καπιταλιστές με τις τόσο αυταρχικές τους επιδιώξεις, να δεχτούν τις βασικές δημοκρατικές αρχές της ισονομίας και της πλειοψηφίας. Σε καμία περίπτωση.

  ¨Ο καπιταλισμός είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της δημοκρατίας την οποία και ενδυναμώνει σε τελική ανάλυση επιτρέποντας της να εξισορροπεί τις οικονομικές ανισότητες που η λειτουργία των αγορών δημιουργεί.¨
  Οι οικονομικές ανισότητες που προκύπτουν από τη λειτουργία των αγορών, είναι η φυσική απόρροια του καπιταλισμού και βασική επιδίωξη των διαχειριστών του. Η όποια δημοκρατία, θα ήταν μόνο κατ’επίφαση τέτοια και φυσικά ουδόλως ενδυναμούμενη. Το πόσο δε απαραίτητο συμπλήρωμα είναι, μπορεί να έχει κάποιο νόημα, μόνο αν δεχτούμε ότι ο καπιταλισμός είναι το αναγκαίο κακό, που με ¨ολίγον από δημοκρατία¨ θα μετριάζονταν τα δεινά που επιφέρει.

  Φίλε μου, η δημοκρατία και ο καπιταλισμός είναι δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες. Αν συνυπάρξουν, αναγκαστικά η μια θα επικρατήσει της άλλης και στο τέλος θα μείνει μόνο το όνομα. Όπως σωστά γράφτηκε σε παραπάνω σχόλια, η δημοκρατία στο όνομα υπήρχε και στην ΕΣΣΔ και σε άλλα ολιγαρχικά καθεστώτα. Στην ουσία όμως ήταν ένα επίπλαστο ψέμα, πίσω από το οποίο κρύφτηκαν κατά καιρούς μερικά από τα μεγαλύτερα κοινωνικά εγκλήματα.

 48. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 23/03/2009 10:36:40

  Αγαπητέ κ. Μακρή,
  Η συμμετοχή σου και τα γραφόμενά σου τιμούν αυτόν τον χώρο. Οι συμπληρώσεις σου απαραίτητες.
  [email protected]
  Ευχαριστώ.
  Αγαπητέ tiramola,
  Μακάρι όλοι οι "φίλοι" των κομμάτων να είχαν την ειλικρίνή διάθεσή σου.
  Σε ευχαριστώ.
  Αγαπητέ greekpoliticalreview,
  Αυτός είναι ο στόχος. Άνθρωποι σαν και εσένα να θέσουν τα πλαίσια, να συγκεκριμενοποιήσουν τον δικό μου συναισθηματικό αυθορμητισμό να χαράξουν τον δρόμο έτσι ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη πράξη.
  Σε ευχαριστώ.
  Αγαπητέ μποτίλια στο πέλαγος,
  Σε ευχαριστώ όπως πάντα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.