#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2009 19:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστολή ενός Μπρούκλη (μέρος 1ο)

Γκρινιάζουν με το δίκιο τους οι Κινέζοι που νόμιζαν ότι έγιναν πλούσιοι με τα δολάρια που μάζεψαν τα τελευταία χρόνια που υποκατέστησαν τον Αμερικανικό παραγωγικό ιστό με τον δικό τους, που περίπου έφτιαξαν από το μηδέν.

Μην γκρινιάζετε σύντροφοι. Το 1970, ό,τι ρούχο, παπούτσι, παιχνίδι, ηλεκτρονικό,  αντικείμενο του σπιτιού ή της δουλειά, ήταν Made in the USA. Ή, Union made in the USA, ή proudly made in the USA. Τα τελευταία 5-10 χρόνια είναι όλα made in China. Σε περίπου ίδιες τιμές με αυτές του '70, αλλά, δυστυχώς, η ποιότητα δεν είναι αυτή που ήταν.  Και μην νομίσετε φίλοι Έλληνες και μακρινοί Κινέζοι  ότι ξεχάσαμε να τα φτιάχνουμε όλα αυτά, απλά ήταν φτηνότερο να τα φτιάχνουν οι άλλοι. Η ομορφιά της παγκοσμιοποίησης. Έχασα την δουλειά μου το 87, αλλά βρήκα καλύτερη το 90.  Οι Κινέζοι λάδωσαν το άντερό τους και έκαναν Ολυμπιακούς. Θα γινόταν αυτό χωρίς την Αμερικάνικη αγορά;

Μην γκρινιάζετε υποκριτές. Λίγο αναθαρρήσατε ότι θα κινηθεί ο Αμερικάνος καταναλωτής, και ανέβηκαν τα χρηματιστήρια. Και με τον φόβο ότι δεν θα κινηθεί, ακόμα, ξανάπεσαν.

Είμαι προκατειλημμένος οπαδός του Αμερικανικού ονείρου, αλλά η Αμερική είναι μεγάλη, και αφομοιώνει τους μετανάστες της. Κάτι που μόνο οι μετανάστες ξέρουμε. Και η Αμερική που όλοι αγαπάνε να μισούνε έχει μια περίληψη: Love it or leave it. Και από 100 εκατομμύρια έγινε 200 έγινε 300 και έχω χάσει λογαριασμό που είναι τώρα. Και κανένας δεν είναι εδώ με το ζόρι, ακόμα και αν ζοριζόμαστε. Και ζοριζόμαστε.

Ωστόσο το G-20 το βλέπουμε λίγο με μισό μάτι. Εν τάξει να ελέγξουμε την αγορά μας, να χάσουμε τα σπίτια μας... Aλλά να δεχτούμε Ευρωασιάτες κρατιστές που αύριο δεν θα μιλάνε ο ένας στον άλλο να μας πουν πώς να διαχειριστούμε το σπίτι μας;  Ούτε ο Ομπάμα δεν μπορεί να μας το σερβίρει αυτό.

Έχουμε αρκετές ενοχές και αρκετά προβλήματα από την κατάσταση, αλλά πληρώνουμε την νύφη καθημερινά. Αλλά σιγά μην μας πούνε οι διεθνείς επιτροπές, πώς να ζούμε.  Κόβουμε την κατανάλωση και καλή τύχη να έχετε ελεύθερο εμπόριο μεταξύ σας, κι αν συνεννοηθείτε, γράψτε μας.  United σημαίνει Ενωμένοι. Πείτε με πουλημένο, πείτε με ξενέρωτο, αλλά έτσι είναι. Ακόμα και για μας τους Μπρούκληδες: E pluribus unum.

Πήτερ Μπρούκλης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/03/2009 19:22:24

  Δεν μας τα λέει καλό ο μπρούκλης. Το 1970 κάθε μα κάθε είδος μαζικής κατανάλωσης που πουλιόταν στο Αμέρικα ήταν made in Japan. Που το είδε το made in the USA? Ίσως στα humongous κάρρα που θέλανε 100 γαλόνια γκαζολίνη για να φουλάρουνε και να κάνουν κρούσιγκ οι μπρούκληδες που στην Ελλάδα δεν είχαν ούτε πατίνι.
  Τώρα το αν η Αμερική αφομοιώνει τους μετανάστες της είναι επειδή είναι χώρα ανομοιογενής αποτελούμενη εξ `αρχής από μετανάστες. Ένα καζάνι. Αλλιώς ρώτα και τους Ινδιάνους τι έπαθαν. (Εδώ πως θα γίνει αυτό;)

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/03/2009 19:26:19

  Καλό είναι να κόψετε την κατανάλωση, γιατί θα μειωθούν οι υπέρβαροι (έχετε τους περισσότερους σε όλο τον κόσμο και τα πιο υπέρβαρα παιδιά).

