Ζαχαριάδης: "Ναι" σε αλλαγή ονόματος- Εμφανίσαμε "κυβερνητικό ερασιτεχνισμό"
26/09/2019 10:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζαχαριάδης: "Ναι" σε αλλαγή ονόματος- Εμφανίσαμε "κυβερνητικό ερασιτεχνισμό"

Θέση για τα ζέοντα εσωκομματικά θέματα με αναλυτικές δόσεις αυτοκριτικής παίρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, εκφωνώντας, καταρχάς "ναι" στην ανάγκη για αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιδιαστολή με τις ενστάσεις των "53".

Ο κ. Ζαχαριάδης, πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο News247, παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την κριτική που άσκησε στην λειτουργία της ΕΡΤ ενώ δια "ακτινογραφίας" του τι πταιει για τις πολλαπλές εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές για "κυβερνητικό ερασιτεχνισμό" που απηχούν και στο -τότε- επιτελείο του Μαξίμου.

Συγκεκριμένα ανέφερε για:

Νέο όνομα ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είμαστε όμως σήμερα και δεν θα είμαστε αύριο μόνο ο "παλιός" ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούμε να συνδέσουμε άρρηκτα την μοίρα μας με την μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών και της οικολογικής προγραμματικής ατζέντας. Αυτά κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι ορατά στον τίτλο μας και στις πολιτικές μας

Α. Τσίπρα:

*Αυτό που σίγουρα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό για το οποίο δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από καμία πλευρά είναι η ηγεσία και ο ηγέτης του. (...) Σιγά σιγά οι Έλληνες πολίτες θα αρχίσουν να εμβαθύνουν σε πολιτικές, σε κυβερνητικές δράσεις και αποτελέσματα για τους ίδιους και τη χώρα. Η επικοινωνιακή ασυλία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κυρίου Μητσοτάκη και της ομάδας του ολοκληρώνεται. Η διακυβέρνηση Τσίπρα θα δικαιωθεί παρά τις υπαρκτές και ομολογημένες αδυναμίες της και ο Τσίπρας θα επιστρέψει.

ΣΥΡΙΖΑ

Για μένα προσωπικά το βασικό είναι το πώς θα αντιστοιχηθεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ ώστε νέοι άνθρωποι και νέες ιδέες να έχουν αποφασιστικό λόγο στην κοινή μας πορεία και τι προγραμματικά θέματα που βρήκαμε στο πέρασμά μας από τη διακυβέρνηση θα αποφασίσουμε να "ανοίξουμε" και γι αυτά να πάρουμε θέσεις. Όπως: ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία, όροι συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επιχειρηματικότητα και προστασία δικαιωμάτων εργαζομένων, λειτουργία του κράτους, δημόσια αγαθά, εκπαίδευση. Για μένα το μεγάλο ατού και η μεγάλη πρόκληση είναι τι θα προτείνει ο νέος μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση στη χώρα. Αυτό νομίζω ενδιαφέρει πρωτίστως και τους πολίτες και αυτό θα κρίνει και την αντιπολιτευτική μας αποτελεσματικότητα και την επιστροφή μας στην εξουσία.

ΕΡΤ- Τσακαλώτο

Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δεν είναι ατάκες της κατηγορίας "αριστερός Παπαδημητρίου απέναντι σε δεξιό Παπαδημητρίου ή Πορτοσάλτε" αλλά η θεσμική θωράκιση ενός θεσμού που ονομάζεται Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση. Και εδώ, ας είμαστε ειλικρινείς, έγινε μια σημαντική αρχή σε μια ΕΡΤ που ήταν κλειστή, το γενικό αποτύπωμα της προσπάθειας ήταν θετικό και υπηρέτησε την πολυφωνία, την δημοκρατία, την ενημέρωση.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

*Δεν μπορώ παρά να μην παρατηρήσω ότι σε πολλά θέματα της άμεσης καθημερινότητας παρουσιάστηκε ένας ερασιτεχνικός κυβερνητισμός. Σύντροφοι σε πολλά επίπεδα της διακυβέρνησης πολλές φορές είχαν την εντύπωση ότι και τα ξέρουν όλα σε βάθος αλλά και ότι θα έχουν χρόνο σαν να κυβερνάμε για πάντα. Πολλές φορές, θέματα που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί στο χρόνο τους αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών έμειναν στα συρτάρια. Επίσης, η σύνδεση και η επικοινωνία της κυβέρνησης με τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους μικρούς επιχειρηματίες και ευρύτερα τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα και να δώσει καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος και των πολιτών και του δημοσίου τομέα και της εθνικής οικονομίας ευρύτερα. Και στους τρεις τομείς, είναι θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια και να προτείνουμε συγκεκριμένες πολιτικές, οργανωτικές και προγραμματικές λύσεις.

* Ο ΣΥΡΖΑ και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε σε όλα τα μεγάλα θέματα. Είχε τη δύναμη να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να ανορθώσει οικονομικά τη χώρα, να επαναφέρει σε καλή θέση τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων που είχαν χαθεί στη διάρκεια των μνημονίων, να καταστήσει πάλι την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα στην περιοχή της και σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα απέκτησε κύρος και φωνή.

Ήττα σε εκλογές

*Για τις ευρωεκλογές φάνηκε ότι δεν είχαμε κινητοποίηση των δυνάμεών καθώς μεγάλο μέρος του κόμματος είχε απορροφηθεί με την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκλογές 20 ημερών και η Νέα Δημοκρατία έκανε εκλογές 6 μηνών, με αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα, να αιφνιδιάσουμε τους εαυτούς μας. Όταν ήρθαν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε, δείξαμε πάλι απροετοίμαστοι. Είναι γεγονότα που θέλουν την εξήγησή τους.

*Στις δημοτικές εκλογές φαίνεται σαφώς από τα αποτελέσματα, ότι αυτό που λέμε "κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ" δηλαδή η σύνδεσή του με αυτό που λέμε "κοινωνία πολιτών", είχε μικρή σχέση με τις κεντρικές κομματικές επιλογές στα σχήματα που υποστηρίξαμε. Σπανίως σχήματα που υποστηρίξαμε τοπικά, έφτασαν έστω στο επίπεδο των ευρωεκλογών ως ποσοστά. Αυτό κατά τη γνώμη μου αποδεικνύει ότι έγιναν λάθος επιλογές. Δεν ακούσαμε όσο έπρεπε και όποτε έπρεπε τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που μας υποστηρίζουν.

*Στις βουλευτικές εκλογές φάνηκε η πραγματική δύναμη του κοινωνικού – πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ο ελληνικός λαός έδειξε στην κάλπη την εμπιστοσύνη του και μας δίνει και το περιθώριο και την ευκαιρία να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας, να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας, να επιστρέψουμε.

Πηγή:capital.gr