 3. Keep Talking avatar
  Keep Talking 30/03/2009 19:40:38

  φιλε Μπρούκλη, εδω ειναι Βαλκανια, δεν ειναι παιξε-γελασε. Μην νομιζεις οτι θα βρεις κατανοηση στις θεσεις σου απο τους σχολιαστες!

  Αλλα εχουν δικιο για το Made in Japan, εκτος απο τις αμερικανικες κουρσαρες, και τον υπερβαρο πληθυσμο.

  Οσο για τους φιλους σας τους Κινεζους... σας κατεκλισαν τα κινεζικα προϊοντα γιατι ηταν το ανταλλαγμα για τα δανεια που σας εδωσαν. Αλλιως δανειο γιοκ και θα εισασταν εδω που εισαστε τωρα πριν μερικα χρονια.

  Αλλα και εγω αν ζουσα σοτ Αμερικα θα συμφωνουα μαζι σου. θεωρω μαλιστα οτι εκει εξακολουθεις να εχεις the chances you don't have elsewhere.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/03/2009 19:49:34

  @3 Και μια και μιλάς για ευκαιρίες κλπ. σου θύμίζω ότι στο Αμέρικα you have every freedom in the world except the freedom to walk in the streets after the sun sets....
  Βέβαια όπως πάνε τα πράγματα και εμείς κατά `κει πάμε με σταθερά βήματα... και Ελληνικούς μισθούς.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 30/03/2009 19:59:27

  -1970 made in USA? που το είδε, είναι συλλεκτικό αν έχει κάτι.
  Μας μιλάει για προστατευτισμό...
  Ποια η χώρα που από τον Μακ Κίνλι έως το 1914 είχε προστατευτισμό για να επιβιώσει?
  Η χώρα που όταν πάει κάποιος να αγοράσει ότι δεν θέλουν ανακαλύπτουν το Δημόσιο συμφέρον και την Εθνική ασφάλεια?
  Αφομοίωση των μεταναστών? Ναι κάποτε, σήμερα όμως (τελευταία 20 χρόνια) αφομοιώνεται τους Ισπανόφωνους ή τους Ασιάτες? Μάλλον σε άλλη χώρα ζεις ή είσαι αποκομμένος στα όρια της Ελληνικής Παροικίας ...

  ΥΓ

  Θαυμάζω τις ΗΠΑ για την ελευθερία και την έρευνα σε τομείς της επιστήμης, αλλά θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν δύναται ποια να θεσπίζει κανόνες και να τους παραβιάζει.
  Το έκανε με τον Κανόνα Χρυσού
  Το έκανε με την GATT
  Την πάτησε με το Ιράκ και την τιμή του πετρελαίου (έσωσε τη Ρωσία)
  Την πάτησε στην εσωτερική αγορά και τίναξε την οικονομία της στον αέρα με την κατάργηση των κανόνων ελέγχου στην χρηματοπιστωτική αγορά.
  Τώρα ζητά να εμπιστευτούμε το δολάριο, που έχει αντίκρυσμα τη δυνατότητα να ...τυπώνει
  Αν κάποιοι Αραβες, Ρώσοι, Κινέζοι, Ιάπωνες, εγκαταλείψουν τον "κανόνα δολαρίου" και ρίξουν ή απαιτήσουν τα ομόλογα (το χρέος που σας έχουν αγοράσει) το μαγαζί έκλεισε φίλε....
  Για αυτό και ο Ομπάμα συζητά και δεν ...διατάζει ποια

 6. Peter B avatar
  Peter B 30/03/2009 19:59:28

  strange attractor, αυτά είναι στις ταινίες. Από το 1970 μιά φορά φοβήθηκα που χάθηκα λίγο έξω από το Bronx αλλά με είδαν οι σκοτεινοί τύποι ξένο, με κορόϊδεψαν και αυτό ηταν

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/03/2009 20:04:27

  @6 Και μόνο που φοβήθηκες μόλις χάθηκες λίγο και βρέθηκες έξω από την προδιαγεγραμμένη σου πορεία, δείχνει και το μέγεθος της εγκληματικότητας.
  Αν ξέρεις βέβαια που και πώς και πότε θα κυκλοφορείς δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αυτός ο περιορισμός είναι και η χειρότερη μορφή φοβικής δικτατορίας (κατά τη γνώμη μου).

 8. Keep Talking avatar
  Keep Talking 30/03/2009 20:04:58

  Strange Attractor
  ετσι ακριβως !

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/03/2009 20:07:02

  Και επιμένω, το 1970 σχεδόν τα πάντα (μαζικά προιόντα) ήταν Ιαπωνικής κατασκευής. Ακολούθησαν τα της Ταιβάν και σήμερα τα της Κίνας. Τα Αμερικάνικα προιόντα μεσουράνησαν τις δεκαετίες του `40 και `50. Μετά ξεπεράστηκαν λόγω κόστους και αναξιοπιστίας.

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/03/2009 20:21:08

  Όσο για το "E Pluribus Unum" να θυμίσω τα μαχαιρώματα μεταξύ των "ενωμένων" για ένα γαλόνι βενζίνης την δεκαετία του `70 όταν ξέσπασε η κρίση του πετρελαίου. Με την πρώτη σοβαρή ενεργειακή κρίση αι ΗΠΑ θα διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν (εκτός και αν προκύψει στρ. καθεστώς)

 11. Peter B avatar
  Peter B 30/03/2009 20:35:34

  strange attractor δειχνεις επιπλοαιότητα

  Ξέρεις εσύ γιατί φοβήθηκα εγώ το 1970, πως χάθηκα σε μέρος που δεν ήξερα, και λίγο φρέσκος, απειρος, πως να το πω... και τι προϊόντα είχα στο σπίτι μου. Όλα τα ξέρεις.

  Πέρασα δύο ενεργειακές κρίσεις. Δεν ζούσα σε πλούσιες γειτονιές. Οι ουρές ήταν πιο ευγενικές από ότι στα φανάρια στους Αθηναϊκούς δρόμους, και το 79 που το πρόβλημα ήταν οξύ, ανακαλύψαμε και το car pooling. Έγραψε η Dr Keep Talking ότι σου αρέσουν τα "πιπίνια". Πολλά chicks με το car pooling και τότε ήταν πριν το HIV.

  Πάντως βλέπω πολλή προκατάληψη και αρκετή άγνοια. Πόσο χρονών ήσουν το 1970?

 12. Keep Talking avatar
  Keep Talking 30/03/2009 20:44:03

  Γενικα υπαρχει ενα αντιαμερικανικο κλιμα στο Ελλαντα, Μπρουκλη, παρ ολη την Κοκα Κολα, τις κατεψυγμενες πιτσες, και ολες τις αλλες καταναλωτικες "αμερικανιες" με τις οποιες ζουμε απο τη δεκαετια του ΄60.

 13. Peter B avatar
  Peter B 30/03/2009 20:54:37

  Anonymous

  Δεν έμενα ποτέ στο Manhattan. Ξέρω καλά το upper east, to upper west λίγο το village, και καλά το downtown. Δεν δουλέυω νύχτες αν και παλιότερα γύριζα αργά. Ποτέ μου δεν αισθάνθηκα τους φόβους που μερικοί αναφέρουν, αν και την δεκαετία του 80 το alphabet city ήταν λίγο ζόρικο. Το Brooklyn είναι απέναντι και σίγουρα έχει δύσκολες περιοχές, αλλά και πολλες ethnic γειτονές. Μερικά κομάτιοα του έγινα πολύ της μόδας με τους hedge fund managers πριν γίνουν πολύ πλούσιοι.

  Όσο για το αντιαμερικανικό κλίμα. Με παραξενεύει. Ξέρω τα περί 21ης Απριλίου και Κύπρου (τότε έφυγα), αλλά αυτό είναι?

 14. Hellenic avatar
  Hellenic 30/03/2009 20:56:33

  13-Keep Talking- Δεν υπαρχει κανενα αντιαμερικανικο κλιμα στην Ελλαδα, εκτος αν αντιαμερικανισμος ειναι η διαφωνια με την πολιτικη της κυβερνησης των ΗΠΑ., οπως στην ΕΣΣΔ ονομαζοταν αντικομμουνισμος η αντιθεση στην πολιτικη των μπολσεβικων. Η φλογα της Ελληνοαμερικανικης φιλιας ειναι πολυ δυνατη και αναπτυχθηκε μεσα απο τις στενες σχεσεις που αναπτυχθηκαν και αναπτυσσονται μεταξυ του Ελληνικου και του Αμερικανικου Εθνους.

 15. BLACK avatar
  BLACK 30/03/2009 20:59:37

  Οι ΗΠΑ καθώς και το γνήσιο αμερικανάκι που μας γράφει, συστηματικά παρουσιάζουν την ευημερία τους ως προιόν της τάχαμου ελευθερίας και πολλά άλλα.
  Ας μας πει τι θα ήτανε οι ΗΠΑ αν δεν εκμεταλευόταν όλον τον πλανήτη, από πρώτες ύλες που υφαρπάζονται με τη βία έως επιβολή των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

  Ξέρω κι εγώ να πάω στη Νιγηρία ή στο Ιράκ να σφάξω όλο τον κόσμο να τους πάρω το πετρέλαιο και μετά να γυρίσω πίσω να έκθειάσω την οικονομισματική αποτελεσματικότητα του δικού μου μοντέλου.
  Ξέρω κι εγώ να έχω τις πιο ανταγωνιστικές εταιρείες στον πλανήτη, ειδικά αν έχω την στρατιωτική και διπλωματική δύναμη να επιβάλλω τα συμφέροντα τους παγκόσμια.

  Δεν είναι εποχές να μας διαφημίζουνε το αμερικάνικο όνειρο, έλεος, ειδικά τώρα που φάνηκε πόσο απόλυτα μια μικρή κάστα πετρελαιάδων και τραπεζιτών κάνουν κυριολεκτικά ότι θέλουν.

  Μπρούκλη, αν σου περισεύει λίγη δημοκρατία/ελευθερία/αξιοκρατία και άλλες τέτεοιες αμερικάνικες μούφες, στείλε και κατα δώ που μας έχουνε τελειώσει!

  Χαιρετισμούς στα γκέτο και στους ανέργους του Μίσιγκαν.

 16. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/03/2009 21:06:30

  Μπρούκλη καλή η Αμερική αλλά μόνο για 3 περιπτώσεις.
  1-Να μην έχεις στον ήλιο μοίρα στη χώρα σου οπότε αρπάζεις την ευκαιρία που σου δίνει αλλά λούζεσαι την ανάγκη να επιβιώνεις σε μια κυριολεκτικά ξένη προς την ψυχοσύνθεση του έλληνα χώρα. (Ειδικά τις δεκαετίες του `60 & `70 που εδώ υπήρχαν ακόμη οι γειτονιές και το φιλότιμο)
  2-Να πας για πανεπιστημιακές σπουδές.
  3-Τουρισμό και σόπινγκ. Και παρεπιμπτόντως για να απομυθοποιήσεις τους όποιους θαυμασμούς είχες για την Αμερική, τον τρόπο ζωής κλπ που πασάρουν οι ταινίες. Και τέλος για να δεις αν είσαι στα αλήθεια ρατσιστής ή μη, όχι πίνοντας καφέ στο κολωνάκι, αλλά διασταυρούμενος με ομάδα αραπάδων που σε βλέπουν από πάνω έως κάτω ως bitch. Εκεί σφίγγουν οι κ...ι. Και στο hell`s kitchen.

 17. Peter B avatar
  Peter B 30/03/2009 21:32:09

  Strange Attractor, το 3 δεν το γνώρισα. Ειδικά για τους μαύρους, υπήρξε περίοδος που αντιδρούσα αρνητικά στο affirmative action μέχρι που ένας άλλος ελληνοαμερικάνος που βρέθηκε εκεί πριν τον Β' και πολένησε στην Κορέα (δεν ζει πιά) μου εξήγησε την σοφία: "Μπορεί αυτοί να μην το αξίζουν και να σου φαίνεται άδικο, αλλά τα παιδιά τους θα είναι μεσαία τάξη. Όλα είναι για την μεσαία τάξη. Αυτή είναι η ραχοκοκαλιά (backbone) της Αμερικής". Αυτό μου είπε ο μακαρίτης.

  Δεν έχω θαυμασμό για κανέναν. Για το G20 που είναι G2 και ίσως G1 έλεγα, απλά πρόεκυψε κουβέντα.

 18. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/03/2009 21:38:19

  Καληνύχτα Μπρούκλη και καλή πατρίδα....

 19. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/03/2009 02:52:51

  Τι τον καταριέσαι τον άνθρωπο

 20. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 31/03/2009 02:53:49

  Γιατί τον καταριέσαι τον άνθρωπο

 21. Helmut avatar
  Helmut 31/03/2009 12:56:37

  Πάντως Strange δεν ξέρω τι λες εσύ αλλά αν χαθώ βράδυ στο Μενίδι, ή στο Ζεφύρι, δεν μπορώ να πω ότι θα νιώθω και ο Mr. F*cking Cool.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.